Dader Parijs eerder in Nederland aangehouden

De voortvluchtige Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs, is begin dit jaar aangehouden bij een verkeerscontrole in Nederland. Dat meldt De Telegraaf. Abdeslam kreeg toen een boete vanwege softdrugsbezit.

Samen met zijn broer werd Abdeslam (26) in februari staande gehouden bij een reguliere politiecontrole op de A27 bij Gorinchem. In het voertuig met een Belgisch kenteken zat naast beide broers ook nog een derde persoon. 'Bij de doorzoeking van het voertuig werd een geringe hoeveelheid softdrugs aangetroffen', zegt een politiewoordvoerster.

De gegevens van Abdeslam en zijn reisgenoten zijn zorgvuldig gecontroleerd, zoals gebruikelijk in zulke situaties. 'De verdachte bleek niet in de politiesystemen voor te komen. Evenmin was er sprake van een opsporingsbevel', aldus de woordvoerster. Er was geen enkele juridische grond voor nader onderzoek. 'De softdrugs zijn in beslag genomen en Abdeslam is met een transactie van 70 euro heengezonden.'

Volgens de politie is er geen enkel direct verband tussen de aanslagen in Parijs en het bezoek van de jihadisten aan ons land. Sinds de aanslagen in Parijs, afgelopen vrijdag, wordt Abdeslam internationaal gezocht.