Kemboi maakt legendarische status compleet op WK atletiek

De Keniaanse atleet Ezekiel Kemboi heeft zich definitief in het lijstje absolute atletieklegendes gevoegd door op het WK atletiek in Beijing het goud te winnen op de 3000 meter steeplechase. Het was al de zesde mondiale titel voor de Keniaan, die al jaren niet verslagen is op het allerhoogste podium. Kenia pakte overigens de eerste vier plekken, iets wat slechts twee keer eerder gebeurde in de WK-geschiedenis, beide keren in 2005: in Helsinki eindigden vier Amerikanen vooraan op de 200 meter en pakte Ethiopië de eerste vier plekken op de 5000 meter bij de dames.

Kemboi pakte in 2004 al olympisch goud in Athene en won in 2003, 2005 en 2007 WK-zilver. In 2008 kreeg hij voor de olympische finale te maken met een voedselvergiftiging, waardoor hij slechts zevende werd. Hij zwoer vervolgens dat hij geen grote finales meer zou verliezen en vooralsnog houdt Kemboi woord. In 2009 en 2011 werd hij wereldkampioen, in 2012 was er opnieuw olympisch goud en ook in 2013 pakte hij de wereldtitel. Vandaag was er de vierde wereldtitel op rij en dus zijn zesde mondiale titel en zijn zevende WK-medaille op rij. 

In Beijing was de leiding lang in handen van Conseslus Kipruto, landgenoot van Kemboi. Dat ook de Kenianen Jairus Birech en Brimin Kipruto tot de favorieten behoorden gaf direct de Keniaanse dominantie aan op de steeplechase: van alle veertien gelopen WK-finales werden alleen de eerste twee in 1983 en 1985 niet door een (geboren) Keniaan gewonnen. In elf van die finales ging zelfs ook het zilver naar Kenia. Vandaag werd er een schep bovenop gedaan: in de slotronde zette Kemboi een machtige sprint in en daar moesten zowel Conseslus als Brimin Kipruto passen. Birech, dé man van dit seizoen, maakte de Keniaanse 1-2-3-4 compleet. De Amerikaan Evan Jager werd gezien als belangrijke uitdager, maar moest genoegen nemen met plek zes.

Kemboi pakt weer goud en voegt zich definitief bij de atletieklegendes (Foto: Getty)