FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 december 2016

Perez verwacht Force India in strijd om top-3

Formule 1-coureur Sergio Perez heeft er alle vertrouwen in dat zijn team, Force India, komend seizoen mee kan gaan strijden voor een plek bij de beste drie in het constructeurskampioenschap.

Force India kwam in 2008 de Formule 1 in als achterhoedeteam, maar heeft nagenoeg elk jaar progressie gemaakt. Dit jaar eindigde het op de beste positie ooit: de vierde plek in het constructeurskampioenschap. Het gat met de 'grote drie', Mercedes, Red Bull en Ferrari, was nog altijd groot, maar Perez ziet hoop voor komend seizoen.

"Volgend jaar is onze grote kans om boven ons kunnen te blijven presteren. De nieuwe regels gebruiken om een stap vooruit te zetten is onze grote kans om aan het eind van het jaar bij de drie beste teams te staan", klinkt het zelfverzekerd.

Perez' inmiddels oud-teamgenoot, Nico Hülkenberg, zei eerder dat Force India wel de juiste mensen had voor een dergelijke topklassering, maar niet het geld. De Mexicaan ziet daar zelf minder problemen mee. "We zijn het elk jaar beter gaan doen, ik zie goede mensen met veel potentieel. Het budget voor komend jaar is prima wat betreft de mogelijkheden voor upgrades, denk ik. We zitten niet in dezelfde positie als de drie grote teams, maar als alles op de goede plek valt kunnen we ons mengen in de strijd om de top-3."

Na vier races stond Force India dit jaar nog slechts achtste in het constructeurskampioenschap. "We hebben laten zien dat het er niet om gaat hoe je een seizoen start, maar hoe je het eindigt. We begonnen met een flink gebrek aan snelheid, maar hard werk heeft zijn vruchten afgeworpen", verklaart Perez. "Het podium in Monaco zorgde voor de ommekeer en uiteindelijk werd het een geweldig jaar voor het team", aldus de Mexicaan, die zelf ook erg tevreden is over zijn eigen seizoen. "Als ik terugkijk kan ik niet anders dan zeggen dat het een fantastisch jaar was." 

'China lonkt voor Pepe en Di María'

Nadat er al diverse sterren naar China zijn vertrokken in het afgelopen jaar, kunnen Pepe en Ángel Di María daar nu bij komen.

Real Madrid-verdediger Pepe is in het bezit van een aflopend contract en volgens Marca ligt een transfervrij vertrek voor de hand. Een van de mogelijke bestemmingen is China, meent de krant. De Portugees zou zelf ook open staan voor een dergelijke stap.

Met zijn 32 jaar is Pepe niet de jongste meer en hij zou in één klap een van de best betaalde spelers ter wereld kunnen worden in de Super League. Zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes is ondertussen de aanbiedingen al aan het sorteren.

Mendes heeft met Ángel Di María nóg een cliënt die naar Azië kan. De Argentijns international zinspeelt op een vertrek bij Paris Saint-Germain en L'Équipe weet dat dit komt omdat hij aanbiedingen uit China in beraad heeft.

Bergkamp: "Nouri zal meer moeite hebben met fysiek spel"

Abdelhak Nouri debuteerde dit seizoen in Ajax 1, maar tot heel veel speelminuten kwam het talent nog niet. Volgens Dennis Bergkamp een kwestie van tijd.

Ajax staat al jaren te boek als één van de grootste opleiders van Europa. Maar lang niet alle beloftevolle talenten weten de stap van de jeugdopleiding naar de Amsterdam ArenA te maken. Via Jong Ajax kunnen veel spelers vast wennen aan met name het fysieke aspect van het profvoetbal, aangezien die ploeg tegenwoordig uitkomt in de Jupiler League.

Dennis Bergkamp is naast assistent-trainer van Peter Bosz ook bezig met het begeleiden van talenten die de stap van De Toekomst naar de A-selectie moeten maken. "De stap van de A1 naar het eerste werd nogal eens groot gevonden", laat hij in gesprek met 1900 Magazine weten.

"Deze tussenstap is ideaal. Spelers als Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Joël Veltman hebben al laten zien dat de prikkels die ze ervan hebben gekregen goed voor het verloop van hun carrière zijn geweest."

In de Jupiler League gaat het er vooral fysiek een stuk heviger aan toe. "Als je erin meegaat, zal je het onderspit delven. Je moet weten hoe je daarmee om moet gaan."

Abdelhak Nouri is door zijn kleine postuur een speler die flink aan de bak moet, ziet Bergkamp. Terwijl een speler als Matthijs de Ligt, die al meerdere wedstrijden in het eerste speelde, zijn fysiek mee heeft. "Abdelhak Nouri zal er bijvoorbeeld meer moeite mee hebben dan Matthijs de Ligt. Maar beiden zullen ermee om moeten gaan.”

Voetbalclub Wales evenaart record Ajax dat Ajax nooit heeft gehad

In de voetbalwereld is de nodige reuring ontstaan door de prestaties van The New Saints uit Wales. De in de Welsh Premier League spelende club heeft maandag voor de 26e keer op rij een wedstrijd gewonnen, waarbij alle competities mee worden gerekend.

TNS zou zo het record van Ajax uit het begin van de jaren '70 hebben geëvenaard voor clubs uit de hoogste competitie in een land. Vrijdag kunnen de Welshman volgens allerlei media het record zelfs eigenhandig overnemen door de 27e zege op rij te boeken. 

Toch lijkt het er sterk op dat Ajax het record dat ze nu kwijt dreigen te raken helemaal nooit gehad heeft. De vermoedelijke recordhouder is namelijk de Hongaarse club Ujpest FC. Die club beleefde gouden jaren aan het einde van en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

De Hongaarse competitie werd op één jaar na tijdens de hele oorlog gespeeld en op 8 april 1945 boekte Ujpest de eerste van een lange reeks zeges. Pas op 9 juni 1946 speelden ze weer eens gelijk, na dertig overwinningen op rij.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Ujpest geen Europees voetbal speelde in die tijd. De Mitropa Cup voor landen in Centraal-Europa lag tussen 1940 en 1955 stil en de Europese competities begonnen pas in 1955. Ujpest speelde daardoor louter in de Hongaarse competitie, maar dat neemt niet weg dat ze, alle competities meegerekend, dertig keer op rij wonnen.

The New Saints zullen dus nog even door moeten gaan om daadwerkelijk het record in handen te krijgen voor clubs uit de hoogste divisie in een land. Overigens zijn er meer gegadigen, zoals Nacional de Montevideo uit de jaren '40, maar het lijkt nagenoeg onmogelijk om van alle wedstrijden de uitslagen te vinden en dus gaan die niet als recordhouders de boeken in. 

Topskiër Svindal noodgedwongen aan de kant

Alpineskiër Aksel Lund Svindal moet weer eens de nodige wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. De Noorse snelheidsspecialist kwam dit seizoen na zijn zoveelste zware blessure terug in de World Cup, maar blijkt toch nog last van zijn knie te hebben.

Afgelopen week liet Svindal de parallelreuzenslalom in Alta Badia al aan zich voorbij gaan. Maandag besloot hij niet te starten tijdens de afdalingstraining in Santa Caterina, waardoor hij niet aan de afdaling van woensdag mee mag doen. Svindal heeft er nu echter ook voor gekozen om dinsdag en donderdag niet aan de super-G en alpinecombinatie mee te doen. Na de jaarwisseling zal de bloedsnelle Noor weer van de partij zijn. 

De World Cup bij de mannen gaat dinsdag verder met de super-G in Santa Caterina. Die is vanaf 11.00 uur live te zien op Eurosport. 

Mkhitaryan: "Er viel een last van mijn schouders"

Henrikh Mkhitaryan werd in de zomer gehaald, maar maakt pas sinds begin december veel indruk bij Manchester United.

Bezorgd was de 27-jarige Mkhitaryan niet. "Nee, want ik deed mijn best op de training om een plaats in het team te verdienen", zei de aanvallende middenvelder in gesprek met The Times of India. "Het maakt niet uit dat de club vijftig miljoen voor me heeft betaald, want dat biedt geen garanties."

Begin december scoorde Mkhitaryan zijn eerste United-goal in het Europa League-duel met Zorya Luhansk (0-2 winst). "Er viel bij de eerste goal een last van mijn schouders. Ik heb er lang op moeten wachten", aldus Mkhitaryan. "Mijn volgende doelpunt moet gemaakt worden op Old Trafford. Ik wil thuis scoren."

Mkhitaryan hoopt in 2017 een prijs te pakken met United, maar de Armeen weet dat het lastig wordt. "United ligt ver achterop, maar we hebben nog niet opgegeven. Er zijn nog veel duels te gaan, dus we gaan ons best doen om in de top vier te eindigen."

Koeman over Van Dijk: "Als je kunt, maak je die stap"

Manchester City en Everton dingen naar de handtekening van Virgil van Dijk. Southampton wil de Nederlander eigenlijk niet verkopen.

"Ik ben zelf ook speler geweest", zei Everton's trainer Ronald Koeman op de persconferentie in aanloop naar het uitduel met Leicester City. "Als ik in Nederland of voor Southampton speelde en ik kreeg de keuze tussen Manchester City en Everton...ja natuurlijk, als je kunt, maak je die stap."

Dit geldt volgens Koeman ook voor iemand als Van Dijk. "Alle spelers hebben veel ambitie en willen graag in de Champions League spelen. Maar wij moeten als Everton laten zien een interessante optie te zijn. We zijn hier bezig met een opwindend project."

"Maar nogmaals, als je met ploegen als City moet concurreren, is dat altijd lastig", aldus Koeman. Naar verluidt moet Van Dijk zo'n zestig miljoen euro kosten. De 25-jarige Oranje-international is bij The Saints in het bezit van een contract tot medio 2022.

Voor veel FOKkers is kerst een verplichting

Afgelopen vrijdag plaatsten we een kerstpoll. Vinden jullie kerst een geweldig feest of een verplichting, was de vraag. Bijna 60% van de respondenten blijkt kerst een verplichting te vinden en net iets meer dan 40% vindt het geweldig.

Uit de reacties blijken een hoop mensen kerst met familie vieren. Een aantal daarvan vinden dat leuk en voor een ander deel mag het afgeschaft worden. LanaMyst verwoordt het mooi: "Ik vier kerst met mensen waar ik graag over de vloer kom ook zonder kerst, kerst geeft het alleen iets extra's." Maar Maanvis legt een vinger op een zere plek: "Da's dus het punt, als je familie er geen zin in heeft dan zit jij dus met kerst alleen. Terwijl je misschien al maanden vantevoren in moet plannen dat je je familie überhaupt ziet. Daarom leggen mensen elkaar zulke 'verplichtingen' op."

Jevader is in het verleden zo getraumatiseerd door verplichte feestjes dat hij het het liefst alleen doorbrengt en goede muziek luistert of een goede film op zet. NutKees vind het wel wat hebben, lekker eten, lekker drinken, beetje socializen, en spoorrails vindt het leuk sinds hij een gezin heeft. Kefbikker verheugt zich elk jaar vooral op de bijbehorende vrije dag.

Bedankt voor het stemmen allemaal!

We hebben trouwens weer een nieuwe poll. Het onderwerp: de dood...... Veel plezier met kiezen!

Vardy zet eigen protestmasker op bij Leicester

Jamie Vardy heeft meegedaan aan het protest dat Leicester City voor hem georganiseerd had. De aanvaller van de regerend landskampioen in de Premier League moet drie wedstrijden toekijken na zijn rode kaart tegen Stoke City. Onterecht volgens Leicester.

De club had daarom voorafgaand aan het duel tegen Everton protestmaskers gelegd op alle stoelen in het eigen stadion. Hierdoor zaten er 30.000 Vardy's in het stadion en de hoofdpersoon zelf deed vrolijk mee door ook het masker op te zetten.

Helaas voor Leicester en Vardy hielp de actie vandaag niet, want het Everton van Ronald Koeman was niet onder de indruk en won op Boxing Day met 0-2.

Jamie Vardy met zijn eigen masker in de hand (Pro Shots/Action Images)
Jamie Vardy met zijn eigen masker in de hand (Pro Shots/Action Images)

Een stadion vol Vardy-maskers bij Leicester (Pro Shots/Action Images)
Een stadion vol Vardy-maskers bij Leicester (Pro Shots/Action Images)

Brutale kat jat rundvlees uit de pan

Dex is een zeer brutale kater van circa 4 jaar oud. Zijn eigenaar, Lee Bouwer, wist dat uiteraard al, maar wat Dex afgelopen zaterdagochtend flikte, daar stond zelfs hij even van te kijken. De viervoeter kwam namelijk binnen met een nog warme runderlap in z'n bek.

Lee aarzelde geen moment en plaatste een foto van het roofdier in kwestie op Facebook. Hierin roept hij de eigenaar van de runderlap op zich te melden, zodat hij hen een nieuwe runderlap kan geven. Hoewel zijn post op FB veel reacties opleverde, heeft de eigenaar zich nog niet gemeld bij Lee.

