Gesink en Mollema 'best of the rest'

De één was aan het eind van zijn Latijn, de ander kende juist een van zijn betere dagen. Robert Gesink behield op de voorlaatste dag van de Tour de France zijn zesde plaats in het klassement, maar had ervoor moeten knokken. "Ik ben superblij dat het erop zit", zei de kopman van LottoNL-Jumbo die in een groep met Bauke Mollema op drieëneenhalve minuut achter ritwinnaar Thibaut Pinot bovenkwam op Alpe d'Huez. De Groninger, kopman van Trek, klom zelfs nog een plaatsje in de rangschikking. "Het is lekker zo te finishen", zei Mollema die de Tour gaat afsluiten als zevende.

Ook vorig jaar haalden twee Nederlanders de top tien in het eindklassement van de Tour. Laurens ten Dam werd toen negende, Mollema tiende, een plek die destijds tot chagrijn leidde. De toen nog voor Belkin rijdende coureur verloor op de laatste zaterdag na een rampzalige tijdrit drie plaatsen in het klassement.

Gesink ontbrak vorig jaar nadat hij middels een operatie verlost was van hartklachten. In deze Tour leek de 29-jarige Achterhoeker welhaast herboren. Gesink reed altijd attent voorin en eindigde pas in de vijftiende etappe voor het eerst niet in de top dertig. In de Alpen vloeiden de krachten langzaam weg maar handhaafde hij zich goed. "Dit is echt top", beoordeelde hij zijn zesde plaats in het klassement. "Al besef ik het nog niet helemaal. Alle favorieten hebben de Tour uitgereden en ik sta er net achter."

Zwaar

Maar het was zwaar geweest. "De eerste klim reden we zo hard op dat ik mezelf helemaal binnenste buiten heb moeten trekken. Dat kwam ik in het tussenstuk naar Alpe d'Huez eigenlijk niet meer te boven. Steven (Kruijswijk) heeft fantastisch werk geleverd. Dankzij hem eindig ik hier in een groepje met Nibali en Contador. Ik denk dat ik langzaamaan naar de Filistijnen aan het gaan ben. Ik ben superblij dat het erop zit."

Kruijswijk vond dat Gesink vooral vertrouwen moet putten uit zijn optreden deze maand in Frankrijk. "Hij heeft voor zich alleen maar mannen die een grote ronde hebben gewonnen. Hij is bovendien pas 29, terwijl die anderen bijna allemaal ouder zijn."

Mollema was verguld met zijn winst op de Zwitser Mathias Frank die hij passeerde in het klassement. "Ik voelde me de afgelopen dagen al goed. Dat was het doel voor vandaag. De zes mannen die voor me staan waren deze Tour beter dan ik, dus is dit het maximale resultaat."

Gesink en Mollema 'best of the rest'
Gesink en Mollema 'best of the rest' (Foto: ANP)