Voetbal bij IS: geen scheidsrechter, spelers mogen wraak nemen

Je zou het misschien niet verwachten maar in de gebieden die IS bezet in het Midden-Oosten wordt gewoon gevoetbald, maar niet volgens de gangbare regels. De leiders van Islamitische Staat staan voetbal gewoon toe, ze deelden zelfs ballen uit aan kinderen. Maar het spelletje moet dan wel op de IS-manier want, "scheidsrechters oordelen niet volgens de wetten van Allah", aldus de legerleiding.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOMR) deed uit de doeken hoe het er in de voerbalwereld van IS aan toe gaat. Zo hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je een rode kaart krijgt van de scheidsrechter. Niet alleen omdat die er niet is maar ook omdat ze er geloven in een hele andere manier van bestraffen: een speler die getroffen wordt door een overtreding mag hierna wraak nemen op de speler die de overtreding op hem beging.

Bij IS hebben ze verder ook weinig op met de regels van wereldvoetbalbond FIFA want die zijn een schending van Allahs bevel, aldus de bevelhebbers. "We hebben nog geluk dat we niet onder de FIFA spelen, of IS zou alle wedstrijden verboden hebben en niet enkel de scheidsrechters", verklaarde een speler tegen het SOMR zo lazen we op hln.be.

Hoe soepel de competitie in IS-gebied precies verloopt is niet duidelijk.

Hier hoeven ze in door IS bezet gebied niet bang voor te zijn (Pro Shots / Bildbyran)
Hiervoor hoeven ze in door IS bezet gebied niet bang te zijn (Pro Shots / Bildbyran)