En dat vindt hij zonde, zo vertelde hij tegen RTV-Noord Holland. "Ik heb namelijk in de vriezer een nieuwe runderlap voor deze mensen liggen." Dus als je een sappige runderlap mist uit je pan, neem dan contact op met RTV-Noord Holland. Er ligt al een nieuwe voor je klaar in de vriezer van Lee

Kat jat warme runderlap uit keuken (Foto: screenshot Facebook)
Kat jat warme runderlap uit keuken (Foto: screenshot Facebook)

Vliegramp bij Medellín door menselijk falen

Menselijk falen aan boord van het vliegtuig en elders heeft geleid tot het neerstorten eind november van een Boliviaans chartervliegtuig kort voor de landing in het Colombiaanse Medellín. Dit is bevestigd in een maandag gepresenteerd voorlopig onderzoeksrapport. Bij de ramp kwam een groot deel van de selectie van de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense om het leven.

Het hoofd van de Colombiaanse verkeersveiligheid in de lucht, kolonel Freddy Bonilla, zei dat de oorzaak geen technisch mankement is geweest. Een aantal menselijke fouten, niet alleen van de piloot maar ook van de luchtvaartmaatschappij LaMia en de luchtvaartautoriteiten in Bolivia waar het toestel vertrok, zou geleid hebben tot het neerstorten van het toestel. Van de 77 inzittenden overleefden slechts zes mensen de crash.

Het vliegtuig van het type Avro RJ85 stortte kort voor de landing neer omdat de brandstof op was. De piloot had niet tijdig door dat zich door het brandstofgebrek technische problemen voordeden die ingrijpen vereisten. Eerder al had moeten worden bijgetankt. De luchtvaartautoriteiten in Santa Cruz de la Sierra waar het vliegtuig opsteeg, stemden bij het begin van de reis in met een vluchtplan dat volgens Bonilla volstrekt onaanvaardbaar was.

Vliegramp bij Medellín door menselijk falen
Vliegramp bij Medellín door menselijk falen (Foto: ANP)

Wout van Aert wint Wereldbeker veldrijden in Heusden-Zolder

Maandag is in het Belgische Heusden-Zolder de zevende ronde van de Wereldbeker veldrijden verreden. Bij de mannen was Wout van Aert oppermachtig. Na ruim een uur wedstrijd finishte de Belg als eerste met meer dan een minuut voorsprong op Laurens Sweeck. Kevin Pauwels was derde. Mathieu van der Poel kwam er vandaag, mede door pech, niet aan te pas en finishte slechts als veertiende.

Meteen vanaf het begin had Van Aert het tempo er goed inzitten. Alleen Toon Aerts kon volgen maar moest ook al snel afhaken. Mathieu van der Poel werd even opgehouden, gevolgd door een fietswissel vanwege problemen met een schoen en liep daardoor achter de feiten aan. Een lekke band in de laatste ronde gooide definitief roet in het eten.

Lars Boom
Na enkele lokale crossen in Spanje maakte wegrenner Lars Boom vandaag zijn rentree op het hoogste niveau. De wegrenner van Team Lotto-Jumbo finishte als elfde. Ook Lars van der Haar maakte zijn rentree na weken van blessureleed. De Woudenberger kwam er echter niet aan te pas en finishte in het achterveld. 

Vos opnieuw de snelste
Na de winst in de Superprestige wedstrijd van Diegem was vandaag de winst opnieuw voor Marianne Vos. De overige podiumplaatsen waren voor Sanne Cant en Katerina Nash.

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Kevin Pauwels (BEL)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Tom Meeusen (BEL)
6. Michael Vanthourenhout (BEL)
7. Tim Merlier (BEL)
8. Jens Adams (BEL)
9. Corné van Kessel (NED)
10. David van der Poel (NED)

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Katerina Nash (CZE)
4. Lucinda Brand (NED)
5. Eva Lechner (ITA)
6. Sophie De Boer (NED)
7. Ellen Van Loy (BEL)
8. Christine Majerus (LUX)
9. Nikki Brammeier (GBR)
10. Amanda Miller (USA)

Twee mensen neergeschoten in Hellevoetsluis

Twee mensen zijn maandag in Hellevoetsluis neergeschoten. Dat meldt de politie. Het schieten vond omstreeks 18.00 uur plaats aan de Branding. Veel hulpdiensten zijn aanwezig. Ook is een traumahelikopter ingezet. Hoe de slachtoffers er aan toe zijn, is nog niet bekend.~

Update 19:35 uur
Er waren twee traumahelikopters opgeroepen. Volgens 112 Rijnmond moesten de slachtoffers geranimeerd worden. Inmiddels zijn ze beiden met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Het gaat om twee mannen van respectievelijk van 25 en 29 jaar. 

Daling werkloosheid Frankrijk zet door

Voor het eerst sinds 2008 is de werkloosheid in Frankrijk drie maanden achter elkaar gedaald. Volgens de maandag door het ministerie van Arbeid gepubliceerde cijfers over november waren er 31.800 minder werklozen dan de maand ervoor. In de afgelopen drie maanden is het aantal werklozen met 110.000 mensen afgenomen, de sterkste daling over drie maanden gemeten sinds 2001.

Er zijn nog altijd 3,44 miljoen werklozen, maar voor de onder vuur liggende socialistische president François Hollande zijn de jongste cijfers een verademing. Tijdens zijn in 2012 begonnen regering steeg het aantal werklozen gestaag en bereikte in februari 2016 bijna 3,6 miljoen. Hollande kwam aan de macht met de belofte de werkloosheid terug te dringen. Op de valreep lijkt hij die belofte te gaan inlossen. De presidentsverkiezingen zijn in april en mei en Hollande doet daar niet aan mee omdat hij volgens peilingen kansloos is.

Daling werkloosheid Frankrijk zet door
Daling werkloosheid Frankrijk zet door (Foto: ANP)

Overvaller blijkt ook onthoofder

De Franse politie heeft in Bordeaux na een wilde achtervolging een roofovervaller gearresteerd die, zo bleek na zijn aanhouding, ook verdacht wordt van een onthoofding bij Parijs.

De negentienjarige Stepan Lutsin overviel zondag in het centrum van Bordeaux met een pistool en een sabel een fastfoodrestaurant. Hij werd aangehouden na een achtervolging en een schietpartij waarbij hij gewond raakte. Hij ligt maandag nog in een ziekenhuis, meldden Franse media.

Bij het onderzoek naar de overval stuitte de politie op het feit dat de dader wordt gezocht in verband met een brute moord in Clamart aan de zuidrand van Parijs. Donderdagmiddag kwam een vrouw in Clamart thuis en ontdekte het toegetakelde en onthoofde lichaam van haar 57-jarige man in de woning. De jongeman die bij hen inwoonde en voor wie het slachtoffer al enige tijd een toezichthoudende rol speelde, was spoorloos verdwenen en heet Stepan Lutsin.

Overvaller blijkt ook onthoofder
Overvaller blijkt ook onthoofder (Foto: ANP)

Tokkie hapt in oor KLM-steward

Tokkie-Nederland staat weer helemaal op wereldkaart! Nadat volkszanger André Hazes in het verleden al een keertje elke schijn van beschaving liet vallen op een vlucht van Zürich naar Amsterdam, is het opnieuw een in Nederland (hoewel, Limburg...) woonachtig stel gelukt een minder goed gelukt visitekaartje af te geven.

Jonah Cayle Snow, oorspronkelijk afkomstig uit de VS en zijn vriendinnetje, de tatoeage-artiest Nikki Zeebregts, hadden het bij het inchecken op Schiphol al aan de stok met het KLM-personeel. Het stel was zo dronken als Patricia Paay op een dinsdagmiddag en mochten slechts aan boord komen onder de voorwaarde dat ze geen alcohol meer zouden innemen, Hier gingen ze mee akkoord.

Halverwege de lange vlucht kreeg het verder voorbeeldige koppel ruzie met elkaar. De gemoederen liepen dusdanig hoog op dat Nikki apart werd gezet. Niet dat dit de situatie veel beter maakte; de tattoo-koningin was dermate recalcitrant dat het luchtpersoneel haar moest bedwingen om te voorkomen dat ze medepassagiers wellicht zou verwonden.

Vriendlief liet zich inmiddels ook van zijn beste kant zien. Snow had doodleuk in het vliegtuig een sigaretje opgestoken. Het viel de flight-attendants verder op dat meneer lekker er een borreltje bij zat te drinken. Het leek erop alsof hij een flesje lekkers had meegesmokkeld in zijn handbagage.

Toen hij te horen kreeg dat hij z'n sigaret moest uitdoen, werd hij agressief en viel het personeel aan. Hij raakte in gevecht met twee KLM-medewerkers, waarbij hij een van hen in het oor beet. Nadat hij overmeesterd was kreeg hij de rest van de reis een persoonlijke begeleider naast zich, die erop moest toezien dat hij kalm zou blijven.

Snow werd meteen na de landing in San Francisco gearresteerd. De verwonde KLM-medewerker werd naar het ziekenhuis gebracht. De eerstgenoemde kan rekenen op een flinke straf. Als het echt tegenzit kan je in Californië voor een dergelijk vergrijp voor 20 jaar in de bak verdwijnen. Mocht je echt een pechdag hebben, dan maak je kans dat hier een boete bovenop komt die kan oplopen tot 250.000 dollar. Na het betalen van een borgsom van 25.000 dollar kon hij zijn weg vervolgen. In januari mag hij echter zijn lezing van het verhaal komen uitleggen aan een rechter.

Nikki komt er een stuk genadiger vanaf; zij is niet in staat van beschuldiging gesteld.

Ministerie Financiën Argentinië opgesplitst

De Argentijnse minister van Financiën, Alfonso Prat-Gay, heeft maandag het veld moeten ruimen na een jaar in de regering van president Mauricio Macri te hebben gediend. Hij krijgt twee opvolgers met elk een eigen ministerie.

Een regeringswoordvoerder zei volgens Argentijnse media dat Macri hem niet vervangt wegens verschillen van inzicht over de economische koers van het land, maar meningsverschillen over de aanpak en organisatie van het beoogde beleid. Prat-Gay wordt opgevolgd door Nicolas Dujovme a en Luis Caputo. Caputo leidt het ministerie van Financiën en Dujovne dat van Economische Zaken.

Macri liet vanuit een Zuid-Argentijns vakantieoord weten dat de opsplitsing van het oude ministerie van Financiën moet helpen de grote uitdagingen die het land het komend jaar te wachten staan, aan te kunnen.

Ministerie Financiën Argentinië opgesplitst
Ministerie Financiën Argentinië opgesplitst (Foto: ANP)

Op twee na de warmste kerst ooit gemeten

Deze kerst gaat de boeken in als de twee-na-warmste kerst die ooit is genoteerd sinds de metingen begonnen in 1901. De gemiddelde maximumtemperatuur over beide kerstdagen lag in De Bilt op 11,8 graden, meldt Weeronline.

Zondag werd het maximaal 11,7 graden en maandagochtend rond 04.00 uur werd het maximum voor de tweede kerstdag al bereikt; namelijk 11,8 graden. Daarna ging het regenen en koelde het sterk af, zei een woordvoerder.

Vorig jaar waren de kerstdagen beduidend warmer met gemiddeld 14,2 graden. Toen steeg het kwik op tweede kerstdag zelfs tot 14,4 graden. In 1974 was het met kerst ook 11,8 graden, maar afgerond nog net een fractie warmer dan dit jaar, aldus een woordvoerder.

De koudste kerst ooit gemeten is die van 1938 met een gemiddelde van -3,3 graden. Het bleef toen op tweede kerstdag zeer koud met -4,6 graden. In de nacht vroor het toen in Winterswijk maar liefst 15,2 graden.

Op twee na de warmste kerst ooit gemeten
Op twee na de warmste kerst ooit gemeten (Foto: ANP)

Urk haalt ruim ton op voor Ethiopië

De jaarlijkse collecte op Urk voor hulp aan Ethiopië heeft dit jaar 106.811 euro opgeleverd. Dat heeft een woordvoerder van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea laten weten.

Het geld gaat naar projecten op het gebied van onder meer onderwijs, visserij, landbouw en gezondheidszorg. Vorig jaar verzamelde de Urker gemeenschap 99.605 euro bij elkaar.

Tijdens de kerstcollecte stonden tussen 12.00 en 13.00 uur op veertien plaatsen op Urk en een in het nabijgelegen Tollebeek grote bussen waarin mensen geld konden stoppen. De kerkklokken luidden om het kwartier om de bevolking te herinneren aan de geldinzameling.

De stichting houdt jaarlijks de collecte op eerste kerstdag. Omdat die dag dit jaar op een zondag viel, werd de inzameling op tweede kerstdag gehouden.

