Honderden vluchtelingen lopen naar Boedapest

Honderden vluchtelingen en migranten zijn maandag aan de Hongaars-Servische grens door een politieversperring gebroken en lopen naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Onder hen zijn veel gezinnen met kinderen, berichten Hongaarse media, die schatten dat het om duizend mensen gaat.

Ze willen verder reizen naar West-Europa, en weigerden in een doorvoerkamp aan de grens te worden geregistreerd. De vluchtelingenstroom was de grens gepasseerd via een spoorbaan, die anders dan de rest van de grens niet door een hek wordt versperd.

De Hongaarse politie gebruikte eerder maandag tevergeefs pepperspray om de mensen tegen te houden.

EU-regels
Steeds meer vluchtelingen lijken te weten dat ze na registratie in Hongarije volgens de Europese regels geen asiel meer kunnen aanvragen in een ander land. Een groep vluchtelingen maakte maandag bij de grens rechtsomkeert naar Servië toen agenten ze naar het doorvoerkamp wilden leiden.

De zogeheten Dublin-verordening, waarin deze Europese asielregels staan, wordt door steeds meer landen in twijfel getrokken. Italie en Griekenland willen er al lang vanaf, en inmiddels pleiten ook Duitsland en Frankrijk ervoor de afspraken te vervangen door asielbeleid in EU-verband.

Honderden vluchtelingen lopen naar Boedapest
Honderden vluchtelingen lopen naar Boedapest (Foto: ANP)