FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 november 2016

Wonderbaarlijke redding Moto3-coureur

Moto3-coureur Juanfran Guevara had zaterdag tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Valencia zijn hart even flink in de keel zitten. De 21-jarige Spanjaard kreeg bij het uitkomen van een bocht te maken met een highsider, waardoor een rijder normaal gesproken van de motor gegooid wordt.

Dat goldt niet voor Guevara, want de Spanjaard wist op miraculeuze wijze - een soort van - overeind te blijven. Dat hij over stalen ballen beschikt bleek in dezelfde kwalificatiesessie wel, want hij zette uiteindelijk de vijfde tijd neer, zijn beste kwalificatie in meer dan twee jaar tijd. 

Lorenzo op pole voor laatste race bij Yamaha

Motorcoureur Jorge Lorenzo zal zijn laatste race in de MotoGP namens Yamaha starten vanaf poleposition. Op het circuit van Valencia was de Spanjaard oppermachtig in de kwalificatie van zaterdag. Lorenzo vertrekt na dit seizoen naar Ducati, waar hij de naar Suzuki vertrekkende Andrea Iannone opvolgt. Zijn plek bij Yamaha wordt ingenomen door Maverick Viñales.

Lorenzo liet al snel een zeer sterke tijd noteren met 1:29,849 minuten en dook daar even later nog onder: 1:29,613. Van de concurrenten leek alleen Marc Marquez mogelijk in staat om die tijd aan te vallen, maar de Hondarijder kwam vooral in de laatste sector ruim tekort ten opzichte van Lorenzo. Die ging aan het eind de baan op om zijn tijd zo mogelijk nog eens aan te scherpen en dat lukte behoorlijk: 1:29,401, waarmee de strijd om pole gestreden was. 

Met 1:29,741 moest Marquez genoegen nemen met de tweede startplek voor zondag. Naast hem op de eerste rij staat Valentino Rossi, die zijn Yamaha naar 1:30,128 stuurde. Viñales, Andrea Dovizioso en Pol Espargaro nemen de tweede startrij in beslag. Achterin het veld kreeg Mika Kallio het nodige applaus. De Fin rijdt dit weekeinde op de nieuwe MotoGP-machine van KTM en dat ging in de trainingen zacht gezegd niet best. In de kwalificatie wist hij plotseling Tito Rabat en Yonny Hernandez achter zich te laten en dus mag Kallio vanaf de twintigste plaats vertrekken.

In de Moto3 pakte Aron Canet knap de poleposition. De 17-jarige Spanjaard reed naar 1:39,261 en was daarmee 0,018 seconden sneller dan wereldkampioen Brad Binder. De Japanner Hiroki Ono gaf een dikke tiende van een seconde toe en completeerde de eerste startrij. Bo Bendsneyder start de laatste race van het seizoen van een prima achtste plek. 

De kwalificatie in de Moto2 was eveneens bijzonder spannend. Wereldkampioen Johann Zarco was uiteindelijk de snelste, maar het scheelde bijzonder weinig: Thomas Lüthi gaf slechts zes duizendsten van een seconde toe en werd tweede. Ook Franco Morbidelli deed volop mee en met 0,054 seconden achterstand verzekerde ook hij zich van een plek op de eerste rij. 

Raadslid onder 180 aangehouden demonstranten

Het Amsterdamse raadslid Simion Blom (GroenLinks) is zaterdagmiddag in het centrum van Rotterdam samen met ruim 180 demonstranten aangehouden bij de intocht van Sinterklaas. Dat bevestigt de Amsterdamse fractievoorzitter van GroenLinks, Rutger Groot Wassink.

Hij zegt benieuwd te zijn "hoe de aanhoudingen nu weer worden uitgelegd". Volgens Groot Wassink is bij eerdere aanhoudingen "telkens achteraf gebleken dat de aanhoudingen onrechtmatig waren".

De aanhouding van Blom en zijn geestverwanten gebeurde op basis van een noodbevel, dat vrijdagavond werd uitgevaardigd uit vrees voor de komst van demonstranten naar de Maasstad van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Blom maakte daarvan deel uit. Bij de politie was informatie binnengekomen dat de actievoerders mogelijk hun protest zouden verplaatsen van Maassluis naar Rotterdam.

Geweld

Veel agenten uit Rotterdam waren echter ingezet voor de beveiliging van de intocht in Maassluis. Daardoor kon niet gelijktijdig in Maassluis en in Rotterdam of een andere gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond een demonstratie worden gefaciliteerd.

Diverse demonstranten hebben zich tegen hun aanhouding verzet. De agenten waren daarom genoodzaakt geweld te gebruiken, meldt de politie.

Willemsplein

De politie bood de actievoerders bij aankomst in Rotterdam aan hen naar Maassluis te begeleiden, maar ze weigerden dat. Vervolgens toog de groep naar het Willemsplein, waar kinderen en ouders stonden te wachten op de aankomst van de goedheiligman. Daarop werden zij aangehouden.

Het Amsterdamse raadslid Blom zit vast op het politiebureau in Maassluis. Via Twitter liet hij weten: "Groep liep kalm zonder enige manier van protest. Omsingeld en gearresteerd. Waarvoor? Voor demo die er niet was?"

De arrestanten krijgen een afdoeningsvoorstel. Die strafbeschikking is mede afhankelijk van de vraag of verzet is gepleegd bij de aanhouding. De politie verwacht dat het merendeel van de demonstranten in de loop van zaterdag op vrije voeten wordt gesteld. Een woordvoerster van Kick Out Zwarte Piet zegt echter dat veel demonstranten het schikkingsvoorstel weigeren.

Raadslid onder 180 aangehouden demonstranten
Raadslid onder 180 aangehouden demonstranten (Foto: ANP)

Ook tweede ePrix van het seizoen prooi voor Buemi

Sebastien Buemi heeft de ePrix van Marrakesh op zijn naam geschreven. De Zwitserse coureur van Renault e.Dams was op het stratencircuit in Marokko vooral in het tweede deel van de race duidelijk de snelste. Buemi won eerder ook al de eerste ePrix van het seizoen, die in Hong Kong, en verstevigt dus zijn leidende positie in het Formule E-kampioenschap. 

Felix Rosenqvist pakte eerder op de dag knap de pole en verzilverde die door al snel na de start een gaatje te slaan naar Sam Bird en Nelson Piquet Jr. Robin Frijns hield in eerste instantie zijn negende plek vast, maar zag in de tweede ronde teamgenoot Antonio Felix da Costa langszij komen. Achter Frijns werd stevig gevochten door met name Lucas di Grassi, Nick Heidfeld en Maro Engel, wat de Nederlander wat ademruimte opleverde.

Die ademruimte was er echter niet lang, want na vijf ronden kwam de aanval van Di Grassi en de Braziliaan ging er gelijk voorbij. Een paar bochten later kwam ook Heidfeld er al voorbij. Frijns leek wat energie te besparen om zo langer door te kunnen rijden en aan het eind een voordeel te hebben, net als zijn teamgenoot. Voor Da Costa viel dat plan na twaalf ronden echter in duigen: de Portugees stond met een kapotte auto langs de kant. Hij wist de pitstraat toch nog te bereiken, maar voor meer dan spek en bonen deed hij niet meer mee. 

Na zestien ronden, halverwege de race, kwam leider Rosenqvist naar binnen voor de autowissel, net als onder meer Jean-Eric Vergne en Piquet. Sebastien Buemi passeerde Bird en pakte de leiding, maar een ronde later kwam ook dat duo - net als alle anderen - naar binnen om van auto te wisselen. Nadat iedereen van een nieuwe, opgeladen auto voorzien was bleek dat Rosenqvist de winnaar van de pitstops was: de Zweed had een prima voorsprong op Vergne, die op zijn beurt vijf seconden voordeel had naar Buemi en Bird. Frijns was een plek kwijt en lag inmiddels op de twaalfde plek.

Tien ronden voor het einde was Vergne goed op weg om het gat naar Rosenqvist te dichten, tot hij slecht nieuws kreeg: hij had te hard gereden in de pitstraat en kreeg een drivetroughpenalty - waardoor de Techeetah-coureur terugviel naar plek vijf. Twee ronden later werd de race onderbroken door een gele vlag vanwege het stilvallen van Loïc Duval, die zijn auto toch aan de praat kreeg en zo een safety car voorkwam. Voor Rosenqvist was het gevaar ook met het wegvallen van Vergne nog lang niet geweken. Buemi was razendsnel onderweg en met behulp van de FanBoost en de door een latere pitstop extra aanwezige energie kon hij het gat naar de Zweed in rap tempo dichten.

Met zes ronden te rijden had Buemi het gat gedicht en al snel volgde de aanval. De Zwitser had nog 40% een energie in zijn auto, tegen 36% voor Rosenqvist. De Mahindra-coureur was zo kansloos en moest de leiding uit handen geven, waarna Bird hem van achteren aan begon te vallen. Rosenqvist hield even stand, maar in de voorlaatste ronde kon de Brit van Virgin Racing toch de tweede plaats overnemen. Daar bleef het bij, want Buemi was ondertussen al lang gevlogen. Bird werd tweede, Rosenqvist kon ook naar het podium. Frijns kwam als elfde over de streep.

F1: Uitslag kwalificatie GP van Brazilië

Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van Brazilië veroverd. De Britse coureur van Mercedes was op het circuit van Interlagos weer eens nipt sneller dan zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg. 

Het Mercedesduo slaagde er als enige in onder de 1:11 minuten te duiken en was oppermachtig. Daarachter was de strijd om de derde plek echter behoorlijk spannend. Kimi Räikkönen wist die startplaats uiteindelijk enigszins verrassend voor zich op te eisen. De Fin van Ferrari reed naar 1:11,404 en was zo minder dan een tiende sneller dan Max Verstappen.