Urk haalt ruim ton op voor Ethiopië
Urk haalt ruim ton op voor Ethiopië (Foto: ANP)

Terrorist Amri kocht treinkaartje in Lyon

Bewakingscamera's hebben op het station Lyon-Part-Dieu vastgelegd dat de terrorist Anis Amri in Lyon een treinkaartje naar Milaan heeft gekocht. De 24-jarige Tunesiër Amri pleegde naar het zich laat aanzien maandagavond 19 december met een truck een bloedige aanslag in het centrum van Berlijn. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Amri werd 23 december door de Italiaanse politie gedood op een station bij Milaan waar hij kennelijk vanuit het Franse Chambéry was gearriveerd. De Franse autoriteiten hebben de route die Amri volgde nog niet bevestigd, maar de Franse nieuwszender Bmftv meldde maandag dat hij inderdaad te zien is op beelden gemaakt op het station in het oosten van Lyon. Amri zou cash hebben betaald voor een ticket naar Milaan via Chambéry. Over hoe hij in Lyon terechtkwam is officieel nog niets bekend.

Terrorist Amri kocht treinkaartje in Lyon
Terrorist Amri kocht treinkaartje in Lyon (Foto: ANP)

Winnaar Bluboo Edge smartphone!

Even geleden hebben jullie mee kunnen doen aan de prijsvraag om een Bluboo Edge smartphone te winnen. Graag willen wij Bluboo nogmaals bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toestel. Om jullie niet langer in spanning te laten bij deze de winnaar.....

  • WammesWaggel  

Gefeliciteerd! Het toestel is ondertussen al onderweg naar de winnaar!  

Niet gewonnen? 

Niet gewonnen maar wil je wel kans maken op een andere prijs? Kijk dan op de Facebook van Bluboo , hier kan je diverse Bluboo producten winnen. 

BLuboo edge 1

Eerste gipsvlucht landt dinsdag

De eerste gipsvlucht van dit winterseizoen arriveert dinsdag tegen het middaguur op Rotterdam The Hague Airport met aan boord circa vijf geblesseerde wintersporters. Het gaat het vooral om mensen met knieletsel, aldus een woordvoerder van SOS International.

Het vorige winterseizoen raakten in totaal zo'n achthonderd wintersporters gewond, aldus de zegsman.

Vorig jaar arriveerde de eerste gipsvlucht met ongeveer tien gewonden aan boord. Maar volgens de woordvoerder ligt er nu nauwelijks sneeuw op de pistes, zodat er niet geskied kan worden en wintersporters "maar iets anders gaan doen". Een enkeling waagt zich hoog in de bergen op de gletsjers. Op sommige pistes wordt wel sneeuw bijgespoten, maar op kunstmatige sneeuw is het zwaarder skiën, waardoor wintersporters sneller vermoeid raken en eerder vallen en gewond raken.

Eerste gipsvlucht landt dinsdag
Eerste gipsvlucht landt dinsdag (Foto: ANP)

Winnaar MGCOOL Band 2

Even geleden hebben jullie mee kunnen doen aan de prijsvraag om een MGcool band 2 te winnen.

Graag willen wij MGcool nogmaals bedanken voor het beschikbaar stellen van de Band 2. Om jullie niet langer in spanning te laten bij deze de winnaar.....

  • djmaup

Gefeliciteerd! De Band 2 komt zo snel mogelijk je kant op  

MG cool logo

Niet gewonnen? 

Niet gewonnen maar wil je wel kans maken op een andere prijs? Kijk dan op de Facebook van MGcool, daar blijf je op de hoogte van de laatste prijsvragen. 

MGcool band 2 trill

Super Bowl-winnaars Denver Broncos uitgeschakeld voor NFL play-offs

Het is voor het eerst sinds 2003 dat beide Super Bowl teams van het jaar ervoor de play-offs niet halen. In week 16 zagen zowel de Denver Broncos als de Carolina Panthers hun kansen op de play-offs in rook opgaan. De Broncos verloren uit tegen de Kansas City Chiefs en de Panthers verloren thuis van de Atlanta Falcons.

Blessures
Week 16 was zeer spannend met prachtige en zeer spannende wedstrijden. Helaas waren er ook veel blessures. De Oakland Raiders wonnen thuis met 33-25 van de Indianapolis Colts, maar zagen hun quarterback Derek Carr zijn kuitbeen breken. De Raiders zijn zeker van een plek in de play-offs, maar de aanval zal zonder Carr een stuk minder sterk zijn.

De Tennessee Titans verloren in Jacksonville met 17-38 van de Jacksonville Jaguars, maar zagen ook hun quarterback Marcus Mariotta zijn kuitbeen breken. Met de nederlaag tegen de Jaguars maken de Titans geen kans meer op de play-offs.

De Seattle Seahawks verloren na een zeer spannende wedstrijd thuis met 31-34 van rivaal Arizona Cardinals. Naast de zure nederlaag moesten de Seahawks ook twee blessures verwerken. Sterspeler en running-back Thomas Rawls kon niet verder na een schouderblessure. Het is nog niet bekend hoe serieus de blessure is en of Rawls tijdens week 17 en de play-offs kan spelen. Het seizoen is in ieder geval wel over voor wide-receiver Tyler Lockett. Na een mooie 28-yards pass van Seattle-quarterback Russell Wilson ving Lockett de bal, maar werd van achteren neergehaald door de verdediging. Dit resulteerde in een nare val waarbij Lockett zowel zijn kuitbeen als zijn scheenbeen brak. De Seahawks zijn al zeker van de play-offs, maar het is de vraag hoe de aanval zal lopen zonder Rawls en Lockett.

Cleveland Browns winnen eerste wedstrijd van het seizoen
De Browns kunnen opgelucht ademhalen. De jonge Browns, die gedurende het seizoen steeds weer belangrijke spelers verloren aan blessures, hebben in week 16 eindelijk hun eerste wedstrijd gewonnen. In een saaie en slechte wedstrijd wisten de Browns uiteindelijk met 17-20 te winnen van de San Diego Chargers.

American Football Conference
In de AFC zijn alle plekken voor de play-offs vergeven. Vorige week waren de New England Patriots en de Oakland Raiders al zeker van een plekje. Na de wedstrijden van week 16 hebben ook de Miami Dolphins, Pittsburgh Steelers, Kansas City Chiefs en Houston Texans een plekje weten te bemachtigen in de play-offs.

De Dolphins wonnen in een knotsgekke wedstrijd in over-time van de Buffalo Bills. De ruststand was 7-14 in het voordeel van de Dolphins. In het derde kwart scoorden beide teams 14 punten en stonden de Dolphins 21-28 voor. De Bills kwamen echter door een zeer sterk vierde kwart terug en stonden zelfs met 31-28 voor, totdat met nog tien seconden te spelen Dolphins-kicker Andrew Franks een 55-yards field goal maakte. In over-time kwamen beide teams niet makkelijk tot scoren en leek het een gelijkspel te worden. Uiteindelijk was het weer Franks die met maar 0:51 op de klok een 27-yards field goal maakte en de Dolphins de 31-34 overwinning bracht. Voor de plek in de play-offs moesten de Dolphins wachten op de wedstrijd tussen de Pittsburgh Steelers en de Baltimore Ravens. Die werd gewonnen door de Steelers, waardoor de Dolphins na acht jaar weer terugkeren in de NFL play-offs.

De wedstrijd tussen de Steelers en Ravens was misschien wel één van de mooiste van het seizoen. De Steelers waren de absolute favoriet, maar door onder andere fouten van Steelers-quarterback Ben Roethlisberger stonden de Ravens bijna de gehele wedstrijd voor. De Steelers kregen bij een achterstand van 24-27 en nog maar 108 seconden te spelen de bal. Roethlisberger, met de bijnaam 'Big Ben', maakte dit keer geen fouten. Na een paar mooie acties kwamen de Steelers met nog maar veertien seconden te spelen op de 4-yards lijn van de Ravens. Na een korte pass van 'Big Ben' naar wide-receiver Antonio Brown scoorden de Steelers op de valreep nog een touchdown voor de eindstand van 31-27. Met de overwinning op de Ravens werd de AFC North divisietitel voor de tweede keer in drie jaar veiliggesteld en zijn de Steelers voor de derde keer op rij weer van de partij in de play-offs.

De Houston Texans zijn na de 12-10 overwinning op de Cincinnati Bengals verzekerd van de tweede AFC South divisietittel op rij. De Texans verloren vorig jaar met 30-0 kansloos van de Kansas City Chiefs in de 'wild-card round'. De kans is zeer groot dat ook dit jaar de 'wild-card round' tussen deze twee teams zal gaan. De Texans spelen sinds vorige week met een andere quarterback en de aanval wil mede daarom nog niet echt lopen. De Chiefs lijken daarentegen te pieken op het juiste moment en schakelden zonder moeite de titelverdediger Denver Broncos uit.

De Super Bowl kampioenen konden geen vuist maken tegen de ontketende Kansas City Chiefs. De wedstrijd was eigenlijk in het eerste kwart al beslist na drie touchdowns van de Chiefs en een stand van 21-7. In het tweede kwart scoorden de Broncos nog een field goal, maar die drie punten waren meteen de laatste punten die de Broncos zouden scoren. In het derde kwart werd niet gescoord, maar in het vierde kwart liepen de Chiefs nog verder uit. De laatste touchdown van de Chiefs kwam met een kleine twee minuten te spelen en was een zeer bijzondere. Dontari Poe, die normaal gesproken met zijn 157kg in de verdediging speelt, kwam het veld op rennen in plaats van quarterback Alex Smith. Poe kreeg de bal en gooide de bal met een prachtig sprongetje over de verdediging van de Broncos naar tight-end Demetrius Harris voor een touchdown en een eindscore van 33-10.

Hoewel alle plekken in de AFC play-offs al vergeven zijn is er nog wel genoeg om voor te spelen. De Oakland Raiders maken nog kans op homefield advantage, maar dan moet gewonnen worden van de Denver Broncos en moeten de New England Patriots thuis verliezen tegen de Miami Dolphins. De Chiefs maken nog kans op een first-round bye, maar dan moeten de Raiders weer verliezen van de Broncos. De enige twee teams die in week 17 nergens meer voor hoeven te spelen zijn de Steelers en de Texans. Deze teams zijn al verzekerd van respectievelijk de derde en vierde rang in het plaatsingssysteem.

National Football Conference
In de NFC waren vorige week de Seattle Seahawks en de Dallas Cowboys al zeker van een plekje in de play-offs. Deze week komen daar de Atlanta Falcons en, ondanks hun nederlaag tegen de Philadelphia Eagles, de New York Giants bij. De Green Bay Packers en Detriot Lions zijn op koers voor de play-offs, maar worden op de voet gevolgd door de Washington Redskins en Tampa Bay Buccaneers.

De Atlanta Falcons hadden weinig moeite met de Carolina Panthers en wonnen met 33-13. Voor de Panthers kan het teleurstellende seizoen niet snel genoeg achter de rug zijn. Na een seizoen met vijftien overwinningen en maar één nederlaag hebben de Panthers die seizoen al negen wedstrijden verloren.

Net als de Kansas City Chiefs lijken de Green Bay Packers, onder leiding van quarterback Aaron Rodgers, op het juiste moment te pieken. De afgelopen vijf wedstrijden waren gewonnen en de winst tegen de Minnesota Vikings was de zesde op rij. De Packers waren vanaf het begin in controle. De ruststand van 28-13 was genoeg voor de Packers om wat gas terug te nemen en de wedstijd met gemak uit te spelen. De Vikings probeerden in het laatste kwart nog wat terug te doen, maar de Packers gaven weinig weg en wonnen uiteindelijk met 38-25. De Packers spelen volgende week tijdens Sunday Night Football tegen rivaal Detriot Lions. Het belooft een spektakel te worden aangezien beide teams nog kans maken op de play-offs en moeten winnen. De Detriot Lions spelen vanavond nog eerst tegen de al geplaatste Dallas Cowboys.

De Washington Redskins wonnen uit met 41-21 tegen de al uitgeschakelde Chicago Bears, waardoor ze nog steeds kans maken op de play-offs. De Tampa Bay Buccaneers verloren met 31-24 van de New Orleans Saints. Hoewel ze op papier nog niet uitgeschakeld zijn is de kans zeer klein dat de Buccaneers de play-offs halen. Om de play-offs te halen moeten maar liefst negen wedstrijden met de juiste score eindigen, waaronder een gelijkspel tussen de New York Giants en Washington Redskins.

Met nog vier teams die voor twee play-offs plekken strijden en meerdere teams die nog een first-round bye kunnen verdienen belooft ook de NFC wedstrijden in week 17 spannend te worden, met als absolute topper de wedstrijd tussen Packers en Lions.

