EK: Voorbeschouwing groep C

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep C, de groep waarin regerend wereldkampioen Duitsland uit zal komen.

Duitsland

Duitsland neemt voor de twaalfde keer deel aan het EK. Hun debuut was in 1972, waar Die Mannschaft ook meteen de titel pakte. In 1980 en 1996 herhaalde de Duitsers dit kunstje. Ze hebben ze zich sinds hun debuut altijd weten te kwalificeren voor dit toernooi. 

Op 7 september 2014 begon Duitsland hun kwalificatieperiode als kersverse wereldkampioen. Het team van bondscoach Joachim Löw won de eerste wedstrijd met 2-1 van Schotland. Uiteindelijk kwalificeerde Duitsland zich als eerste van de poule voor het EK, de groep waarin Polen zich als tweede wist te kwalificeren. Andere landen in die groep waren: Ierland, Schotland, Georgië en Gibraltar. 

Topscorers in deze kwalificatiereeks van het Duitse elftal zijn Thomas Müller (9x), Mario Götze (3x), André Schürrle (3x) en Max Kruse (3x). Duitsland is de huidige nummer vier van de mondiale ranglijst. 

Die Mannshaft (Foto: Pro Shots / Panoramic)
Die Mannshaft (Foto: Pro Shots / Panoramic)

Polen

Voor de derde keer in de geschiedenis van het EK zal Polen meedoen aan dit toernooi. Zij waren er voor het eerst bij in 2008 en sindsdien hebben ze aan alle edities meegedaan. De Wit-Roden zijn nog nooit verder gekomen dan de groepsfase. In de kwalificatiereeks eindigden zij als tweede achter Duitsland, die zij ook tijdens dit toernooi in de groepsfase tegen zullen komen. 

Topscorers in deze kwalificatiereeks uit Polen zijn Robert Lewandowski (13x), Arek Milik (6x), Kamil Grosicki (4x) en Grzegorz Krychowiak (2x). De laatstgenoemde miste als enige speler geen enkele minuut in de kwalificaties. Het elftal wordt geleid door bondscoach Adam Nawałka en de huidige plaats op de wereldranglijst is 27e. 

Oekraïne

Oekraïne heeft zich voor de tweede keer weten te kwalificeren voor het Europese eindtoernooi. In 2012 waren zij samen met Polen gastland, dus dit keer hebben de Oekraïners zich voor het eerst weten te kwalificeren door middel van het spelen van de kwalificatiewedstrijden. In hun groep met Spanje, Slowakije, Wit-Rusland, Luxemburg en Macedonië werden ze derde, wat betekende dat er nog play-offs gespeeld moesten worden. Een 2-0 winst op en een 1-1 gelijkspel tegen Slovenië was genoeg voor een eerste kwalificatie voor het EK.

Oekraïne is de huidige nummer 19 op de wereldranglijst en het elftal wordt geleid door Michajlo Fomenko. Topscorers uit de kwalificatiereeks zijn Andriy Yarmolenko, Artem Kravets, Denys Harmash en Jevhen Konopljanka. 

Noord-Ierland

Voor de allereerste keer in de geschiedenis van het EK voetbal heeft Noord-Ierland zich gekwalificeerd voor dit toernooi. Het team van bondscoach Michael O'Neill ging voortvarend van start in de kwalificatie met winst op Hongarije, de Faeröer-eilanden en Griekenland. Uiteindelijk wist de Green & White Army zich als eerste in hun groep te kwalificeren voor het EK, voor Roemenië, dat tweede werd. 

Noord-Ierland staat op dit moment 25e op de mondiale ranglijst. Topscorers van dit elftal zijn Kyle Lafferty, Jamie Ward, Gareth McAuley en Steven Davis. 


Wedstrijdschema

12/06 18:00 Polen - Noord-Ierland
12/06 21:00 Duitsland - Oekraïne

16/06 18:00 Oekraïne - Noord-Ierland
16/06 21:00 Duitsland - Polen

21/06 18:00 Noord-Ierland - Duitsland
21/06 18:00 Oekraïne - Polen