De Nederlander staat in een heuse Ferrarisandwich, want Sebastian Vettel eindigde op één honderdste van een seconde van hem als vijfde. Daar weer enkele honderdsten achter staat Daniel Ricciardo, de teamgenoot van Verstappen. Romain Grosjean maakte in de Haas een ijzersterke indruk door Sergio Perez, Nico Hülkenberg en Fernando Alonso overtuigend achter zich te laten. 

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Brazilië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:10.736   6
2 N. Rosberg Mercedes 1:10.838 +0:00.102 6
3 K. Räikkönen Ferrari 1:11.404 +0:00.668 6
4 M. Verstappen Red Bull 1:11.485 +0:00.749 6
5 S. Vettel Ferrari 1:11.495 +0:00.759 6
6 D. Ricciardo Red Bull 1:11.540 +0:00.804 6
7 R. Grosjean Haas F1 1:11.937 +0:01.201 3
8 N. Hülkenberg Force India 1:12.104 +0:01.368 6
9 S. Perez Force India 1:12.165 +0:01.429 6
10 F. Alonso McLaren 1:12.266 +0:01.530 6
11 V. Bottas Williams 1:12.420   5
12 E. Gutierrez Haas F1 1:12.431 +0:00.011 3
13 F. Massa Williams 1:12.521 +0:00.101 7
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:12.726 +0:00.306 6
15 C. Sainz Toro Rosso 1:12.920 +0:00.500 6
16 J. Palmer Renault 1:13.258 +0:00.838 6
17 J. Button McLaren 1:13.276   10
18 K. Magnussen Renault 1:13.410 +0:00.134 6
19 P. Wehrlein Manor 1:13.427 +0:00.151 8
20 E. Ocon Manor 1:13.432 +0:00.156 8
21 M. Ericsson Sauber 1:13.623 +0:00.347 8
22 F. Nasr Sauber 1:13.681 +0:00.405 8

Sylvana's leugentje om bestwil

'Blijf onderzoeken en onafhankelijk nadenken,' zegt Sylvana Simons op haar FaceBook-pagina, nadat ze betrapt werd op een leugen in het praatprogramma Pauw. Ze beweerde stellig dat Donald Trump in de jaren tachtig heeft gezegd dat als-ie ooit de politiek in zou gaan dit bij de Republikeinen zou zijn. De stemmers op de Republikeinse partij zijn immers domme koeien die alles geloven wat de tv-zender FOX in de ether gooit.

Noppert stunt tegen Suljovic op Grand Slam of Darts

Danny Noppert en Raymond van Barneveld zijn de Grand Slam of Darts begonnen met een overwinning. Noppert stuntte door Mensur Suljovic te verslaan en Van Barneveld wist eenvoudig af te rekenen met Nathan Aspinall. 

De Grand Slam of Darts is het toernooi met darters van de PDC en BDO. De PDC heeft toernooiwinnaars en verliezend finalisten van de grote toernooien van de afgelopen jaren. Daarnaast was er een kwalificatietoernooi. Bij de BDO was de top vier van de ranking zeker van een plek, aangevuld met de winnaars van de grote BDO-toernooien. Vorig jaar werd het toernooi gewonnen door Michael van Gerwen, nadat hij Phil Taylor met 16-13 verslagen had. 

Noppert had zich geplaatst voor de Grand Slam via de BDO-ranking. Suljovic had zich gekwalificeerd als runner-up van het EK. Noppert maakte zijn debuut op een TV-toernooi en stond goed te gooien. Bij een 3-2 voorsprong pakte hij een eerste break. Suljovic gooide nog wel 104 uit de break ongedaan te maken. In de volgende leg maakte Noppert een einde aan de partij door 78 uit te gooien. Hij won met 5-3. 

Van Barneveld had een eenvoudige middag tegen Aspinall, de runner-up van het junioren WK in 2015. Het werd 5-1. De Hagenaar had een gemiddelde van 110 en Aspinall kwam niet verder dan 97. Zondag zal Van Barneveld in de tweede groepswedstrijd aantreden tegen Noppert en Aspinall zal spelen tegen Suljovic. De twee beste darters van iedere groep gaan door naar de knockoutfase. 

Vanavond komen nog twee Nederlanders in actie. Michael van Gerwen zal aantreden tegen BDO-grootheid Martin Adams en Benito van de Pas zal het mogen opnemen tegen Chris Dobey. 

Uitslagen Grand Slam of Darts - Speelronde I - Groepen B, C, F en G
Gerwyn Price 4-5 Dimitri Van den Bergh (B)
Robert Thornton 5-3 Scott Waites (B)
Simon Whitlock 5-1 Ted Evetts (C)
Peter Wright 5-1 Jeff Smith (C) 
Mensur Suljovic 3-5 Danny Noppert (F)
Raymond van Barneveld 5-1 Nathan Aspinall (F)
James Wade 5-3 Jamie Hughes (G)
Dave Chisnall 2-5 James Wilson (G)

Programma groepen A, D, E en H. Vanaf 20.30 uur.
Brendan Dolan v Max Hopp (A)
Alan Norris v Nathan Derry (E)
Ian White v Darren Webster (D)
Benito van de Pas v Chris Dobey (H)
Phil Taylor v Darryl Fitton (D)
Gary Anderson v Glen Durrant (E)
Michael van Gerwen v Martin Adams (A)
Adrian Lewis v Scott Mitchell (H)

Man neergeschoten bij anti-Trumpprotest

Bij een van de betogingen tegen Donald Trump is zaterdag in Portland, in de staat Oregon, een man neergeschoten. Volgens de plaatselijke politie waren er geen agenten bij betrokken en is de toedracht nog onduidelijk.

De man werd geraakt toen betogers over de Morrisonbrug trokken in het centrum van Portland, de grootste stad van Oregon. Afgelopen week verrichtte de politie van de stad tientallen arrestaties toen een betoging tegen Trump uit de hand liep.

De omstreden zakenmagnaat en Republikein Trump is afgelopen dinsdag tot 45e president van de Verenigde Staten gekozen. Hij volgt 20 januari Barack Obama op.

Man neergeschoten bij anti-Trumpprotest
Man neergeschoten bij anti-Trumpprotest (Foto: ANP)

Achtervolgsters oppermachtig tijdens World Cup Harbin

Na de mannen hebben ook de Nederlandse vrouwen de ploegenachtervolging gewonnen tijdens de World Cup schaatsen in Harbin. Op het Chinese ijs stond geen maat op Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra.

In de slotrit stond Nederland tegenover Rusland en dat werd geen moment een spannende strijd. Natalya Voronina, Olga Graf en Elizaveta Kazelina moesten aan de finish bijna drie seconden toegeven op de 3:04,01 van de Nederlandse ploeg. Daarmee was Rusland wel ruimschoots sneller dan Zuid-Korea, dat als derde eindigde. 

World Cup Harbin - Uitslag ploegenachtervolging vrouwen:

# Team Tijd Verschil
1 Nederland 3:04.01  
2 Rusland 3:06.84 2.83
3 Zuid-Korea 3:07.91 3.90
4 Duitsland 3:08.21 4.20
5 Polen 3:09.58 5.57
6 Tsjechië 3:13.18 9.17
7 China 3:13.87 9.86

Kramer, De Vries en Roest domineren ploegenachtervolging

De Nederlandse mannen hebben tijdens de World Cup schaatsen in het Chinese Harbin met overmacht de ploegenachtervolging gewonnen. Sven Kramer, Douwe de Vries en Patrick Roest waren enkele maten te groot voor de concurrentie, waarbij Noorwegen en Zuid-Korea streden om de tweede plek.

De Nederlandse mannen reden in de voorlaatste rit tegen het Noorwegen van Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen en Sindre Hendriksen. Nederland had al snel de leiding in handen en liep vervolgens alsmaar verder uit. Na 3:45,33 minuten was de eerste zege van het seizoen binnen. De Noren gaven 3,17 seconden toe en bleven daarmee nipt voor de Koreaanse ploeg. Een speciale vermelding was er voor de Nieuw-Zeelandse ploeg: Peter Michael, Shane Dobbin en Reyon Kay reden naar de zevende plek in het veld van elf landen, hun beste prestatie ooit.

World Cup Harbin - Uitslag ploegenachtervolging mannen:

# Team Tijd Verschil
1 Nederland 3:45.33  
2 Noorwegen 3:48.50 3.17
3 Zuid-Korea 3:48.72 3.39
4 Japan 3:49.68 4.35
5 Italië 3:49.85 4.52
6 Canada 3:50.71 5.38
7 Nieuw-Zeeland 3:52.60 7.27
8 Rusland 3:52.61 7.28
9 Duitsland 3:53.05 7.72
10 Polen 3:55.24 9.91
11 China 4:00.17 14.84

'Duitsland wil Autobahn privatiseren'

De Duitse regering is van plan het autosnelwegennetwerk te privatiseren. De minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, stelt komende week voor de wet zo te veranderen dat de autosnelwegen kunnen worden ondergebracht in een speciale onderneming voor de infrastructuur, aldus het weekblad Der Spiegel.

Der Spiegel wijst erop dat het privatiseringsplan voor het eerst heel concreet wordt met de plannen van Schäuble. Hij wil die verwezenlijken door eerst een grondwetstekst aan te passen zodat de federale regering alleen over de autosnelwegen gaat. Nu gaan ook de deelstaten over het netwerk.

Aan het op te richten infrastructuurbedrijf moeten particuliere ondernemingen meedoen. Hun aandeel zou echter niet boven de 49,9 procent mogen uitkomen.

'Duitsland wil Autobahn privatiseren'
'Duitsland wil Autobahn privatiseren' (Foto: ANP)

Arrrestaties bij controle clubavond Satudarah

Bij verkeerscontroles in Tilburg, gericht op een bijeenkomst van motorclub Saturdarah, zijn zeven mensen gearresteerd, dertien auto's in beslag genomen en is er ruim 16.000 euro aan openstaande schulden geïncasseerd. Op de bijeenkomst, aan de Zevenheuvelenweg, ontving de club nieuwe leden en gasten.

