Noord-Korea hekelt 'agressie' VS tegen Syrië

Noord-Korea heeft de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis een "onvergeeflijke daad van agressie" genoemd. Het optreden van de Verenigde Staten bewijst volgens het stalinistische land dat het een goed idee was om "onze militaire macht te versterken".

Het geïsoleerde regime in Pyongyang ziet Syrië als een belangrijke bondgenoot. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Syrische president Bashar al-Assad hebben elkaar volgens staatspersbureau KCNA eerder al "vriendschap en samenwerking" beloofd.

Beide landen hebben een slechte relatie met Washington, dat zich grote zorgen maakt over het nucleaire- en raketprogramma van Noord-Korea. Pyongyang werkt volgens experts waarschijnlijk aan de ontwikkeling van raketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken.

Noord-Korea ziet de raketaanval met argusogen aan, omdat de Amerikaanse president Donald Trump eerder aan China liet weten zelf met Pyongyang af te zullen rekenen indien China het niet voor elkaar krijgt dat het land inbindt.

Boris Johnson
De Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) heeft ondertussen een geplande reis naar Moskou geschrapt. Hij ziet af van het bezoek vanwege de "ontwikkelingen in Syrië". Vooral de aanhoudende Russische steun voor het regime-Assad is een pijnpunt, aldus The Guardian.

Johnson betreurt het dat het Kremlin achter Assad blijft staan, "zelfs na de aanval met chemische wapens op onschuldige burgers". Hij riep Rusland op herhaling te voorkomen van de "schokkende gebeurtenissen van vorige week".

De minister zou volgende week eigenlijk om de tafel zitten met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. Dat zou de eerste keer zijn sinds 2012. Een gepland bezoek van de Amerikaanse minister Rex Tillerson aan Moskou gaat volgens de Brit wel door. Die zal in Moskou een "duidelijke en afgestemde"boodschap overbrengen.

Noord-Korea hekelt 'agressie' VS tegen Syrië
Noord-Korea hekelt 'agressie' VS tegen Syrië (Foto: ANP)