Sporen van landbouwgif in Duits bier

In veel populaire Duitse bieren zijn sporen van de onkruidverdelger glysofaat gevonden. Dit staat in een rapport van het Duitse milieuinstituut in München dat deze week is gepubliceerd.

Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen alarmerend. De hoeveelheid glysofaat is in sommige gevallen 300 keer zo hoog als toegestaan in drinkwater. In 1 van de biersoorten is 30 microgram glysofaat per liter aangetroffen. Die concentratie is volgens het Duits instituut voor risicoanalyse te laag om gevaarlijk te zijn. Ook zegt dit instituut dat het logisch is dat er glysofaat in het bier zit, omdat die stof wordt gebruikt als onkruidverdelger. Volgens de Duitse minister van landbouw loop je pas gevaar na consumptie van 1000 liter van dit bier met landbouwgif.

Volgens de gezondheidsorganisatie WHO is glysofaat mogelijk kankerverwekkend. Maar het Europese adviesbureau voor voedselveiligheid EFSA zegt dat dit waarschijnlijk niet zo is. De Nederlandse voedsel- en warenauthoriteit heeft nog geen melding uit Duitsland gekregen en onderneemt dus nog geen actie.

Sporen van landbouwgif in Duits bier
Sporen van landbouwgif in Duits bier (foto: ANP)