Schrijver Pat Conroy overleden

Pat Conroy, schrijver van bestsellers als 'The Prince of Tides' en 'The Great Santini', is vrijdag op zeventigjarige leeftijd in zijn woonplaats Beaufort in de Amerikaanse staat South Carolina overleden. Dat heeft zijn uitgever bekendgemaakt. Conroy leed aan alvleesklierkanker.

Veel van Conroy's werken gingen over het dysfunctionele gezin waarin hij opgroeide en dat werd gedomineerd door een tirannieke vader, een gevechtspiloot bij de mariniers die in vier oorlogen vocht en thuis zijn vrouw en zeven kinderen sloeg. Vanwege de militaire loopbaan van de vader verhuisde Conroy voor hij achttien jaar werd maar liefst 23 keer. Zijn moeder wist tegen het gewelddadige gedrag van zijn vader weinig anders te bedenken dan haar kinderen te wijzen waar zij zich het beste konden verstoppen als hij het weer eens op zijn heupen kreeg.

Hollywood zag wel brood in de boeken van Conroy; 'The Water is Wide', 'The Prince of Tides', 'Lords of Discipline' en 'The Great Santini' werden allemaal met succes verfilmd. Jeroen Krabbé speelde mee in 'The Prince of Tides'.

Schrijver Pat Conroy overleden
Schrijver Pat Conroy overleden (Foto: ANP)