FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 juli 2015

Ook Valencia verslaat PSV, FC Twente hard onderuit

PSV heeft zaterdag in de laatste oefenwedstrijd tegen Valencia geen grote indruk kunnen maken. De landskampioen verloor in Spanje met 1-0. Daarmee kwam de ploeg van trainer Phillip Cocu er gezien het spelbeeld nog genadig af. De Brabantse formatie verloor vorige week in de oefenperiode ook al met 3-1 van AS Monaco.

PSV, met Luuk de Jong opnieuw als aanvoerder, kwam al in de tweede minuut op achterstand door een treffer van Paco Alcacer. De ploeg van Cocu maakte voor de rust in defensief opzicht een kwetsbare indruk. Foutjes bij Jorrit Hendrix en Nicolas Isimat-Mirin bleven echter onbestraft.

Na de pauze bleef Valencia de betere ploeg. Dankzij doelman Remko Pasveer, die na de rust Jeroen Zoet verving, bleef PSV een grotere achterstand bespaard. Een kwartier voor tijd mocht Zakaria Bakkali (ex-PSV) bij Valencia het veld in. Ook hij stuitte op Pasveer. PSV kon aanvallend weinig uitrichten. Daardoor bleef het bij 1-0.

FC Twente heeft zaterdag in Oldenzaal een zware nederlaag geïncasseerd in de oefenwedstrijd tegen Genclerbirligi. De Turkse ploeg sloeg met 5-0 toe. De blamerende eindstand was al bij de rust bereikt. Bij FC Twente werd nieuwkomer Bruno Uvini al na ruim een halfuur gewisseld.

Trainer Alfred Schreuder baalde van de dikke nederlaag. "We hadden de gehele wedstrijd moeite met de tegenstander die fysiek verder is dan wij op dit moment zijn. Na de 0-2 hebben we het te veel laten lopen, daar ben ik ontevreden over. Daarna zijn we niet meer in de wedstrijd gekomen, ook in de tweede helft niet. Dat moet beter, maar we moeten niet vergeten dat onze tegenstander een uitstekende ploeg heeft", liet hij weten op de website van de Tukkers.

Excelsior ging met 1-0 onderuit tegen FC Den Bosch. PEC Zwolle verloor met 1-3 van het Spaanse Levante.

Ook Valencia verslaat PSV
Ook Valencia verslaat PSV (Foto: ANP)

Synchroonduo Freitag/Jansen twaalfde op WK

Uschi Freitag en Inge Jansen zijn op de WK schoonspringen in Kazan niet tot een stunt in staat geweest op de 3 meterplank synchroon. Het Nederlandse duo eindigde zaterdagavond in de finale als twaalfde en laatste met een totaal van 276,9 punten.

Ze maakten evenals in de kwalificatie (273,6) geen noemenswaardige fouten. De jury waardeerde de tweeënhalve salto voorwaarts gehoekt met hele schroef iets minder, maar de verplichte 2.0-sprong (anderhalf voorwaarts gehoekt) en de tweeënhalf binnenwaarts gehoekt iets meer.

Shi Tingmao en Wu Minxia werden zoals verwacht wereldkampioen. De favoriete Chinese vrouwen leidden vanaf de eerste sprong en kwamen uit op 351,3. Bij de huldiging werden ze geflankeerd door het Canadese koppel Jennifer Abel/Pamela Ware (319,47) en Samantha Mills/Esther Qin uit Australië (304,2).

Synchroonduo Freitag/Jansen twaalfde op WK
Synchroonduo Freitag/Jansen twaalfde op WK (Foto: ANP)

Oltmans bondscoach hockeyers India

Roelant Oltmans begint aan een nieuw avontuur in zijn kleurrijke hockeyloopbaan. De 61-jarige Nederlander gaat aan de slag als bondscoach van het mannenteam van India. Hij volgt in die functie landgenoot Paul van Ass op, die zelf begin deze week zijn ontslag bekendmaakte na amper een halfjaar van zijn driejarige contract te hebben uitgediend.

Oltmans was al in dienst bij de hockeybond van India als prestatiemanager. Hij is al bijna drie jaar werkzaam in het Aziatische land. Oltmans zal in elk geval tot en met de Olympische Spelen van Rio 2016 als bondscoach fungeren. Het is de bedoeling de samenwerking na de Zomerspelen voort te zetten.

Oltmans fungeerde in de jaren negentig als bondscoach van het Nederlands vrouwen- en mannenteam. Na een uitstapje als directeur bij voetbalclub NAC Breda keerde hij eind 2003 terug in het internationale tophockey als bondscoach van Pakistan. In 2005 ging hij opnieuw als bondscoach van de Nederlandse mannenploeg aan de slag. Na de Zomerspelen in 2008 in China (vierde) ging hij zijn eigen weg.

Oltmans bondscoach hockeyers India
Oltmans bondscoach hockeyers India (Foto: ANP)

Ratelslang heeft geen zin in selfie

Het leek Todd Fassler uit het Amerikaanse San Diego wel een tof plan om een zeer giftige ratelslang te laten figureren in zijn selfie. De slang zelf, die even daarvoor uit de struiken was gevist door Todd, liet merken niet zo'n behoefte te hebben aan de hippe zelfpijperij en beet Todd in zijn arm, bericht het Algemeen Dagblad.

Binnen de kortste keren presenteerden zich de symptomen van het sterke slangengif. Het leek alsof Fassler Miley Cyrus nadeed, zijn tong hing uit zijn mond, hij draaide vervaarlijk met zijn ogen en zijn lichaam begon te trillen alsof hij een slachtoffer was geworden van Joran van der Sloot. Ook kreeg zijn arm de kleur van een paarsgepuntelans in verregaande staat van opwinding.

Naar verluid had hij de complete voorraad antigif van twee ziekenhuizen nodig om de door het gif veroorzaakte spasmen te onderdrukken en aan de dood te ontsnappen. Dit bleek voor de verandering géén goedkope grap. De ziekenhuizen stuurden een factuurtje op van 139.567.- euro. De verzekeraar onderhandelt nog over hoe hoog het eigenrisico van de Amerikaan gaat uitvallen.

Todd was wel bekend met ratelslangen, hij had er een jaar lang een als huisdier. Die heeft hij nu maar de vrijheid gegeven, ABC 10 News beweert dat hij dit deed omdat de dierenbescherming dit als diervriendelijk zou waarderen.


(Bron: YouTube - ABC 10 News)

Saudische koning krijgt eigen Frans strand

Koning Salman van Saudi-Arabië is op vakantie in Frankrijk en daarom mogen alleen hij en zijn familie komende tijd op het strand liggen. Het strand en de zee bij Golfe-Juan, niet ver van Cannes, zijn sinds zaterdagochtend verboden terrein. Anderen mogen er pas weer komen als de koning terug naar huis is.

De plaatselijke bevolking is boos. Een petitie tegen de sluiting van het strand kreeg afgelopen weken meer dan 100.000 handtekeningen. De burgemeester is het met ze eens, maar staat machteloos. Zij stuurde een brief naar president François Hollande, waarin ze schreef dat "niemand zichzelf boven de wet kan plaatsen".

Het vliegtuig van koning Salman landde zaterdag op het vliegveld van Nice. Vervolgens werd hij in een colonne met tien auto's naar zijn villa aan het strand gereden. De koning neemt honderden mensen mee. De plaatselijke middenstand is juist blij met de komt van de Saudiërs, die hun geld graag laten rollen. Het gevolg van de koning heeft bijvoorbeeld de helft van alle kamers in een viersterrenhotel in Cannes afgehuurd.

Saudische koning krijgt eigen Frans strand
Saudische koning krijgt eigen Frans strand (Foto: ANP)

Hongaren werken stevig door, grenshek sneller klaar, Servië boos

Het omstreden hek op de grens tussen Hongarije en Servië is sneller klaar dan gepland. De bouw is niet op 30 november af, maar al op 31 augustus. Dat heeft premier Viktor Orbán zaterdag gezegd. De aanleg begon half juli.

Het 4 meter hoge hek moet voorkomen dat migranten vanuit Servië naar Hongarije gaan. Sinds het begin van het jaar zijn meer dan 86.000 vluchtelingen Hongarije binnengekomen. Dat is twee keer zo veel als in heel 2014. Veel van hen zijn op weg naar West-Europa en Scandinavië. Servië is woedend over het hek.

Blind: "Zware maar mooie poule", Bulgarije 'altijd' lastig voor Oranje

Een zware maar mooie poule. Zo reageerde bondscoach Danny Blind zaterdagavond op de loting voor het kwalificatietoernooi van het WK in Rusland die het Nederlands elftal zaterdag aan Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg koppelde.

"Natuurlijk hoop je van tevoren dat je toplanden als Frankrijk en Italië kan ontlopen", reageerde de kersverse opvolger van Guus Hiddink in Sint-Petersburg. "Ook omdat alleen de nummer één van de poule zich rechtstreeks voor het WK plaatst. Wij zijn dus aan Frankrijk gekoppeld. Ik kijk uit naar twee prachtige wedstrijden. Daarnaast kan je misschien wel zeggen dat Zweden, Bulgarije en zelfs Wit-Rusland de zwaarst mogelijke tegenstanders uit pot drie, vier en vijf waren. Dus wat dat betreft kunnen we vol aan de bak."

Blind had vorig jaar na het succesvolle WK van Oranje in Brazilië niet kunnen vermoeden dat hij als bondscoach van het Nederlands elftal de loting in het Konstantin Palace van Sint-Petersburg zou bijwonen. De bedoeling was dat hij Guus Hiddink pas na het EK van volgend jaar zomer in Frankrijk zou aflossen. "Maar ik zat hier niet onwennig. Het is bekend wat er is gebeurd en we moeten verder. Het kwalificatietoernooi voor het EK heeft voorlopig alle prioriteit. Wij zijn niet goed begonnen, maar het gaat erom dat we het EK in Frankrijk halen. Na die eindronde volgt de kwalificatie voor het WK in Rusland. We weten nu wie we daar treffen. Makkelijk is anders. Maar het worden wedstrijden waar ik naar uitkijk."

Van de vijf tegenstanders in groep A van de WK-kwalificatie heeft Oranje opvallend genoeg alleen tegen Bulgarije net geen positieve balans. Nederland speelde tot dusver tien keer tegen de huidige nummer 68 van de wereldranglijst. Die serie leverde vier overwinningen, vier nederlagen en twee remises op. Het laatste (oefen)duel was in mei 2012 en eindigde in een uitzege voor Bulgarije (1-2).

De laatste wedstrijd tegen Wit-Rusland, in november 2007, ging voor Oranje eveneens verloren (2-1 in EK-kwalificatie). Nederland speelde zes keer tegen de Wit-Russen, met vier overwinningen en twee nederlagen als resultaat.

De balans met grootmacht Frankrijk telt tien overwinningen, negen nederlagen en vier gelijke spelen. In maart vorig jaar verloor Oranje het laatste (oefen)duel met 2-0.

Tegen Luxemburg won Nederland dertien keer, tegenover twee nederlagen en één gelijkspel. Zweden behaalde in oktober 2011 de achtste zege, in de EK-kwalificatie, op Oranje (3-2). Nederland won tien keer en speelde vijf keer gelijk tegen het Scandinavische land.

Blind: zware maar mooie poule
Blind: zware maar mooie poule (Foto: ANP)

Terpstra wint eerste rit in Wallonië

Niki Terpstra is de eerste leider in de Belgische etappekoers Ronde van Wallonië. De kersverse Nederlands kampioen op de weg klopte zaterdag in de openingsetappe van Wanze naar Hannut zijn Belgische medevluchter Victor Campenaerts in de sprint.

Beide renners maakten deel uit van een veel grotere kopgroep, waar zij op 24 kilometer van de meet uit weg waren gesprongen. Op 21 seconden achterstand won de Wit-Rus Jaoeheni Hoetarovitsj de sprint van de achtervolgende groep. Het peloton volgde op 1.05.

"Mooi om in het rood-wit-blauw te kunnen winnen", zei de tevreden Terpstra na de door zware weersomstandigheden geteisterde rit. "Het is natuurlijk een mooi begin met het oog op het klassement, maar we kijken van dag tot dag hoe het er daarin voorstaat."

Terpstra, rijdend voor Etixx-QuickStep, verdedigt mede dankzij bonificaties een voorsprong van tien seconden op Campenaerts. Gevaarlijke renners als Philippe Gilbert, Jelle Vanendert en Terpstra's ploeggenoot Tom Boonen staan op 1.22.

