Vooral incidenten in asielzoekerscentra

Incidenten met vluchtelingen vinden in ons land vooral plaats in asielzoekerscentra, aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) vrijdag. Het gaat dan om conflicten tussen asielzoekers onderling. Maar de meeste asielzoekers "houden zich keurig aan de wetten en regels."

Tijdens de jaarwisseling zouden asielzoekers in Keulen vele tientallen vrouwen hebben aangerand en beroofd. De opmerking van PVV-leider Geert Wilders dat zoiets ook hier kan gebeuren is volgens de bewindsman gebaseerd op "heel veel schijnduidelijkheden en insinuaties". Maar een aanranding kan ook in ons land gebeuren, aldus Dijkhoff. "Dat klopt."

Asielzoekers die hier nieuw komen wordt volgens hem heel duidelijk gemaakt wat de normen en waarden hier zijn. "Zij moeten respect hebben voor vrouwen en homo's." Hij kijkt of de voorlichting op dit vlak beter kan. Voor de kerst scherpte hij de wet aan waardoor veroordeelde asielzoekers sneller kunnen worden uitgezet.

Achtergrond

In Keulen meldde de politieleiding eerst niets te weten over de achtergrond van de daders. Later meldden agenten dat het wel degelijk om asielzoekers ging. Vrijdag gaf ook het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn aan dat een groep van zeker achttien asielzoekers bij de geweldsdelicten betrokken was. Het aantal arrestaties is volgens Duitse media nog zeer gering.

De politie in ons land registreert alle incidenten, ook bij asielzoekerscentra, aldus de staatssecretaris. Hier wordt niets onder de pet gehouden. "Ik heb zelf ook nooit gedaan of het allemaal pais en vree is en er niks gebeurt."

Vooral incidenten in asielzoekerscentra
Vooral incidenten in asielzoekerscentra (Foto: ANP)