Schippers schrijft historie met WK-zilver op 100 meter

Dafne Schippers heeft zich op het WK atletiek met een ongelooflijke tijd geplaatst voor de finale van de 100 meter. In het Olympisch Stadion van Beijing knalde de Nederlandse in de halve finales naar een tijd van 10,83 seconden. Daarmee verpulverde ze haar eerder dit jaar gelopen nationale record van 10,92, terwijl ze in Beijing met een lichte tegenwind liep. Schippers is de eerste Nederlandse ooit in een mondiale finale op de 100 meter.

Schippers liet de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown - wereldkampioene van 2007 - achter zich (10,89). Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago kwalificeerde zich met 10,97 nog als een van de twee tijdsnelsten, maar Murielle Ahouré uit Ivoorkust moet met 10,98 verrassend toekijken in de finale. Topfavoriete en wereld- en olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce uit Jamaica liep doodsimpel naar 10,82, terwijl ook Blessing Okagbare uit Nigeria met 10,89 naar de finale liep. Die wordt aangevuld met de Amerikaanse Tori Bowie (10,87), Kelly-Ann Baptiste (10,90) uit Trinidad & Tobago en de Jamaicaanse Natasha Morrison (10,96).

Met haar onwaarschijnlijk snelle tijd stijgt Schippers naar de gedeeld 25e plek op de wereldranglijst allertijden. Slechts vijf Europese vrouwen waren ooit sneller en de Nederlandse heeft nu dezelfde tijd als onder meer de Oost-Duitse Marita Koch en de Griekse Katerina Thanou.

Update 15.43 uur

Schippers heeft in de finale de sensatie compleet gemaakt door op het koninginnenummer van de atletiek het WK-zilver te pakken. Na een redelijke start kwam de Nederlandse op gang en benaderde ze zelfs de Jamaicaanse topfavoriete Shelly-Ann Fraser-Pryce. Die passeerde ze net niet, maar met 10,81 pakte Schippers een voor Nederland historische medaille en een nieuw Nederlands record. Fraser-Pryce won het goud in 10,76, Tori Bowie pakte namens de VS brons in 10,86. Ook Veronica Campbell-Brown (10,91) en Michelle-Lee Ahye (10,98) doken nog eens onder de 11 seconden.