Terpstra wint eerste rit in Wallonië
Terpstra wint eerste rit in Wallonië (Foto: ANP)

Gesink en Mollema 'best of the rest'

De één was aan het eind van zijn Latijn, de ander kende juist een van zijn betere dagen. Robert Gesink behield op de voorlaatste dag van de Tour de France zijn zesde plaats in het klassement, maar had ervoor moeten knokken. "Ik ben superblij dat het erop zit", zei de kopman van LottoNL-Jumbo die in een groep met Bauke Mollema op drieëneenhalve minuut achter ritwinnaar Thibaut Pinot bovenkwam op Alpe d'Huez. De Groninger, kopman van Trek, klom zelfs nog een plaatsje in de rangschikking. "Het is lekker zo te finishen", zei Mollema die de Tour gaat afsluiten als zevende.

Ook vorig jaar haalden twee Nederlanders de top tien in het eindklassement van de Tour. Laurens ten Dam werd toen negende, Mollema tiende, een plek die destijds tot chagrijn leidde. De toen nog voor Belkin rijdende coureur verloor op de laatste zaterdag na een rampzalige tijdrit drie plaatsen in het klassement.

Gesink ontbrak vorig jaar nadat hij middels een operatie verlost was van hartklachten. In deze Tour leek de 29-jarige Achterhoeker welhaast herboren. Gesink reed altijd attent voorin en eindigde pas in de vijftiende etappe voor het eerst niet in de top dertig. In de Alpen vloeiden de krachten langzaam weg maar handhaafde hij zich goed. "Dit is echt top", beoordeelde hij zijn zesde plaats in het klassement. "Al besef ik het nog niet helemaal. Alle favorieten hebben de Tour uitgereden en ik sta er net achter."

Zwaar

Maar het was zwaar geweest. "De eerste klim reden we zo hard op dat ik mezelf helemaal binnenste buiten heb moeten trekken. Dat kwam ik in het tussenstuk naar Alpe d'Huez eigenlijk niet meer te boven. Steven (Kruijswijk) heeft fantastisch werk geleverd. Dankzij hem eindig ik hier in een groepje met Nibali en Contador. Ik denk dat ik langzaamaan naar de Filistijnen aan het gaan ben. Ik ben superblij dat het erop zit."

Kruijswijk vond dat Gesink vooral vertrouwen moet putten uit zijn optreden deze maand in Frankrijk. "Hij heeft voor zich alleen maar mannen die een grote ronde hebben gewonnen. Hij is bovendien pas 29, terwijl die anderen bijna allemaal ouder zijn."

Mollema was verguld met zijn winst op de Zwitser Mathias Frank die hij passeerde in het klassement. "Ik voelde me de afgelopen dagen al goed. Dat was het doel voor vandaag. De zes mannen die voor me staan waren deze Tour beter dan ik, dus is dit het maximale resultaat."

Gesink en Mollema 'best of the rest'
Gesink en Mollema 'best of the rest' (Foto: ANP)

Fallout Shelter 13 augustus naar Android + grote update

De mobiele Fallout-game Fallout Shelter verschijnt op 13 augustus in de Play Store van Android. Tevens komt er gelijktijdig een grote update naar de game.

Bethesda maakte dit nieuws bekend tijdens de Fallout 4-presentatie op QuakeCon. De update bestaat onder andere uit de toevoeging van Mr. Handy, de robotassistent die al sinds het eerste deel van Fallout aanwezig is. Mr. Handy is een award die je op een zeker moment kunt winnen en zorgt voor het automatisch vergaren van resources en het verdedigen van de vault.

Verder zullen er meer soorten aanvallen komen, zoals van Deathclaws, de iconische gemuteerde monsters uit de Fallout-wereld. Daarnaast zal je ook bestookt worden door Molerats en Radroaches.

Fallout Shelter kwam vorige maand al uit voor iOS en werd goed ontvangen. De game is gratis en offline te spelen. Lees ook nog even onze mobile games-special voor een korte beschrijving en recensie van de game.

Zonnende vrouw krijgt klappen om bikini

Een jonge vrouw is in elkaar geslagen in de Franse stad Reims, omdat ze in bikini lag te zonnen in een park. Een meisje dat langsliep zei dat ze onzedelijk en te bloot lag. Dat leidde tot een woordenwisseling en rake klappen. Het 21-jarige slachtoffer moest naar een ziekenhuis en kon vier dagen niet werken.

Dat meldde de lokale krant L'Union de Reims zaterdag. Het incident gebeurde afgelopen woensdag. Een zestienjarig meisje vermaande de zonnende vrouw. Die zei terug dat ze weigerde te luisteren naar een religieuze politie, aldus L'Union. Het draaide uit op een handgemeen, waarbij de laffe tiener hulp kreeg van vier vriendinnen. Getuigen ontzetten het slachtoffer en ontfermden zich over haar. Vervolgens werd ze naar een ziekenhuis gebracht.

De politie weet inmiddels wie de vijf aanvallers zijn. Naast het zestienjarige meisje zijn dat vrouwen van 17, 18, 19 en 24. Zij moeten binnenkort voor de rechter komen. Hun achtergrond is niet bekendgemaakt.

De locoburgemeester van Reims heeft gereageerd op het incident. "Onacceptabel op ons grondgebied. Ik veroordeel deze agressie scherp", schreef hij zaterdag op Twitter.

Zonnende vrouw krijgt klappen om bikini
Zonnende vrouw krijgt klappen om bikini (Foto: ANP)

Cricketers in finale door zege op Ierland

Het Nederlands cricketelftal heeft de finale bereikt van het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20. Oranje, al zeker van de reis naar India in 2016, versloeg gastheer Ierland zaterdag in Dublin met vijf wickets.

De Nederlandse bowlers hielden de Ierse batsmen op 128 runs. De laatste twee gingen uit met nog maar een paar ballen te gaan. Mudassar Bukhari nam vier wickets in vier overs ten koste van 28 runs. Paul van Meekeren (2-14/4) en Timm van der Gugten (2-16/3.5) maakten evenzeer indruk.

Hoewel de openers Stephan Myburg en Wesley Barresi in de Nederlandse innings al na één respectievelijk negen runs naar de kant sjokten, passeerde de ploeg van bondscoach Anton Roux het Ierse totaal na 18.1 overs (129/5). Ben Cooper (43 runs), Peter Borren (36 not out uit 24 ballen) en Michael Swart (21) waren het productiefst.

Nederland speelt zondag om de titel tegen Schotland. Daarvan werd in de groepsfase gewonnen.

Producent van Discovery's Deadliest Catch doodgeschoten

Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Pasadena is vrijdagochtend de co-producent van de Deadliest Catch-serie om het leven gekomen. Een 25-jarige verdachte, die eveneens gewond raakte, is aangehouden.

Joe McMahon, die nog maar 25 jaar oud was, werkte aan talloze afleveringen van Deadliest Catch, de populaire hitserie over krabvissen op Discovery Channel. Toen de autoriteiten ter plaatse waren, was het slachtoffer al overleden aan zijn verwondingen. Hij werd door familieleden geïdentificeerd. De verdachte, die aangetroffen werd in zijn auto, leek zichzelf te hebben verwond.

Discovery Channel heeft de familie sterkte toegewenst. "We zijn teneergeslagen door deze tragedie. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de familie en naar iedereen die met Joe samenwerkte", aldus de verklaring van Discovery.


Co-producent Deadliest Catch overleden (Foto: Discovery Channel)

WK 2018 kwalificatie: Nederland treft Frankrijk, Zweden en Bulgarije

In Sint-Petersburg is geloot voor de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal. Europa heeft in de kwalifictie dertien startbewijzen te verdelen. De negen groepswinnaars plaatsen zich voor het WK. De acht beste nummers twee zullen in de play-offs strijden om de resterende tickets. 

Nederland was op basis van de FIFA-ranking groepshoofd en trof het niet. Oranje is in groep A gekoppeld aan Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg. De kwalificatie voor het WK zal beginnen na het EK van 2016. 

Loting WK kwalificatie - Euroipa

Groep A Groep B Groep C Groep D Groep E
Nederland  Portugal   Duitsland   Wales   Roemenië 
Frankrijk Zwitserland  Tsjechië   Oostenrijk   Denemarken 
Zweden  Hongarije   Noord-Ierland   Servië   Polen 
Bulgarije  Faeröer   Noorwegen   Ierland   Montenegro 
Wit-Rusland  Letland   Azerbeidzjan   Moldavië   Armenië 
Luxemburg  Andorra  San Marino   Georgië   Kazachstan 
Groep F Groep G Groep H Groep I
 Engeland   Spanje   België   Kroatië 
 Slowakije   Italië   Bosnië en Herzegovina   IJsland 
 Schotland   Albanië   Griekenland   Oekraïne 
 Slovenië   Israël   Estland   Turkije 
 Litouwen   Macedonië   Cyprus   Finland 
 Malta   Liechtenstein     

Tour 1980: tweede ritzege Kelly na massasprint

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De laatste rit voor de gebruikelijke tocht naar Parijs ging van Axerre naar Fontenay-sous-Bois over 208 kilometer. Het was een vlakke rit die uitmonde in een massasprint.

Voor de zoveelste keer in de Tour van 1980 moest het peloton gaan rijden in de stromende regen. Omdat Jan Raas al een tijdje geleden naar huis was vertrokken was Leo van Vloet de troef van Raleigh voor de massasprints, maar hij ging op het natte wegdek onderuit. Hij slaagde er wel weer in terug te komen, maar het kostte veel kracht.

Johan van der Velde en Jos Schipper gingen nog even op jacht naar de twaalfde Nederlandse ritzege, maar ook zij konden een massasprint niet voorkomen. Die werd uiteindelijk gewonnen door de Ier Sean Kelly, die daarmee zijn tweede ritzege in drie dagen boekte. Van Vliet kwam niet verder dan de vierde plaats.

Uitslag 21e etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral 5:48'33"
2. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 00'00"
3. Klaus-Peter Thaler (Dui) Teka - Campagnolo + 00'00"
4. Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 00'00"
5. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 00'00"
6. Patrick Bonnet (Fra) Renault + 00'00"
7. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 00'00"
8. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 00'00"
9. Régis Ovion (Fra) Puch - Sem + 00'00"
10. Didier Vanoverschelde (Fra) La Redoute + 00'00"

Algemeen klassement na de 21e etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 104u06'47"
2. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'55"
3. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 07'56"
4. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 12'24"
5. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 15'37"
6. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 16'16"
7. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 16'33"
8. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 20'41"
9. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 21'03"
10. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 21'10"

Vrouwelijke gamepersonages krijgen 'realisme-makeover'

Iconische vrouwelijke gamepersonages hebben van eetstoornisgroep Bulimia.com een makeover gekregen om ze realistischer (lees: Amerikaanser) te laten ogen. Hiermee wil de groep benadrukken dat het portretteren van perfecte vrouwenlichamen gevaarlijk kan zijn.

De personages, waaronder Tomb Raiders Lara Croft en Microsofts Cortana, zijn door de Photoshop-molen gehaald door de actiegroep, om aandacht te vragen voor mensen die worstelen met hun lichaam. Een woordvoerder van de groep: "Als videogamemakers zo trots zijn op hun vaardigheden om steeds betere graphics te maken, mogen ze vrouwen wel eens wat daadwerkelijk realistischer tonen. Jonge vrouwelijke gamers zouden een vertekend beeld kunnen ontwikkelen van hoe vrouwen eruit horen te zien". 

De groep benadrukt dat het hen erom gaat dat de sociale druk op vrouwen om het perfecte lichaam te verkrijgen zou worden versterkt door (perfecte) vrouwelijke videogamepersonages. Hieronder enkele voorbeelden van vervolslankte gamechicks. Zou je ze nog steeds geven?

Need For Speed-screenshots niet van foto's te onderscheiden

Ontwikkelaar Ghost Games weet met de Frostbyte 3-engine dermate realistische beelden op het scherm te toveren, dat ze niet of nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Doe in dit artikel de test!

De nieuwe Need For Speed-game, die (vooralsnog) gewoon Need For Speed heet, liet al een indrukwekkende demo zien tijdens E3 van dit jaar. Onderstaand plaatje is overigens geen echte ingame screenshot, maar een gerenderde in-engine shot om te laten zien wat er mogelijk is met de engine. "Onze bedoeling is om te laten zien wat we kunnen met Physically Based Rendering (PBR) binnen de Frostbyte-engine, om accurate, real-world-materialen, oppervlakten en belichting te maken", aldus Bryn Alban, de art director voor de auto's van de nieuwe game.

Bekijk hieronder nog even de trailer van E3, mocht je die gemist hebben.

Schippers breekt weer Nederlands record 100 meter

Dafne Schippers heeft tijdens de Diamond League in Londen laten zien in alsmaar betere vorm te verkeren. In de series van de 100 meter snelde de Nederlands recordhoudster naar een tijd van 10,99 seconden, vlak boven haar nationaal record van eerder dit seizoen: 10,94.

