Unieke bierleiding in Brugge

Het is ongetwijfeld een droom van veel FOK!kers: een eigen bierleiding. Brouwerij de Halve Maan in Brugge is druk bezig met zo'n leiding. Niet om dorstige Belgen gemakkelijk van het gewilde gerstenat te voorzien, maar om het transport van het bier van brouwerij naar bottelarij makkelijker te maken.

Het bier met namen als Brugse Zot en Straffe Hendrik wordt nu gebrouwen in een historische stadsbrouwerij die midden in het centrum ligt. Hierna wordt het met zware tankwagens naar de bottelarij buiten de stad vervoerd waar het wordt gefilterd en gebotteld. Uiteraard zorgt dit voor veel overlast in Brugge.

'Vanwege de geschiedenis willen we per se in het centrum bier blijven brouwen', vertelt Véronique Maes van Brouwerij De Halve Maan. 'Maar we willen af van de tankwagens die het bier naar de plek brengen waar het gebotteld wordt.' Vandaar dat de brouwerij gekozen heeft om deze 3 kilometer lange leiding aan te leggen. Dit scheelt zo'n 500 vrachtwagens die jaarlijks door Brugge rijden.

'De leiding wordt gemaakt van polyethyleen, waardoor de smaak van het bier niet achteruit gaat.' aldus Véronique Maes. 'Omdat er nog gist in het bier zit, moet je het goed en heel rustig behandelen. Daarom loopt het bier heel langzaam en onder lage druk door de leiding heen. De kwaliteit blijft op die manier gewaarborgd.' 

Het aanleggen van zo'n leiding is uiteraard een heel geregel. Vandaar dat ervoor is gekozen om deze leiding niet onder de huizen door te leggen maar alleen onder de straat. Deze buis gaat dus heel wat bochten maken. Het hele project kost zo'n 4 miljoen euro. Aangezien veel mensen grapten dat ze wel een kraantje in de buis wilden is zo'n 10 procent van dit bedrag binnengehaald via crowdfunding. Bierliefhebbers konden beleggen in een stukje van de buis en krijgen daar bier voor terug. Niet via de leiding, maar gewoon in flesjes.