Politie, Belastingdienst en douane controleerden in de omgeving van het pand, "om zoveel mogelijk mensen die daarheen gingen of terugkeerden te kunnen controleren", zegt een politiewoordvoerder.

In een auto zijn een bijl en een slagwapen gevonden. Bij de aanhouding van een man is pepperspray gebruikt. Ook zijn er mannen opgepakt die nog celstraf moeten uitzitten, variërend van acht tot 46 dagen. Een ander had xtc-pillen bij zich. Drie auto's reden ten onrechte met een buitenlands kenteken. Op dertien auto's is beslag gelegd wegens openstaande belastingschulden.

Het is volgens de politie niet zeker dat alle zeven arrestanten ook daadwerkelijk de clubavond hebben bezocht.

Arrrestaties bij controle clubavond Satudarah
Arrrestaties bij controle clubavond Satudarah (Foto: ANP)

Rosberg snelste in laatste vrije training Brazilië

Nico Rosberg heeft de snelste tijd gereden in de laatste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De kampioenschapsleider snelde op het circuit van Interlagos naar een tijd van 1.11,740 minuten waarmee hij teamgenoot Lewis Hamilton en de Ferrari van Sebastian Vettel nipt voorbleef. Max Verstappen reed op 0,3 seconden de vijfde tijd.

De derde vrije training verliep over veel koelere en meer vochtige omstandigheden dan gisteren. Hoewel de baan wat nat was aan het begin van de vrije training hadden de coureurs hier weinig last van. De rijders deden op het regenrubber wat installatieronden, waarna deze verruild werden voor de zachte banden waarop de snelste tijden in de training werden verreden. Opvallendste rijders waren Joylon Palmer die met de Renault een knappe achtste tijd klokte en Marcus Ericsson die door motorische problemen niet verder dan één rondje kwam. Sauber liet weten dat de krachtbron vervangen moest worden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:11.740   19
2 L. Hamilton Mercedes 1:11.833 +0:00.093 21
3 S. Vettel Ferrari 1:11.959 +0:00.219 14
4 K. Räikkönen Ferrari 1:12.027 +0:00.287 16
5 M. Verstappen Red Bull 1:12.077 +0:00.337 19
6 D. Ricciardo Red Bull 1:12.287 +0:00.547 21
7 V. Bottas Williams 1:12.614 +0:00.874 27
8 J. Palmer Renault 1:12.968 +0:01.228 19
9 F. Massa Williams 1:12.990 +0:01.250 26
10 F. Alonso McLaren 1:13.002 +0:01.262 12
11 N. Hülkenberg Force India 1:13.203 +0:01.463 14
12 S. Perez Force India 1:13.231 +0:01.491 19
13 K. Magnussen Renault 1:13.255 +0:01.515 15
14 C. Sainz Toro Rosso 1:13.293 +0:01.553 20
15 R. Grosjean Haas F1 1:13.344 +0:01.604 15
16 E. Gutierrez Haas F1 1:13.596 +0:01.856 16
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.609 +0:01.869 13
18 J. Button McLaren 1:13.750 +0:02.010 9
19 P. Wehrlein Manor 1:13.972 +0:02.232 20
20 F. Nasr Sauber 1:13.992 +0:02.252 14
21 E. Ocon Manor 1:14.222 +0:02.482 21
22 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 1

Zangeressen in actie tegen Trump

Lady Gaga is een van de sterren die de petitie heeft ondertekend die ervoor moet zorgen dat Donald Trump geen president van de Verenigde Staten wordt. Ook Sia en Pink steunen het initiatief.

"Maak jij je ook zorgen om de Amerikaanse politiek en het Witte Huis, teken dan de petitie", schrijft Lady Gaga op Twitter. Pink roept de kiesmannen op alsnog voor Hillary Clinton te kiezen. Sia doet dat ook. Op 19 december stemmen de kiesmannen voor het presidentschap. Normaal stemmen ze zoals er in hun staat is gekozen door de kiezers, maar daar kunnen ze van afwijken. In sommige staten moeten de kiesmannen die daarvoor kiezen wel een boete betalen. "Maar Clinton-stemmers zijn best bereid die te betalen", schrijven de initiatiefnemers op hun site.

Ook Katy Perry is in actie gekomen tegen Trump. Ze heeft 10.000 dollar geschonken aan Planned Parenthood, een organisatie die seksuele voorlichting geeft aan jongeren. Daarnaast kunnen vrouwen er terecht voor een abortus. Katy is bang dat Trump de subsidiekraan dichtdraait en wil voorkomen dat het werk van de organisatie daardoor moet stoppen. Ze heeft haar fans gevraagd ook geld te doneren. Tijdens de verkiezingscampagne steunde Katy Clinton openlijk, net als Lady Gaga.

Zangeressen in actie tegen Trump
Zangeressen in actie tegen Trump (Foto: BuzzE)

Gutiérrez vindt verliezen van stoeltje bij Haas oneerlijk

Het team van Haas heeft de line-up voor het seizoen van 2017 bekend gemaakt. Hiermee liet de Amerikaanse renstal weten dat huidig coureur Esteban Gutiérrez opzoek moet naar een andere werkgever. Dit tot grote frustratie van de Mexicaan.

Gutiérrez was na de Grand Prix van Mexico nog erg hoopvol dat hij zijn stoeltje voor volgend seizoen zou behouden, totdat Haas afgelopen vrijdag bekend maakte de Mexicaan te vervangen door Kevin Magnussen. De Haas-coureur is het dan ook niet eens met de keuze van zijn huidige werkgever.

"Ik snap de keuze van het team niet", klaagt Gutiérrez. "Het is niet eerlijk. Er waren een hoop situaties die buiten mijn macht lagen. Ik kende aan het begin van het seizoen een hoop pech, juist toen we veel kansen hadden om punten te pakken. Uiteindelijk zal ik de keuze van het team maar moeten respecteren."

Gutiérrez is behoorlijk kritisch op zijn huidige werkgever en stelt dat zijn gebrek aan prestaties niet altijd aan hem te wijten was: "Ik moet toegeven dat ik zelf ook fouten heb gemaakt, maar het team heeft meer steken laten vallen. Ik denk niet dat ze mijn resultaten op een goede manier bekeken hebben. Ze keken slechts naar het scorebord."

De toekomst van de Haas-coureur is vooralsnog onzeker. Toch dicht de Mexicaan zich een kans van zeventig procent toe dat hij volgend jaar weer in de hoogste tak van de autosport actief zal zijn. "Er zijn meerdere opties beschikbaar. Het heeft echter de meeste prioriteit dat ik blijf rijden in de Formule 1."

Gutiérrez vindt verliezen van stoeltje bij Haas oneerlijk (PROSHOTS/Action Images)
Gutiérrez vindt verliezen van stoeltje bij Haas oneerlijk (PROSHOTS/Action Images)

Shiffrin begint met slalomzege, maar krijgt concurrentie

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft de eerste World Cup-slalom van het seizoen op haar naam geschreven. In het Finse Levi was de 21-jarige Amerikaanse al voor de twintigste keer in haar carrière de beste, maar ze lijkt dit seizoen flinke concurrentie te krijgen. Twee dames bleven binnen een seconde van Shiffrin, waardoor de slaloms dit seizoen mogelijk spannender worden dan ze in de afgelopen jaren regelmatig zijn geweest.

Shiffrin pakte in een overtuigende eerste run al gelijk 0,72 seconden voorsprong op zowel Frida Hansdotter als Wendy Holdener. De jonge Slowaakse Petra Vlhova maakte met een vierde plek indruk, maar alle ogen waren gericht op Melanie Meillard. De 18-jarige Zwitserse vertrok met startnummer veertig - en had dus al een erg lastige piste voor de kiezen - maar verbaasde vriend en vijand met een spectaculaire vijfde tijd. 

In run twee zorgde de relatief onbekende Noorse Maren Skjøld voor een daverende sensatie. Ze debuteerde vorig jaar in de World Cup, kwam tot een zeventiende en achtiende plek als beste resultaten en stond in Levi na één run op plaats zestien. Haar tweede manche was echter ijzersterk en dat bracht haar tot een verrassende vijfde plaats. Meillard viel in de tweede run één plek terug, maar was met positie zes dolgelukkig. Vlhova nam de leiding, waarna een aggressief skiënde Holdener dat overnam. Hansdotter maakte vervolgens een fout en haalde de finish niet, waarna Shiffrin het af kon maken: ze moest weliswaar tijd inleveren, maar hield genoeg over om haar negende slalomzege op rij bij te schrijven. 

Zondag gaan in Levi de mannen naar beneden voor hun eerste slalom van het seizoen. 

Top-10 slalom vrouwen Levi:

# Naam Land Totaaltijd Verschil
 1 Mikaela Shiffrin USA   1:52.71   
 2 Wendy Holdener SUI   1:53.38  +0.67
 3 Petra Vlhova SVK   1:53.46  +0.75
 4 Veronika Velez Zuzulova SVK   1:54.31  +1.60
 5 Maren Skjøld NOR   1:54.52  +1.81
 6 Melanie Meillard SUI   1:54.58  +1.87
 7 Sarka Strachova CZE   1:54.72  +2.01
 8 Nina Løseth NOR   1:54.87  +2.16
 9 Michelle Gisin SUI   1:54.97  +2.26
 10 Carmen Thalmann AUT   1:55.09  +2.38

Man met messen aangehouden bij intocht

Bij de zwaarbewaakte intocht van Sinterklaas in Maassluis is zaterdag een man aangehouden die kapmessen bij zich had. Volgens de politie werd hij er bij hem een mes aangetroffen toen hij bij een van de controleposten werd gefouilleerd. Op het bureau vonden agenten in zijn tas nog een kapmes.