Met haar toptijd troefde Schippers de Nigeriaanse favoriete Blessing Okagbare net af: 11,00. In de eerste van twee heats bracht Dina Asher-Smith het publiek in extase door net als Schippers 10,99 te lopen. De 19-jarige werd daarmee de eerste Britse ooit die onder de 11 seconden dook. Om 17.54 uur Nederlandse tijd wordt in Londen de finale gelopen. 

Update 18.01

Schippers heeft in de finale van de 100 meter hard uitgehaald en opnieuw haar eigen nationale record verbroken. De 23-jarige Nederlandse snelde dit keer naar 10,92, waarmee ze haar record met twee honderdsten aanscherpte. Schippers heeft nu de vijf snelste tijden ooit gelopen door een Nederlandse op de 100 meter. Okagbare werd tweede in 10,98, voor Murielle Ahouré (11,01).

WK 2018 kwalificatie: Loting Afrika, Noord- & Midden-Amerika & Oceanië

In Sint Peterburg wordt geloot voor de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal. Het eerste continent waarvoor werd geloot was Afrika. 

Er zijn drie ronden. De winnaars van Ronde I gaan door naar de ronde II. De winnaars van ronde III gaan naar de beslissende groepsfase. Er blijven 20 teams over en deze landen spelen in vijf groepen van vier een hele competitie, waarna de groepswinnaar zich plaatst voor het WK. 

Loting ronde I - oktober 2015

Wedstrijd Thuis Uit
1  Somalië   Niger 
2  Zuid-Sudan   Mauritanië 
3  Gambia   Namibië 
4  Sao Tomé en Principe   Ethiopië 
5  Tsjaad   Sierra Leone 
6  Comoren   Lesotho 
7  Djibouti   Swaziland 
8  Eritrea   Botswana 
9  Seychellen   Burundi 
10  Liberia   Guinee-Bissau 
11  Centraal-Afrikaanse Republiek   Madagaskar 
12  Mauritius   Kenia 
13  Tanzania   Malawi 

Loting ronde II - November 2015

Thuis Uit
Winnaar 1  Kameroen 
Winnaar 2  Tunesië 
Winnaar 3  Guinee 
Winnaar 4  Congo
Winnaar 5  Egypte 
Winnaar 6  Ghana 
Winnaar 7  Nigeria 
Winnaar 8  Mali 
Winnaar 9  Congo DR
Winnaar 10  Ivoorkust 
Winnaar 11  Senegal 
Winnaar 12  Kaapverdië 
Winnaar 13  Algerije 
Sudan  Zambia 
Libië   Rwanda 
Marokko   Equatoriaal-Guinea 
Mozambique   Gabon 
Benin   Burkina Faso 
Togo   Uganda 
Angola   Zuid-Afrika 

Er wordt als ronde II afgerond is geloot voor de beslissende groepsfase. De vijf groepswinnaars plaatsen zich voor het WK. 


In Noord en Midden-Amerika zijn al wedstrijden gespeeld. Er werd nu geloot voor de derde ronde en de eerste groepsfase. De winnaars van de derde ronde plaatsen zich voor de eerste groepsfase, die zal bestaan uit drie groepen van vier landen. De nummers één en twee van die groepsfase plaatsen zich voor de finalegroep. De beste drie landen van de finalegroep plaatsen zich voor het WK. De nummer vier zal een play-off moeten spelen met de nummer vijf uit Azië. 

Ronde III - september 2015

Wedstrijd Thuis Uit
1  Curaçao   El Salvador 
2  Canada   Belize 
3  Grenada   Haïti 
4  Jamaica   Nicaragua 
5  Saint Vincent en de Grenadines   Aruba 
6  Antigua en Barbuda   Guatemala 

Groepsfase - November 2015 - september 2016 

Groep A Groep B Groep C
Mexico Costa Rica Verenigde Staten
Honduras Panama Trinidad & Tobago
Winnaar 1 Winnaar 3 Winnaar 5
Winnaar 2 Winnaar 4 Winnaar 6

Oceanië

Er werd ook geloot voor Oceanië. Er is een voorrronde met vier landen. De winnaar van dat land plaatst zich voor de OFC Nations Cup (juni 2016), die ook zal dienen als WK-kwalificatie. De nummers één tot en met drie van de Nations Cup plaatsen zich voor de finaleronde in Oceanië. 

Oceanië heeft geen zekere plek op het WK. De winnaar van het kwalificatietoernooi zal een play-off moeten afwerken tegen de nummer vijf van Zuid-Amerika. 

Voorronde Groep A Groep B
 Amerikaans-Samoa  Tahiti  Nieuw-Zeeland
 Cookeilanden  Nieuw-Caledonië  Salomonseilanden
 Samoa Winnaar voorronde  Fiji
 Tonga  Papua-Nieuw-Guinea  Vanuatu

Pinot zegeviert op Alpe d'Huez, Froome stelt eindzege veilig

Thibaut Pinot heeft zijn fletse Tour de France toch nog wat kleur weten te geven door te zegevieren op Alpe d'Huez. Achter de Fransman plaatste Nairo Quintana zijn ulitieme aanval op het geel, maar Chris Froome had eerder deze ronde voldoende voorsprong opgebouwd om stand te kunnen houden.

Vooraf was al duidelijk dat de laatste bergetappe tussen Modane Valfréjus en Alpe d'Huez een dag van de aanvallen op het geel zou gaan worden. Op de Croix de Fer probeerde Quintana het al, maar zijn voorsprong was dusdanig klein dat Froome in de afdaling weer aan kon sluiten. De Brit moest na het nodige sloopwerk uiteindelijk passen op de Alpe d'Huez, maar dankzij zijn teamgenoten Wout Poels en Richie Porte wist hij de schade te beperken tot 1.20 minuten. Hierdoor zal Froome morgen de Tour de France winnen en heeft hij zich bovendien verzekerd van de bolletjestrui.

De aanval van de dag in de 110 kilometer lange etappe was er eentje van Alexandre Geniez, Ramunas Navardauskas, Lars Bak en Nicolas Edet. Ze bouwden een voorsprong van bijna acht minuten op het peloton op, maar dit bleek zelfs voor de sterke Geniez niet genoeg. De Fransman was op de Croix de Fer al ontsnapt, maar vond halverwege de Alpe d'Huez zijn Waterloo. Zijn FDJ-teamgenoot Pinot passeerde hem. De Fransman was samen met Ryder Hesjedal de laatste overgebleven vluchter uit een groepje achtervolgers dat in de afdaling van de Croix de Fer ontsnapt was uit het peloton.

Van de Nederlanders had Poels een goede dag. De knecht van Froome leek regelmatig sterker dan zijn kopman en kwam op de Alpe uiteindelijk als negende boven. Een minuut daarachter kwam een groep binnen met Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Robert Gesink. Laatstgenoemde had het zeer zwaar, maar kon dankzij Kruijswijk toch aanhaken in het groepje met Mollema, Alberto Contador en Vincenzo Nibali die aan de voet van de Alpe nog lek had gereden.

In het klassement hield Froome uiteindelijk 1.12 minuten over op Quintana die dit verschil al in de tweede etappe naar Neeltje Jans verloor. Derde is Alejandro Valverde op 5.25 minuten, voor Nibali op 8.36 minuten en Contador op 9.48 minuten. Beste Nederlander is Gesink op plaats zes op 10.47 minuten, voor Mollema die met 15.14 minuten achterstand zevende is geworden. Hij stak met de sterke laatste dagen Mathias Frank voorbij. De Fransen Romain Bardet en Pierre Roland sluiten de top tien af.

Thibaut Pinot zegeviert op Alpe d'Huez (Pro Shots/George Deswijzen)
Thibaut Pinot zegeviert op Alpe d'Huez (Pro Shots/George Deswijzen)

Zomerstorm in Nederland: dode door omvallende boom

Nederland heeft zaterdag een officiële zomerstorm te pakken, de 25e sinds de metingen in 1901 begonnen. In Hoek van Holland werd tussen 10.40 en 11.40 een uurgemiddelde van windkracht 9 gemeten. Dat het een uur lang zo hard waait is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm.

De zwaarste windstoot die werd gemeten was 109 kilometer per uur, meldde weeronline. Zomerstormen zijn vrij zeldzaam. Alleen op 12 augustus 1914 kwam het tot een zware storm in de zomer. Gemiddeld komen ze eens in de vijf jaar voor. In de maand juni werden sinds begin vorige eeuw vijf zomerstormen geregistreerd, in juli negen (inclusief de huidige storm) en in augustus elf. Het totaal van augustus werd mede veroorzaakt door een aantal 'vroege herfststormen'.

Niet de weg op
Rijkswaterstaat geeft voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Talloze wegen en snelwegen zijn (deels) onbegaanbaar omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op het asfalt liggen.

Amsterdam
In Amsterdam rijdt zaterdag voorlopig geen enkele tram. Het hele tramverkeer in de hoofdstad is stilgelegd vanwege de storm. Dat heeft vervoersbedrijf GVB besloten in overleg met de politie. Het is nog niet bekend wanneer de trams weer rijden. Bussen en metro's rijden wel, en ook de veerboten zijn niet verstoord.

Stormschade
Uit het hele land komen zaterdag meldingen van stormschade. Het gaat vooral om bomen die zijn omgewaaid en daarbij schade hebben aangericht aan huizen, auto's, tuinen en straten.

Ook zijn hier en daar gevel- en dakplaten losgewaaid. Tussen Maastricht en Sittard rijden geen treinen omdat er een boom op het spoor is gewaaid. In Den Haag is een boom op een bovenleiding van de tram gevallen. Daardoor ligt het tramverkeer op de Laan van Meerdervoort stil.

Update 16:53 uur
De zware storm heeft helaas een dodelijk slachtoffer geëist. In Wolfheze bij Arnhem is een man om het leven gekomen. Dat heeft de brandweer gemeld. De man zat in zijn auto op de parkeerplaats van hotel Bilderberg toen een boom op het dak van de auto viel. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Nederland kampt officieel met zomerstorm
Nederland kampt officieel met zomerstorm (Foto: ANP)

Nieuwe informatie Fallout 4

Tijdens een Fallout 4-panel op QuakeCon gister zijn enkele nieuwe weetjes aan het licht gekomen over de game. Zo is onder andere bekend geworden dat je trouwe metgezel Domeat vijanden kan looten.

Pc-gamer zette in een blog alle overige feitjes op een rij. Lees ze hieronder.

  • Dogmeat kan bevelen opvolgen zoals het ophalen van objecten. Verder kan hij vijanden looten en is hij uiteraard een hele goede waakhond.
  • Het leveling-systeem is zodanig aangepast dat perks verbonden zijn aan je SPECIAL-statistieken in plaats van levels. Een hoge SPECIAL-stat biedt geavanceerde perks vanaf het begin.
  • Terminal hack- en lockpic-minigames zullen wederom aanwezig zijn.
  • Er zullen in totaal twaalf companions beschikbaar zijn in de game en ieder van hen is te 'romancen', ongeacht het geslacht van de speler.
  • Companions zijn onder andere Dogmeat, Codsworth, Preston Garvey en Piper. (Schijnbaar kun je dus je hond romancen?)
  • Je kunt ook in je eentje eropuit gaan, hier krijg je ook een speciale perk voor.
  • Andere steden die te bezoeken zijn, zijn Lexington en Quincy.
  • Codsworth, de Mr. Handy-robot, heeft de stem van Stephen Russel. Hij was ook de stem van Garret in de originele Thief-game.
  • Duizenden namen zijn vooropgenomen, zodat je je personage een standaardnaam kan geven.
  • Het SPECIAL-systeem biedt de speler de kans om een perk te unlocken in één van de zeven SPECIAL-stats. Iedere stat heeft tien perks die gekozen kunnen worden door de tien punten te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld acht punten in je Strength-statistiek, dan kun je bij levelen kiezen uit acht perks. Dat geeft de speler in totaal dus 80 basis-perks om uit te kiezen. Sommigen zijn nieuw, anderen keren terug uit de vorige Fallout-games.
  • Veel perks kunnen geüpgradet worden en alles bij elkaar opgeteld zijn er 275 keuzes in het progressiesysteem. 
  • Enkele wapens die in de game verschijnen zijn de Fatman-mininuke, sniper rifles, zelfgemaakte wapens en oplaadbare laser shotguns.
  • Stealth kan gebruikt worden om confrontaties uit de weg te gaan. Ook kun je weer bots hacken zodat die je kunnen assisteren.
  • Het tegen elkaar uitspelen van vijandige factions zal een grote rol spelen in de game.
  • Straling is natuurlijk ook weer aanwezig en zorgt er voor dat je health daalt totdat de straling uit je systeem is.

Fallout 4 komt op 10 november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Landelijk advies: ga de weg niet op

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zaterdagmiddag niet van Amsterdam naar Den Haag te rijden. 'We geven op dit moment het dringende advies de reis uit te stellen totdat de hevige storm voorbij is', aldus een woordvoerster.

