Voorstemmers balen dat ze niet thuis zijn gebleven

Een derde van het aantal voorstemmers dat wel is wezen stemmen balen hier achteraf van nu ze weten dat de opkomstdrempel zo dicht bij de 30 procent lag. Als ze echter hadden geweten dat de 30 procent drempel wél gehaald zou worden dan was zeven procent alsnog gaan stemmen. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. (pdf)

De Hond peilde ook wat er nu moet gebeuren met het verdrag. Daaruit blijkt dat 19 procent vindt dat het verdrag ongewijzigd alsnog moet worden geratificeerd. Vooral PvdA- en GroenLinks-stemmers zijn hier een groot voorstander van met respectievelijk 43 en 34 procent. D66 staat op drie met democratie negeren.

Een goede 30 procent is voor wijzigingen in het verdrag aanbrengen en dan ratificeren. Hier scoren D66- en VVD-aanhang het hoogst met 48 en 47 procent.

De meerderheid van 42 procent vindt dat het verdrag niet geratificeerd moet worden en negen procent wist het niet of wilde strategisch geen antwoord geven. De PVV en SP zijn hier het duidelijkst aanwezig met 74 en 52 procent.