Thalys-tiener wil geld zien

De 17-jarige Tunesiër die zich in september verschanste in het toilet van een Thalys op Rotterdam Centraal, wil geld zien. De jongen, die ten onrechte voor terrorist werd aangezien, heeft een schadeclaim ingediend, zo meldt het AD.

De jongen, Mouaz, bracht op 18 september de veiligheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid. Hij sprong zonder kaartje in de sneltrein naar Parijs en sloot zich op in de wc. Die handelswijze leek precies op wat een Marokkaan twee weken eerder deed, toen hij in het Franse Arras een aanslag wilde plegen in de Thalys.

De Tunesiër werd met veel vertoon aangehouden. Hij zat na zijn arrestatie drie dagen in de cel omdat de politie zijn identiteit niet kon achterhalen. Tijdens verhoren verklaarde hij in Parijs te wonen. Uit analyse van zijn vingerafdrukken bleek dat hij negen identiteiten heeft aangenomen in zeker vijf West-Europese landen. De jongen zou een zwervend bestaan leiden. Uiteindelijk kwam hij vrij toen bleek dat hij geen terroristische motieven had.

Bij de aanhouding liep de Tunesiër een bult op zijn hoofd op. De politie is 'disproportioneel gewelddadig' te werk gegaan, vindt zijn advocaat. De jongen, die momenteel in een gesloten jeugdinrichting in de Achterhoek verblijft, dient daarom een klacht in tegen de politie. Het joch dient ook een schadeclaim in. Voor elke dag die hij in voorarrest doorbracht, eist hij de standaardvergoeding van 105 euro.

Aanhouding Thalys-tiener
De aanhouding van de 17-jarige Tunesiër nadat hij zich in het toilet van de Thalys had verschanst.