Baanrenner Veldt kondigt afscheid aan

Baanwielrenner Tim Veldt is gestopt met de sport. Dat heeft de Nederlandse Wielerunie KNWU laten weten. De Olympische Spelen van Rio de Janeiro, in augustus van dit jaar, blijkt het laatste kunstje te zijn geweest van de 32-jarige renner.

"Binnen het wielrennen heb ik al een aantal keer mijn aandacht verlegd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zo heb ik in 2008 na de Olympische Spelen in Peking besloten mezelf om te scholen van sprinter tot duurrenner", zegt Veldt via de KNWU. Hij zegt verder erg trots te zijn op het winnen van medailles op wereldkampioenschappen, zowel als teamsprinter als op een duuronderdeel: het omnium.

Veldt pakte in 2005 zijn eerste WK-medaille: met Theo Bos en Teun Mulder veroverde hij zilver op de teamsprint. In 2008 was er brons op dat onderdeel, waarna hij een jaar later op het omnium individueel brons won. Twee jaar geleden deed hij dat nog eens dunnetjes over: op het omnium pakte hij in 2014 WK-zilver. In Rio de Janeiro, zijn vierde Olympische Spelen, kwam Veldt niet in de buurt van de medailles. Op het omnium werd hij negende, terwijl de ploegenachtervolging uitliep op een fiasco: de ploeg haalde de finish niet. 

Veldt zegt 'op een of andere manier' in de topsport betrokken te willen blijven, alleen weet hij nog niet precies op welke manier dat dan is.