Eritrese 'asielzoekers' massaal op... vakantie naarrr... Eritrea

Grote groepen dobbereritreeërs die ooit hun leven leken te wagen op de vlucht voor het brute Eritrese regime, blijken met dat brute regime geen probleem te hebben als ze op vakantie gaan in Eritrea.

Het Afrikaanse land met een mensenrechten schendend totalitair regime a la Noord-Korea, of zoals nu ook recent Turkije, blijkt een zeer populaire vakantiebestemming onder de ex-Eritreeërs. Zeker 8000 kwamen er vorig jaar naar Nederland en mogen bijna automatisch op een verblijfsvergunning en gezinshereniging in Nederland rekenen omdat Eritrea zo zwaar zucht onder een misdadig regime.

Als die verblijfsvergunning en de rest van de familie eenmaal binnen is, dan kan er dus op vakantie worden gegaan naar het land dat ze eerst ontvlucht zijn. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt er niet vrolijk van en is nu begonnen met zich achter het rechter oor te krabbelen over dit vreemde fenomeen. Het ministerie gaat dan ook direct de vakantiegangers in het oog houden en bekijken of de verblijfsvergunning door de shredder kan.

Er is wel sprake van enige nuancering over welke vakantiegangers er wel of niet iets te vrezen hebben qua schending van hun mensenrechten. Zo scheelt loyaliteit betonen voor het Eritrese misdadige regime al heel veel schendingen van je mensenrecht. Ook het afdragen van twee procent van de uitkering het inkomen aan het Eritrese consulaat draagt bij aan een verminderd risico op confrontatie met de gebruikelijke hobby’s van misdadige regime’s zoals marteling, opsluiting of vermoord worden. Het consulaat ontkent uiteraard de lucratieve koehandel.

Een op dit moment in Eritrea verblijvende jongere vindt al de ophef maar niets. “Tyfus bull shit, omdat ik op vakantie ga naar mijn familie zou ik geen recht meer hebben op een vergunning.” liet de statushouder op Facebook weten.

De Eritresejügendclub YPFDJ Holland organiseert regelmatig party’s waarbij hele busladingen vol Eritreeërs uit alle hoeken van Nederland naar Rijswijk komen. Eenmaal in da club word er fanatiek met Eritrese vlagen gewapperd en paraderen de leden trots rond in t-shirts met ‘I love eri’ er op. Onder het mom van ‘stages’ worden er ook reizen voor de jongeren naar het thuisland georganiseerd.