De man werd gearresteerd vlak bij de plek waar de Sint zaterdagmiddag voet aan wal zette. Aanvankelijk meldden omstanders dat het om een hakbijl ging, maar de politie laat weten dat het om een groot kapmes gaat.

De arrestant is een niet-Nederlands sprekende man die camouflagekleding droeg. Het is nog onduidelijk of hij deel uitmaakte van een protestgroep of terreurbeweging. RTL Nieuws meldt dat agenten de man staande hielden en fouilleerden nadat ze de man alleen op een kinderfeest zagen lopen.

Wat er verder in tassen zat, is onbekend. De politie kan geen verdere mededelingen doen.

Man aangehouden bij intocht met messen
Man aangehouden bij intocht met messen (Foto: ANP)

Robert de Niro: Trump net zo erg als 9/11

Robert de Niro voelt zich rot na de verkiezingszege van Donald Trump. Dat zegt hij in een interview met The Hollywood Reporter. "Ik voel me zoals ik me voelde na de aanslagen van 11 september", zei de aangeslagen acteur/regisseur.

De Niro moet weinig hebben van de zakenman die de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. "Heel veel mensen zullen hem in de gaten houden", waarschuwt hij.

Al vanaf het moment dat Trump duidelijk maakte dat hij president wilde worden, greep De Niro alle mogelijkheden aan om de presidentskandidaat door het slijk te halen. Hij schold hem uit voor alles wat mooi en lelijk is en ook sympathisanten kregen van onder uit de zak. Zo weigerde De Niro onlangs bij een filmpremière op de foto te gaan met Arnold Schwarzenegger. De acteur en politicus zei dan wel dat hij niet op Trump ging stemmen, maar wilde niet zeggen of hij dan Hillary Clinton steunde. "Dan ben je een onderdeel van het probleem", beet De Niro 'Arnie' toe op de rode loper.

Trump hoeft overigens niet te vrezen dat De Niro, die begin jaren tachtig een Oscar won voor zijn rol als bokser Jake LaMotta in Raging Bull, hem een tik op zijn gezicht geeft. "Hij is de president en dat moet ik respecteren. Ik kan hem nu niet slaan", zei de Oscarwinnaar een dag na de verkiezingen in de talkshow van Jimmy Kimmel.

Of de half-bejaarde acteur dat zou kunnen is nog maar de vraag. Er is nogal een verschil tussen een gangsterbaas spélen en er daadwerkelijk een zijn.

Robert de Niro voelt zich rot na verkiezingen
Heeft net zijn tranen van zijn wangen geveegd (Foto: BuzzE)


Anti-pietrellers aangehouden in Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft zaterdag een mogelijke rel voorkomen door een groep anti-Pietdemonstranten aan te houden. De groep wilde naar Maassluis, maar omdat ze daar uiteraard niet welkom waren en de politie twee bussen met in totaal amper 150 'demonstranten' had tegengehouden besloten ze in Rotterdam te blijven en op het Willemsplein te demonstreren.

Er geldt in de stad echter een demonstratieverbod, en omdat ze besloten dit te negeren is de politie overgegaan tot arrestatie van de amokmakers.

"We zijn al bijna direct na vertrek gevolgd door motoragenten. In Rotterdam zijn we gestopt en moesten de bussen uit. We mogen niet naar Maassluis. We zijn hier absoluut niet blij mee. We gaan nu naar het Willemsplein in Rotterdam en proberen daar alsnog een statement te maken", huilde een woordvoerster.

Volgens de politie zijn de bussen tegengehouden omdat er nu tijdens de intocht van Sinterklaas bijzondere regels gelden.

Demonstranten aangehouden in Rotterdam

Demonstranten aangehouden in Rotterdam (Foto: ANP)

'Vier namen op lijstje Manor voor 2017'

Het Formule 1-team van Manor zou vier rijders op het oog hebben om een racecontract voor volgend jaar aan te bieden. Dat meldt Autosport.com. Manor is samen met Sauber het enige team dat de line-up voor volgend jaar nog niet bekend heeft gemaakt. 

Huidig Manor-coureur Pascal Wehrlein is een van de namen die genoemd wordt. De Duitser leek kans te maken op een stoeltje bij Force India, maar zag deze week teamgenoot Esteban Ocon die kans krijgen. De Duitser scoorde Manor's enige punt van dit seizoen en lijkt een prima kans te hebben om te mogen blijven, hoewel Mercedes daar het laatste woord over lijkt te hebben: Mercedes levert de motoren aan Manor en heeft Wehrlein in haar juniorenprogramma.

Als tweede wordt Rio Haryanto genoemd. De Indonesiër begon het seizoen bij Manor, maar werd halverwege vervangen door Ocon nadat er allerhande financiële problemen waren. Volgens de berichten hebben de nodige Aziatische bedrijven al aangegeven hem weer te willen sponsoren, maar het financiële pakket voor Haryanto is nog niet rond.

Ook Felipe Nasr staat op het lijstje van Manor. De Braziliaan rijdt dit seizoen voor Sauber, het enige team dat nog geen enkel punt heeft gescoord. Het heeft er wel alle schijn van dat Nasr en zijn team het liefst gewoon bij de Zwitserse renstal blijven, maar er wordt wel gekeken naar de optie om voor Manor te rijden. Tot slot is Esteban Gutierrez nog op zoek naar een stoeltje, nu hij niet meer bij Haas terecht kan. De enige andere optie voor de Mexicaan is een terugkeer naar Sauber, maar gezien zijn tumultueuze afscheid daar in 2014 lijkt dat weinig kans van slagen te hebben. 

Wanneer Manor de namen bekendmaakt is nog niet duidelijk, vorig seizoen wachtte het team tot enkele dagen voor de tests in het nieuwe seizoen. Zo lang zullen ze nu vermoedelijk niet wachten. 

Relsinterklaas mag Maassluis niet in

De 'nieuwe' Sinterklaas - met donkere huidskleur - is zaterdag tegengehouden door de politie bij zijn aankomst in Maassluis. Hij mag zich niet vertonen in het gebied waar de aankomst van Sinterklaas wordt gevierd. Alleen kinderen met hun begeleiders zijn welkom in het feestgebied, aldus de politie. Voor mensen die uit zijn op rellen en verzieken van de sfeer is - terecht - géén plaats.

Patrick Mathurin, die zichzelf heeft uitgeroepen tot nieuwe Sint, kwam naar Maassluis met een bos rode en witte rozen. "Ik kom voor een feest met liefde en vriendschap, waar iedereen blij van wordt. We komen er samen wel uit", zei de kindertreiteraar voordat de politie de kinderen beschermde en hem tegenhield.

'Nieuwe' Sint mag Maassluis niet in
'Nieuwe' Sint mag Maassluis niet in (Foto: ANP)

Alonso verveelt zich en wordt cameraman in Brazilië

Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft zich in Brazilië weer eens verveeld. Vorig jaar stopte zijn McLaren er in de kwalificatie mee, waarna de Spanjaard op een plek kwam te staan waar vandaan hij niet zomaar richting de pitstraat kon. Het resultaat was een heuse internetmeme, nadat hij ergens een klapstoeltje vandaan getoverd had en lekker lag te genieten van de Braziliaanse zon. Vrijdag was het weer raak, maar dit keer in de vrije trainingen.

In de tweede training van vrijdag gaf de McLaren van Alonso al vroeg de geest op het circuit van Interlagos. Ook nu kwam hij weer ergens terecht waar de pit niet zomaar bereikt kan worden en dus werd Alonso's geduld weer danig op de proef gesteld. Regelmatig kwam hij in beeld: hier een beetje zitten, daar een beetje tegen een steentje trappen..kortom, hij verveelde zich de pleuris.

Gelukkig was daar plotseling een cameraman die kans zag op een leuk onderonsje: hij bood Alonso zijn stoel en koptelefoon aan, legde de oud-wereldkampioen de besturing - op afstand - van de camera uit en liet hem zijn gang gaan. Als een kind zo blij kon Alonso wat beelden van de vrije training de wereld insturen, maar echt een succes was het nog niet. Het beeld wat daadwerkelijk van zijn camera op tv uitgezonden werd liet een halve glimp van de auto van Sergio Perez zien. Oefening baart kunst, dus wellicht krijgt hij nog een kans als hij zaterdag of zondag weer uitvalt.

Alonso's niet al te briljante camerawerk. 'Bagger', zoals de Britse commentator het gekscherend omschrijft (Bron: YouTube)

Help Robin Frijns naar de overwinning in de Formule E

We weten allemaal nog hoe Olav Mol het in zijn eentje voor elkaar kreeg om Max Verstappen de Driver Of the Day-award te bezorgen in een race waar hij niet eens finishte. De Formule 1 heeft dit concept afgekeken bij de Formule E, waar de drie coureurs met de meeste punten tijdens de race een fanboost krijgen.

Dat ook dit systeem niet helemaal fair is, blijkt wel uit de resultaten van elk weekend. Iedere week weer zijn het dezelfden die de fanboost krijgen. Tijd voor verandering dus, want wat Olav Mol bij de één van de meest bekeken sportwedstrijden voor elkaar krijgt, moet zeker ook mogelijk zijn bij een kleinere raceklasse als de Formule E. Je hoeft het te volgen, leuk te vinden of er überhaupt van gehoord te hebben. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.

Om te stemmen ga je naar http://fanboost.fiaformulae.com/. Vervolgens log je in met je Facebook-account of maak je een fiaformulae.com account aan. Dan is het uiteraard wel de bedoeling dat je op Robin Frijns stemt, anders bereiken we hier niks mee. Stemmen kan al sinds 31 oktober, dus het zou geweldig zijn als we Frijns in één dag naar de top drie kunnen brengen.

De race vindt vanavond plaats om 17:00 in het Marrokaanse Marrakesh. Geïnteresseerden kunnen de race kijken op Ziggo Sport Racing.

