EK: Voorbeschouwing groep E

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep D, de groep van Spanje en Turkije uit zal komen.

België

De Belgen misten de drie voorgaande edities van het EK voetbal, maar zijn er dit jaar weer bij. De laatste deelname van De Rode Duivels dateert van 2000. Toen was de eerste ronde ook meteen het eindstation. Het land probeert nu dus af te rekenen met de prestaties uit het verleden en gaat er helemaal voor.

België sloot de kwalificatie als groepshoofd af. Het land begon met een klinkende overwinning op voetbaldwerg Andorra, waarna de klad in het spel leek te komen met onder meer gelijke spelen tegen Bosnië en Herzegovina en Wales. Van datzelfde Wales werd zelfs een keer verloren. Toch herstelde de ploeg zich knap en eindigde uiteindelijk als eerste.

Jan Vertonghen, Marouane Fellaini en Axel Witsel zijn de spelers met de meeste interlands achter hun naam. Fellaini weet daarnaast ook nog regelmatig het doel te vinden en is één van de trefzekere spelers. Ook Eden Hazard en Kevin De Bruyne treffen regelmatig doel.


De Belgen zijn er klaar voor; terug op het EK voetbal (PRO SHOTS / Panoramic)

Italië

De Italianen zijn vanzelfspreken ook weer van de partij. Het jaar 1992 was voor Italië de laatste keer, dat het Europees kampioenschap voetbal gemist werd. Vier jaar geleden verloren de Azzuri net als in 2000 de finale, waar de laatste Europese titel alweer van 1968 dateert. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Italië werd tijdens de kwalificatiereeks overtuigend groepswinnaar met 24 punten. Dat waren er vier meer dan Kroatië, dat ook op het EK voetbal in actie komt. Toch waren de uitslagen van de Italianen niet imponerend te noemen, aangezien alleen de uitwedstrijden met Noorwegen en Azerbeidzjan met twee goals verschil werden gewonnen. Op drie duels na werden wel alle duels winnend afgesloten.

Doelman Gianluigi Buffon is met 156 interlands de routinier van het elftal. Alleen Daniele de Rossi komt er met 101 interlands enigszins in de buurt. De Rossi is overigens ook topscorer van de huidige Italiaanse selectie met 17 treffers. Op gepaste afstand volgt verdediger Giorgio Chiellini.

Ierland

Het was feest in Ierland, toen bleek dat de nationale voetbalploeg zich voor de derde keer had geplaatst voor het EK voetbal. Ook in 1988 en 2012 was het land er onder meer bij. In beide edities kwam het land echter niet verder dan de groepsfase.

Ierland bereikte het eindtoernooi uiteindelijk via de play-offs door Bosnië en Herzegovina te verslaan. In de groepsfase eindigde het land als derde achter Duitsland en Polen. De Ierse ploeg wist negentien doelpunten te scoren, waarvan er elf in de wedstrijden tegen voetbaldwerg Gibraltar gemaakt werden. Vijf zeges, drie gelijke spelen en twee nederlagen waren in elk geval voldoende.

Robbie Keane, Shay Given en John O'Shea zijn de spelers met de meeste interlands achter hun naam. Keane is vooralsnog de absolute nummer één met 143 officiële wedstrijden voor Ierland. In die reeks maakte hij liefst 67 doelpunten. Alle spelers van de Ierse nationale ploeg spelen in Engeland, behalve Keane. Hij komt uit voor Los Angeles Galaxy.

Zweden

Ook de Zweedse nationale ploeg geeft dit jaar acte de présence op het Europees kampioenschap voetbal. Toch had Zweden de play-offs nodig om het eindtoernooi daadwerkelijk te bereiken. Denemarken werd uiteindelijk uitgeschakeld, maar het was slechts met een minimaal verschil: 2-1 en 2-2.

Tijdens de kwalificatie werd Oostenrijk afgetekend groepswinnaar. Het gat met nummer twee Rusland bedroeg acht punten, waarna Zweden op tien punten volgde. De uitwedstrijd met Montenegro was voor de Zweden geen wedstrijd om met een goed gevoel op terug te kijken. Na negentig minuten stond daar 1-1 op het scorebord. Ook de nederlaag tegen Oostenrijk deed in eigen huis pijn: 1-4.

Voormalig PSV-keeper Andreas Isaksson is de persoon uit de huidige selectie met de meeste interlands achter zijn naam: 128. Hij wordt echter op de voet gevolgd door Kim Källström met 127 interlands. Sterspeler Zlatan Ibrahimovic volgt dan pas met 112 wedstrijden, maar hij maakte wel de meeste doelpunten (62).

Wedstrijdschema

13/06 18:00 Ierland - Zweden
13/06 21:00 België - Italië

17/06 15:00 Italië - Zweden
18/06 15:00 België - Ierland

22/06 21:00 Italië - Ierland
22/06 21:00 Zweden - België