Nadat zowel de N44 als de A4 deels onbegaanbaar werd vanwege takken en omgewaaide bomen op de weg, kan het verkeer sinds 14.30 uur ook niet of nauwelijks langs de A12 bij Reeuwijk (Gouwe-aquaduct). Dat was de omleidingsroute. 'Omrijden kan nog wel via Gorinchem en Rotterdam, maar dat komt neer op anderhalf tot twee uur meer reistijd. We raden mensen gewoon af om dat te doen, zeker bij deze weersomstandigheden.'

Update 15:57 uur
Rijkswaterstaat heeft het advies nu uitgebreid tot heel Nederland. Eerder raadde de dienst af om van Amsterdam naar Den Haag te rijden vanwege de storm. 'Dat advies maken we nu iets breder: stel de reis uit totdat de hevige storm voorbij is en de wegen weer begaanbaar zijn gemaakt', aldus een woordvoerster.

Talloze wegen en snelwegen zijn (deels) onbegaanbaar omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op het asfalt liggen. 'We krijgen nu zelfs meldingen binnen over afgewaaide daken van vrachtwagens. Dus adviseren wij mensen dringend om niet de weg op te gaan en de reis uit stellen.'

Advies: rij niet van Amsterdam naar Den Haag
Advies: rij niet van Amsterdam naar Den Haag (Foto: ANP)

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Hongarije

Max Verstappen start zondag bij de Grote Prijs van Hongarije vanaf de negende plaats. De formule 1-coureur van Toro Rosso klokte in de kwalificaties op de Hungaroring een tijd van 1.23,679. Hij was daarmee ruim anderhalve seconde minder snel dan de Brit Lewis Hamilton, die in zijn Mercedes de snelste ronde reed en vanaf poleposition begint.

De WK-leider klokte 1.22,020 als snelste ronde. Hamilton was daarmee een halve seconde sneller dan zijn stalgenoot Nico Rosberg, die naast hem op de eerste startrij staat. De Duitser Sebastian Vettel kwam tot de derde tijd.

Verstappen start voor zijn ploeggenoot Carlos Sainz, die zich niet wist te plaatsen voor het beslissende deel van de kwalificatie. De Spanjaard begint zondag als twaalfde.

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.  L. Hamilton Mercedes 01:22.020 20
2.  N. Rosberg Mercedes 01:22.595 21
3.  S. Vettel Ferrari 01:22.739 17
4.  D. Ricciardo Red Bull 01:22.774 20
5.  K. Raikkonen Ferrari 01:23.020 16
6.  V. Bottas Williams 01:23.222 19
7.  D. Kvyat Red Bull 01:23.332 17
8.  F. Massa Williams 01:23.537 20
9.  M. Verstappen Toro Rosso 01:23.679 18
10.  R. Grosjean Lotus 01:24.181 18
11.  N. Hulkenberg Force India 01:23.826 13
12.  C. Sainz Jr. Toro Rosso 01:23.869 16
13.  S. Perez Force India 01:24.461 14
14.  P. Maldonado Lotus 01:24.609 12
15.  F. Alonso McLaren geen tijd 7
16.  J. Button McLaren 01:24.739 8
17.  M. Ericsson Sauber 01:24.843 8
18.  F. Nasr Sauber 01:24.997 8
19.  R. Merhi Manor 01:27.416 8
20.  W. Stevens Manor 01:27.949 6

Timmermans: terugkeer asielzoekers cruciaal

Bij de aanpak van de grote stroom vluchtelingen naar Europa is de terugkeer van afgewezen asielzoekers cruciaal. Terugsturen van mensen die niet mogen blijven, kan nog strenger. Dat zei eurocommissaris Frans Timmermans zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

De bewaking van de buitengrenzen van Europa moet veel beter, vindt Timmermans. Het hek dat Hongarije bouwt om vluchtelingen tegen te houden die via Servië het land binnenkomen, noemde de eurocommissaris 'niet de meest verstandige benadering'. Maar hij vindt het ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid van EU-lidstaten om Hongarije te steunen bij een betere grensbewaking.

Timmermans: terugkeer asielzoekers cruciaal
Timmermans: terugkeer asielzoekers cruciaal (Foto: ANP)

Wereldtitel BMX voor Nederlander Kimmann

De Nederlander Niek Kimmann is zaterdag in het Belgische Zolder wereldkampioen BMX geworden. De wedstrijden waren vanwege het verwachte slechte weer vervroegd. Kimmann, vorig jaar nog de beste van de wereld bij de junioren, liet in de finale zijn landgenoot Jelle van Gorkom achter zich. Brons was voor de Zwitser David Graf. Raymon van der Biezen, de derde Nederlander in de finale, kwam als zesde over de meet.

Bij de vrouwen kwam Laura Smulders tekort voor een medaille. De wereldtitel ging naar Stefany Hernandez uit Venezuela. De Australische Caroline Buchanan won de strijd om het zilver, terwijl Simone Christensen uit Denemarken derde werd. Smulders kwam na bestudering van de fotofinish als vijfde over de meet.

Wereldtitel BMX voor Nederlander Kimmann
Wereldtitel BMX voor Nederlander Kimmann (Foto: ANP)

Code rood voor bijzonder zware storm

Het KNMI heeft zojuist code rood afgekondigd voor de kustprovincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland. Ook alle overige provincies hebben een weerswaarschuwing gekregen.

De code geel (gevaarlijk weer) voor de kustprovincies is zojuist opgehoogd naar code rood. De provincies Utrecht en Noord-Brabant hebben de eer om van groen naar oranje (extreem weer) geüpgrade te worden. Alle overige provincies hebben code geel ontvangen.

Bij code rood verwacht het KNMI dat de weerssituatie levensgevaar kan opleveren en grote overlast voor het hele gebied of ontwrichting van de samenleving kan veroorzaken. Aangeraden wordt binnen te blijven als je nergens heen moet. FOK! houdt je gedurende de dag op de hoogte van de laatste stand van zaken met betrekking tot de storm en het weeralarm.

Update 10.52 uur
De KLM schrapt zaterdag bijna dertig vluchten. Dit gebeurt uit voorzorg wegens het verwachte onstuimige weer. Dit heeft een zegsman van de luchtvaartmaatschappij laten weten.

Afgelaste evenementen
De verwachte storm gooit voor diverse evenementen roet in het eten. Zo is het festival Amsterdam Live on Stage afgelast. De stormachtige wind met zware windstoten, gecombineerd met regen en onweer, zijn voor ons evenement boven de kritische grens meldt de organisatie op de website. Het festival zou worden gehouden in Sportpark Riekerhaven met artiesten als Jett Rebel, Dotan en Typhoon. Mensen met een kaartje kunnen hun geld terugkrijgen.

De organisatie van Wonderfeel, een nieuw klassiekemuziekfestival in de open lucht op het bosterrein van Natuurmonumenten in 's Graveland, heeft besloten het programma van zaterdag te schrappen. Het programma van zondag gaat wel door, meldt de organisatie.

Ook het skûtsjesilen in Stavoren is afgelast vanwege de harde wind, die met zware tot zeer zware windstoten gepaard kan gaan. De zeilwedstrijd wordt dinsdag ingehaald.

Eerder werd al bekend dat de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam niet doorgaat. De organisatie vindt de verwachte stormachtige wind een te groot risico voor het dansfestijn.

De Parade in Utrecht laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

Ander gevaar
Verder wordt gewaarschuwd voor bomen die vol in blad staan waardoor ze veel wind vangen en kunnen omwaaien. Ook bestaat er risico op rondvliegende dakpannen en gevelplaten en kunnen bouwsteigers en hijskranen omvallen. De waarschuwing geldt tevens voor vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan. Ook watersporters moeten extra voorzichtig zijn.

Jouw Foto's?
Omgevallen boom? Dakpannen op je auto? Mensen die hun tent wanhopig vast houden? Drop je pics vooral in de comments!

Update 11.42 uur

Duitsland: Tornado's en orkanen
De Duitse Weerdienst heeft gewaarschuwd voor stevige windstoten in het hele land. In onder meer de steden Düsseldorf, Essen en Münster bij de grens met Nederland wordt gewaarschuwd voor "orkaanachtige windstoten" van 115 kilometer per uur, meldde tijdschrift Focus zaterdag. Voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen en het noorden van Hessen is code rood afgegeven, het hoogste niveau na extreem weer. Een tornado hier en daar is niet uit te sluiten, volgens Focus. Voor de noordelijke deelstaat Nedersaksen geldt code oranje en voor het zuiden van Duitsland code geel.


Sfeermuziekje voor bij het weer


Update 13:00 uur
Hieronder enkele Twitter berichten over de storm:

Overigens meldt Rijkswaterstaat dat automobilisten de A44 beter kunnen mijden in verband met vele takken op de weg. Er wordt geadviseerd om via de A4 om te rijden.

Het EK Palingroken is inmiddels afgelast, zo ook het zomercarnaval in Rotterdam. De kermis in Tilburg begint pas later in de middag door het weer.

Update 15:25 uur
Nog meer afgelaste evenementen: het technofestival Welcome to the Future (nabij Oostzaan) en het Ultrasonic Festival in Maarssen zijn beide afgelast

Afgelast: Ultrasonic & Welcome to the Future

Diverse evenementen die zaterdag zouden plaatsvinden zijn afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. Het technofestival Welcome to the Future bij Oostzaan gaat niet door, het Ultrasonic Festival in Maarssen is ook van de baan. In Rotterdam gaat het Zomercarnaval niet door. In Friesland zijn de wedstrijden van het skûtsjesilen afgelast voor vandaag.

De organisatie van het technofestival Welcome to the Future maakt de afgelasting bekend via social media: 'In deze condities is het voor ons niet mogelijk om de veiligheid van onze bezoekers, crew en artiesten op het terrein te kunnen garanderen', aldus de organisatie die meldt dat er harde windstoten zijn voorspeld en een weeralarm is afgegeven. 'Om deze reden hebben we, het advies van de instanties in acht nemend, gezamenlijk moeten besluiten om het festival te annuleren', luidt het bericht.

De organisatie laat ook weten dat mensen die een kaartje hebben voor het festival hun geld terug kunnen krijgen. Op het uitverkochte festival in natuurgebied Het Twiske zouden artiesten als Chris Liebing, Seth Troxler, Joran van der Pol, Art Department, Hot Since 82 en The Martinez Brothers optreden.

Een soortgelijk bericht prijkt op de Facebook-pagina van het Ultrasonic Festival in Maarssen: 'In nauw overleg met overheidsinstanties hebben we helaas moeten besluiten dat het onverantwoord is om Ultrasonic Festival verder door te laten gaan. Het is nu duidelijk geworden dat de weersomstandigheden de komende uren gaan verslechteren en veiligheid staat voorop.'

Meer nieuws over de zware storm vind je hier.

Welcome to the Future afgelast

Welcome to the Future afgelast (Foto: BuzzE)

Drugsverslaafde Ferry Doedens bedankt zijn fans

Ferry Doedens, de drugsverslaafde die tot voor kort nog bijkluste als b-acteur in GTST, is blij met alle steun die hij van zijn fans krijgt. Via social media bedankt de oud GTST-ster zijn volgers voor de steun die hij heeft ontvangen nadat hij vorige week wegens drugsmisbruik uit de langlopende soap getrapt werd.

"Je moet eerst de bodem raken voordat je de hemel mag aanraken. Ik werk keihard aan mezelf op dit moment. En wil jullie allemaal bedanken voor jullie support!", schrijft Ferry in een clichérant. "Doet me heel goed! Bedankt."

Ferry Doedens: bedankt voor support

Beslist geen marktkleding, wel een doorgesnoven neusschotje (Foto: BuzzE)

Vluchtelingen in Duitsland bijna het land uitgemept

In de Oost-Duitse plaats Greiz zijn vier vluchtelingen uit Syrië in elkaar geslagen, nadat ze een groep Duitsers hadden aangesproken. De politie heeft drie verdachten opgepakt. Ze sluit niet uit dat de drie uit vreemdelingenhaat hebben gehandeld.

De verdachten zijn 18, 23 en 26 jaar. Een van hen is een bekende van de politie. Ze werden vrijdagavond kort na hun daad in Greiz, zo'n 70 kilometer ten zuiden van Leipzig, opgepakt. Minister Holger Poppenhäger van de deelstaat Thüringen is blij met de snelle politieactie en wenste de Syriërs beterschap.

In Oost-Duitsland is veel verzet tegen de komst van vluchtelingen. Er worden geregeld vluchtelingenverblijven in brand gestoken. Meestal hebben de daders een extreemrechtse achtergrond.

