PVV- en SP-kiezers: nee is nee, niet treuzelen

Een kleine meerderheid van 44 procent is niet te spreken over de plannen van Rutte om de beslissing van het niet ratificeren van het associatieverdrag op te schuiven tot na 23 juni. 'Nee is nee', zeggen PVV- en SP-aanhang, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

De PVV en SP vinden dat Rutte niet moet treuzelen met eerst nog eens gaan overleggen met de 27 lidstaten over de tegenvallende uitslag voor het kabinet. VVD en D66 zijn wel dolenthousiast over de traingeringspraktijken van het kabinet.

De PvdA, die eerst pretendeerde de uitkomst hoe dan ook te accepteren en uit te voeren, heeft de koers gewijzigd naar het voorstander zijn van uitstel van de beslissing om de ratificatie niet door te voeren. Driekwart van de PvdA aanhang is voor instemming na uitstel. Ondanks deze draai blijft de PvdA rotsvast op acht zetels staan.

Ook werd de stempotentie, die van invloed kan zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, gepeild. Hieruit blijkt dat het gedrag van de VVD/PvdA-regering vooral de PVV een enorme boost geeft.