Alle resultaten van week 16
New York Giants 13 @ Philadelphia Eagles 24
Miami Dolphins 34 @ Buffalo Bills 31 (na over-time)
Atlanta Falcons 33 @ Carolina Panthers 16
Washington Redskins 41 @ Chicago Bears 21
San Diego Chargers 17 @ Cleveland Browns 20
Minnesota Vikings 25 @ Green Bay Packers 38
Tennessee Titan 17 @ Jacksonville Jaguars 38
New York Jets 3 @ New England Patriots 41
Indianapolis Colts 25 @ Oakland Raiders 33
San Francisco 49ers 22 @ Los Angeles Rams 21
Tampa Bay Buccaneers 24 @ New Orleans Saints 31
Arizona Cardinals 34@Seattle Seahawks 31
Cincinnati Bengals 10 @Houston Texans 12
Baltimore Ravens 27@Pittsburgh Steelers 31
Denver Broncos 13 @ Kansas City Chiefs 33
Detriot Lions @ Dallas Cowboys (dinsdag 02:30)

Files op tweede kerstdag door dagjesmensen

Doordat veel mensen er op tweede kerstdag op uit trokken, stonden er op verschillende plaatsen files. Op het hoogtepunt telde de VerkeersInformatieDienst (VID) maandagmiddag op de snelwegen 82 kilometer file.

De files waren volgens de VID vooral het gevolg van de toegenomen economische groei en consumentenvertrouwen. Veel mensen zaten in de auto om een bezoek te brengen aan een meubelboulevard of pretpark, maar ook ging het vaak om familiebezoek.

De meeste files stonden in het midden en zuiden van het land. Het drukst was het op de A1 tussen Apeldoorn en Amsterdam. Op de A9 bij Akersloot stond een lange file doordat twee matrixborden kapot waren gegaan door de harde wind.

Files op tweede kerstdag door dagjesmensen
Files op tweede kerstdag door dagjesmensen (Foto: ANP)

Vlaanderen wil overal controle op snelwegen

Vlaanderen wil over een jaar langs alle snelwegen trajectcontroles hebben, die de snelheid van de weggebruikers vrijwel overal in de gaten houden. De Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts, zei maandag tegen de VTM Nieuws dat de automobilist zich voor 2019 vrijwel overal op het snelwegennet aan de maximumsnelheid moet gaan houden, omdat er dan trajectcontrole zal zijn.

Op dit moment is er in Vlaanderen slechts trajectcontrole op een stukje snelweg Brussel - Oostende (E40), tussen Gent en Aalst, en op een viaduct ter hoogte van Gent aan de snelweg Antwerpen - Kortrijk (E17). Weyts wil dat naar eigen zeggen "revolutionair"uitbreiden met 240 camera's die niet alleen de snelheid controleren, maar ook nummerplaten kunnen herkennen, bijvoorbeeld van gestolen voertuigen.

Vlaanderen wil overal controle op snelwegen
Vlaanderen wil overal controle op snelwegen (Foto: ANP)

'MPS te snel aan infuus Italiaanse overheid'

De geplaagde Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) moet niet te snel steun van de overheid krijgen. Volgens Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank is staatssteun bedoeld als laatste redmiddel en niet als dekking voor voorzienbare verliezen. Dat zei hij maandag tegen de Duitse krant Bild.

MPS kondigde vrijdag aan een verzoek in te dienen bij de Italiaanse overheid voor staatssteun. De bank sprak in een verklaring van een "voorzorgsmaatregel" om het kapitaal te verhogen. De Italiaanse regering stelde eerder een reddingsfonds van 20 miljard euro in voor de in nood verkerende banken.

Volgens Weidmann kan staatssteun alleen worden verleend aan banken die "in de basis gezond zijn". Daarbij moet volgens hem door de Italiaanse overheid een bijpassende publieke financiering worden gevonden, gelet op de hoge staatsschuld van het land.

'MPS te snel aan infuus Italiaanse overheid'
'MPS te snel aan infuus Italiaanse overheid' (Foto: ANP)

Wham! zorgde voor revolutie in China

George Michael en zijn vroegere schoolvriend Andrew Ridgeley waren de eerste westerse popartiesten die na de chaos van de Culturele Revolutie mochten optreden in de Volksrepubliek China. Rond de 15.000 toeschouwers keken in april 1985 naar het optreden van Wham! in Peking, nauwlettend in de gaten gehouden door een groot aantal nerveuze politieagenten.

"Ik had nog nooit zo veel politie gezien", zei Mao Danqing, nu een bekende schrijver in China, die het legendarische concert bijwoonde. Niemand durfde zich te verroeren of lawaai te maken.

China liet westerse muziek en film in de jaren tachtig maar mondjesmaat toe. Maar na het concert kende iedereen de liedjes van Wham!, zelfs mensen die later heel andere muziek gingen maken, zei Kaiser Kuo, frontman van de in de jaren tachtig populaire Chinese metal band Tang Dynasty. "Dat optreden markeerde het begin dat China zich openstelde (voor westerse muziek)", zei een andere gebruiker op Chinese social media. "Hij (George Michael) veranderde China."

Wham! zorgde voor revolutie in China
Wham! zorgde voor revolutie in China (Foto: BuzzE)

Twitter-account Sony mogelijk gehackt

Het Twitter-account van Sony Music is maandag mogelijk gehackt. Het account @SonyMusicGlobal meldde eventjes dat zangeres Britney Spears was overleden na een ongeluk. Korte tijd later waren de twee tweets verwijderd en liet haar management aan Amerikaanse media weten dat Britney springlevend was. Maar in de tussentijd waren de zoektermen 'Britney Spears' en #ripbritney wel trending topics geworden.

Ook het geverifieerde account van Bob Dylan was waarschijnlijk gekraakt, omdat dat het zogenaamde overlijden bevestigde. Maar ook die tweet was na een tijdje verdwenen.

Twitter-account Sony mogelijk gehackt
Twitter-account Sony mogelijk gehackt (Foto: BuzzT)

Krabbé: Van Gogh aaibaarder dan Picasso

Jeroen Krabbé vindt Vincent van Gogh veel aaibaarder dan Pablo Picasso. Dat ontdekte hij tijdens zijn speurtocht door het leven van Picasso, die hij deed voor zijn nieuwe programma Krabbé zoekt Picasso.

"Van Gogh heeft een aaibaarheidsfactor van duizend en die ontbreekt bij Picasso. Hij heeft ook wel een aaibaarheidsfactor maar veel minder", zo kijkt Krabbé tegenover ANP Video terug op zijn jaar lange duik in het leven van de bekende Spaanse kunstenaar. Eerder maakte hij ook al een programma over Van Gogh.

"Als je zegt: Van Gogh, zonnebloemen, afgesneden oor en je zet er een viool onder; dan zit iedereen al te snikken", vervolgt Krabbé. "Bij Picasso is dat totaal anders."

Michael Jackson
Volgens Krabbé behoren beide kunstenaars wel tot dezelfde categorie qua bekendheid maar zijn ze verder nauwelijks met elkaar te vergelijken. "Het zijn allebei Michael Jacksons van de schilderkunst, zo beroemd. Maar Van Gogh heeft maar tien jaar geschilderd in zijn leven en heeft zichzelf door zijn kop geschoten en Picasso heeft 92 jaar geleefd en een heleboel anderen hebben zelfmoord om hem gepleegd. Hij is een buitencategorie."

Picasso was bovendien een laffe man, aldus Krabbé. "Ik ontdekte dat hij vriendschappen met voeten trad en mensen liet doodvallen als hij daar geen zin meer in had."

Krabbé zoekt Picasso is op 26 januari voor het eerst te zien. De serie telt in totaal acht afleveringen, waarin Krabbé onder meer door Frankrijk, Spanje en Italië reist.

Krabbé: Van Gogh aaibaarder dan Picasso
Krabbé: Van Gogh aaibaarder dan Picasso (Foto: BuzzE)

Britney Spears doodverklaard op Twitter

Fans van Britney Spears hebben maandag de schrik van hun leven gekregen. Op Twitter verschenen berichten dat de zangeres zou zijn overleden, maar dat bleek al snel niet waar.

De geruchten over Britney's dood werden gevoed door het officiële account van Sony Music Global. De platenmaatschappij meldde dat de zangeres was omgekomen bij een ongeluk en dat er 'later' meer bekend zou worden gemaakt. Op vrijwel hetzelfde moment volgde er een tweet van het account van zanger Bob Dylan: "Rest in peace @britneyspears", luidde het bericht, aangevuld met een huilende smiley.

Fans verkeerden daarna korte tijd in onwetendheid totdat de tweets werden verwijderd. Hackersgroep OurMine heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De groep hackte eerder accounts van onder meer Marvel en Netflix en het computersysteem van het magazine Variety.

Britney Spears doodverklaard op Twitter
Britney Spears doodverklaard op Twitter (Foto: BuzzE)

Wall Street vanwege kerst gesloten

De aandelenbeurzen in New York blijven maandag vanwege kerst gesloten. De rest van de week wordt op Wall Street wel op normale tijden gehandeld. In de laatste sessies van het jaar zal de handel evenwel dun zijn, aangezien veel partijen de boeken al hebben gesloten.

Beleggers in de VS moeten het in het restant van 2016 verder doen met een nagenoeg lege macro-economische agenda. Wel volgen deze week nog cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en het consumentenvertrouwen.

Wall Street sloot vrijdag een fractie hoger. De leidende Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 0,1 procent in de plus op 19.933,81 punten. Daarmee kwam de historische mijlpaal van 20.000 punten weer een stapje dichterbij. De brede S&P 500 sloot ook 0,1 procent hoger op 2263,69 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 5462,69 punten.

Wall Street vanwege kerst gesloten
Wall Street vanwege kerst gesloten (Foto: ANP)

Nederlandse wiettelers opgepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft in de regio Alicante vijf Nederlanders aangehouden op verdenking van drugshandel. In vier woningen in Altea, Calpe, Benissa en Callosa d'en Sarrìa nam de Guardia Civil ruim 6000 marihuanaplanten in beslag, meldden lokale media maandag.

De verdachten zijn vier mannen van 27, 44, 48 en 50 jaar en een vrouw van 33. Ze worden onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele groep, bedreiging van de openbare gezondheid, kweek en productie van drugs en diefstal van elektriciteit. Vier auto's, meerdere mobiele telefoons alsmede een grote hoeveelheid hulpmiddelen voor de teelt van de planten zijn in beslag genomen.

Aan de arrestaties ging een twee maanden durend onderzoek vooraf.

Nederlandse wiettelers opgepakt in Spanje
Nederlandse wiettelers opgepakt in Spanje (Foto: ANP)

Boxing Day na 18 seconden voorbij voor Janmaat

Voor voetballer Daryl Janmaat zat het traditionele voetbal op Boxing Day er al snel weer op. De verdediger speelde met Watford tegen Crystal Palace, maar na achttien seconden kon de douche al aan.

Na een tackle raakte Janmaat geblesseerd, hoewel hij het nog wel twee minuten vol kon houden. Vervolgens moest hij toch per brancard afgevoerd worden. Het is een nieuwe tegenvaller voor Janmaat, die na een schouderblessure in september al twee maanden aan de kant stond. 

Rossi was niet klaar voor dood Rick Parfitt

Status Quo-frontman Francis Rossi heeft voor het eerst gereageerd op de dood van zijn bandmaat en goede vriend Rick Parfitt. Hoewel het al een tijdje slecht ging met de gitarist, kwam zijn overlijden toch als een schok. "Ik was hier nog niet klaar voor", schrijft hij in een statement op de Facebook-pagina van de groep.

"Rick Parfitt was vijftig jaar lang een deel van mijn leven. Het was zonder twijfel de langste relatie van mijn leven. Maar dit was ook de meest bevredigende, frustrerende, creatieve en vloeiende", vervolgt Rossi. "Vanaf het begin werkten we samen aan de Quo-sound, -look en -hits. Jarenlang brachten we samen door onderweg, op het podium en in de studio. Nooit waren we ver van elkaar verwijderd." Volgens Rossi waren hij en Parfitt een echt team. "En toch ook zo verschillend."

Parfitt overleed zaterdag op 68-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Spaanse Marbella. Hij was juist herstellende van een zware hartaanval die hij in juni kreeg na een optreden in Turkije. Vorige week werd hij opnieuw opgenomen toen er complicaties optraden na een val.

Volgens Rossi haalde Parfitt alles uit het leven en ging hij er ook niet zachtzinnig mee om. "Er waren talloze incidenten en verschillende keren dat hij in levensgevaar was. Dat we hem nu toch moeten verliezen, is een schok."

Rossi was niet klaar voor dood Rick Parfitt
Rossi was niet klaar voor dood Rick Parfitt (Foto: BuzzE)

Ieder uur Last Christmas op Radio 10

Radio 10 staat maandag op bijzondere wijze stil bij de dood van George Michael. De radiozender draait ieder uur als eerste plaat na het nieuws de kerstklassieker Last Christmas van Wham!, de groep waarmee George Michael in de jaren tachtig doorbrak.

Online is er ook aandacht voor George' overlijden. De radiozender heeft een digitaal kanaal gestart als eerbetoon aan de zanger. Daarop zijn de grootste hits van de zondag overleden zanger te horen. Luisteraars kunnen bovendien hun favoriete nummers aanvragen en herinneringen aan het popicoon delen.

