Alle 36 olympische boksscheidsrechters tijdelijk non-actief

Alle scheidsrechters en juryleden die tijdens het boksen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in actie zijn gekomen worden voorlopig niet meer ingezet. Dat heeft wereldboksbond AIBA laten weten. De 36 officials worden niet allemaal verdacht van onreglementair handelen, maar gedurende een onderzoek naar corruptie tijdens het olympisch bokstoernooi blijven ze allemaal op non-actief staan.

Tijdens de Spelen was er erg veel ophef over meerdere gevechten. Zo was de Ier Michael Conlan duidelijk de betere tegen Vladimir Nikitin, maar toch kreeg de Rus de winst toegekend - waarna hij in zijn volgende duel overigens niet aan mocht treden, omdat artsen hem te zwaar gewond vonden. Conlan reageerde na afloop woedend en zei dat hij nooit meer voor AIBA zou boksen. "AIBA is een grote hoop stront, altijd corrupt geweest en dat zullen ze altijd blijven ook. Het amateurboksen stinkt van onder tot boven", liet hij destijds weten.

AIBA heeft laten weten dat alle procedures rondom jurering van bokswedstrijden onder de loep genomen worden. Tijdens de Spelen werden een aantal officials al op non-actief gesteld.