Vluchtelingen in Duitsland in elkaar geslagen
Vluchtelingen in Duitsland in elkaar geslagen (Foto: ANP)

Boek: Mijn vader de soldaat - Bozena van Mierlo-Dulinska

Voorjaar 1940. De Tweede Wereldoorlog is in alle hevigheid losgebarsten. Een jonge Pool wordt in het najaar van 1942 soldaat in het Poolse leger, dat als onderdeel van de geallieerde strijdkrachten in 1944 Vlaanderen en het zuiden van Nederland bevrijdt. Hij keert na de oorlog terug naar zijn verscheurde vaderland. Zijn dochter vecht vijftig jaar later haar eigen oorlog en ontdekt een geheim als ze het dagboek van haar vader te lezen krijgt. 

Vulkaan Kick 'em Jenny op punt van uitbarsten

Een onderwatervulkaan voor de kust van het Caribische eiland Grenada staat op punt van uitbarsten. Wetenschappers waarschuwen ervoor dat een uitbarsting schepen in het gebied tot zinken kan brengen en dat er dan mogelijk stenen uit het water schieten. Dat meldde CNN zaterdag.

De vulkaan Kick 'em Jenny ligt zo'n 180 meter onder het wateroppervlak en rommelt al twee weken. Op donderdag hebben de autoriteiten in Grenada dreigingscode oranje afgekondigd. Die code wordt alleen afgegeven als de vulkaan binnen 24 uur kan uitbarsten. Een uitbarsting veroorzaakt mogelijk een kleine vloedgolf.

In de regio van de vulkaan mag niet meer gevaren worden, om incidenten te voorkomen. Bij een uitbarsting van Kick 'em Jenny in 1944 kwamen zestig mensen om het leven die met een boot bij de vulkaan voeren. De laatste uitbarsting was in 2001.

Vulkaan Grenada op punt van uitbarsten
Vulkaan Grenada op punt van uitbarsten (Foto: ANP)

Man rijdt opzettelijk over fietser heen

In Roosendaal heeft een man vrijdagavond bewust een 27-jarige fietser aangereden en overreden vanwege een verkeersruzie. Hij ging er daarna vandoor, maar is kort daarop door de politie bij Rucphen aangehouden. Dat meldde de politie zaterdag.

De politie kreeg rond 21.30 uur een melding binnen over het opzettelijk inrijden op een fietser, die daardoor zwaargewond raakte. De 20-jarige man uit Roosendaal reed op de Lorentzstraat achteruit tegen het slachtoffer aan, waarna hij vooruit reed en nog eens achteruit over de fietser heen reed. Het slachtoffer is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

De verdachte werd twintig minuten na het incident aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Hij wordt verdacht van poging tot moord of doodslag. Hij heeft zijn rijbewijs moeten inleveren en heeft een drugstest moeten doen. De man had namelijk hennep bij zich.

Man rijdt opzettelijk over fietser heen
Man rijdt opzettelijk over fietser heen (Foto: ANP)

Transferoverzicht: Liverpool smijt met geld

De afgelopen dagen zijn verschillende spelers opnieuw van club gewisseld. Zo zijn Tjaronn Chery en Steven Berghuis van Nederland naar Engeland vertrokken. In de Engelse competities is er geld genoeg, gezien de 46 miljoen die Liverpool voor Christian Benteke over had. Hieronder een overzicht:

 Transfers Nederland

Speler Van Naar
Tjaronn Chery FC Groningen Queens Park Rangers
Genero Zeefuik FC Groningen Balikesirspor
Soufiane Laghmouchi FC Emmen FC Volendam
Niels Vorthoren MVV BK Hacken
Tarik Evre Vitesse Orduspor
Ralf Seuntjes Telstar VVV-Venlo
Burak Saban FC Groningen Orduspor
Ruben Schaken Inter Baku ADO Den Haag
Jason Bourdouxhe Eindhoven VVV-Venlo
Steven Berghuis AZ Watford
Eli Babalj AZ Adelaide

Transfers Buitenland


Speler Van Naar
Stefan Savic Fiorentina Atletico Madrid
Mariano Girondins Bordeaux Sevilla FC
Issa Cissokho Nantes Genoa
Matteo Brighi Sassuolo Bologna
Ivan Ramis Levante Eibar
Andrea Lazzari Fiorentina Carpi
Stefano Beltrame (Huur) Juventus FC Pro Vercelli
Yuki Ono Standard Luik Sint Truidense
Jeff Louis Standard Luik SM Caen
Sergiy Bolbat (Huur) Shakhtar Donetsk Lokeren
Aleksandar Mitrovic Anderlecht Newcastle United
Allan Udinese Napoli
Benjamin Stambouli Tottenham Hotspur Paris Saint-Germain
Matthew Ryan Club Brugge Valencia
Nolan Roux LOSC Lille Saint-Etienne
Francisco Rodriguez FC Zurich Wfl Wolfsburg
Piotr Trochowski Sevilla FC Augsburg
Ederson Lazio Roma Flamengo
Andrea Costa Parma AC Empoli
Sinan Bolat FC Porto Club Brugge
Marko Scepovic (Huur) Olympiakos Excelsior Moeskroen
Evans Kondogbia AC Arles-Avignon Internazionale
Facundo Bertoglio (Huur) Dinamo Kiev Asteras Tripolis
Nnamdi Oduamadi (Huur) AC Milan Sanliurfaspor
Partick Bamford (Huur) Chelsea Crystal Palace
Kenneth Omuero (Huur) Chelsea Kasimpasa
Eric Lanini (Huur) Juventus Virtus Lanciano
Giuseppe Nicolao Napoli AS Melfi
Stefano Padovan (Huur) Juventus Virtus Lanciano
Mario Prezioso (Huur) Napoli AS Melfi
Christian Benteke Aston Villa Liverpool
Mario Suarez Atletico Madrid Fiorentina
Bernard Mensah Vitoria Guimaraes Atletico Madrid
Jose Manuel Jurado Spartak Moskou Watford
Gilberto Botogafo Fiorentina
Ricardo Quaresma FC Porto Besiktas
David Pizarro Fiorentina Wanderers
Olivier Occean Eintracht Frankfurt Odds BK
Miguel Britos Napoli Watford
Duvan Zapata (Huur) Napoli Udinese
Leonardo Spinazzola (Huur) Juventus Perugia
Francesco Anacoura (Huur) Juventus AC Rimidi
Filippo Penna Juventus Virtus Lanciano
Evans Kondogbia (Huur) Internazionale Renate
Jefferson Farfan Schalke 04 Al-Jazira
Alex McCarthy Queens Park Rangers Crystal Palace
Michael Gregoritsch Bochum Hamburger SV
Carlos Ascues Melgar Vfl Wolfsburg
Rene Krhin Internazionale Granada
Gaetano Monachello AS Monaco Atalanta Bergamo
Cani Villarreal Deportivo La Coruna
Cristian Rodriguez Atletico Madrid Independiente
Cristian Ceballos Tottenham Hotspur Charlton Athletic
Deian Boldor AS Roma Virtus Lanciano
Bernard Mensah (Huur) Atletico Madrid Getafe
Jean-Charles Castelletto Auxerre Club Brugge
Lima Benfica Al-Ahli
Kevin Kuyranyi Dinamo Moskou 1899 Hoffenheim
Alfred Finnbogason (Huur) Real Sociedad Olympiakos

Uitslag VT3 Grand Prix van Hongarije

Lewis Hamilton heeft tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd op de klokken gezet. De Brit was bijna een honderdste sneller dan Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Sebastian Vettel zette op ruime afstand de derde tijd neer, gevolgd door Daniil Kvyat en Carlos Sainz. Max Verstappen reed de zevende tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:22.997   12
2 N. Rosberg Mercedes 1:23.095 +0:00.098 20
3 S. Vettel Ferrari 1:23.886 +0:00.889 19
4 D. Kvyat Red Bull 1:24.215 +0:01.218 17
5 C. Sainz Toro Rosso 1:24.326 +0:01.329 22
6 N. Hülkenberg Force India 1:24.483 +0:01.486 30
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:24.678 +0:01.681 22
8 F. Alonso McLaren 1:24.846 +0:01.849 16
9 D. Ricciardo Red Bull 1:24.929 +0:01.932 12
10 R. Grosjean Lotus 1:24.941 +0:01.944 22
11 P. Maldonado Lotus 1:24.953 +0:01.956 16
12 F. Massa Williams 1:25.094 +0:02.097 13
13 J. Button McLaren 1:25.229 +0:02.232 16
14 V. Bottas Williams 1:25.345 +0:02.348 17
15 S. Perez Force India 1:25.393 +0:02.396 25
16 K. Räikkönen Ferrari 1:25.661 +0:02.664 12
17 F. Nasr Sauber 1:26.060 +0:03.063 20
18 M. Ericsson Sauber 1:26.095 +0:03.098 20
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:28.757 +0:05.760 20
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:28.908 +0:05.911 19

Schoonspringsters naar finale WK

De Nederlandse schoonspringsters Uschi Freitag en Inge Jansen hebben zaterdag op de WK in het Russische Kazan de finale bereikt op de 3 meter plank synchroon. Ze sprongen in de kwalificaties naar een puntentotaal van 273,60. Dat bleek de elfde score. De finale staat gepland voor zaterdagmiddag 17:30.

Het Chinese duo Tingmao Shi en Minxia Wu maakte de beste indruk in de kwalificaties (312,90), gevolgd door Jennifer Abel en Pamela Ware uit Canada (302,01). Samantha Mills en Esther Qin ui Australië sprongen naar de derde score (291,90).

Schoonspringsters naar finale WK
Schoonspringsters naar finale WK (Foto: ANP)

'Politie moet tweede taal kunnen spreken'

Vanaf heden worden nieuwe rekruten van de Londense politie verondersteld een tweede taal te kunnen spreken. Buiten het Engels om zou men een van de 14 geselecteerde talen machtig moeten zijn om kans te maken op een baan als politieagent in de Engelse hoofdstad.

Het idee hierachter zou zijn dat agenten dan kunnen communiceren met inwoners van de stad die zelf het Engels niet, of niet goed kunnen spreken.

Agenten in spe kunnen kiezen uit Yoruba (een taal die in Nigeria gesproken wordt), Hebreeuws, Arabisch, Hindi, Punjabi, Italiaans, Duits, Turks, Grieks, Spaans, Pools, Portugees, Sinhali (Sri Lankees) en Bengali.

Criticasters vinden het vreemd dat wel het Duits op de lijst staat, maar talen als Mandarijn, Roemeens of Gujurati ontbreken. Volgens een woordvoerder van de lokale conservatieven is Duits volslagen overbodig. "Alle Duitsers in de stad spreken keurig Engels", meent Andrew Boff. "Zelfs de Duitsers spreken liever geen Duits"

"Mandarijn staat er niet tussen, terwijl veel slachtoffers van criminaliteit vaak chinezen zijn", vervolgt Andrew. "En dan zijn er nog anderen, zoals Litouws. Dat wordt veel gesproken in de buurt waar ik woon."

"Ik ben het ermee eens dat de politiemacht meer een afspiegeling zou moeten zijn van Londen, maar ik zet grote vraagtekens bij het verplicht stellen van een tweede taal."

De hoofdcommissaris is echter vrij duidelijk: "Er worden bijna 300 talen gesproken in de hoofdstad. We hebben mensen nodig die zichzelf kunnen uitdrukken in de gebieden waar die talen gesproken worden".


Politie paraat voor studentenbetoging Londen (ANP)

Trailer: Hannibal - The Great Red Dragon

NBC heeft een promo vrijgegeven voor The Great Red Dragon, aflevering acht van het voorlopig laatste seizoen van Hannibal.

De tv-serie is gebaseerd op het boek Red Dragon van Thomas Harris, de eerste uit een serie boeken over de seriemoordenaar Hannibal Lecter, maar de daadwerkelijke verhaallijn van het boek begint pas nu, na tweeënhalf seizoen. In de promo is te zien hoe Hannibal eindelijk achter tralies wordt gezet en wordt het personage Francis Dolarhyde geïntroduceerd.

Hannibal heeft, inclusief deze aflevering, nog zes afleveringen te gaan voordat er waarschijnlijk een einde komt aan de serie; NBC maakte onlangs bekend geen vierde seizoen te willen. Showrunner Bryan Fuller legde daarna uit dat het moeilijk is een nieuw thuis te vinden voor de serie, in een persconferentie waar ook Richard Armitage sprak over Dolarhyde, het personage waar hij gestalte aan geeft.

De serie is niet meer in Nederland op televisie te zien. Wel kunnen de eerste twee seizoenen worden bekeken bij Videoland.

Van Rouwendaal net naast medailles op WK

Sharon van Rouwendaal is bij de wereldkampioenschappen zwemsporten in Kazan er niet in geslaagd een medaille te behalen op de vijf kilometer open water. De 21-jarige zwemster tikte 7,1 seconden later aan dan de Amerikaanse winnares Haley Anderson. De Griekse Kaliopi Araouzou eindigde als tweede, net voor de Duitse Finnia Wunram.