George Michael overleed op 53-jarige leeftijd.

Vogelgriep in Stolwijk is variant H5N8

Ook de vogelgriep die vorige week een grote dierenhandel in het Zuid-Hollandse Stolwijk heeft getroffen, is van de voor vogels zeer besmettelijke variant H5N8. Dat liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag weten na onderzoek.

De variant is de afgelopen tijd ook aangetroffen bij wilde watervogels en bij andere pluimveebedrijven. Alle 6600 dieren van de dierenhandel, die zichzelf omschrijft als de grootste van Nederland, moesten worden geruimd. Er werden onder meer kippen verkocht.

Zondag nog werd het jongste geval van vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Zoeterwoude (eveneens Zuid-Holland). Besloten werd de 28.500 kippen daar en de 30.000 kippen van een pluimveebedrijf op een kilometer afstand te ruimen. Om welke variant het hier precies gaat, is nog niet bekend.

Sinds de uitbraak van de vogelgriep zijn in Nederland negen bedrijven met eenden en kippen besmet en geruimd. Mensen zijn niet besmet geraakt.

Vogelgriep in Stolwijk is variant H5N8
Vogelgriep in Stolwijk is variant H5N8 (Foto: ANP)

Turkije pakte vorige week ruim 1600 mensen op

De Turkse autoriteiten hebben vorige week 1682 mensen opgepakt op verdenking van banden met militante organisaties. Van hen werden 516 na verhoor vastgezet, heeft het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag meegedeeld.

De meeste arrestanten, 1096, werden verdacht van banden met de organisatie van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep in juli zat. 416 van hen werden vastgezet.

Verder werden 78 mensen vastgezet wegens banden met de Koerdische PKK en twaalf om hun banden met Islamitische Staat.

De arrestaties volgden voor een deel op de moord vorige week maandag op de Russische ambassadeur in Ankara, die volgens de autoriteiten werd gepleegd door een aanhanger van Gülen. In de weken daarvoor pleegde een splintergroep van de PKK twee bomaanslagen op Turkse politieagenten en militairen in Istanbul en Kayseri.

Het ministerie deelde verder mee dat 1960 illegale migranten werden opgepakt, 419 van hen op zee. Ook werden 29 vermoedelijke mensensmokkelaars ingerekend.

Turkije pakte vorige week ruim 1600 mensen op
Turkije pakte vorige week ruim 1600 mensen op (Foto: ANP)

Räikkönen: "Ferrari heeft dit jaar pijn geleden"

Ferrari heeft in het jaar van 2016 niet de resultaten behaald waar het team aanvankelijk op gehoopt had. Ferrari-coureur Kimi Räikkönen is ontevreden met het verloop van seizoen, maar dicht de renstal uit Maranello voor volgend jaar goede kansen toe.

Ferrari had zich vooraf ten doele gesteld mee te kunnen strijden om het kampioenschap. Het team zag echter toe hoe Mercedes de ene na de andere overwinning aan elkaar reeg, en moest zelfs Red Bull voor zich dulden in de strijd om het constructeurskampioenschap. Een bittere teleurstelling voor het Italiaanse team, dat dit seizoen zelfs geen enkele overwinning wist te boeken.

"We bleven hard werken en deden ons best, maar behaalden jammer genoeg niet de resultaten waar we op gehoopt hadden", stelt de Fin. "Er waren goede momenten, maar het eindresultaat komt niet in de buurt van wat we wilden. We kunnen hier absoluut niet tevreden mee zijn. We hebben als team pijn geleden."

Net als in 2014 wist Ferrari dit seizoen niet op de hoogste trede van het erepodium te staan. Een zeldzaam fenomeen wat de legendarische renstal enkele decennia niet meer was overkomen. Toch is Räikkönen optimistisch gestemd voor volgend jaar en verwacht dat zijn team weer vooraan het veld te vinden is: "We blijven leren en onszelf verbeteren, al laten de resultaten dat niet zien. We werken als een team erg nauw samen, dus ik hoop dat de wagen volgend seizoen competitief zal zijn."

Räikkönen: "Ferrari heeft geleden dit jaar" (ProShots/Action Images)
Räikkönen: "Ferrari heeft geleden dit jaar" (ProShots/Action Images)

Guidetti vertrekt bij Oranje

Giovanni Guidetti vertrekt als bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen. De 44-jarige Italiaan werd in september vader van een dochter en wil meer tijd doorbrengen bij zijn gezin in Instanbul, zo meldt Nevobo in een persbericht. Guidetti wordt binnenkort gepresenteerd als bondscoach van het Turkse vrouwenteam. Door Turkije te gaan coachen, kan Guidetti het hele jaar in Istanbul blijven wonen. 

Met Guidetti als bondscoach boekte Oranje twee jaar lang successen. Ze wonnen zilver op het EK, brons op de World Grand Prix en eindigden als vierde op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

“Dit was de moeilijkste beslissing die ik in mijn leven heb moeten nemen”, zegt Guidetti.“Ik verlaat een geweldig team, vol geweldige speelsters en een geweldige staf, terwijl we nog midden in een succesvolle reis zitten. De laatste twee jaar waren voor mij een ongelooflijke ervaring.”

Aanvoerster Maret Balkestein-Grothues is teleurgesteld en verrast door zijn keuze.“Het traject dat we twee jaar geleden zijn begonnen en zou lopen tot en met de Olympische Spelen van 2020, zullen we nu helaas zonder hem moeten voortzetten. Ik ben Giovanni dankbaar voor alles wat hij ons team heeft gebracht en ik wens hem veel succes met zijn carrière.”

“We betreuren, maar respecteren de keuze van Giovanni om meer tijd in de buurt van zijn jonge gezin door te willen brengen”, reageert Bram Ronnes, technisch directeur van de Nevobo.

Giovanni Guidetti kiest voor een beter betaald avontuur in Turkije. (PRO SHOTS/Action Images)
Giovanni Guidetti kiest voor een beter betaald avontuur in Turkije. (PRO SHOTS/Action Images)

Grote terugroepactie BMW in China om airbags

Automaker BMW roept in China circa 200.000 auto's terug naar de garage vanwege problemen met airbags. Het gaat daarbij om modellen die zijn uitgerust met airbags van de Japanse fabrikant Takata, zo meldde de Chinese toezichthouder maandag.

Het is niet voor het eerst dat auto's naar de garage worden teruggeroepen om problemen met de airbags van Takata. Het Japanse bedrijf is in moeilijkheden geraakt door een defect in het opblaasmechanisme van zijn airbags, die daardoor kunnen ontploffen. In sommige gevallen zijn daarbij bestuurders dodelijk getroffen door stukjes metaal die met hoge snelheid door de auto werden geslingerd.

Wereldwijd zijn miljoenen auto's teruggeroepen naar de garage om de airbags te laten nakijken. Autofabrikanten willen de kosten daarvan verhalen op Takata. De schade loopt naar verwachting in de miljarden.

Grote terugroepactie BMW in China om airbags
Grote terugroepactie BMW in China om airbags (Foto: ANP)

Thai opgepakt na cyberaanvallen op regering

Negen mensen in Thailand zijn opgepakt voor een golf cyberaanvallen op websites van de regering. Ze zouden vorige week tientallen overheidssites hebben platgelegd uit protest tegen een wet die het internetverkeer aan banden legt.

Thailand heeft sinds 2014 een militair bewind, dat niet gediend is van openlijke kritiek. Bovendien vereren de Thai hun koninklijke familie. Kritiek op de koning, de kroonprins of zelfs de koninklijke huisdieren kan worden bestraft met maximaal 15 jaar celstraf. Vroeger konden mensen zelfs hun oren, voeten en handen kwijtraken als ze iets verkeerds zeiden.

Thais opgepakt na cyberaanvallen op regering
Thais opgepakt na cyberaanvallen op regering (Foto: BuzzT)

Politie rukt uit om opblaaspop

Op zondagmiddag kreeg de politie meerdere meldingen binnen over een naakt lichaam dat langs de snelweg A17 bij Klundert zou liggen.

De politie rukte massaal uit en ook een ambulance ging ter plaatse. Eenmaal aangekomen werd de locatie direct behandeld als plaats delict omdat van een afstandje er daadwerkelijk een lichaam leek te liggen. Eenmaal dichterbij gekomen bleek het om een opblaaspop gevuld met kranten te gaan.

Eerder die dag had de politie van Amsterdam al 'problemen' met een opblaasbare krokodil

'Miljoenenbod op Ziyech in de maak'

Olympique Marseille aast op Hakim Ziyech van Ajax. De Fransen willen vijftien miljoen euro bieden voor de spelmaker. Dit meldt Al Maghrib Today.

De Europese subtopper uit Marseille had afgelopen zomer al interesse in de 23-jarige Ziyech, maar het bod van elf miljoen van Ajax werd niet overtroffen en dus trok de speler van FC Twente naar Amsterdam. Olympique is inmiddels nog meer overtuigd van de kwaliteiten van de Marokkaanse international.

In achttien officiële wedstrijden voor Ajax kwam Ziyech tot zes doelpunten en acht assists. Het contract van de aanvallende middenvelder in Amsterdam loopt door tot medio 2021.

Super Mario Run niet meer winstgevendste app

De eerste opwinding over het nieuwe iPhone-spel Super Mario Run van Nintendo is alweer voorbij. Uit cijfers van marktonderzoeker App Annie blijkt dat het spel krap twee weken na de release in geen enkel land meer de winstgevendste app is. Een week eerder gold dat nog in krap vijftig landen.

Het spel is gratis verkrijgbaar. Maar willen spelers na level drie verder spelen, dan moet 10 dollar worden betaald. Dat is anders dan in de game-industrie gewoon is. Normaal gesproken is een spel gratis en worden spelers aangemoedigd binnen het spel zogeheten in-game-items te kopen om sneller vooruitgang te boeken.

Het gebrek aan gratis content bij Super Mario Run is Nintendo op veel kritiek komen te staan. Volgens kenners zou Super Mario Run winstgevender zijn bij lagere prijzen voor zijn content, aangezien meer mensen dan bereid zijn de portemonnee te trekken.

Qua gratis downloads is Super Mario Run in 88 landen nog de nummer één. Dat was een week eerder nog in 138 landen. Het spel werd op 15 december gelanceerd.

Super Mario Run niet meer winstgevendste app
Super Mario Run niet meer winstgevendste app (Foto: BuzzT)

'Kansen voor Britten door brexit'

Het Verenigd Koninkrijk moet vertrouwen hebben in het aanstaande vertrek uit de Europese Unie. Dat zegt Mervyn King, voormalig president van de Bank of England (BoE) in een interview met de BBC. Volgens King biedt de brexit onder meer kansen op het gebied van economische hervormingen.

Ook staat door een vertrek uit de EU de deur voor de Britten open naar nieuwe handelsovereenkomsten. Verder kan de landbouwsector volgens de oud-president profiteren, waarbij banden met Ierland aangehaald kunnen worden. Het zou daarom volgens hem beter zijn voor de Britse economie als het land helemaal geen deel meer uitmaakt van de interne markt van de EU.

De Britten kozen eind juni in een referendum voor een toekomst buiten de EU. Daardoor zal het land met al zijn handelspartners nieuwe afspraken moeten maken. Dat zorgt voor veel onzekerheid over de economische vooruitzichten, vooral op de langere termijn.

'Kansen voor Britten door brexit'
'Kansen voor Britten door brexit' (Foto: ANP)

Nepnieuws leidt tot dreiging met kernoorlog

De Pakistaanse minister van Defensie Khawaja Asif heeft Israël met een atoomaanval gedreigd nadat hij in een nepnieuwsbericht op internet was getrapt. De vroegere Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon werd daarin aangehaald met de uitspraak dat Israël Pakistan "nucleair zal vernietigen". Blijkbaar zonder de bron te checken twitterde de Pakistaanse minister vrijdag: "De Israëlische minister van Defensie dreigt met nucleaire vergelding (...) - Israël vergeet dat Pakistan ook een kernmacht is."

Israël benadrukte in het kerstweekeinde dat het bericht waar Asif zich op baseerde "volkomen vals" was. De Pakistaanse regering vond het maandag niet nodig verder te reageren. Maar in een reactie op een artikel van de New York Times over de kwestie liet Asif weten dat het atoomwapenprogramma van zijn land "slechts een afschrikkingsmiddel is om onze vrijheid te beschermen. Wij willen vreedzaam co-existeren, in onze regio en daarbuiten."

Nepnieuws leidt tot dreiging met kernoorlog
Nepnieuws leidt tot dreiging met kernoorlog (Foto: ANP)

Zwaargewond door 'grappig' filmpje

Het begon met een idee voor een grappig viraal filmpje, maar de grap eindigde bloedend in een ziekenhuis. Vier Duitsers wilden in de nacht van zondag op maandag filmen hoe ze hun vriend lieten schrikken. Toen hij sliep, startten ze naast hem een kettingzaag. De jongen schrok wakker en stak in een reflex zijn arm uit. Zijn linkerhand kwam in de zaag terecht en hij raakte zwaargewond.

