Blinde hardloopster wil naar Olympische Spelen, met 'gids'

De Cubaanse hardloopster Omara Durand hoopt komende zomer in Rio de Janeiro uit te mogen komen op de Olympische Spelen. Nou zijn er wel meer atleten die dat willen, maar de 24-jarige sprintster is toch net even anders: Durand is zo goed als blind. Ze is vooral goed op de sprint en staat dan ook bekend als de snelste paralympische vrouw op aarde.

Durand is al jaren de toonaangevende vrouw in het sprinten in haar klasse. In Londen werd ze in 2012 paralympisch kampioene op de 100 en 400 meter in de T13-klasse, waarin de relatief minst zware visuele beperkingen in onderverdeeld worden. Na de geboorte van haar kind ging haar zicht achteruit en sindsdien komt Durand uit in de klasse T12. Vorig jaar won ze daarin de wereldtitels op de 100, 200 en 400 meter, met op de 100 meter een wereldrecord van 11,48 seconden. 

Om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen zal er echter wat gegoocheld moeten worden met de regels. Atleten in haar klasse rennen doorgaans met een 'gids', die er met bijvoorbeeld een touwtje voor zorgt dat de atleet in de juiste baan blijft. Om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen zal Durand dus ook toestemming moeten krijgen om met een gids te rennen. 

"Mijn plekje in het Cubaanse team zou niet vanzelfsprekend zijn, maar het zou natuurlijk een enorme eer zijn om als paralympische atlete uit te komen in reguliere wedstrijden", legt de Cubaanse uit. "Op het WK vorig jaar ging het fantastisch, maar mijn grote doel is om topfit in Rio aan de start te verschijnen", aldus Durand, die het overigens geen probleem lijkt te vinden als ze het alleen bij de Paralympische Spelen moet houden.

Oscar Pistorius werd in Londen in 2012 de eerste paralympische atleet die uitkwam op de Olympische Spelen, iets wat tegenwoordig vooral verspringer Markus Rehm op zijn verlanglijstje heeft. Pistorius en Rehm sporten allebei echter met een beenprothese, wat mogelijk een voordeel op kan leveren - iets dat nagenoeg niet vast te stellen is. Dat Durand van haar slechte zicht geen voordeel heeft mag duidelijk zijn. Met haar wereldrecord zou ze op de reguliere Spelen overigens niet meedoen om de medailles, maar een modderfiguur zou ze er ook zeker niet mee slaan.

Durand sprint naar het wereldrecord op de 100 meter: 11,48 seconden, samen met gids Yuniol Kindelan (Bron: YouTube)