Van Rouwendaal dicteerde de race vanaf de start en probeerde meerdere malen weg te springen uit de grote groep met favorieten. Deze aanvallen werden allemaal gepareerd maar de Baarnse slaagde er wel in de grote groep uit te dunnen tot vier personen. Dit groepje van vier ging sprinten om de wereldtitel. In deze sprint bleek de Amerikaanse, die ook al wereldkampioen werd in 2013, de sterkste. Van Rouwendaal kon ondanks haar ervaring op de langebaan geen potten breken.

Sharon van Rouwendaal komt dinsdag nog in actie op de tien kilometer open water. Ook zal zij deelnemen aan het langebaantoernooi dat volgende week begint. Zaterdagmiddag staat de vijf kilometer voor mannen op het programma zonder Nederlandse inbreng.

Van Rouwendaal vierde op 5 km WK open water

Van Rouwendaal vierde op 5 km WK open water (Foto: ANP)

Kaartverkoop stokt door wildgroei festivals

Er is sprake van een wildgroei aan festivals in Nederland en dat merkt een aantal organisatoren aan de stroperige kaartverkoop. Overdaad schaadt, redeneert Jan Smeets. De organisator van Pinkpop weet op basis van enquêtes dat festivalbezoekers gemiddeld maximaal drie festivals per jaar aandoen. "Meer valt financieel en fysiek niet op te brengen", zegt Smeets.

Lowlands maakte deze week bekend dat er nog ruim 15.000 van de 55.000 kaarten beschikbaar zijn. Vorig jaar was Lowlands al in mei uitverkocht en in de jaren daarvoor duurde de voorverkoop van het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen slechts een paar uur.

"Het is een bomvolle festivalzomer met elk weekend meerdere festivals waar mensen uit kunnen kiezen. Ze kunnen hun geld maar één keer uitgeven en dus maken ze een weloverwogen beslissing'', zegt Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann over de kaartverkoop voor de komende editie. "Een verklaring is dat er ontzettend veel festivals zijn. Ik kan me ook voorstellen dat mensen de volledige line-up afwachten voordat ze een besluit nemen."

Knoop doorhakken
"Wel is het zo dat er tot vier of vijf jaar geleden een paar weken voor Lowlands ook nog kaarten beschikbaar waren, dus de situatie is nu eigenlijk genormaliseerd. Je zag de afgelopen jaren dat het festival vaak al was uitverkocht zonder dat het grootste deel van het programma bekend was, soms zelfs geen enkele naam. Mensen hakken nu later de knoop door", vervolgt Bollmann, marketingmanager bij Mojo. "Je moet ook kijken naar de schaal van het festival. Sommige kleinere evenementen zijn inderdaad snel uitverkocht, maar bij Lowlands gaat het om 55.000 mensen die allemaal drie dagen komen. We zitten nu op 40.000 verkochte kaarten. Dat is toch een kleine stad."

"Zwarte Cross in Lichtenvoorde heeft dit weekend allesbehalve last van het enorme aanbod festivals. De zaterdag en zondag waren al ruim voor aanvang van het festival uitverkocht en dat is voor het eerst in de geschiedenis. "Ieder jaar hebben we meer bezoekers, ook dit jaar gaan we het recordaantal van 185.000 bezoekers overschrijden", zegt Zwarte Cross-woordvoerder Pieter Holkenborg.

Subgroep
''We vinden het belangrijk dat Zwarte Cross laagdrempelig is voor een brede doelgroep. Iedere muziekstijl is vertegenwoordigd met twintig podia. Het is geen festival voor een subgroep"
, vervolgt Holkenborg. "Daarbij komt, dat we goedkoop zijn. Early birds betaalden voor een dagkaart 15 euro en kregen daar op vrijdagavond Anouk voor."

Pinkpopbaas Jan Smeets spreekt van een overaanbod van festivals. "Gelukkig zijn de onderlinge verschillen groot. Mysteryland is niet te vergelijken met Zwarte Cross en dit van oorsprong motorcrossevenement is weer een groot verschil met Lowlands." Smeets merkt op dat grote dancefestivals als Dance Valley evenmin zijn uitverkocht, Tomorrowland in België uitgezonderd. "Alleen popfestivals met echt goede namen doen het goed, zoals Best Kept Secret, Into the Great Wide Open en Down the Rabbit Hole. Elk festival probeert zijn slag te slaan. De ene lukt het wel, en als het niet lukt heeft dat vaak te maken met overdaad schaadt."

Uitgeteld
"Het is financieel en fysiek niet op te brengen om zoveel festivals te bezoeken", zegt Smeets. "Na drie dagen Lowlands zijn bezoekers uitgeteld en moeten ze bijkomen. Uit enquêtes blijkt dat mensen gemiddeld maar twee, maximaal drie festivals per jaar bezoeken, te beginnen met Paaspop of Pinkpop."

De Pinkpopbaas weet op basis van onderzoeken dat Nederlanders gemiddeld maar drie tot vier jaar achter elkaar popfestivals bezoeken. "Totdat ze wat ouder worden, verkering krijgen en gaan cocoonen. Het is toch een hormonenkwestie. Het zoeken van een toekomstige partner gaat op een festival met duizenden bezoekers gemakkelijker dan in een klein café."

Lowlands heeft mogelijk moeite de hoge verwachtingen waar te maken, oppert Smeets. En het huidige festivalpubliek is grillig, voegt hij eraan toe. "Dit jaar wil niemand Tomorrowland missen, maar dat kan over twee jaar anders zijn."

Kaartverkoop stokt door wildgroei festivals
Kaartverkoop stokt door wildgroei festivals (Foto: BuzzE)

Arrow brengt personage weer tot leven

In wat gezien mag worden als een spoiler voor wie Arrow seizoen 3 nog niet heeft gezien, heeft executive producer Marc Guggenheim aangekondigd dat de dood van Sara Lance, die in het begin van het derde seizoen om het leven kwam, in het begin van seizoen 4 zal worden opgelost.

Het is allang geen geheim meer dat het personage terugkeert; Caity Lotz was al aangekondigd als castlid voor de spin-off Legends of Tomorrow en de trailer voor deze serie liet zelfs deels zien hoe ze weer tot leven kwam. Onduidelijk was het tot nu toe wanneer kijkers die gebeurtenis zelf mochten meemaken: moesten ze daarvoor wachten tot de première van Legends of zal de wederopstanding plaatsvinden in Arrow? Volgens Guggenheim is het dat laatste.

"We gaan het onderwerp met beide handen beetpakken," meldt de producer. "We hebben een geweldige aflevering die zich bezighoudt met Sara, haar dood en wederopstanding. In Arrow is niets makkelijk, dus het wordt niet zo simpel als haar gewoon onderdompelen." Hij verwijst naar de Lazarus Pit, een poel van speciaal water die wonden kan helen en de doden tot leven kan wekken. Afkomstig uit de comics, heeft de Pit in het vorige seizoen al een ander personage tot leven gewekt. Omdat de Pit als bijeffect heeft dat een persoon na wederopstanding een ander persoon kan zijn, zal Lance vanaf de eerste afleveringen van Arrow 4 bekend staan als de White Canary, waar ze voorheen Canary genoemd werd.

Aflevering 8 van seizoen 4 zal de crossover-aflevering met The Flash worden. Hierin zal ook veel verhaal worden opgezet voor de Legends of Tomorrow-personages. Het nieuwe seizoen start op 7 oktober in de VS, maar wanneer Arrow 4 in Nederland start is niet bekend. Ook is nog steeds onduidelijk wanneer fans van de franchise het eerste seizoen van The Flash aangeboden krijgen. Die serie begint tegelijk met Arrow aan een nieuw seizoen: de eerste aflevering is in de VS te zien op 6 oktober.

Legends of Tomorrow: Sara Lance in de Lazarus Pit
Legends of Tomorrow: Sara Lance in de Lazarus Pit

Touretappe van vandaag: de Alpe d'Huez

 De sprinters zullen verheugd zijn, want vandaag staat de laatste bergetappe op het programma in de Tour de France. Na de lastige rit van gisteren krijgen de renners vandaag weer twee zware cols voor hun kiezen. In de 110 kilometer lange etappe wacht eerst weer de Col de la Croix de Fer en wordt er gefinisht op de Alpe d'Huez.

De laatste kans voor Nairo Quintana om Chris Froome nog uit het geel te krijgen. De Brit verloor gisteren ruim een halve minuut, maar staat nog steeds 2.38 voor op de Colombiaan, die vroeg zal moeten aanvallen. Ook de strijd om plaats drie ligt nog open en dat zal gaan tussen Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. 

Modane Valfréjus
Modane is een klein stadje in de Franse Alpen. Het heeft slechts 3.500 inwoners, maar heeft dan wel weer een internationaal treinstation. Dit omdat het stadje deel uit gaat maken van het traject van een spoorverbinding tussen Lyon en Turijn, die in 2020 voltooid moet zijn. 

Modane was vier jaar geleden ook al startplaats voor de rt naar de Alpe d'Huez. Die rit werd toen gewonnen door Pierre Rolland, die deze Tour ook weer meerijdt. Gisteren was hij nog in de aanval en staat momenteel op de tiende plaats in het klassement.

Alpe d'Huez
De Alpe-d’Huez krijgt vandaag voor de 29e keer de Tour op bezoek. Het stadje kent 1.345 inwoners en is het wintersportresort van Isère. De laatste winnaar op de berg was Christophe Riblon in 2013. In die etappe gingen de renners twee maal over de berg. 

De berg staat bij ons vooral bekend als de Nederlandse berg. Van de 26 voorgaande aankomsten werden er liefst acht gewonnen door een Nederlander. Joop Zoetemelk, Peter Winnen en Hennie Kuiper wisten twee keer te winnen. Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse wonnen hem één keer. Theunisse was de laatste winnaar in 1989.

Etappebeschrijving

De etappe van vandaag zou eigenlijk eerst over de Galibier gaan, maar een ingestortte tunnel staat een passage over de Alpenreus in de weg. In plaats daarvan zullen de renners, na 25 dalende kilometers, weer beginnen aan de Croix de Fer, die gisteren ook al werd beklommen. Dit keer echter vanaf een andere kant. Dat maakt de klim niet minder lastig, met zijn 29 kilometer aan ruim vijf procent. De zware kilometers zitten vooral aan het begin en het absolute einde van de klim.

Profiel van de twintigste etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de twintigste etappe (Bron: LeTour.fr) 

Na een lange afdaling en ruim tien vlakke kilometers rijden de renners naar de gevreesde Alpe d'Huez. Het is misschien niet de meest zware col, maar gisteren was het aan de renners te zien dat elke berg een zware is. De klim is veertien kilometer lang aan acht procent, waarvan het begin met stukken boven de tien procent het zwaarste is. Na tien kilometer volgt er nog een zwaar stuk, waarna de renners de finish al kunnen ruiken. Die finish zal voor velen, na vier zware Alpenritten, als een ware bevrijding voelen.

Profiel van de Alpe d'Huez (Bron: LeTour)Profiel van de Alpe d'Huez (Bron: LeTour) 

Algemeen klassement na negentiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 78h 37' 34''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 38''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 05' 25''
4. Vincenzo Nibali Ita Astana + 06' 44''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 07' 56''
6. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 08' 55''
7. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 12' 39''
8. Bauke Mollema NED Trek + 13' 22''
9. Romain Bardet Fra AG2r + 14' 08''
10. Pierre Rolland Fra Europcar + 17' 27''
11. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 18' 25''
12. Samuel Sanchez Spa BMC + 19' 27''
13. Serge Pauwels Bel MTN-Qhubeka + 26' 48''
14. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 27' 00''
15. Geraint Thomas GBr Team Sky + 27' 24''
16. Thibaut Pinot Fra FDJ + 40' 40''
17. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 57' 49''
18. Mikael Cherel Fra AG2r + 59' 26''
19. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 59' 42''
20. Jan Bakelants Bel AG2r + 01h 12' 21''

FOK!sport favorieten voor de etappe
 De klassementsrenners zullen vandaag ook hebben aangestipt voor een mogelijke ritzege. Immers is een overwinning op de Alpe d'Huez een mooie om op je lijstje te zetten. De rest van het peloton zal ook hun benen voelen en wellicht al blij zijn dat ze een tijd kunnen aanhaken. Gezien de vorm van gisteren lijkt Nairo Quintana de voornaamste kandidaat om de zege te pakken. Vanuit Nederlands perspectief lijkt Steven Kruijswijk een kanshebber op een mooie klassering.

***** Nairo Quintana
**** Chris Froome
*** Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali
** Alejandro Valverde, Alberto Contador
* Romain Bardet, Robert Gesink, Thibaut Pinot

Meer actie in trailer voor The Scorch Trials

Het doolhof was nog maar het begin, zo meldt de nieuwe trailer voor het vervolg op The Maze Runner ons. In The Scorch Trials zijn de kids vers het doolhof uit en ontdekken ze dat de wereld flink naar de klote is.

