Tweede Kamer, kom naar Zwolle!

Het Binnenhof in Den Haag kampt met lekkende daken en verouderde leidingen. Het eeuwenoude complex is zonder twijfel toe aan een grondige renovatie. Die klus kost 500 tot 600 miljoen euro en duurt 5,5 jaar. Dat lukt alleen als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk verhuizen. En dat willen de dames en heren politici niet...

Oud-minister Liesbeth Spies, tegenwoordig burgemeester van Alphen aan den Rijn, bracht in juli advies uit aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. Dat advies is klip en klaar: in één keer renoveren is technisch en financieel gezien de beste optie. De Eerste en Tweede Kamer zouden dan moeten verhuizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Commissie-Spies onderzocht ook een andere optie: renoveren terwijl de vergaderingen zoveel mogelijk op het Binnenhof blijven. Dit kost zo'n 125 miljoen extra, zorgt voor meer overlast en duurt 13 jaar.

Duurder
Minister Blok lijkt het eens te zijn met de Commissie-Spies en het kabinet deelt zijn mening. Maar onze gekozen volksvertegenwoordigers in de Eerste en Tweede Kamer denken er anders over. Dinsdag liet de Eerste Kamer van zich horen. Die voelt meer voor de duurdere variant, die 13 jaar duurt. 'Zo'n enorme verbouwing is veel beter beheersbaar, ook qua kosten, als je het in verschillende fasen doet', aldus een anonieme senator. Waarom de man of vrouw alleen anoniem zijn/haar mening durft te geven, is onduidelijk.

Ook D66-kamerlid Wouter Koolmees meldde zich dinsdag. Hij weet alles beter. Het Binnenhof vijf jaar sluiten noemt hij 'belachelijk'. Hij vindt de genoemde kosten 'veel te hoog', maar bepleit tegelijkertijd doodleuk de nog duurdere variant. Dat dat dertien jaar zou moeten duren, betwijfelt hij.

Haagse kaasstolp
Politici die adviezen van speciaal ingestelde commissies in de wind slaan en die klakkeloos bereid zijn om 125 miljoen extra aan belastinggeld uit te geven, puur en alleen voor het eigen comfort. Je verzint het niet. Het toont weer eens aan hoe ver politiek Den Haag van de realiteit af staat. Politici leven in een eigen wereldje dat bekend staat als de Haagse kaasstolp. Ook de 'Haagse werkelijkheid' is zo'n ingeburgerd begrip.

Steeds vaker hoor je dat de politiek het contact met de bevolking kwijt is. Mensen vertrouwen de politiek steeds minder, politici lijken niet te weten wat er leeft in het land. De grote renovatie van het Binnenhof biedt daarom een uitgelezen kans. In de jaren 80 was 'Veronica komt naar je toe deze zomer!' een bekende kreet op radio en tv. Het is nu tijd voor de politiek om het land in te gaan. Weg uit Den Haag, weg uit de Haagse werkelijkheid of kaasstolp.

Thorbecke
De Tweede Kamer moet het land in. Ik dacht eerst aan een gammele boerenschuur in Loppersum als perfecte vergaderplek, maar dat is misschien toch niet zo'n strak plan. Eigenlijk lijkt Zwolle mij de perfecte plaats om de Tweede Kamer tijdelijk te huisvesten. Arie Slob is het ongetwijfeld met mij eens. Zwolle is de geboorteplaats van Johan Rudolph Thorbecke, de staatsman die de grondlegger is van onze parlementaire democratie. Wie het station in Zwolle uit loopt, ziet meteen een levensgroot standbeeld van Thorbecke staan.

Zwolle is de hoofdstad van - zeg nou zelf - de mooiste provincie van Nederland: Overijssel. Het heeft een gunstige ligging in Nederland; het ligt veel centraler dan Den Haag. Zwolle is via de snelweg prima bereikbaar en het treinstation is, op Utrecht na, het grootste knooppunt van Nederland. Zwolle is een regio die het economisch gezien uitstekend doet. Zwolle staat ook nog eens bekend als het 'Den Haag van het Oosten'.

En het is hier leuk. Vraag maar aan burgemeester Henk Jan Meijer, die jarenlang in de Haagse gemeentepolitiek zat en daar wethouder was. Hij is inmiddels (naar ieders tevredenheid) aan zijn derde termijn als burgemeester van Zwolle bezig. Niet weg te slaan hier... Verder hebben we nog het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland en een voetbalclub die hoog in de Eredvisie speelt. 

Eigen parochie
Natuurlijk, dit is een schaamteloze preek voor eigen parochie. Er zijn vast ook geweldige redenen te bedenken waarom de Tweede Kamer moet vergaderen in Bergen op Zoom, Sneek of Roermond. Ik lees ze graag. Ik vind alles best, zolang de kern van mijn plan maar overeind blijft: onze gekozen volksvertegenwoordigers een tijdje buiten Den Haag laten vergaderen. Dat zou heel verfrissend kunnen werken voor onze democratie.

De Ridderzaal op het Binnenhof
De Ridderzaal op het Binnenhof (foto: Edward Lich)