F1-bolides drie seconden sneller in 2017

De Formule 1-bolides zullen in 2017 drie seconden per ronde sneller worden, zo is gisteren afgesproken tijdens een vergadering van de F1 Commissie, zo meldt Autosport. Dit voorstel kreeg de voorkeur boven een eerder voorstel om de auto's vijf seconden per ronde sneller te maken.

Voorafgaand aan de vergadering van de F1 Commissie kwam de Strategy Group bij elkaar. Deze kwam met twee voorstellen die ter tafel werden gebracht. Red Bull Racing was voorstander van vijf tot zes seconden per ronde sneller, terwijl McLaren voorstelde dit te beperken tot drie seconden per ronde. Dit zou bandenleverancier Pirelli beter in staat stellen rubber te ontwikkelen dat met de toenemende druk om kan gaan. Mede daarom werd het voorstel van McLaren aangenomen.

Definitief zijn de plannen nog niet, omdat voor de nieuwe deadline van 30 april alles rond moet zijn. Dat geldt ook voor de motoren die in 2017 ook een gedeeltelijk nieuw reglement krijgen.

De bedoeling is dat de motoren volgend jaar een miljoen euro goedkoper worden en dat vanaf 2018 klantenteams twaalf miljoen per jaar moeten betalen voor hun krachtbronnen. Wel zullen de coureurs vanaf 2019 het waarschijnlijk met een motorblok minder moeten doen. Nu krijgt een rijder bij twintig races per jaar de beschikking over vier complete aandrijflijnen, ieder bestaande uit zes componenten. Omdat er dit jaar meer races zijn (21 in totaal) mag van ieder component er een extra gebruikt worden.