De wereld is, hoe kan het ook anders voor het young adult-genre, post-apocalyptisch en vereist van de hoofdfiguren om veel fysieke uitdagingen aan te gaan om de waarheid te achterhalen. Precies, genre. Maar de actie lijkt flink in orde.

In Maze Runner: The Scorch Trials worden rollen gespeeld door Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Lili Taylor, Thomas Brodie-Sangster en Aidan Gillen. Regisseur Wes Ball, voor wie The Maze Runner zijn regiedebuut was, keert terug achter de megafoon. De film verschijnt op 17 september.

Zestig herrieschoppers opgepakt in Amsterdam

In een flatwoning in Amsterdam Zuidoost zijn zaterdagochtend vroeg zestig feestvierende jongeren aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

De politie kreeg klachten over geluidsoverlast en kwam rond 04.00 uur bij de flat. Daar werden de twee politieauto's vanuit de woning op vierhoog bekogeld met flessen, glazen en blikjes. De agenten zochten dekking en bleven ongedeerd. Wel sneuvelde de voorruit van een van de politiewagens.

Met hulp van politiehonden en de Mobiele Eenheid zijn alle jongeren in de flatwoning aangehouden. Ze hebben de nacht in de cel doorgebracht en mogen zaterdag weer naar huis, maar wel met een bekeuring op zak.

Zestig herrieschoppers opgepakt in Amsterdam
Zestig herrieschoppers opgepakt in Amsterdam (Foto: ANP)

'China kan spionnen VS ontmaskeren'

De Chinese regering kan mogelijk Amerikaanse spionnen ontmaskeren aan de hand van informatie die is gestolen bij een cyberaanval op overheidscomputers. De hackers hebben informatie over miljoenen mensen die bij of voor de Amerikaanse overheid werken. Daarover berichtte The New York Times.

In de gestolen informatie wordt de identiteit van spionnen niet vrijgegeven, maar de Chinezen kunnen de informatie wel gebruiken om de geheim agenten op te sporen. Dat zeggen bronnen in de inlichtingenwereld tegen de krant.

Als de spionnen worden ontmaskerd kunnen ze nooit meer in het buitenland werken, aldus de bronnen. Ook kunnen de inlichtingendiensten niet meteen spionnen terughalen uit China, omdat zo'n actie de aandacht van de Chinese diensten trekt. Geheim agenten voor de CIA en andere Amerikaanse diensten werken vaak vanuit ambassades.

'China kan spionnen VS ontmaskeren'
'China kan spionnen VS ontmaskeren' (Foto: ANP)

Tyrese Gibson in gesprekken voor Green Lantern Corps

Het duurt nog vijf jaar voordat het zover is, maar Warner Bros. gaat Green Lantern een nieuwe kans geven. Dat was al een tijdje bekend, maar er is nog geen cast aangekondigd. Als het aan Tyrese Gibson ligt komt daar snel verandering in.

De acteur uit de Fast & Furious- en Transformers-films heeft gemeld in gesprekken te zijn met Warner Bros. over een rol in Green Lantern Corps, zoals de in juni 2020 te verschijnen film moet gaan heten.

"Ik heb al een aantal meetings gehad bij Warner Bros., dus we zien wel wat er gebeurt," aldus de acteur in een interview met Collider. "Ik vind wel dat er meer zwarte superhelden moeten zijn, maar dat is niet eens mijn motivatie. Ik denk dat ik de beste Green Lantern zou zijn gebaseerd op mijn fans die zes miljoen dollar aan bioscoopkaartjes hebben besteed. Ik denk dat er een fanbase is die erop zit te wachten dat ik het groene pak aantrek en mijn ding ga doen. Dus ik zou het graag willen bevestigen maar dat kan nog niet. We blijven het gewoon in de gaten houden."

Het Green Lantern Corps is in het universum van DC Comics een groep intergalactische ordehandhavers. De agenten, Green Lanterns geheten, hebben ieder een sector van het universum als hun 'wijk' en houden daar de boel in de gaten. Door de jaren heen zijn diverse personages van onze planeet aangesteld als een Green Lantern, waarvan Hal Jordan de bekendste is. Hij werd in 2011 gespeeld door Ryan Reynolds in Green Lantern, maar de film flopte. Een andere bekende Green Lantern uit de comics is John Stewart (niet te verwarren met de talkshowhost), die sinds 1971 actief is. Hij is tot op heden de enige zwarte Green Lantern, al introduceerde de uitgever een aantal jaar geleden wel een moslim als nieuwe ruimte-agent.

De Green Lantern Corps-film zou naar verluidt een buddy cop movie gaan worden, met twee Lanterns in de hoofdrollen. Chris Pine wordt al een tijdje genoemd als kanshebben voor de rol van Hal Jordan, maar ook dat is slechts nog speculatie.

Green Lantern (DC Comics): Hal Jordan / John Stewart
Hal Jordan en John Stewart

Vertragingen Kanaaltunnel door migranten

Mensen die via de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië willen reizen moeten rekening houden met vertragingen. Migranten die via de tunnel Engeland proberen te bereiken zorgen voor problemen bij de dienstverlening. Kort voor middernacht werd het treinverkeer stilgelegd.

De treinen rijden zaterdagochtend weer volgens schema, maar er moet rekening worden gehouden met vertragingen. Dat heeft tunnelbeheerder Eurotunnel laten weten. Wie naar Frankrijk reist, moet rekening houden met een wachttijd van maximaal vier uur. Naar Engeland is de vertraging ongeveer een uur.

Volgens Eurotunnel wordt de politie in Frankrijk elke nacht gebeld vanwege migrantenproblemen in Calais. De groepen migranten zijn goed georganiseerd en werken volgens een plan. Een aantal van hen zou proberen aan boord te komen van treinen, die 145 kilometer per uur rijden.

Vertragingen Kanaaltunnel door migranten
Vertragingen Kanaaltunnel door migranten (Foto: ANP)

Extreme wind-des-verderfs komt eraan

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer langs de westkust. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland geldt zaterdag code oranje. In dat gebied kunnen zeer zware windstoten voorkomen tot 110 kilometer per uur. Voor de rest van het land geldt code geel. Daar worden windstoten verwacht van 80 à 90 kilometer per uur, in het Waddengebied en op het IJsselmeer tot 100 kilometer per uur.

De stormachtige wind gaat aan het eind van de ochtend het eerst waaien in het zuidwestelijk kustgebied en verplaatst zich in de middag over het land naar het noordoosten. Pas in de avond wordt het weer rustiger.

Verder komen er in de ochtend en in de eerste helft van de middag vooral in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien voor. Plaatselijk gaan die gepaard met hagel.

Zeer zware windstoten verwacht aan de kust
Zeer zware windstoten verwacht aan de kust (Foto: ANP)

Honkballers slaan Curaçao weg

Het Nederlands honkbalteam heeft vrijdag bij het World Port Tournament in Rotterdam ongekend hard uitgehaald. Oranje rolde Curaçao in zeven innings met liefst 19-1 op. Daardoor is de ploeg van bondscoach Steve Janssen geplaatst voor de finale, die op zondag wordt gespeeld. De tegenstander is de winnaar van het duel op zaterdag tussen Cuba en Curaçao.

Het ontketende Nederland leidde na de eerste inning al met 8-0. Ook daarna bleven de slagkracht en het defensieve spel van Oranje van hoog niveau. Alleen in de zesde inning bleef de thuisploeg droog staan. Nadat Curaçao de nul van het bord had geslagen in de zevende inning was het ongelijke duel vroegtijdig afgelopen.

Eerder in het toernooi won Nederland al met 10-6 van Curaçao.

Honkballers slaan Curaçao weg
Honkballers slaan Curaçao weg (Foto: ANP)

'Komst asielzoekers zorgt voor banen'

De toestroom van asielzoekers is goed voor de werkgelegenheid. Sinds het voorjaar van 2014 is het aantal banen bij de opvang en afhandeling van asielprocedures met 60 procent toegenomen. Er kwamen duizend fulltime arbeidsplaatsen bij. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het gaat om functies bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), bijvoorbeeld als beoordelaar van asielverzoeken, tolk en woonbegeleider. Ook indirect zijn er banen bijgekomen, onder meer voor toeleveranciers en advocaten maar ook bij supermarkten en snackbars in de buurt van opvanglocaties.

'Komst asielzoekers zorgt voor banen'
'Komst asielzoekers zorgt voor banen' (Foto: ANP)

Straatparade Zomercarnaval afgelast om storm

De straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam is afgelast vanwege de verwachte stormachtige wind. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten. Het besluit is genomen in overleg met de gemeente en de hulpdiensten.

Bezoekers die van plan waren naar het Zomercarnaval te komen, wordt afgeraden naar Rotterdam te reizen. "De beslissing om het evenement niet door te laten gaan is niet makkelijk geweest. We hebben alle mogelijke alternatieven onderzocht, maar de verwachte weersomstandigheden zijn simpelweg te risicovol om het evenement te laten plaatsvinden", aldus festivaldirecteur Guus Dutrieux.

Het is in het 31-jarig bestaan van het Zomercarnaval de eerste keer dat het wordt afgeblazen. Volgens een woordvoerder is het onmogelijk om de straatparade te verplaatsen naar een andere dag. "Daar is de organisatie te groot voor". Hij kan nog niet zeggen hoe groot de financiële strop is en of het afgelasten van het Zomercarnaval is gedekt door de verzekering.

De straatparade, een feestelijke parade van praalwagens en bont uitgedoste dansers en danseressen, zou om 13.00 uur beginnen bij treinstation Blaak en eindigen aan het eind van de Coolsingel. Het Zomercarnaval maakt deel uit van het grotere festival Robin Rotterdam Unlimited, dat in het teken staat van diversiteit. De overige festiviteiten zijn ook afgelast.

Straatparade Zomercarnaval afgelast om storm
Straatparade Zomercarnaval afgelast om storm (Foto: ANP)

'Optimisme beleggers neemt af'

Het optimisme onder beleggers in Nederland is deze maand een stuk teruggezakt, blijkt uit onderzoek van ING. De financiële markten waren de afgelopen maand in de ban van Griekenland en China. De onrust hierover heeft het vertrouwen van de beleggers geen goed gedaan.

De zogeheten BeleggersBarometer van de bank kwam deze maand uit op 124 punten. Dat is een stevige daling ten opzichte van vorige maand, toen de graadmeter nog een score van 137 aangaf.

Het oordeel van de beleggers over hun eigen beleggingsportefeuille en over de algemene economische situatie in Nederland is iets negatiever ten opzichte van juni. Dit zelfde geldt voor hun verwachtingen voor de komende drie maanden.

Opluchting
ING denkt wel dat de stemming onder beleggers snel weer zal verbeteren. De opluchting over het akkoord tussen Griekenland en de rest van de eurolanden, en het einde van de forse koersval op de Chinese beurs, vertaalde zich recent in een winst van bijna 10 procent op de Europese beurzen.

De bank peilt al sinds 2002 maandelijks het vertrouwen onder particuliere beleggers. De beleggersindex van ING loopt van 0 tot 200. Scores boven de 100 duiden op een optimistische teneur.

'Optimisme beleggers neemt af'
'Optimisme beleggers neemt af' (Foto: ANP)

Recordaantal bezoekers Vierdaagsefeesten

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen hebben een recordaantal bezoekers getrokken. Ruim 1,5 miljoen mensen genoten tijdens de wandelweek van muziek, theater, terrassen en kraampjes met eten. Dat zijn er 56.500 meer dan vorig jaar, zo heeft de organisatie van de Vierdaagsefeesten laten weten.

"Een record was geen ambitie, maar het overkomt je, alles klopte dit jaar", aldus de organisatie. Het evenement begon vorige week zaterdag. De Vierdaagse zelf begon dinsdag.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben schoonmaakploegen de straten schoongemaakt en zijn alle podia en licht- en geluidsapparatuur opgeruimd.

Recordaantal bezoekers Vierdaagsefeesten
Recordaantal bezoekers Vierdaagsefeesten (Foto: ANP)

Kinderboeken in Venetië verboden om 'gender kwesties'

De kersverse burgemeester van Venetië neemt zijn verkiezingsbelofte wel heel serieus. Luigi Brugnaro verbant namelijk bijna vijftig kinderboeken omdat er 'gender-kwesties' worden aangekaart.

Zo mogen de Venetiaanse kinderen geen boeken van babypinguïn Tango meer lezen, want hij heeft twee vaders. Ook 'Blauwtje en geeltje' van Leo Lionni is niet meer voor de kinderen bestemd. In dit verhaal worden twee kleuren vriendjes, omarmen elkaar en worden daarna groen.

