Overleg met Asscher over spanningen onder Turken

Organisaties uit de Turkse, Koerdische en Alevitische gemeenschappen in Nederland gaan hun achterban oproepen beheerst om te gaan met onderlinge spanningen. Ze hebben dat woensdag afgesproken in een gesprek met minister Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor Integratie.

Asscher had vorig jaar december een vergelijkbaar gesprek met dergelijke organisaties, maar sindsdien zijn de spanningen in Turkije alleen maar opgelopen. Voorkomen moet worden dat dat in Nederland leidt tot bedreigingen, vernielingen of conflicten, was opnieuw de boodschap.

Asscher vroeg de organisaties incidenten te melden bij zijn ministerie. Hij is bereid lokale initiatieven die de spanningen verminderen te ondersteunen.

De Turkse overheidsorganisatie Diyanet en de conservatieve religieuze organisatie Milli Görüs zijn overigens niet ingegaan op de uitnodiging. Asscher lag eerder flink in de clinch met deze organisaties, die hij niet transparant genoeg vindt over hun doelstellingen.

Zondag zijn er verkiezingen in Turkije. In de aanloop daarnaartoe zijn de spanningen tussen verschillende groeperingen in het thuisland flink opgelopen. De pro-Koerdische partij HDP beschuldigt president Recep Tayyip Erdogan ervan bewust op een gewelddadig conflict te hebben aangestuurd, in een poging de parlementaire meerderheid terug te winnen die zijn partij in juni aan de HDP verloor.

Overleg met Asscher over spanningen Turkije
Overleg met Asscher over spanningen onder Turken (Foto: ANP)