De mislukte grap gebeurde in Wickede, een plaatsje in de buurt van Dortmund. De politie heeft de video-opname in beslag genomen. De grappenmakers, 15 tot 22 jaar oud, waren zichtbaar geschrokken, aldus de politie.

Zwaargewond door 'grappig' filmpje
Zwaargewond door 'grappig' filmpje (Foto: BuzzT)

2e kerstdag klassiek: 4 schuine strijkers

Gister was het nog proper met de schone strijkers, maar tegen het einde van het jaar wordt het er met de geestestoestand van de meeste mensen niet veel beter op. Dat geldt voor klassieke musici net zo goed als voor gewone stervelingen. Daarom op deze 2e kerstdag als ontbijt The Turtle Island String Quartet.

Nou ja, ontbijt. Het stuk dat ze spelen heet Bach's Lunch. En dat verwijst vermoedelijk naar de Engelse uitdrukking 'to lunch out'; je afspraak niet nakomen. En dat doen deze muzikanten dan ook, ze lijken met een uitgedokterd stukje Bach te komen, enkel om er daarna een loopje mee te nemen.

Maar daarmee doen de leden van dit bijzonder en aanradenswaardig strijkkwartet eigenlijk wat in Bachs tijd gewoon was: je speelt iets om er vervolgens mee te gaan spelen.

Jammer dat die stijve harken van tegenwoordig hun klassiekers wat dat betreft niet meer kennen. Eet smakelijk.

Reacties op dood George Michael

George Michael is waarschijnlijk overleden aan hartfalen. De 53-jarige zanger werd 'vredig' in bed gevonden. Dat heeft zijn manager Michael Lippman tegen Britse media gezegd. De doodsoorzaak is nog niet officieel vastgesteld.

"Tot ons grote verdriet bevestigen we dat onze geliefde zoon, broer en vriend George is overleden, vredig thuis in de kerstperiode'', luidt de officiële verklaring van zijn publicist.

Andrew Ridgeley heeft verslagen gereageerd op de dood van zijn bandmaat George Michael.

"Diepbedroefd om het verlies van mijn geliefde vriend", twittert Andrew. Volgens hem wordt de 53-jarige zanger nooit vergeten. Niet door hem, niet door zijn naasten, vrienden, de muziekwereld en de wereld in zijn geheeld, somt hij op. "Voor altijd geliefd."

Andrew en George vormden in de jaren tachtig jarenlang de groep Wham!.

"Het kan niet waar zijn", Twitter Brian May van Queen. "Ben zeer aangedaan." In 1992 werkte George Michael met Queen samen. Ze deden live de Queen-klassieker Somebody To Love tijdens een tribute-concert voor Freddie Mercury.

"Ik heb een vriend verloren." Op Instagram gedenkt Elton John de zondag overleden George Michael. De twee zangers waren in de jaren tachtig goed bevriend. In zijn post beschrijft Elton George als 'de aardigste en meest genereuze persoon die ik heb gekend'. Hij noemt de zanger een briljant artiest en betuigt zijn medeleven met de nabestaanden.


In 1991 hadden Elton John en George Michael een hit met Don't Let The Sun Go Down On Me. Het nummer was in 1974 geschreven door Elton John. In 1985 zong hij het samen met George tijdens Live Aid. In 1991 deden ze dat opnieuw tijdens een groot concert op Wembley. De single die van dat duet werd gemaakt, werd een wereldhit.

"Vanaf dat hij solo ging is hij het tienerimago van Wham! wel ontgroeid. Hij heeft absoluut mooie platen gemaakt, met een van God vergeven stem." Dat zegt popmuziekkenner Leo Blokhuis. Volgens Blokhuis heeft Michael altijd tegen veel vooroordelen moeten vechten en was hij later niet te beroerd om dingen in zijn platen te benoemen.

"Hij was bezig met nieuw werk en ik was reuze benieuwd hoe dat eruit zou zien", stelt Blokhuis. George Michael was begonnen aan een documentaire "waarin hij veel zou vertellen, dat was interessant geweest".

Blokhuis roemt de manier waarop de zanger zijn werk en muziek aanpakte: "Hij had bijna de aanpak van een singer/songwriter, heel integer in zijn werk. Het was echt meer dan een commercieel dingetje."

Via sociale media reageren intussen allerlei bekende en minder bekende mensen op de dood van George Michael.

Gary Numan, bekend van de hits Cars en Are Friends Electric, is geschokt. "George Michael, Oh no", schrijft hij. Zangeres Gloria Gaynor condoleert in een tweet de nabestaanden van de Britse zanger.

Duran Duran, in de jaren tachtig de grote concurrent van Wham! spreekt in een tweet over 'de vloek van 2016', omdat er dit jaar zo veel beroemde en vooral geliefde popmuzikanten zijn overleden. "Opnieuw ontvalt ons een groot talent", schrijft de band via het officiële twitteraccount.

Boy George schrijft: "Ik denk nu aan de familie, vrienden en fans van George Michael. Ze hielden van hem en ik hoop dat hij dat weet, aangezien iedereen vandaag bedroefd is. Hij had een fantastische stem en zijn muziek leeft voort als een testament van zijn talent. Ik kan niet geloven dat hij er niet meer is. "

Martin Fry van ABC en Howard Jones, twee artiesten die ook grote successen vierden in de jaren tachtig zeggen ook verbouwereerd te zijn door de plotselinge dood van de zanger.

Guardiola: "Van Dijk komt niet, onmogelijk"

Virgil van Dijk verkast in januari niet naar Manchester City, dat volgens manager Pep Guardiola niet op zoek gaat naar een nieuwe centrumverdediger.

Van Dijk kreeg met Kerst een tenue van City aangereikt als ludiek cadeau. De kans dat de Oranje-international, die gelinkt wordt aan onder meer City, in januari een transfer maakt naar The Citizens is nihil. Dit laat Guardiola weten.

"Hij zal hier niet naartoe komen. Het is onmogelijk", zei Guardiola. "Op dit moment denk ik niet dat we iemand zullen halen in januari, maar dat kan in de komende weken veranderen. Misschien moeten we ons versterken met een vleugelverdediger."

John Stones, die afgelopen zomer voor 55 miljoen euro werd overgenomen van Everton, stelt vooralsnog teleur in het centrum van de City-defensie. Guardiola: "John wordt beter. Als ik geen vertrouwen had in hem, dan zou hij ook niet zoveel duels spelen."

"De enige manier waarop een voetballer zich kan verbeteren, is door te spelen, meer te spelen en nog meer te spelen", aldus de Spanjaard. "Op het moment werkt John hard in de training zodat hij fit en voorbereid is voor als ik beslis dat hij weer gaat spelen."

Cain Velasquez gedwongen uit UFC 207 gehaald

Opnieuw is het de beurt aan Cain Velasquez om vanwege gezondheidsredenen een UFC-gala af te moeten zeggen. Maar deze keer was de wil er bij de veelgeplaagde zwaargewicht wel degelijk om, samen met Fabricio Werdum, volgende week in de octagon te staan. 

De hele carriëre van Velasquez staat inmiddels bol van de blessures. Hij is al zeven keer geopereerd en in 2014 is hij zelfs zijn titel bij de zwaargewichten bijna kwijtgeraakt, omdat hij door blessures langer dan een jaar inactief was en zodoende zijn titel niet kon verdedigen. Vijf dagen na UFC 207 staat de volgende operatie al weer op de agenda. Een operatie waarbij een rugzenuw meer ruimte wordt gegund door een stukje wervel af te veilen.

Maar het was de Mexicaan zelf die, in de afgelopen periode, zijn blessure probeerde te bagatelliseren. Tussen de regels door was echter wel duidelijk dat deze rugblessure de zwaargewicht wel degelijk parten speelde. Bekentenissen dat hij slechts tien minuten achtereen kon staan en het feit dat hij zelfs zijn heil zocht in het gebruik van cannabidoïnen-olie om de pijn te onderdrukken, deed vele fans al vrezen voor wéér een afzegging. Toch bleef Velasquez volhouden dat hij op UFC 207 hoe dan ook de drie rondes van vijf minuten kon vechten.

Fans steken de draak met mentaliteit Velasquez (Bron: Sherdog.com)
Fans steken de draak met mentaliteit Velasquez (Bron: Sherdog.com) 

Deze keer was het niet Velasquez die de knoop doorhakte, maar de Nevada State Atletic Commission (NSAC). De NSAC is het hoogste ambtelijke orgaan die, exclusief voor de staat Nevada, de vechtsport in het algemeen reguleert. Zij geven alle vergunningen af voor gala's en vechters en zij vonden het onverantwoord dat Velasquez op 30 december in deze conditie zou vechten. 'Na bestudering van het medisch dossier en het afnemen van een aantal interviews zijn we tot de conclusie gekomen dat dhr. Velasquez niet fit genoeg is om te vechten. We begrijpen dat de financiële impuls voor vechters aantrekkelijk genoeg is om tóch deel te willen nemen aan een gevecht, maar het is de taak van de NSAC om de vechters hiertegen in bescherming te nemen. We hebben geconcludeerd dat dhr. Velasquez fysiek erg veel last ondervindt van zijn blessure en we verwachten dat dit door het aankomende gevecht een ernstig gevaar voor de verdere gezondheid van dhr. Velasquez zou kunnen gaan opleveren.' Velasquez is het niet eens met deze conclusie en voelt zich nog steeds in staat om een gevecht aan te gaan.

De UFC heeft inmiddels in een verklaring laten weten de conclusie van de NSAC te respecteren en heeft het gevecht met Werdum van het schema gehaald. Voorlopig zal er geen vervanging voor Werdum worden gezocht, maar een aantal zwaargewichten hebben zich inmiddels al wel spontaan aangeboden. Onder andere de Nederlander Stefan Struve, die zich al aan het voorbereiden is op zijn gevecht tegen Junior Dos Santos in februari, wil graag.


Werdum liet weten dat hij na zijn zware trainingskamp hoe dan ook wil vechten en het maakt hem niet uit tegen wie, maar op Instagram geeft ‘Vai Cavalo’ toe wel een voorkeur te hebben voor een Braziliaans onderonsje tegen Junior Dos Santos, de nummer twee op de ranking. Dos Santos verklaarde op Twitter inderdaad gepolst te zijn om de plek van Velasquez in te nemen, maar beschuldigde Werdum ervan uiteindelijk de partij te weigeren.


Voor de fans zou dit trouwens een mooie herhaling zijn van hun gevecht in 2008. Tijdens UFC 90 sloeg Dos Santos Werdum al binnen twee minuten knock-out. Mocht dit gevecht er misschien dan toch van komen, dan zal voor Struve een nieuwe tegenstander gezocht moeten worden. Inmiddels lijkt Werdum zich neer te leggen bij de beslissing van de UFC om geen vervanger op te roepen. Op Instagram plaatste hij vannacht deze veelzeggende foto.

Werdum vs Miocic voor de titel (Bron: Instagram/Werdum)
Werdum vs Miocic voor de titel (Bron: Instagram/Werdum)

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Het huidige schema:
Amanda Nunes (c) vs Ronda Rousey (om de titel in het bantamgewicht)
Dominick Cruz (c) vs Cody Garbrandt (om de titel in het bantamgewicht)
T.J. Dillashaw vs John Lineker
Louis Smolka vs Ray Borg
Johnny Hendricks vs Neil Magny
Dong Hyung Kim vs Tarec Saffiedine
Mike Pyle vs Alex Garcia
Antonio Carlos Junior vs Marvin Vettori
Tim Means vs Alex Oliveira
Brandon Thatch vs Niko Price

UFC 207 wordt op 30 december gehouden in een uitverkochte T-Mobile Arena in Paradise, Nevada. Dit gala is te volgen via kanaal 2 van betaalzender FOXsports. De uitzending begint op zaterdag om 01:00 uur met een uitgebreide samenvatting van UFC 206, waarna om 04:00 uur de live-uitzending van UFC 207 begint.

Sarah Michelle Gellar blundert op Twitter

Sarah Michelle Gellar heeft op Twitter een pijnlijke vergissing gemaakt door per ongeluk te rouwen om Boy George in plaats van George Michael. De Amerikaanse actrice herstelde haar fout snel.

"Wil je me echt pijn doen? Ik denk het wel 2016 #ripboygeorge Ik was een van je grootste fans", schreef Gellar in de veronderstelling dat Boy George was overleden. Toen ze haar fout ontdekte, verwijderde de actrice haar tweet. Ze was naar eigen zeggen verkeerd geïnformeerd. "Bedankt dat jullie mij corrigeerden. Het blijft triest."