Frijns rijdt naast de Formule E ook de Blancplain Endurance Series (Pro Shots / Geert Franquet )
Frijns rijdt naast de Formule E ook de Blancplain Endurance Series (Pro Shots / Geert Franquet )

Een kijkje bij Banggood

Banggood is één van de grotere webshops in China en daarom interessant om eens langs te gaan als je toch in China bent. In deze special krijg je een kijkje in de wereld van een grote webshop en wat er allemaal bij komt kijken. We beginnen met wat informatie over het ontstaan van het bedrijf en hoe dit organisatorisch in elkaar steekt. Ik ben bij hun grootste kantoor in Guangzhou langs geweest waar de verschillende (product)afdelingen zijn gevestigd en ik heb gesproken met onder andere de marketing manager, klantenservice, productmanagers en fotografen die bij Banggood werken. Erg interessant om te zien wat zo’n bedrijf nu eigenlijk zelf doet, en wat er is uitbesteed.

Dan hebben we natuurlijk de warehouses, waar alle producten liggen opgeslagen en waar alles ingepakt wordt en verscheept naar onder andere Nederland. Ik heb me altijd afgevraagd hoe ze in hemelsnaam zo snel kunnen verzenden en ook hoe grotere orders van kleine producten vaak zonder problemen aankomen. Het antwoord hierop ga je in dit gedeelte vinden.

We zullen afsluiten met wat aanvullende informatie en cijfers die Banggood wilde delen. Dit is altijd een lastig punt bij Chinese bedrijven omdat de concurrent meeleest en je niet wilt hebben dat dit in je nadeel werkt. 

Wolff belde met Jos over Max

Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft toegegeven gebeld te hebben met Jos Verstappen om te praten over zijn zoon Max. Onderwerp van gesprek zou de inmenging van Max in de strijd om het coureurskampioenschap zijn, die gaat tussen Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

Wolff bevestigde tegenover Auto Motor und Sport dat het telefoongesprek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. "Ik wilde zijn vader, die ik al lange tijd ken, uitleggen dat het erg spijtig zou zijn wanneer Max de strijd om het kampioenschap zou beïnvloeden met ondoordachte acties. Max vertrouwt zijn vader. Hij is de enige naar wie hij luistert. Momenteel zijn er allerlei negatieve verhalen rondom Max die hij niet verdient. Wanneer hij het kampioenschap beslist door een aanrijding met Nico of Lewis, zou dat zijn reputatie verder schaden en ik wil dat hij dat beseft."

Red Bull-adviseur Helmut Marko liet weten hier niet van gediend te zijn. "Ik heb deze bemoeienis nog niet eerder meegemaakt. Om de vader van een coureur te bellen teneinde hem te manipuleren is niet netjes. Het wordt steeds absurder. Als Wolff iets van ons wil, moet hij contact opnemen met Red Bull en niet zijn vader. We rijden onze eigen race. Het is niet dat we op een ronde achterstand rijden, waarbij het normaal is om ruimte te maken."

Nuis klopt Kulizhnikov in controversieel duel

Schaatser Kjeld Nuis heeft in Harbin de eerste World Cup-wedstrijd op de 1000 meter gewonnen. De Nederlander rekende in de slotrit af met Pavel Kulizhnikov, wat een controversieel duel was: vooral Nuis heeft zich regelmatig boos uitgelaten over de eerder dit jaar op meldonium betrapte - en vrijgesproken - Rus. Ook deze week liet Nuis weer even weten dat hij niet denkt dat alles helemaal eerlijk is gegaan rondom de Rus.

Uiteraard was er maar één manier waarop Nuis ook daadwerkelijk iets kon betekenen in zijn strijd tegen Kulizhnikov: op het ijs. Waar de Rus zoals gebruikelijk de snellere opening had, was het de Nederlander die al snel de leiding nam. Die stond hij door een sterker slot niet meer af en met 1:09,57 pakte Nuis zijn eerste zege van het seizoen. De 1:09,96 van Kulizhnikov was goed voor de derde plek, want de Fin Mika Poutala zat er nog tussen. Kai Verbij werd vijfde, Thomas Krol achtste en Lucas van Alphen kwam met een zeventiende plek niet in de buurt van de top. 

World Cup Harbin - Uitslag 1000 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Kjeld Nuis NED 1:09.57  
2 Mika Poutala FIN 1:09.83 0.26
3 Pavel Kulizhnikov RUS 1:09.96 0.39
4 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 1:10.09 0.52
5 Kai Verbij NED 1:10.13 (0) 0.56
6 Vincent De Haitre CAN 1:10.13 (5) 0.56
7 Denis Yuskov RUS 1:10.38 0.81
8 Thomas Krol NED 1:10.63 1.06
9 Jonathan Garcia USA 1:10.85 1.28
10 Min-Kyu Cha KOR 1:10.91 1.34
11 Joey Mantia USA 1:11.02 1.45
12 Mitchell Whitmore USA 1:11.11 (1) 1.54
13 Joel Dufter GER 1:11.11 (2) 1.54
14 Sebastian Klosinski POL 1:11.15 1.58
15 Alexandre St-Jean CAN 1:11.16 1.59
16 Aleksey Yesin RUS 1:11.49 1.92
17 Lucas van Alphen NED 1:11.53 1.96
18 Roman Krech KAZ 1:11.76 2.19
19 Kirill Golubev RUS 1:12.08 2.51
20 Jin-Su Kim KOR 1:58.82 49.25

Maassluis maakt zich op voor rellen intocht Sinterklaas

Het ziet eruit als een risicowedstrijd bij het voetbal, maar het blijkt een kinderfeestje waar volwassenen met elkaar in de clinch wensen te gaan. Maassluis is in afwachting van de intocht van Sinterklaas en in het centrum geldt een noodverordening, met alle daarbij behorende veiligheidsmaatregelen.

Honderden politiemensen in uniform en in burger, tientallen ME-busjes, een politiehelikopter en nog eens honderden vrijwilligers trachten de aankomst van de Sint en zijn Pieten in goede banen te leiden en de dreiging van hersenloze, relschoppende kutburgers in te perken. Op het NS-station werden de treinreizigers al in de gaten gehouden en een enkeling gecontroleerd en ondervraagd. Er worden naar schatting 25.000 bezoekers verwacht.

In de gemeente is een noodverordening van kracht wegens aangekondigde protesten en dreigend geweld. Maassluis is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie kan - als dat nodig is - bezoekers preventief fouilleren en sneller oppakken en afvoeren als dit nodig is om de vele aanwezige jonge kinderen te beschermen.

De haven en de kades langs de binnenhaven en de Stadhuiskade zijn evenals de kades in het centrum met hekken afgesloten. De Sint komt wordt rond het middaguur met zijn stoomboot verwacht in de Zuid-Hollandse plaats.

Maassluis in afwachting van Sint
Sinterklaas anno 2016 (Foto: ANP)

Bergsma verslaat Leenstra op 1000 meter

Schaatster Heather Bergsma heeft tijdens de World Cup in Harbin de 1000 meter op haar naam geschreven. De Amerikaanse, vorig seizoen bekend als Heather Richardson-Bergsma, was oppermachtig. Alleen Marrit Leenstra bleef een beetje in de buurt.

Bergsma en Leenstra reden in de voorlaatste rit tegen elkaar en de Amerikaanse was vanaf het begin net iets beter. In de slotronde moest Leenstra definitief passen, waarna Bergsma na 1:15,94 over de finish snelde. Leenstra kwam daar 0,61 seconden later achteraan en pakte de tweede plek. Nao Kodaira zette haar goede vorm door en pakte met 1:16,99 de derde plaats, nadat ze vrijdag de 500 meter al won.

Met 1:17.10 werd Ireen Wüst vijfde, Sanneke de Neeling pakte de tiende plaats en Anice Das moest genoegen nemen met de veertiende stek. Vooral Hong Zhang viel tegen: de olympisch kampioene kon voor eigen publiek niet imponeren en werd slechts twaalfde. 

World Cup Harbin - Uitslag 1000 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather Bergsma USA 1:15.94  
2 Marrit Leenstra NED 1:16.55 0.61
3 Nao Kodaira JPN 1:16.99 1.05
4 Miho Takagi JPN 1:17.10 (3) 1.16
5 Ireen Wüst NED 1:17.10 (5) 1.16
6 Olga Fatkulina RUS 1:17.44 1.50
7 Sang-Hwa Lee KOR 1:17.80 1.86
8 Hege Bøkko NOR 1:17.83 1.89
9 Yekaterina Lobysheva RUS 1:17.84 1.90
10 Sanneke de Neeling NED 1:18.29 2.35
11 Maki Tsuji JPN 1:18.32 2.38
12 Hong Zhang CHN 1:18.36 2.42
13 Jing Yu CHN 1:18.49 2.55
14 Anice Das NED 1:18.72 2.78
15 Martina Sábliková CZE 1:18.75 2.81
16 Gabriele Hirschbichler GER 1:18.90 2.96
17 Ida Njåtun NOR 1:18.99 3.05
18 Vanessa Herzog AUT 1:19.06 3.12
19 Qishi Li CHN 1:19.73 3.79
20 Kelly Gunther USA 1:21.08 5.14

Trump-aanhangers vallen minderheden aan

De Amerikaanse politie onderzoekt een golf van aanvallen, intimidaties en scheldpartijen tegen verschillende groepen minderheden na de overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen. Er zou sprake zijn van incidenten tegen zwarten, moslims, latino's en homoseksuelen, schrijft The Independent.

Volgens de krant worden van moslims hoofdoeken afgerukt, zwarten met vuurwapens bedreigd en voor nigger uitgemaakt, en homo's in elkaar geslagen.

Een zwarte vrouw hoorde bij een benzinestation twee mannen zeggen "hoe blij ze waren dat ze niet lang meer met nikkers te maken zouden hoeven hebben". Eentje liep naar haar toe en liet zijn wapen zien. "Je hebt mazzel dat er getuigen zijn anders had ik je ter plekke neergeschoten", zei hij. Volgens zwarte Amerikanen zijn dergelijke grof-racistische uitingen de laatste decennia absoluut ongekend.

