Bergkamp: "Nouri zal meer moeite hebben met fysiek spel"

Abdelhak Nouri debuteerde dit seizoen in Ajax 1, maar tot heel veel speelminuten kwam het talent nog niet. Volgens Dennis Bergkamp een kwestie van tijd.

Ajax staat al jaren te boek als één van de grootste opleiders van Europa. Maar lang niet alle beloftevolle talenten weten de stap van de jeugdopleiding naar de Amsterdam ArenA te maken. Via Jong Ajax kunnen veel spelers vast wennen aan met name het fysieke aspect van het profvoetbal, aangezien die ploeg tegenwoordig uitkomt in de Jupiler League.

Dennis Bergkamp is naast assistent-trainer van Peter Bosz ook bezig met het begeleiden van talenten die de stap van De Toekomst naar de A-selectie moeten maken. "De stap van de A1 naar het eerste werd nogal eens groot gevonden", laat hij in gesprek met 1900 Magazine weten.

"Deze tussenstap is ideaal. Spelers als Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Joël Veltman hebben al laten zien dat de prikkels die ze ervan hebben gekregen goed voor het verloop van hun carrière zijn geweest."

In de Jupiler League gaat het er vooral fysiek een stuk heviger aan toe. "Als je erin meegaat, zal je het onderspit delven. Je moet weten hoe je daarmee om moet gaan."

Abdelhak Nouri is door zijn kleine postuur een speler die flink aan de bak moet, ziet Bergkamp. Terwijl een speler als Matthijs de Ligt, die al meerdere wedstrijden in het eerste speelde, zijn fysiek mee heeft. "Abdelhak Nouri zal er bijvoorbeeld meer moeite mee hebben dan Matthijs de Ligt. Maar beiden zullen ermee om moeten gaan.”