Te vroeg juichen kost Amerikaanse WK-medaille, Nederlanders grijpen mis

Susan Kuijken en Jip Vastenburg hebben zoals verwacht geen medaille kunnen winnen op de 10.000 meter op het WK atletiek in Beijing. Het Nederlandse duo ging tot ruim acht kilometer mee met de kopgroep, maar moesten vervolgens lossen.

Na iets meer dan zes kilometer moesten beiden de kopgroep laten gaan, maar het duo wist het gat toch weer dicht te lopen. Twee kilometer verder moest Vastenburg toch definitief lossen, waarna Kuijken nog een kilometer langer vol kon houden. De race barstte in de laatste 300 meter pas echt los met de strijd tussen Gelete Burka uit Ethiopië en Vivian Cheruiyot uit Kenia. Cheruiyot, de wereldkampioene van 2011, bleek iets sterker en snelde in 31:41,31 minuten naar het goud.

Vooral de finish voor de derde plek was opvallend: de Amerikaanse Molly Huddle stak de armen al de lucht in om haar bronzen medaille te vieren, maar zag landgenote Emily Infeld in de slotcentimeters nog voorbij sprinten. Kuijken kwam uiteindelijk als tiende over de streep, Vastenburg werd elfde.