Sifan Hassan pakt Europese titel veldlopen

Sifan Hassan heeft zondag met groot machtsvertoon de Europese titel veldlopen veroverd. De 22-jarige atlete uit Arnhem was een klasse apart op het parcours van ruim 8 kilometer in de Zuid-Franse stad Hyères. De geboren Ethiopische liep halverwege de wedstrijd weg uit de kopgroep en snelde op machtige wijze solo naar de finish.

Hassan deed twee jaar geleden, toen ze net een Nederlands paspoort op zak had, ook mee aan de EK veldlopen. Tijdens haar internationale debuut voor Oranje pakte ze toen in Belgrado meteen het goud bij de beloften. Hassan sloeg vorig jaar de EK in de Bulgaarse stad Samokov over.

De Europees kampioene op de 1500 meter was een klasse apart. Hassan meldde zich al snel aan kop van de groep met favorieten en liep in de tweede ronde weg. Pas aan de finish zagen haar concurrenten Hassan terug. De Nederlandse met Afrikaanse roots kwam als eerste over de streep in 25 minuten en 47 seconden. De Britse Kate Avery liep naar het zilver (25.55), Karoline Bjerkeli Grövdal uit Noorwegen werd derde (25.57). Maureen Koster eindigde als negende in 26.28, Ruth van der Meijden kwam als 41e over de finish in 27.34. Andrea Deelstra meldde zich zaterdag af voor het EK, omdat ze last heeft van drukpijn aan een hiel.

Hassan bezorgde Oranje de tweede medaille van de dag. Jip Vastenburg liep eerder al naar het zilver bij de beloften, achter de Belgische Louise Carton. Het teamgoud bij de elite ging naar Groot-Brittannië, voor Frankrijk (zilver) en Ierland (brons). Dat klassement wordt gemaakt op basis van de beste vier lopers per land. Door het afhaken van Deelstra kon Oranje daar niet aan meedoen.

Sifan Hassan pakt Europese titel veldlopen
Sifan Hassan pakt Europese titel veldlopen (Foto: ANP)