Asielzoeker wel-niet slachtoffer van Soldiers of Odin

Er is in Groningen wat verwarring ontstaan over een gewonde asielzoeker. De burgerwachtgroep Soldiers of Odin beweert op hun Facebookpagina dat zij tijdens een wijkronde een asielzoeker uit Oude Pekela, die vier vrouwen zou hebben lastig gevallen in Winschoten, hebben aangehouden en overgedragen aan de politie.

Volgens de Burgerwachtgroep zorgde de asielzoeker er al enkele dagen voor dat vrouwen en meisjes niet meer over straat durfden te gaan. Leider van de groep, Ronald Kiewiet, zegt zelf bij de burgerarrestatie en overdracht aanwezig te zijn geweest en 112 te hebben gebeld.

De politie heeft een iets andere versie van het gebeuren. Zij kwamen na een melding ter plaatse en troffen daar alleen een man aan die mishandeld bleek te zijn. De leden van de burgerwachtgroep waren echter nergens te bekennen. Er is dan ook geen sprake van een overdracht, aldus de politie.

De politie heeft de mishandelde asielzoeker wel meegenomen naar het bureau voor verhoor. Tijdens dit verhoor vertelde de mishandelde asielzoeker dat hij alleen met de vrouwen wilde ‘babbelen’. De politie heeft hem uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn van het ‘babbelen’ en hem daarna weer vrijgelaten. De vrouwen die volgens de burgerwachtgroep zouden zijn geïntimideerd zijn ook niet op komen dagen om aangifte of melding te doen.

De asielzoeker was echter wel degelijk mishandeld maar wilde daar verder niets over kwijt. Woordvoerder Ronald Kiewiet ontkent dan ook dat de burgerwachtgroep de asielzoeker mishandeld zou hebben. Tevens gaf hij aan dat de locatie waar het gebeurd zou moeten zijn vol hangt met camera’s en dat daar dan beelden van zouden moeten zijn. Kiewiet denkt dat de asielzoeker al eerder is mishandeld. De politie gelooft niet dat de burgerwacht de asielzoeker mishandeld heeft.

De politie verklaarde verder dat ze de de burgerwachtgroep wel in de gaten houden en dat deze nog geen strafbare feiten hebben begaan. De surveillances door de burgerwacht worden zelfs gewaardeerd door de politie zolang de groep maar niet aan eigenrichting gaat doen en incidenten gewoon meldt. Bij constatering van eigenrichting grijpt de politie wel in.

Volgens het anti-extreem-rechtse extreem-linkse Kafka hebben enkele Soldiers of Odin, waaronder de Nederlandse leider die zichzelf Ragnar noemt, een neonazistisch verleden. Ook zouden er connecties zijn met Voorpost en Identitair Verzet. Ragnar zou tevens een link hebben met Combat18. De woordvoerder van Kafka, Jaap van Beek, zegt dat dit soort clubjes zich door de toon van het asieldebat gesterkt zien in hun overtuiging.

Ronald Kiewiet zegt dat de burgerwachtgroep als eerste doel heeft om de straten weer veilig te maken voor iedereen. “Als een Nederlander, Pool of Bulgaar zich misdraagt, dan grijpen we ook in." Soldiers of Odin richt zich volgens Kiewiet logischerwijs vooral op de Arabische asielzoeker omdat die zich het meest misdragen. “Kijk om je heen. Je hoort niets anders dan berichten over aanranding en mensen lastigvallen. Asielzoekers hier gedragen zich intimiderend naar vrouwen. Je bent hier te gast, dat hoor je niet te doen."