"En voor de duidelijkheid: ik ken wel degelijk het verschil tussen Boy George en George Michael", vervolgde Gellar, vooral bekend als Buffy The Vampire Slayer. "Mijn intenties waren goed. Dit is waarom ik eigenlijk nooit reageer op dergelijke dingen. Lesje geleerd."

George Michael overleed zondag op 53-jarige leeftijd. Hoogstwaarschijnlijk is hartfalen hem fataal geworden.

Sarah Michelle Gellar blundert op Twitter
Sarah Michelle Gellar blundert op Twitter (Foto: BuzzE)

Harde windstoten en hoogwater in Noorden

In het noorden van het land is er op tweede kerstdag later 's middags en 's avonds kans op zware windstoten, waarschuwt het KNMI. Waterschap Noorderzijlvest verwacht onder invloed van de wind zo'n hoge waterstand dat de coupures (dijkgaten) in Delfzijl worden gesloten.

De afvaarten van de veerdiensten van en naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben vanwege de weersomstandigheden wijzigingen ondergaan.

De coupures in Delfzijl gaan in de loop van de avond dicht. Er wordt een waterstand verwacht van 3,90 meter boven NAP, aldus een woordvoerder van het waterschap. In de loop van de nacht kunnen ze weer open.

Het KNMI waarschuwt mensen alert te zijn in Noord-Holland, Friesland en Groningen (waaronder dus ook het Waddengebied) en heeft in verband daarmee waarschuwingscode geel afgegeven. In de tweede helft van de avond neemt de wind af en verdwijnen de zware windstoten. In het Waddengebied kunnen de windstoten bij buien mogelijk oplopen tot 90 tot 110 kilometer per uur.

Harde windstoten en hoogwater in Noorden
Harde windstoten en hoogwater in Noorden (Foto: ANP)

Ricciardo: "Verstappen-hype goed voor mijn reputatie"

Als het aan Daniel Ricciardo ligt kan de 'hype' rond zijn teamgenoot Max Verstappen niet groot genoeg zijn. De Australiër ziet dat immers als iets wat zijn eigen reputatie alleen maar ten goede kan komen. 

De jonge Nederlander maakte in 2015 bij zijn debuut al indruk, maar deed de Formule 1-wereld dit jaar pas echt versteld staan. De tiener schoof op van Toro Rosso naar Red Bull, won een race, pakte meerdere podiumplekken en maakte grote indruk in bijvoorbeeld Brazilië. Ideaal, zo ziet Ricciardo dit alles.

"Het is wel gaaf, want hoe hoger men hem inschat, hoe beter ik ervoor sta als ik hem volgend jaar versla", redeneert de Australiër, volgens velen zelf ook een van de allerbeste coureurs op de grid. "Als iedereen zegt dat Max weinig voorstelt en ik versla hem maar net...dan sta ik er niet echt lekker op he? Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat hij zeker twee keer zo goed is als Ayrton Senna!", zegt Ricciardo met een knipoog. 

Terugkijkend op zijn eigen seizoen is hij vooral tevreden, hoewel de winst in Maleisië daar wel voor nodig was. "Als ik die winst in Maleisië niet had gepakt, zou ik gezegd hebben dat ik dit jaar gewoon meerdere races had moeten winnen. Nu ik een overwinning heb gepakt ga ik niet zeggen dat het beter had moeten zijn. Ik heb een poleposition gepakt, wat ik nog niet eerder had gedaan, en stond weer eens bovenaan het podium. Daarnaast was ik ook nog eens de best of the rest buiten de Mercedessen, dus was het gewoon heel goed."

Toestand Carrie Fisher nog altijd stabiel

Het gaat naar omstandigheden goed met actrice Carrie Fisher. Haar toestand na haar hartaanval vrijdag is nog altijd stabiel, laat haar 84-jarige moeder Debbie Reynolds weten via Twitter.

"Als er iets verandert, zullen we dat laten weten. Voor haar fans en vrienden", zegt Reynolds. "Ik bedank jullie voor jullie gebeden en goede wensen."

De zestigjarige Fisher, vooral bekend van haar rol als Princess Leia in vier Star Wars-films, kreeg de hartaanval toen ze per vliegtuig onderweg was naar Los Angeles. Een kwartier voor de landing werd ze onwel. Ze ligt momenteel in een ziekenhuis in Los Angeles.

Toestand Carrie Fisher nog altijd stabiel
Toestand Carrie Fisher nog altijd stabiel (Foto: BuzzE)

'1 op 3 lange vluchten Air France kost geld'

Circa een derde van de langeafstandsvluchten van luchtvaartconcern Air France, dat onderdeel is van luchtvaartcombinatie Air France-KLM, is verlieslatend. Dat zei de Franse minister van Transport Alain Vidalies in een interview met de Franse krant La Tribune.

Volgens de minister zijn "fiscale voordelen" de manier waarop de staat Air France zal ondersteunen, zo liet hij optekenen.

Onlangs werd bekend dat Air France de bezem haalt door de raad van bestuur. Het concern heeft een aantal roerige jaren achter de rug waarin het eigen personeel zich op grote schaal tegen de directie keerde. De maatschappij kampt met hevige concurrentie waardoor de resultaten aanhoudend onder druk staan.

'1 op 3 lange vluchten Air France kost geld'
'1 op 3 lange vluchten Air France kost geld' (Foto: ANP)

Juncker wil consequente aanpak nepnieuws

 EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verlangt van social media een consequente aanpak om de verspreiding van nepnieuws op internet tegen te gaan. Ook organisaties als Facebook en Google hebben er belang bij om op dit terrein "een zekere eerzucht" te ontwikkelen, zei Juncker tegen kranten van de Funke Mediengruppe. Geloofwaardigheid is immers "hun belangrijkste kapitaal".

Juncker herinnerde de social media aan de plicht die zij zichzelf hebben opgelegd om standaarden in te voeren die manipulatie moeten tegengaan. "Wij zullen er goed op letten hoe dat wordt uitgevoerd", zei hij.

Juncker wil consequente aanpak nepnieuws
Juncker wil consequente aanpak nepnieuws (Foto: ANP)

Tweede dode door ongeval Oudewater

Een negentienjarige vrouw uit het Utrechtse Hekendorp die vrijdag zwaargewond raakte door een verkeersongeval in Oudewater, is in het ziekenhuis overleden aan haar verwondingen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Een 23-jarige plaatsgenote stierf vrijdag.

De auto met in totaal drie inzittenden kwam op de Ruige Weide in Oudewater door nog onbekende oorzaak in het water terecht. Een 21-jarige man uit Gouda werd naar het ziekenhuis gebracht met onderkoelingsverschijnselen. Volgens de politie is nog niet met zekerheid te zeggen wie er tijdens het ongeval achter het stuur zat.

Tweede dode door ongeval Oudewater
Tweede dode door ongeval Oudewater (Foto: ANP)

Dag van rouw om slachtoffers vliegramp Sotsji

Rusland rouwt maandag om de 92 slachtoffers van de vliegramp boven de Zwarte Zee. Meer dan 3500 mensen zijn ingezet om te zoeken naar menselijke overblijfselen en brokstukken van het legervliegtuig, dat kort na de start vanaf het vliegveld van Sotsji verongelukte.

Aan boord van de Toepolev-154 waren tientallen leden van het Alexandrov Ensemble, een beroemd koor van het Russische leger dat in de aanloop naar Nieuwjaar zou optreden voor Russische militairen in Syrië. Ook een bekende arts, Elizaveta Glinka, die behoort tot de mensenrechtenadviesraad van president Vladimir Poetin, zat in het toestel.

Volgens minister van Verkeer Maksim Sokolov is de vliegramp waarschijnlijk veroorzaakt door een technisch defect of een fout van de piloot. "Het idee van een terroristische aanslag behoort niet tot de voornaamste theorieën", zei hij.

Maandag waren volgens het ministerie van Defensie elf lichamen geborgen. Bij de zoekactie zijn 39 schepen, vijf helikopters, een drone en meer dan honderd duikers ingezet.

Dag van rouw om slachtoffers vliegramp Sotsji
Dag van rouw om slachtoffers vliegramp Sotsji (Foto: ANP)

Doohan: "Rossi heeft nog kans op wereldtitel"

Volgens motorsportlegende Mick Doohan heeft Valentino Rossi nog altijd kans op het behalen van een nieuwe wereldtitel. De Italiaan greep daar in 2015 nipt naast en zag teamgenoot Jorge Lorenzo de titel pakken, terwijl Marc Marquez dit jaar veel te constant was om verslagen te worden.

"Je mag Rossi nooit afschrijven", sprak vijfvoudig wereldkampioen 500cc Doohan over de inmiddels 37-jarige Italiaan. "Dit jaar werd hij nog tweede in het WK en ik denk niet dat 2015 zijn laatste kans op de titel was. Ik heb hem sinds hij de MotoGP binnen is gekomen niet zo enthousiast gezien en hoewel hij wel ouder wordt, wordt hij zeker niet langzamer", verzekert de Australiër.

"Ik heb geen idee waarom hij na twintig jaar in de sport nog zo veel ervoor blijft geven, maar het is goed voor de sport. Rossi is de reden dat mensen kaartjes kopen voor de tribunes en de TV aanzetten. Wat goed is voor Valentino, is goed voor de sport", stelt Doohan, die de overstap van Lorenzo naar Ducati een logische vindt. "Nog langer bij Yamaha blijven, met Rossi naast hem, is niet goed voor zijn carrière. Nu kan hij naar Ducati en daar een team om zichzelf bouwen, terwijl het sowieso goed is voor de sport dat er nu ook een echte topper bij Ducati rijdt."

Gerard Ekdom: 2016 is vervloekt

Gerard Ekdom vraagt zich bevreesd af of er nog meer grote sterren zullen overlijden komende week. Volgens de NPO Radio 2-dj is het jaar 2016 'vervloekt'. Na onder meer David Bowie, Prince en Leonard Cohen overleed zondag George Michael.

"Het moet nu wel ophouden," zei Ekdom maandagochtend in het NOS Radio 1 Journaal in een reactie op de dood van George Michael. "Het is echt de vloek van 2016, je vraagt je af: wie gaat ons nog verlaten deze week?"

Ekdom had bij toeval de dood van George Michael aan zien komen. "Ik had het er toevallig gisteren nog over met een vriend", zegt hij. "Wij vroegen ons af: zouden er nog iconen overlijden in de laatste week van 2016? Het jaar heeft ons al grote sterren afgepakt. En toen noemden we zelfs Michael nog als voorbeeld... Om een paar uur later het slechte nieuws te horen."

Gerard Ekdom: 2016 is vervloekt
Gerard Ekdom: 2016 is vervloekt (Foto: BuzzE)

2e kerstdag culinair

Elke woensdag hebben we een selectie van kookvideo's en kooktips van het web onder het motto WoensdagCulinair. Heb je gisteren genoten van een uitgebreid kerstdiner met familie en/of bekenden? Wellicht heb je vandaag een rustig dagje in gedachten met weinig tijd in de keuken en zo'n leuk bezoek aan een Zweeds woonwarenhuis? Dan kunnen een paar eenvoudige kookvideo's je misschien op weg helpen om toch wat leuks op tafel te zetten. Veel plezier met onze culinaire bijdrage voor 2e kerstdag met als thema: Zweden.

Sneijder blijft bescheiden na voetbalshow

Galatasaray kende zondag een geweldige avond door een uitblinkende Wesley Sneijder. De international scoorde en verzorgde drie assists in de wedstrijd tegen Alanyaspor (5-1).

Die prestatie zorgde voor een compliment van zijn Nederlandse trainer, Jan Olde Riekerink. "Sneijder is altijd gemotiveerd, traint goed en laat in de wedstrijden ook altijd veel ambitie zien."

"In bepaalde wedstrijden is hij dan super productief, zoals vanavond. Creatieve voetballers zoals Sneijder kunnen je naar de top stuwen. Zijn bijdrage aan het elftal is enorm", aldus de oefenmeester tegenover Turkse media.

Ondanks de 'show' die Sneijder had gegeven, wilde de middenvelder weinig kwijt over zijn beslissende rol. "Ik speelde een goede wedstrijd, maar ik doe het niet alleen. We spelen met elf spelers. Hun spel is ook belangrijk."

"Het is belangrijk dat we gewonnen hebben. Het gaat er niet om wie het doet, als we het maar doen. Dit is een mooie dag voor ons, zeker nu er kerst is. Het is nu tijd om het kerstfeest te vieren", besluit de international van de Turkse topclub.

'Veel doden bij IS-aanval in al-Bab'

Bij een aanval van Islamitische Staat op de Syrische stad al-Bab zijn volgens het Turkse leger zondag zeker dertig burgers om het leven gekomen en vele andere gewond geraakt. Dat is maandag bekendgemaakt.

Al-Bab wordt al weken belegerd door Syrische rebellen die door het Turkse leger worden ondersteund. Volgens het leger probeerde IS met de aanval te voorkomen dat bewoners de stad verlaten. Zij dienen nu nog als menselijk schild.