Een andere zwarte vrouw kreeg een duw van een blanke man die zei, "Nikkers mogen niet op de stoep lopen." Andere zwarten kregen te horen dat Trump ze naar Afrika zou uitzetten. Op scholen verscheen graffiti zoals "Fuck niggers #whiteamerica #trump".

Van een shoppende moslima werd door een andere vrouw de hoofddoek afgerukt. "Dat mag niet meer, dus hang jezelf ermee op om je nek en niet op je hoofd." Moslimkinderen op scholen zouden bang zijn dat hun ouders worden uitgezet.

Daarnaast hebben latino's last van bedreigingen. Rhio Oracion zegt dat een blanke man haar voor Mexicaan aanzag. "Ik kan niet wachten tot Trump ons toestemming geeft jullie te verkrachten en over de grootste dam ooit heen te zetten. Loop naar de hel", riep hij en gooide water over haar heen. "Ik kan wel janken. Ik ben nog nooit zo bang geweest om vrouw en minderheid te zijn", aldus Oracion.

Ook homo's worden blootgesteld aan geweld. Filmmaker Chris Ball werd op de gevoelige plaat gezet nadat hij door Trump-aanhangers met een bierfles op het hoofd was geslagen. "We hebben een nieuwe president, vuile flikker", zou zijn aanvaller hebben geroepen.

De verhalen zijn tot dusver anekdotisch; harde cijfers over een echte toename van dergelijke incidenten ontbreken vooralsnog. Maar het doet wel denken aan de nasleep van het Britse Brexit-referendum, waar zulk gedrag soms zelfs dodelijke afloop had en niet afnam voordat zowel de regering als de rechtse tabloid-pers er stelling tegen nam.

Update, zaterdag 10.18 uur:
De foto van de bloedende jongeman hieronder is naar alle waarschijnlijkheid een hoax. De politie meldt onderstaande op zijn facebookpagina.

"SANTA MONICA POLICE DEPARTMENT ADVISORY:
You may have seen an unconfirmed story regarding a possible hate crime incident involving a 'Chris Ball' alleging he was assaulted in Santa Monica on election night, November 8, by 'Trump Supporters'.
The Santa Monica Police Department and the City of Santa Monica have not received any information indicating this crime occurred in the City of Santa Monica. We encourage the alleged victim to come forward and work with us if a crime did in fact take place. A check of local hospitals revealed there was no victim of any such incident admitted or treated as well.
"

Carlsen en Karjakin openen WK schaken met remise

De eerste partij op het wereldkampioenschap schaken tussen titelverdediger Magnus Carlsen en zijn Russische uitdager Sergey Karjakin is geëindigd in remise. Na 42 zetten schudde beide grootmeesters elkaar de hand. 

De favoriet Carlsen speelde met wit. Hij verraste zijn in Karjakin enigszins met een zogenoemde Trompowsky-aanval. Karlsen schoof eerst zijn pion naar voren, zodat zijn loper vrij kwam en deze loper zette hij in beurt twee direct in. Het was de eerste keer dat Carlsen deze aanval gebruikte in een duel met Karjakin. 

Carlsen bouwde aan een goede stelling maar, een sterk verdedigende Karjakin wist een nederlaag te voorkomen. Carlsen kon zijn lichte voordeel niet uit te buiten en daardoor eindigde de partij uiteindelijk in remise. De strijd om de wereldtitel bestaat uit twaalf partijen. Het toernooi duurt nog tot en met 30 november. De speler die als eerste 6,5 punten heeft, is wereldkampioen. 

Transport Fever

Ik heb veel meer tijd in Transport Tycoon en zijn open-source tegenhanger OpenTTD zitten dan zou ik willen toegeven. Wanneer ik een avond met vrienden ging gamen over het internet, was de keus vrijwel altijd voor Transport Tycoon. Ik was dus ook meteen geïnteresseerd toen collega PoeHao mij vertelde over wat in essentie een 3D-versie van Transport Tycoon is; Transport Fever.

Bijna miljoen kijkers voor Erica op reis

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Erica op reis heeft vrijdagavond 951.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Een vijfde seizoen van het populaire Omroep MAX-programma liet op zich wachten omdat de oud-zwemster lange tijd kampte met een bacteriële infectie aan haar been. Hierdoor moest ze bijna een jaar lang revalideren.

The Voice of Holland vaagde, net als vorige week, de concurrentie weg en wist verreweg de meeste kijkers te trekken. Ruim 2,7 miljoen mensen stemden af op de The Blind Auditions.

Vrijdagavond was er in verschillende programma's ook veel aandacht voor de vrijdag overleden Leonard Cohen. Zo haalde Matthijs van Nieuwkerk in de Wereld draait door herinneringen op aan de muzikant. Hier keken bijna 1,5 miljoen mensen naar. De documentaire Leonard Cohen - I'm your man uit 2009 in het Uur van de Wolf trok 169.000 kijkers.

Bijna miljoen kijkers voor Erica op reis
Bijna miljoen kijkers voor Erica op reis (Foto: BuzzE)

Krech verrast topsprinters, Verbij op podium

Roman Krech heeft tijdens de eerste 500 meter voor mannen tijdens het World Cup-seizoen voor een grote verrassing gezorgd. De Kazakhse schaatser snelde in het Chinese Harbin na 35,07 seconden over de finish en dat bleek goed voor de zege.

Nooit eerder kwam de 27-jarige Krech ook maar in de buurt van een podiumplek. In de afgelopen jaren werd hij twee keer zesde, één keer achtste en één keer tiende in wedstrijden. Dit keer bleek echter helemaal niemand sneller: de Rus Pavel Kulizhnikov kwam met 35,10 nipt tekort. Kai Verbij was met 35,19 seconden goed voor de derde plek. Met 35,31 was Jan Smeekens de 'best of the rest', terwijl Ronald Mulder er met een twaalfde plek nauwelijks aan te pas kwam. 

World Cup Harbin - Uitslag 500 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Roman Krech KAZ 35.07  
2 Pavel Kulizhnikov RUS 35.10 0.03
3 Kai Verbij NED 35.19 0.12
4 Jan Smeekens NED 35.31 0.24
5 Mitchell Whitmore USA 35.34 (3) 0.27
6 Laurent Dubreuil CAN 35.34 (7) 0.27
7 Mika Poutala FIN 35.38 0.31
8 Jun-Ho Kim KOR 35.39 0.32
9 Håvard Holmefjord Lorentzen KOR 35.42 0.35
10 William Dutton CAN 35.52 0.45
11 Tsubasa Hasegawa JPN 35.54 0.47
12 Ronald Mulder NED 35.64 0.57
13 Gilmore Junio CAN 35.71 (0) 0.64
14 Aleksey Yesin RUS 35.71 (8) 0.64
15 Christopher Fiola CAN 35.75 0.68
16 Yuma Murakami JPN 35.79 0.72
17 Piotr Michalski POL 35.87 0.80
18 Mikhail Kazelin RUS 35.91 0.84
19 Alex Boisvert-Lacroix CAN 36.33 1.26
20 Ruslan Murashov RUS DQ  

Eerste belangstellenden in Maassluis

De eerste kinderen in pietenpakken en andere belangstellenden hebben zich zaterdag in Maassluis gemeld voor de intocht van Sinterklaas. De Sint komt zaterdagmiddag met zijn stoomboot aan in de Zuid-Hollandse plaats.

Ook de voorbereidingen voor de beveiliging zijn in volle gang. Vanwege de protestacties van de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn er honderden politieagenten en andere beveiligers ingezet. Bezoekers moeten door controlepoortjes.

Eerste belangstellenden in Maassluis
Eerste belangstellenden in Maassluis (Foto: ANP)

Voor de derde dag demonstraties tegen Trump

In verschillende Amerikaanse steden zijn vrijdag (lokale tijd) voor de derde dag op rij kleine groepen mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de op democratische wijze verkozen president Donald Trump. In New York verzamelde demonstranten zich wederom op Washington Square en voor de Trump Tower, waarvan de drie bovenste verdiepingen dienen als woning van de vastgoedmagnaat en toekomstig president van de Verenigde Staten.

Voor de wolkenkrabber aan Fifth Avenue en enkele andere bekende gebouwen van Trump, zoals het pas geopende Trump International Hotel in de buurt van het Witte Huis, zijn politiebarricades geplaatst om de demonstranten in toom te houden. In onder meer Miami, Atlanta, Philadelphia en Los Angeles waren ook protesten.

Anders dan donderdag, toen democraten en demonstranten met elkaar op de vuist gingen, verliepen de betogingen rustig.

Voor zaterdag en zondag staan meerdere demonstraties gepland, waaronder in New York en Los Angeles. Op 20 januari, de dag dat Trump geïnaugureerd wordt, zal er een protest plaatsvinden in de hoofdstad Washington.

Vrijdagochtend twitterde Trump: "Hou van het feit dat de kleine groepen demonstranten van afgelopen nacht passie voor ons geweldige land tonen. We zullen allemaal samenkomen en trots zijn!" Wel noemt Trump de demonstranten "Professionele demonstranten, aangespoord door de media".

Reince Priebus, voorman het Republikeinse Nationale Comité, erkende vrijdag dat het een spannende race was tussen Trump en Clinton, maar dat de demonstranten zich zouden moeten neerleggen bij Trumps democratische overwinning.

Voor de derde dag demonstraties tegen Trump
Voor de derde dag demonstraties tegen Trump (Foto: ANP)

Sting heropent concertzaal Bataclan

Met een optreden van de Britse zanger Sting opent de Parijse concertzaal Bataclan zaterdag weer de deuren. Het theater was 13 november vorig jaar het toneel van een islamitische terreuraanslag waarbij drie daders hun slachtoffers verminkten en vermoordden.

