Turkije weer naar stembus

Turkije kiest zondag voor de tweede keer in vijf maanden een parlement. President Recep Tayyip Erdogan van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) besloot tot nieuwe verkiezingen omdat er na de vorige stembusgang op 7 juni geen regeringscoalitie kon worden gesmeed.

De oppositie stelt dat Erdogan niet zijn best heeft gedaan een coalitieregering te vormen, omdat hij alleen wil blijven regeren. De AK verloor in juni voor het eerst in dertien jaar tijd de absolute meerderheid in het 550 leden tellende parlement.

Erdogan ziet in de stembusgang een herkansing en hoopt de absolute meerderheid zondag alsnog in de wacht te slepen, aldus waarnemers. Opiniepeilingen geven aan dat Erdogans opzet waarschijnlijk mislukt. De kiezers zouden Erdogan dwingen na twaalf jaar afscheid te nemen van zijn machtsmonopolie en van zijn ambitie een presidentieel systeem in te voeren waarin hij zelf de hoofdrol speelt.

Ruim 54 miljoen mensen kunnen tussen 10.00 uur en 19.00 uur Nederlandse tijd hun stem uitbrengen. Bijna 1,3 miljoen Turken hebben in het buitenland al gestemd, inclusief 114.000 kiezers in Nederland.

Turkije weer naar stembus
Turkije weer naar stembus (Foto: ANP)