Ecclestone belooft krachtige en goedkopere motoren

De huidige motorformule in de Formule 1 is vanaf het begin een punt van discussie geweest. De 1,6L V6 turbo's zijn bij veel volgers van de sport van meet af aan een bron van ergernis geweest, wegens het gebrek aan geluid, de hoge kosten die ze met zich meebrengen en het feit dat Mercedes sinds de invoering ervan de sport in een ijzeren greep houdt. Maar F1-opperbaas Bernie Ecclestone heeft goed nieuws: "Er zal zeker een nieuwe motor komen."

Vooral de dominantie van Mercedes is een zorg voor de 85-jarige Brit. "Het is niet nieuw," zegt hij, "want met Ferrari hebben we dat destijds ook meegemaakt, al was dat wel anders. De overmacht van Mercedes is zo groot dat niemand anders een kans heeft. Daarmee zeg ik niet dat zij iets verkeerd doen, maar het is niet goed voor de sport want daardoor wordt het saai. Mercedes' dominantie is zo groot dat velen de start van de race kijken en daarna hun televisie uitzetten." 

Tijdens de afgelopen World Motor Sport Council kregen Ecclestone en FIA-president Jean Todt een mandaat om met aanbevelingen te komen om het motorreglement te wijzigen. De beide sportbestuurders willen dit uitgewerkt hebben voor 31 januari 2016. Volgens Ecclestone zijn veranderingen een absolute must: "We kunnen niet toestaan dat de Formule 1 kapot wordt gemaakt, en daar ga ik voor zorgen. Er zal zeker een andere motor komen in de toekomst, met meer vermogen en minder kosten. Dat is voor mij wel zeker."

"Het grote probleem is dat de technologie de show in de weg zit. Wij maken deel uit van de entertainment-industrie. Net als bij iedere andere sport zijn wij afhankelijk van het publiek. En ik weet vrij zeker dat het grootste deel van het publiek geen interesse heeft in motoren. Wat zij willen zien zijn opwindende, spannende races met verschillende winnaars. Dat is waar we voor moeten zorgen en niks anders."