De burgemeester wil de kinderen tegen bepaalde denkbeelden beschermen, het verbieden van deze onschuldige kinderboeken hoort daarbij.

Uitgevers, auteurs, mensenrechtenorganisaties en veel burgers zijn ontzettend boos en beschuldigen de burgemeester van censuur. Zo'n 263 auteurs stuurden Brugnaro vorige week een brief met het verzoek hun boeken ook maar in de ban te doen. Uit protest zijn verschillende ouders begonnen met het organiseren van openbare lezingen uit de boeken. 

"Flauwekul" zegt Brugnaro, want in de bibliotheek en de boekwinkel zijn de titels nog gewoon te vinden. De boeken worden volgens de burgervader alleen verboden op de scholen. Hierdoor kunnen de ouders hun kroost met een gerust hart bij de leraar laten, in de wetenschap dat zij niet ongevraagd met niet-traditionele ideeën in aanraking komen. Ouders die willen kunnen gewoon naar de bibliotheek.

"De burgers van Venetië hebben voor mij gestemd in de wetenschap dat ik dit zou doen", zei hij vorige week bij een persconferentie,"zo werkt de democratie." Aldus de burgemeester.

Afgelopen dinsdag nog werd Italië door Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt omdat het als enige westerse land geen wettelijke erkenning heeft voor homokopppels. Premier Matteo Renzi beloofde nog dit jaar een wet te presenteren waarin de status van homostellen gereguleerd wordt.


'President Burundi moet met oppositie praten'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft president Pierre Nkurunziza van Burundi opgeroepen om een "betekenisvolle, serieuze" dialoog te starten met de oppositie in het Afrikaanse land. Dat liet het ministerie vrijdag Amerikaanse tijd weten.

Nkurunziza werd vrijdag uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen van dinsdag. De oppositie boycotte de stembusgang. Volgens de Nederlandse ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) waren de verkiezingen niet vrij en eerlijk. Kerry noemde ze vrijdag "zeer gebrekkig".

In Burundi ontstonden ongeregeldheden toen Nkurunziza bekendmaakte dat hij zich opnieuw kandidaat stelde. Hij was al twee termijnen president van Burundi. De grondwet staat een derde termijn niet toe, maar volgens de president wordt dit officieel pas zijn tweede ambtstermijn.

Burundi is een van de de allerarmste landen ter wereld.

'President Burundi moet met oppositie praten'
'President Burundi moet met oppositie praten' (Foto: ANP)

Haai doodt duiker bij Tasmanië

Voor de kust van het Australische eiland Tasmanië is zaterdag een duiker omgekomen door een aanval van een haai, meldden Australische media. Het slachtoffer was volgens omroep ABC in ondiep water op zoek naar sint-jakobsschelpen.

Een duikvereniging op Tasmanië meldt dat er meerdere duikers in het water waren toen de haai toesloeg. Aan boord van de boot waar het slachtoffer bij hoorde werd direct alarmgeslagen, door een vuurpijl af te steken. De politie heeft booteigenaren en duikers opgeroepen om niet naar het gebied te gaan waar de aanval was.

Volgens ABC is het voor het eerst in zeventien jaar dat er bij Tasmanië iemand door een haai wordt gedood.

Haai doodt duiker bij Tasmanië
Haai doodt duiker bij Tasmanië (Foto: ANP)

Woonwagenbewoners geven kijkje in de keuken

Woonwagenbewoners geven zaterdag een kijkje in de keuken met het woonwagenfestival 'Samen op Reis'. Op een kampeerterrein van Staatsbosbeheer in Zeewolde (Flevoland) komen bewoners van woonwagens uit heel Nederland bij elkaar voor een evenement waar vooral niet-woonwagenbewoners welkom zijn.

Met het festival willen de bewoners vooroordelen wegnemen en aan 'burgers' laten zien dat ze een eigen leefstijl en cultuur hebben. "Veel burgers weten weinig van het leven op een woonwagenkamp en hebben aarzeling om daar zo maar eens te gaan kijken", zegt de organisatie. "Tijdens het festival kunnen ze zien hoe een kamp er uit zag in de tijd dat woonwagenbewoners nog echt reisden, waarom ze gingen rondreizen en wat hun beroepen waren."

Daarnaast willen de woonwagenbewoners de relatie met de burgers en de overheid verbeteren. Er is veel muziek en 's avonds is een gemeenschappelijke barbecue. De Vereniging Behoud Woonwagencultuur organiseert het festival en wil er een jaarlijkse traditie van wil maken.

Woonwagenbewoners geven kijkje in de keuken
Woonwagenbewoners geven kijkje in de keuken (Foto: ANP)

Bulgaren kapen IP-adressen ministerie

Een Bulgaarse criminele bende heeft in november 2014 een week lang IP-adressen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in hun bezit gehad. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Het gaat om een zogeheten BGP-hijack. Dat de adressen zijn gekaapt, blijkt uit archiefmateriaal van RIPE (dat IP-adressen in Europa uitgeeft) en Spamhaus; een organisatie die waarschuwt voor het overnemen van IP-adressen door kwaadwillenden.

'Spamhaus heeft verdachte activiteiten gesignaleerd en de IP-adressen geblokkeerd op zijn blacklist', zegt Erik Bais, eigenaar van internetprovider A2B Internet. 'Dit betekent dat de Nederlandse overheid haar netwerken bijzonder slecht in de gaten houdt. Niemand had de aanval door.' Bais noemt de geslaagde aanval dan ook 'een enorme blamage'.

Verantwoordelijk
Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) heeft het ministerie gewaarschuwd over de BGP-hijack. Meteen na die melding heeft Buitenlandse Zaken contact opgenomen met de internetprovider. Volgens het NCSC zijn ministeries zelf verantwoordelijk voor het controleren van hun netwerken.

Het overnemen van IP-adressen is een bekend verschijnsel. Criminele bendes gebruiken de ruimte bijvoorbeeld voor het versturen van spam. Maar ze kunnen ook proberen om verder in de systemen van een organisatie te komen. De betreffende IP-adressen waren volgens Buitenlandse Zaken 'niet actief in gebruik'. Ook zijn er 'geen signalen van daadwerkelijk misbruik'.

Bulgaren kapen IP-adressen ministerie
IP-adressen Buitenlandse Zaken gekaapt door criminele Bulgaren.

[eSports] Eindresultaten Europese LCS

Fnatic heeft het reguliere seizoen van de Europese LCS (League of Legends Championship Series) afgesloten zonder ook maar een game te verliezen. Door in de laatste week te winnen van zowel Sk Gaming als Unicorns of Love sluit Fnatic het seizoen af met achttien winstpartijen en nul verliezen.

Al maandenlang wordt Fnatic gezien als de hoop van Europa voor de wereldkampioenschappen en het team lijkt de verwachtingen ook waar te maken. Het team, met Nederlander Febiven in de gelederen, wordt als kanshebber gezien voor het winnen van het wereldkampioenschap in oktober die in Europa wordt gehouden. Kenners noemen dit Fnatic al 'het beste team wat ooit in de Europese of Amerikaanse LCS heeft gespeeld.'

Fnatic hield het record voor langste zegereeks in de LCS al. Het vorige record stond op naam van Cloud9 dat in de Amerikaanse LCS elf keer achter elkaar won, dit record werd vier weken geleden dus al verbroken. De volgende missie voor Fnatic is het winnen van de Europese play-offs. De play-offs bepalen wie de officiële kampioen van Europa wordt en welke teams naar het wereldkampioenschap gaan. In deze play-offs stroomt Fnatic vanwege de eerste plek in de halve finale in. Roccat en Unicorns of Love gaan onderling uitmaken wie de andere finalist wordt.

Aan de andere kant van het toernooi staan H2K en Giants Gaming. De winnaar van deze ontmoeting zal doorgaan naar de andere halve finale en tegen Origen spelen. Origen is tijdens het reguliere seizoen tweede geworden en zal daarom in de halve finale instromen. 

Achter Giants Gaming heeft team Elements, het beste team van Europa vorig jaar, zich veilig gespeeld. Zij hebben evenveel overwinningen als Gambit Gaming, namelijk zeven, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van Elements. Gambit Gaming mag zich daarom gaan opmaken voor het spelen van play offs om niet te degraderen, datzelfde geldt ook voor Sk Gaming. Beide teams zullen gaan spelen tegen teams uit de Challenger Series, de divisie onder de LCS. Copenhagen Wolves zien we volgend jaar niet terug, ondanks dat zij in de laatste drie wedstrijden twee keer hebben gewonnen, degraderen zij uit de LCS.

Fnatic
Fnatic

Dennis Rodman steunt kandidatuur Trump

In de Verenigde Staten heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump er een nieuwe steunbetuiging bij: niemand minder dan oud-basketballer Dennis Rodman heeft gezegd dat hij Trump graag als president ziet.

De voormalig topbasketballer plaatste zijn steunbetuiging vrijdag op Twitter. De steenrijke zakenmagnaat Trump is één van de tot dusver zestien mensen die namens de Republikeinse partij de presidentskandidaat wil zijn. Trump, die met opzienbarende en beledigende uitspraken het nieuws haalt, voert de peilingen ruimschoots aan.

Rodman zegt in zijn tweet dat hij al jaren bevriend is met Trump. 'We hebben niet de zoveelste politicus nodig, maar een zakenman zoals Trump', twitterde Rodman. Trump plaatste een kleine twee uur later een bedankje.

De nu 54-jarige Rodman bleef na zijn succesvolle sportcarrière bekend als presentator, acteur en controversiële mediapersoonlijkheid. In februari 2013 baarde hij wereldwijd opzien door zijn bezoek aan Kim Jung-un, de dictator van Noord-Korea. Rodman heeft herhaaldelijk gezegd dat hij Kim Jung-un als een vriend voor het leven beschouwt. Trump prees Rodman destijds om zijn trip naar het stalinistische land.

IMF bevestigt Grieks verzoek om nieuwe lening

Het International Monetair Fonds (IMF) heeft bevestigd dat het een brief van Griekenland heeft ontvangen waarin het land om een nieuwe lening vraagt. Het verzoek wordt in overweging genomen, meldde het IMF vrijdagavond Amerikaanse tijd. Het IMF gaat met de Griekse autoriteiten en de Europese partners in gesprek over het verzoek.

Het Griekse ministerie van Financiën had eerder op vrijdag gemeld dat het formeel om een nieuwe lening had gevraagd.

IMF bevestigt Grieks verzoek om nieuwe lening
IMF bevestigt Grieks verzoek om nieuwe lening (Foto: ANP)

50 Cent moet meer betalen om sekstape

50 Cent moet nog eens twee miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro) betalen aan de vrouw wier sekstape hij online zette. Een rechtbank in New York bepaalde vrijdag dat de rapper een nog hogere schadevergoeding op moet hoesten, schrijft TMZ. Eerder deze maand bepaalde de rechter al dat 50 Cent het slachtoffer vijf miljoen dollar (4,5 miljoen euro) moet betalen.

Daarop vroeg de rapper, die werd geboren als Curtis Jackson, een persoonlijk faillissement aan. 50 Cent, die graag pronkt met sportwagens en dure sieraden, is naar eigen zeggen nog geen vijf miljoen waard. De bolides en juwelen waarmee hij op social media paradeert, zijn volgens de rapper bijna allemaal geleend. "Het is slechts entertainment", verklaarde hij eerder deze week.

Lastonia Leviston, die in de sekstape te zien is, eiste een schadevergoeding van vijftien miljoen dollar (13,6 miljoen euro). Leviston, die een kind heeft met 50 Cents rivaal Rick Ross, zei eerder dat ze zich vernederd voelt door de actie van 50 Cent. Die zou de sekstape in 2009 online hebben gezet om Rick Ross belachelijk te maken.

50 Cent moet meer betalen om sekstape
50 Cent moet meer betalen om sekstape (Foto: BuzzE)

Bizon valt selfie-makende vrouw aan

Een 43-jarige vrouw uit Mississippi is afgelopen dinsdag aangevallen door een bizon toen ze een selfie met het wilde beest wilde maken. De vrouw was met haar dochter in het Yellowstone National Park toen ze het samenzijn met het evenhoevige dier op de gevoelige plaat vast wilde leggen. De bizon was echter niet zo gecharmeerd door het gezwaai met de egospeer.

De vrouwen hadden net hun rug naar het dier gekeerd om een foto te maken toen ze het woeste beest aan hoorden komen. De vrouwen probeerden nog weg te rennen maar de 43-jarige moeder werd door de bizon op de hoorns genomen. De vrouwen stonden zo'n 5,5 meter van de bizon toen ze de selfie wilden maken. De vrouw is naar een lokaal hospitaal gebracht waar ze voor wat lichte verwondingen is geholpen.

Volgens woordvoerders van het natuurreservaat is dit al de vijfde keer deze zomer dat er iemand op hardhandige wijze een ontmoeting had met een bizon.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.