'Kinderen moeten Arabisch leren'

Om het 'transformatieproces', zoals professor Thomas Strothotte het zelf stelt, zo makkelijk mogelijk te laten gaan, zouden Duitse schoolkinderen Arabische les moeten krijgen. Niet alleen kinderen van asielzoekers zouden zich een andere taal machtig moeten maken, integratie moet immers van twee kanten komen.

Van Strothotte zou je kunnen denken dat het geen domme jongen is. De wetenschapper is namelijk de baas van het prestigieuze Kühne Logistics University (Wetenschappelijk Instituut voor Logistiek en Ondernemend leiderschap). Een erkende particuliere universiteit in Hamburg, een van de steden waar tijdens de jaarwisseling Taharrush gespeeld werd.

Strothotte, zelf pas Duitser sinds 1985, krijgt het uit zijn strot om te stellen dat Duitse kinderen Arabisch moeten leren om de integratie met de nieuwkomers een stuk makkelijker te laten maken. Arabisch zou naast het Duits op middelbare scholen een verplicht vak moeten zijn.

"Wij bevelen aan om onze kinderen te laten fungeren als een economische, culturele en politieke partner om het transformatieproces te begeleiden", aldus Strotthotte, die gewend is om dit soort lastige zinnen te gebruiken. "Hierdoor zouden we toegang krijgen tot de Arabische wereld en een volwaardig multi-talig immigratieland worden."

De Duitse media zou ook een kleine aanpassing moeten ondergaan. Zo moet het aanbod van programma's in het Arabisch drastisch verhoogd worden. Gezien de sterke toestroom van mensen uit het Midden-Oosten heeft de ARD al toegezegd een samenwerkingsverband aan te gaan met de zender DW-Arabia. Deze laatste zend 24 uur per dag uit en biedt een ander perspectief op het Duitse en Europese nieuws. De zender is sinds afgelopen december in heel Europa te bekijken.