Lavillenie oppermachtig naar wereldtitel, Amerikaanse vrouwen domineren

Op het WK indooratletiek in het Amerikaanse Portland zijn donderdagnacht Nederlandse tijd de wereldtitels in het polsstokhoogspringen verdeeld. Bij de mannen was Renaud Lavillenie vooraf de grote favoriet en de Fransman maakte het helemaal waar.

In een wat prestaties betreft tegenvallende wedstrijd stroomde Lavillenie pas in bij 5,75 meter, toen negen van de veertien deelnemers al uitgeschakeld waren. Hij haalde het in één sprong, sloeg 5,80 en 5,85 meter over en ging ook in één keer over 5,90 meter. Daarmee was de wereldtitel gelijk al binnen, want de laatste concurrent had even daarvoor zijn derde foutsprong op rij gemaakt. De Amerikaan Sam Kendricks haalde tot en met 5,80 alles in één keer, maar daarmee was de koek op.

De Pool Piotr Lisek pakte met 5,75 meter brons, wereldkampioen Shawnacy Barber uit Canada moest genoegen nemen met de gedeeld vierde plek. Overigens sprong Lavillenie ook nog over 6,02 meter en deed hij zelfs nog drie pogingen op 6,17 meter, wat een wereldrecord zou zijn geweest. Die drie gingen echter stuk voor stuk de mist in. 

Bij de vrouwen was er een Amerikaanse dubbelslag. Jennifer Suhr sprong dit jaar met 5,03 meter het wereldrecord indoor uit de boeken en was de topfavoriete. Die status maakte ze dan ook volledig waar: geen enkele sprong mislukte en met 4,90 meter was het goud binnen voor de olympisch kampioene. Haar landgenote Sandi Morris, de verrassing van het indoorseizoen, sprong over 4,85 meter en pakte zilver. Brons was voor de Griekse Ekaterini Stefanidi, die net als Nicole Büchler op 4,80 meter bleef steken. De Zwitserse moest op het aantal foutsprongen echter genoegen nemen met plek vier.