Jawel, Donald Trump is presidentskandidaat

Nadat een laatste poging om Donald Trump van het presidentiële kiesbiljet te houden maandag faalde, is vastgoedmiljardair Donald Trump een dag later officieel op het schild van de partij gehesen. Het is de eerste keer dat een niet-politicus dit kunstje flikt.

De benoeming vond plaats tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland. Lang was die niet zeker zelfs nadat Trump het benodigde aantal gedelegeerden binnenhengelde. Leden en politici van de diep verdeelde Republikeinse Partij bleven aansturen op een andere kandidaat. Zo werd de niet lang geleden benoemde parlementaire voorzitter Paul Ryan vaak genoemd. Die weigerde lang Trump te steunen maar zit deze week toch de conventie voor. De verzoeken aan zijn adres wuifde hij weg.

Opvallend is dat veel partij-prominenten het laten afweten tijdens de conventie. De belangrijkste afwezigen zijn de voormalige presidenten George Bush - zowel vader als zoon met dezelfde naam.

Alaska diende overigens nog een protest in omdat al de gedelegeerden van deze staat aan Trump waren toegekend terwijl Ted Cruz de meeste stemmen had verzameld. Maar omdat Cruz de race verliet werden de stemmen herverdeeld en ging Trump er ook in Alaska met de winst vandoor. Net als in de rest van het land dus. Nou ja, gefeliciteerd dan maar.

Donald Trump officieel presidentskandidaat
Donald Trump officieel presidentskandidaat (Foto: ANP)