Opvang vluchtelingen verdeelt Nederlanders

De komst van vluchtelingen naar ons land en immigratie in het algemeen zijn in Nederland nog steeds met afstand de grootste maatschappelijke kwesties. De meningen zijn wel sterk verdeeld: een grote groep wijst op negatieve effecten van de komst van asielzoekers, voorstanders van opvang vinden juist de houding van die tegenstanders onrustbarend.

Dat blijkt uit het kwartaalbericht dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag publiceert. Voor het derde opeenvolgende kwartaal werden immigratie en integratie het vaakst genoemd. Gevraagd naar de grootste maatschappelijke problemen noemt ruim de helft (56 procent) van de Nederlanders deze onderwerpen spontaan.

Er is volgens het planbureau een middengroep die twijfelt en het eigenlijk niet goed weet. Zij kennen de argumenten voor en tegen en vinden dat er voor allebei wat te zeggen is. De groep vindt dat opvang een morele plicht is maar maakt zich tegelijk zorgen over hoe het verder moet.

Andere vaak genoemde problemen die mensen de afgelopen drie maanden bezig hebben gehouden zijn volgens het SCP de zorg, het inkomen en de economie.

Opvang vluchtelingen verdeelt Nederlanders
Opvang vluchtelingen verdeelt Nederlanders (Foto: ANP)