Negentig mensen kwamen om het leven, waaronder een groep gehandicapten. Van de circa vierhonderd gewonden liggen er nog steeds twintig in een ziekenhuis. Het bloedbad in Bataclan was onderdeel van een reeks mosliomaanslagen in de Franse hoofdstad die zondag in Parijs worden herdacht.

Het theater is ingrijpend gerenoveerd, volgens de bedrijfsleider Jérôme Langlet 'om de Bataclan zijn ziel terug te geven'. Sting wil de slachtoffers gedenken en tegelijkertijd 'het leven en de muziek vieren'. De opbrengst van de avond gaat naar verenigingen van slachtoffers van de aanslagen. Van de 1500 zitplaatsen zijn er vijfhonderd vooral voor nabestaanden bestemd. De kaarten voor de overige plekken waren in een half uur tijd uitverkocht.

Sting heropent concertzaal Bataclan
Sting heropent concertzaal Bataclan (Foto: BuzzE)

Sinterklaas komt aan in het land

Sinterklaas arriveert zaterdag weer in ons land. De stoomboot met de goedheiligman en wellicht zijn gevolg komt rond het middaguur aan in Maassluis, waar burgemeester Edo Haan iedereen welkom heet. De landelijke intocht gaat dit jaar gepaard met stevige veiligheidsmaatregelen vanwege aangekondigde protesten rellen van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Zo moeten alle bezoekers, ook de kinderen, door veiligheidspoortjes met beveiligers om de aankomst van de Sint bij te wonen. De gemeente heeft betogers van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), die vóór Zwarte Piet zijn, een speciale plek langs de route toegewezen waar ze hun stem mogen laten horen. De tegenstanders, verenigd in de steuntrekkende actiegroep Kick Out Zwarte Piet, hebben ook aangekondigd dat ze komen, maar die kiezen ervoor niet langs officiële wegen te werken maar doelbewust de boel te verstoren. Met de maatregelen wil Maassluis voorkomen dat de demonstranten zich tussen de jonge kinderen kunnen mengen.

De intocht is rechtstreeks op televisie te zien tijdens een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp. In het programma doken deze week diverse kleuren mensen op. Of er ook daadwerkelijk Pieten meekomen of dat het bij clowneske neppers blijft is nog steeds onbekend.

Sinterklaas komt aan in het land
Sinterklaas komt aan in het land (Foto: ANP)

Monasch: PVV'ers welkom bij mijn partij

In een interview met de Volkskrant haalt de voormalige PvdA'er Jacques Monasch hard uit naar zijn vroegere partij. "De democratische schade is gigantisch", zegt hij over het besluit van de PvdA de uitslag van het Oekraïne-referendum niet over te nemen.

Monasch vertrok deze week uit de PvdA-fractie en overweegt een eigen partij op te richten. Op de vraag of PVV'ers welkom zijn, antwoordt Monasch: "Waarom niet? Die mensen zijn niet besmet. Met racisten heb ik niks. Wegwezen. Maar veel PVV-stemmers hebben het hart op de goede plek. Alleen hebben ze het gevoel dat er aan tal van problemen niets wordt gedaan en dan stemmen ze maar op Wilders."

Van kritiek dat hij een linkse versie van de PVV voorstaat ligt Monasch niet wakker. "De mensen die mij PVV Light noemen, roepen tijdens de vluchtelingencrisis: Wir schaffen das. Ze brengen een oude slaapzak en knuffel naar het asielzoekerscentrum en vertrekken daarna weer naar Aerdenhout en Heemstede. Maar we kunnen het niet aan."

Monasch: PVV'ers welkom bij mijn partij
Monasch: PVV'ers welkom bij mijn partij (Foto: ANP)

Voor het eerst matige vorst

De eerste matige vorst van dit seizoen is een feit, meldt Weeronline. Het is in de nacht van vrijdag op zaterdag op weerstation Twente afgekoeld naar min 5,6 graden. Voor matige vorst moet het afkoelen naar min 5,1 graden of lager.

Zaterdagochtend blijft het de eerste uren vriezen. Op bruggen en viaducten kan het daardoor glad zijn. De laatste keer met matige vorst in ons land was op 5 maart dit jaar.

matige vorst
Matige vorst (Foto: ANP)

Lodewijk Asscher wil premier worden

Kandidaat-lijsttrekker van de PvdA Lodewijk Asscher wil net als zijn tegenstrever Diederik Samsom premier worden. Dat bekent de minister van Sociale Zaken zaterdag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Tijdens het uitgebreide interview wil Asscher niet ingaan op wat PvdA-leider Diederik Samsom volgens hem slecht doet, wel wat hen onderscheidt. "Ik ben een meer normatief, waardengedreven politicus. Ik heb er geen moeite mee te zeggen wat goed is en wat niet", zegt Asscher. "Diederik is meer een pragmaticus."

Als voorbeeld geeft de voormalige wethouder van Financiën van Amsterdam de kwestie Zwarte Piet: "Daarin geef ik duidelijk mijn mening. Zoals ik destijds ook deed toen ik de Wallen liet schoonvegen. Het grootste deel van Amsterdam was het niet met me eens, maar ze hadden er wel waardering voor dat ik iets vónd. Samsom heeft aanvankelijk gezegd dat Zwarte Piet zwart is, maar intussen is hij ook voor verandering", aldus Asscher.

Lodewijk Asscher wil premier worden
Lodewijk Asscher wil premier worden (Foto: ANP)

Publiek kan 'verzamelwoede koelen' in Utrecht

In Utrecht is dit weekend de VerzamelaarsJaarbeurs, de grootste van Europa. De beurs wordt jaarlijks zowel in het najaar als het voorjaar gehouden en biedt het publiek van alles op het gebied van mode, muziek, speelgoed en curiosa.

Dit keer is er een overzichtstentoonstelling van de in april overleden popster Prince, een expositie over de musical- en theatergeschiedenis en een 'meet & greet' met acteurs uit Star Wars en James Bond-films.

Tijdens het evenement wordt de Dutch Collector Award 2016 uitgereikt aan standhouders en verzamelaars met een bijzondere collectie. In een eerdere editie gingen deze awards naar verzamelaars van poederdozen, fluiten en badeendjes.

In april trok de beurs ruim 26.000 bezoekers.

Publiek kan 'verzamelwoede koelen' in Utrecht
Publiek kan 'verzamelwoede koelen' in Utrecht (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Perioden met zon

Goedemorgen! De afgelopen week viel er plaatselijk flink wat regen. Zeker in het westen en deels zuiden was het soms echt kletsnat. In het noorden bleef het echter een heel stuk droger, of bleef het zelfs helemaal droog. De komende dagen zijn grote regenbuien niet meer aan de orde. Niet dat het volledig droog blijft, maar de hoeveelheden lijken zeer beperkt te blijven.

Gisteren hadden we bijna overal een mooie dag met heel veel zon. Uitzondering vormde het zuidoosten daar bleef het een groot deel van de dag bewolkt en nevelig. In Limburg was het dan ook maar 3 graden. In de zon werd het nog 6 graden. Er stond een frisse oostelijke wind.

De afgelopen nacht was koud en in het binnenland ontstonden er plaatselijk dichte mistbanken. Vrijwel overal heeft het gevroren. Aan zee voor het een halve tot een hele graad, maar dieper landinwaarts vroor het al gauw 3 tot 4 graden. Op beschutte plekken nog een graadje meer. Dit kon dus lokale gladheid opleveren.

Vandaag is ook een redelijke dag. Er zijn perioden met zon, maar ik moet wel zeggen dat er meer sluierbewolking aanwezig is, dus het is niet kraakhelder. In de loop van de middag wordt de bewolking in het westen steeds dikker. Uiteindelijk kan daar in de avond een beetje regen of motregen vallen. De oost-zuidoostenwind is matig, langs de kust vrij krachtig. Voor het gevoel is het kouder dan de 5 graden die we vanmiddag op de thermometers zullen vinden.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:44
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 2 / 1
 
Mooie kleuren in de vroege ochtend bij DJMO (Foto: DJMO)
                Prachtige kleuren op de vroege ochtend bij DJMO. (foto: DJMO)

                
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1942 De slag om Guadalcanal begint.
1948 Het Tribunaal van Tokio veroordeelt zeven Japanse leiders tot de doodstraf voor hun aandeel in de Tweede Wereldoorlog.
1990 Tim Berners-Lee publiceert een formeel voorstel voor het World Wide Web.
2001 In Belgie start het eerste commerciele landelijke radiostation met uitzenden: Qmusic.
2014 De Britse acteur Warren Clarke overlijdt.

Trump positiever over Obamacare

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump overweegt delen van Obamacare in stand te houden. Dat zei de toekomstige bewoner van het Witte Huis vrijdag in The Wall Street Journal.

De draai van Trump is opvallend. Tijdens de campagne noemde de zakenman de baanbrekende gezondheidswet van president Barack Obama meerdere malen "een ramp" en dreigde hij de wet uit 2010 in te trekken na zijn beëdiging als president.

In zijn eerste interview sinds zijn verkiezing suggereerde Trump dat ouders ook onder zijn bewind hun kinderen tot hun 26ste levensjaar kunnen meeverzekeren. Ook zou Trump wetgeving intact willen laten die verzekeraars verbiedt mensen met reeds bestaande gezondheidsklachten een ziektekostenverzekering te weigeren.

Voornaamste reden voor de nieuwe positieve kijk van de miljardair op Obamacare zou zijn ontmoeting van donderdag met de huidige president zijn geweest. In hun gesprek wees Obama zijn opvolger op delen van de gezondheidswet die zeker behouden moeten blijven. "Ik vertelde hem te zullen kijken naar zijn suggesties, en uit respect zal ik dat ook doen", zei Trump in The Wall Street Journal. "Obamacare zal worden gewijzigd of ingetrokken en vervangen door iets anders."