Het Turkse leger begon bijna vier maanden geleden een operatie in Syrië om strijders van zowel IS als de Koerdische PKK te verjagen uit het grensgebied.

'Veel doden bij IS-aanval in al-Bab'
'Veel doden bij IS-aanval in al-Bab' (Foto: ANP)

Tyfoon raast verder over Filipijnen

De tyfoon Nock-Ten of Nina, die zondag de Filipijnen bereikte, heeft aan ten minste een persoon het leven gekost. Een man in de provincie Quezon werd geraakt door een boom, melden lokale media maandag.

De tyfoon die inmiddels iets is afgezwakt, is op weg naar hoofdstad Manilla. Nock-Ten kwam bij de stad Bato aan land en heeft vooral tot materiële schade geleid. Omgevallen bomen zorgen voor geblokkeerde wegen en een deel van het elektriciteitsnetwerk ligt plat.

In 38 provincies is een stormwaarschuwing uitgegaan. Zeker 300.000 mensen hebben de kerst in noodonderkomens moeten doorbrengen.

Tyfoon raast verder over Filipijnen
Tyfoon raast verder over Filipijnen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselvallig kerstweer

Goeiemorgen! 

Jullie hadden het vast al gemerkt, een witte kerst zit er dit jaar niet in. Gisteren was het bewolkt en veel te warm voor de tijd van het jaar. Hier (jawel, ook hier) en daar viel regen. De afgelopen nacht is het aardig opgeklaard, maar tegen de morgen kwam er vanuit het noordwesten weer regen opzetten. Die regen trekt vanmorgen richting het zuidoosten over het land. Daarna wordt het droog en kan de zon zich zelfs laten zien.

Vanavond trekken er enkele regenbuien over het noorden met op de wadden misschien zelfs onweer. De maximumtemperatuur wordt aan het eind van de ochtend bereikt en ligt zo rond de 10 graden. In de middag zakt het kwik naar maximaal 8 graden. De wind is eerst matig maar neemt aan het eind van de ochtend toe tot vrij krachtig, in het noorden zelfs tot krachtig en bij de noordwestkust en de Wadden naar hard tot stormachtig (7-8 Bft).

Vanaf morgen rustiger en droog weer, af en toe zon en in de nachten kans op mist. Het wordt wel behoorlijk kouder met in de nacht kans op lichte vorst.

Namens heel het weerteam van FOK! (Stephan, Monique en mezelf) wens ik jullie een enorm leuke 2e kerstdag. Ik lees er graag alles over op het forum.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:47
Zon onder: 16:34
Zonkracht: 1 / 1
 

Bij gebrek aan een leuke kerstfoto dan maar een leuke kerstvideo.
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1865 De percolator wordt uitgevonden door James Mason.
1898 Ontdekking van radium, door Marie Curie.
1952 De oorlogsmisdadigers Herbertus Bikker, Sander Borgers, Klaas Carel Faber, Jacob de Jonge, Willem van der Neut, Willem Polak en Antoine Touseul ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda.
1963 Eerste Amerikaanse single van The Beatles, I Want to Hold Your Hand/I saw her standing there, wordt uitgebracht.
2004 Bij een zware zeebeving, gevolgd door tsunami's, komen in Zuidoost-Azië ruim 230.000 mensen om het leven. Landen als Indonesië, Sri Lanka, India en Thailand worden eveneens ernstig getroffen door de dit natuurlijke fenomeen die met een kracht van 9.1 op de schaal van Richter op de kusten vloog.

Japanse premier herdenkt Pearl Harbor

Als eerste Japanse premier sinds de Tweede Wereldoorlog bezoekt Shinzo Abe maandag Pearl Harbor, de Amerikaanse marinebasis die de Japanners in december 1941 hebben gebombardeerd. Door de verrassingsaanval kwamen 2400 mensen om het leven en de VS verloren daardoor twintig schepen en 164 vliegtuigen.

Voor Barack Obama is het bezoek in zijn nadagen als president een bekroning van zijn pogingen oude wonden tussen Japan en de VS te helen.

Obama bezocht zelf eerder dit jaar Hiroshima, waarop de Amerikaanse luchtmacht in 1945 de eerste atoombom afwierp. Hij herdacht daar bij het grafmonument de 140.000 slachtoffers. Met de tweede bom op Nagasaki beslechtten de VS de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk in het voordeel van de geallieerden.

Japanse premier herdenkt Pearl Harbor
Japanse premier herdenkt Pearl Harbor (Foto: ANP)

Dode na steekpartij Dordrecht

Bij een steekpartij in Dordrecht is iemand zwaargewond geraakt en vervolgens aan zijn verwondingen overleden. Het incident had plaats rond 03.00 uur in de nacht van zondag op maandag aan de Eemsteynplein, meldt de politie.

De politie heeft drie mensen aangehouden en doet ter plaatse nader onderzoek.

 

George Michael - Jesus to a Child

George Michael overleed op eerste kerstdag, en na het nodige binnensmondse gevloek op het jaar 2016 denken veel mensen 'Last Christmas'. Maar ik denk, als de kerstgedachte er dan toch aan te pas moet komen: 'Jesus to a Child'.

Dat nummer zit sinds ik het nieuws een paar uur geleden hoorde continu en prominent in m'n hoofd. Ik bakte er namelijk ooit een backingtrack van voor een zanger, en ken het daarom binnenstebuiten. Maar ik vind het nog steeds mooi.

De song uit 1996 is een eerbetoon aan Michaels geliefde Anselmo Feleppa, die in 1993 aan aids was overleden. Toen het nummer uitkwam had Michael zijn homoseksualiteit echter nog niet geopenbaard. Dat gebeurde pas twee jaar later.

De zanger kreeg na de dood van Feleppa enige tijd geen letter op papier, maar schreef dit nummer desondanks in een uur. Dat was voor hem het teken dat hij verder kon gaan met zijn leven.

Sadness in my eyes
No one guessed and no one tried
You smiled at me like Jesus to a child

Loveless and cold
With your last breath you saved my soul
You smiled at me like Jesus to a child

And what have I learned from all these tears
I've waited for you all those years
Then just when it began he took your love away

Ruim 7000 'vuurwerkklachten' binnen

Meer dan zevenduizend klachten zijn in twee dagen tijd bij meldpunt vuurwerkoverlast.nl binnengekomen dat zaterdag voor het vijfde jaar openging. Dat laat het digitale loket maandag weten. Hoeveel van deze klachten nep zijn is volstrekt onbekend.

De meeste meldingen gaan over overlast door vuurwerkbommen, gevolgd door klachten over 'irritant supermarktvuurwerk', aldus het loket. Vooral het aantal klachten over supermarktvuurwerk, dat heel het jaar te koop is, is beduidend hoger dan voorgaande jaren, stelt GroenLinks-raadslid Arno Bonte, een van de initiatiefnemers.

Het gaat hierbij om categorie één vuurwerk zoals sterretjes, ijsfonteintjes, kleine sierpotjes en knalerwten. Knallen niet harder dan een klappertjespistool. Dit 'vuurwerk' mag gedurende het hele jaar worden afgestoken.

Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties, waaronder die van Rotterdam, Den Haag en Groningen. Die willen in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is. Vorig jaar kwamen zo'n 89.000 vuurwerkklachten binnen, waarvan een zeer groot deel hoogstwaarschijnlijk nep of anderszins beïnvloed. Zo waren er honderden meldingen van vuurwerkoverlast midden op de afsluitdijk en bleek Schin op Geul een van de grootste vuurwerkhellen op aarde te zijn.

Bij het meldpunt kwamen rond de vorige jaarwisseling ook bijna 10.000 valse meldingen binnen. Die spam is er toen volgens Bonte "voor 99 procent uitgefilterd". Hij vertelt hierbij niet waarop hij dat percentage baseert.

Bij het invullen van een klacht hoeft geen enkele informatie verstrekt te worden. Het mailadres dat je moet invullen mag je geheel uit je duim zuigen, omdat er geen bevestigingslinkje hoeft te worden aangeklikt. Zo kan iedereen dus vrij eenvoudig honderden meldingen maken op verschillende postcodes en zo doen lijken dat heel Nederland vol zit met zure zeurmensen.

Ruim 7000 vuurwerkklachten binnen
Ruim 7000 vuurwerkklachten binnen (Foto: ANP)

Zoektocht crash Rusland gaat non-stop door

De zoektocht naar wrakstukken en slachtoffers van het vliegtuigongeluk in de Zwarte Zee gaat in de nacht van zondag op maandag door. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie zondagavond laten weten.

Meer dan drieduizend mensen zijn betrokken bij de operatie, die non-stop de omgeving met hulp van helikopters, vliegtuigen en schepen doorzoeken. De kans dat er nog overlevenden zijn van de crash van zondagochtend, wordt uitgesloten.

De BBC meldt dat inmiddels elf lichamen zijn gevonden. Delen van het vliegtuig zijn op zo'n anderhalve kilometer van de kust gevonden, op een diepte van tussen de vijftig en zeventig meter, aldus het ministerie.

Het Russische militaire vliegtuig met 92 mensen aan boord, was onderweg naar Syrië, toen het vlak na het opstijgen in zee neerstortte. President Vladimir Poetin heeft maandag afgekondigd tot nationale dag van rouw.

Zoektocht crash Rusland gaat non-stop door
Zoektocht crash Rusland gaat non-stop door (Foto: ANP)

George Michael (53) overleden

De Britse popzanger George Michael is op 53-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn publicist, aldus de BBC, die laat weten dat het oud-lid van de band Wham vredig thuis is overleden. "Tot ons grote verdriet bevestigen we dat onze geliefde zoon, broer en vriend George is overleden, vredig thuis in de kerstperiode", aldus de publicist.

Het is niet bekend waar Michael precies door is komen te overlijden, maar de politie meldt dat er geen verdachte omstandigheden zijn.

George Michael verkocht in dertig jaar meer dan 100 miljoen albums, scoorde ruim twintig nummer 1-hits, werd alom geroemd om zijn enorme muzikale talent en de grootste artiesten stonden in de rij om met hem te werken. 

Georgios Kyriacos Panayiotou (25 juni 1963, met een Grieks-Cypriotische vader) begon zijn grote succes met het duo Wham! dat hij in 1981 oprichtte met zijn beste vriend Andrew Ridgeley. Binnen een jaar scoorde het tweetal verschillende top tien-hits, waaronder Young Guns en Wake me up before you go go, en het overmijdelijke Last Christmas, met bijbehorende knusse sneeuwvideoclip.

Michael bleek meer te kunnen - en te willen - en hij ging steeds meer op de solotoer, met instant successen als Careless Whisper en A Different Corner. Hij zocht de controverse met nummers als I Want Your Sex (monogamie), Monkey (drugs), Look At Your Hands (huiselijk geweld). De hits - en zijn eerste soloalbum Faith - vlogen de toonbank over, en de onderscheidingen begonnen binnen te stromen. (tekst gaat verder onder de video),


Careless Whisper

George Michael hoorde tot de rijkste Britse musici, met een vermogen van tussen de 65 en 100 miljoen pond. Maar ook waren er drugs, arrestaties, rechtszaken en het overlijden van zijn liefdespartner. Pas laat kwam hij 'uit de kast', nadat hij zich jarenlang het imago van een heteromacho had aangemeten. Dat alles leidde tot veel depressies.

Roddels en geruchten
Na jaren van roddels en geruchten over zijn seksuele geaardheid (en een zorgvuldig aangemeten macho-imago) werd George Michael in april 1998 betrapt op onzedelijk gedrag in een openbaar toilet. Hij was 'uit de kast', eindelijk, en schreef er het provocerende Outside over, met een videoclip waarin kussende politiemannen. Pas toen werd bekend dat zijn - vrijwel geheime - liefde Anselmo Feleppa enkele jaren eerder was overleden aan aids. In later jaren werd hij nog enkele malen gearresteerd, wegens drugsbezit en dronken rijden. Een krant publiceerde foto's van de zanger, terwijl die kennelijk juist seks had gehad met een man in de bosschages. Muzikaal was het in die tijd stil rond Michael, en zo waren er meer van die periodes. Hij deed veel voor goede doelen, zoals Band Aid en Live8, en sprak zich ook politiek uit.

George Michael was bovendien nooit bang om nieuwe muzikale paden in te slaan en te experimenteren. Na Wham! had hij het wel gehad met gillende tienermeisjes en zo duurde Jesus To a Child (1994) zeven minuten, niet handig voor de radio. Evengoed werd dat nummer opnieuw een grote hit, en niet alleen in Groot-Brittannië.

Najaar 2011 startte George Michael de Symphonica Tour die hem naar vijftien landen moest brengen. In oktober stond hij in Ahoy in Rotterdam. Half november kwam de aankondiging dat de toer moest worden afgebroken, omdat de ster een zware longontsteking had opgelopen.

Het is bijna symbolisch te noemen dat George Michael op eerste kerstdag is overleden, en dat maakt van 2016 zijn laatste kerst.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.