De bepalingen over meeverzekerde kinderen en het weigerverbod voor verzekeraars kunnen op steun rekenen van meerdere Republikeinse Congresleden. Die delen zouden dan ook behouden blijven in het geval Obamacare sneuvelt.

Obamacare, officieel Affordable Care Act (wet voor betaalbare zorg) genoemd, biedt miljoenen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten. Republikeinen zien de wet echter als overheidsbemoeienis.

Trump positiever over Obamacare
Trump positiever over Obamacare (Foto: ANP)

Verstappen hoopt op regen in Brazilië

Max Verstappen hoopt dat de regengoden hem gunstig gezind zijn in de rest van het Formule 1-weekend in Brazilië. De Nederlander begon de eerste vrije training goed met een tweede plaats, maar in de tweede sessie werd duidelijk dat de Red Bull dit weekend niet opgewassen is tegen de Mercedessen.

Verstappen: "Mercedes is te snel, maar daarna horen wij er te staan. Misschien maken we in de regen een kans ze te verslaan. Hopelijk valt die dus zondag. Dat zou het wel spannend maken."

Dat de Nederlander er in de tweede vrije training niet goed bij zat wijt hij aan wijzigingen in afstelling van de auto. "De korte run in de tweede sessie was niet geweldig. Maar daar zijn de vrije trainingen voor." De lange runs gingen beter, al werd daarin ook duidelijk dat de zachte banden niet lang meegaan op het Braziliaanse circuit, terwijl de mediums er wel goed uit de verf komen.

FIA verwerpt protest Ferrari in Mexicozaak

Autosportfederatie FIA heeft het protest dat Ferrari had ingediend tegen de straf die Sebastian Vettel in Mexico opliep verworpen. De stewards van de race in Mexico vonden dat er geen sprake was van een nieuw feit zoals Ferrari stelde.

In de slotfase van de race in Mexico verremde Max Verstappen zich in de eerste bocht, waarna Vettel en Ferrari de derde plek van de Nederlander claimden. Een ronde later was het de beurt aan Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo om de vierde plaats van Vettel te claimen, nadat de Duitser bewoog onder het remmen terwijl de Red Bull-coureur een aanval inzette.

Na afloop van de race kreeg Verstappen straf opgelegd, waardoor Vettel naar het podium mocht, maar ver na de race werd ook Vettel met tien seconden bestraft, zodat Ricciardo de trofee uiteindelijk toebedeeld kreeg. Verstappen schoof door naar plek vier, terwijl Vettel als vijfde in de uitslagen kwam te staan.

Ferrari claimde voorafgaand aan het raceweekend in Brazilië dat er nieuwe elementen aan het licht waren gekomen, waardoor de straf van Vettel onterecht zou zijn geweest. Ook zou de beslissing van de stewards verstrekkende gevolgen hebben gehad voor de toekomst van het racen in de Formule 1.

De stewards van de race in Mexico hebben samen met Ferrari en Red Bull een teleconferentie belegd. Ferrari voerde hierin aan dat de FIA Verstappen kon instrueren om aan de kant te gaan voor Vettel, waardoor de situatie tussen Vettel en Ricciardo niet had hoeven ontstaan. Ook brachten de Italianen GPS-data in. De stewards verwierpen beide 'nieuwe' elementen, waardoor de uitslag van Mexico blijft staan.

Overgangsteam Trump met vicepresident en Paypal-oprichter

Donald Trump heeft Chris Christie aan de kant geschoven en aankomend vicepresident Mike Pence de leiding gegeven over het team dat na zijn overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezing de machtsoverdracht in Washington moet voorbereiden. Dat meldt de New York Times vrijdag. Ook PayPal-oprichter Peter Thiel zit in het team

De afgelopen maanden had Chris Christie de leiding, de gouverneur van New Jersey. De verrassende overwinning van Trump maakt echter dat nu vaart moet worden gemaakt. Met zijn ervaring en netwerk in Washington zou Pence beter voor die taak geschikt zijn, aldus ingewijden tegen de krant. Een uitvoerend comité met daarin leden van het Congres zal Pence assisteren. Christie wordt wel een van de vicevoorzitters van het overgangsteam, samen met oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani en luitenant-generaal b.d. Michael Flynn.

Paypal
Peter Thiel is medeoprichter van PayPal en commissaris bij Facebook. Tot verrassing van velen in de technologische branche openbaarde Thiel zich tot supporter van Trump.

In de laatste week van de presidentiële campagne doneerde Thiel 1,25 miljoen dollar aan Trump.

Trump zet Pence aan hoofd overgangsteam
Overgangsteam Trump met vicepresident en Paypal-oprichter (Foto: ANP)

Wall Street eindigt onstuimige week in rust

De beursgraadmeters in New York schommelden vrijdag rond de slotstanden van de voorgaande dag. Beleggers namen een adempauze na de opmars van de afgelopen week. Daarin leek eerst te worden voorgesorteerd op een overwinning van Hillary Clinton bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarna de markten ook prima bleken te kunnen leven met de keuze voor Donald Trump.

De Dow-Jonesindex noteerde ruim een half uur voor het slot nagenoeg onveranderd op 18.811 punten. De verzameling van dertig hoofdfondsen kende met een winst van 5 procent de beste week in vijf jaar en bereikte daarbij op donderdag een nieuwe recordstand. De brede S&P 500 zakte vrijdag 0,3 procent naar 2160 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent naar 5223 punten.

Walt Disney voerde de Dow Jones aan met een winst van 3,2 procent. Het entertainmentbedrijf haalde afgelopen boekjaar een recordwinst dankzij kaskrakers als de nieuwe Star Wars. In het laatste kwartaal vielen de resultaten analisten wat tegen, maar Disney beloofde verbetering in de komende tijd.

Oliebedrijven
Oliebedrijven Chevron en ExxonMobil hoorden met minnen van 1 à 2 procent bij de grotere verliezers in de Dow, mede door de stevige daling van de olieprijs. Nieuwe zorgen over het overaanbod aan olie en de opmars van de dollar zetten de prijs van een vat Amerikaanse olie ruim 3 procent lager op 43,25 dollar.

Banken waren weer in trek op Wall Street, in de verwachting dat Trump samen met het door de Republikeinen gedomineerde Congres regels voor de financiële sector zal versoepelen. Goldman Sachs stond met een plus van 1,1 procent in de bovenste regionen van de Dow Jones en zorgde daarmee voor een passend slot van de beste week voor bankaandelen sinds 2009.

Onder de bedrijven die met kwartaalcijfers kwamen, viel chipmaker Nvidia op, met een koerswinst van 30 procent. Het bedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht en voorspelde die positieve lijn voorlopig vast te kunnen houden.

Alibaba
Gunstige berichten van het Chinese internetwinkelbedrijf Alibaba over de verkopen op de in China populaire Singles Day hielpen het aandeel van het bedrijf niet vooruit. Alibaba zakte 1,4 procent, ondanks de melding van een recordomzet op de jaarlijkse feestdag ter ere van het vrijgezellenbestaan.

De euro werd voor 1,0850 dollar verhandeld, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Wall Street eindigt onstuimige week in rust
Wall Street eindigt onstuimige week in rust (Foto: ANP)

Baanrenner Veldt kondigt afscheid aan

Baanwielrenner Tim Veldt is gestopt met de sport. Dat heeft de Nederlandse Wielerunie KNWU laten weten. De Olympische Spelen van Rio de Janeiro, in augustus van dit jaar, blijkt het laatste kunstje te zijn geweest van de 32-jarige renner.

"Binnen het wielrennen heb ik al een aantal keer mijn aandacht verlegd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zo heb ik in 2008 na de Olympische Spelen in Peking besloten mezelf om te scholen van sprinter tot duurrenner", zegt Veldt via de KNWU. Hij zegt verder erg trots te zijn op het winnen van medailles op wereldkampioenschappen, zowel als teamsprinter als op een duuronderdeel: het omnium.

Veldt pakte in 2005 zijn eerste WK-medaille: met Theo Bos en Teun Mulder veroverde hij zilver op de teamsprint. In 2008 was er brons op dat onderdeel, waarna hij een jaar later op het omnium individueel brons won. Twee jaar geleden deed hij dat nog eens dunnetjes over: op het omnium pakte hij in 2014 WK-zilver. In Rio de Janeiro, zijn vierde Olympische Spelen, kwam Veldt niet in de buurt van de medailles. Op het omnium werd hij negende, terwijl de ploegenachtervolging uitliep op een fiasco: de ploeg haalde de finish niet. 

Veldt zegt 'op een of andere manier' in de topsport betrokken te willen blijven, alleen weet hij nog niet precies op welke manier dat dan is. 

Robbie Williams breekt Brits hitlijstrecord

Het nieuwe album The Heavy Entertainment Show van Robbie Williams staat ook in zijn eigen land Groot-Brittannië op nummer 1. Daarmee verbrak Robbie Williams vrijdag het record van David Bowie, die tot nu toe met elf solo-albums de hoogste positie in de Britse hitlijsten bezette.

Robbie Williams leverde als solo-artiest twaalf platen af die op nummer 1 binnenstormden. ''Ik ben erg blij met dit album en ik voel me nederig door deze verbazingwekkende statistieken en feiten", zegt Robbie op de website van de BBC.

Ook Madonna stond met twaalf albums op nummer 1, maar zij is Amerikaans. Elvis Presley stond met dertien albums bovenaan de Britse hitlijsten en The Beatles stonden met vijftien albums aan de top van de charts.

Robbie Williams, die op 4 juli in het Goffertpark in Nijmegen optreedt, had deze week stevige concurrentie van zangers Alfie Boe en Michael Ball, die een week geleden samen een nieuw album lanceerden. Hun plaat Together staat op nummer twee van de Britse albumlijst.

Robbie Williams breekt Brits hitlijstrecord
Robbie Williams breekt Brits hitlijstrecord (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.