Herdenking jaar na de ramp met vlucht MH17

Ongeveer 1600 nabestaanden bezoeken vrijdag de herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein voor de vliegramp met vlucht MH17. Het is dan precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines dat vanaf Schiphol vertrok, boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten en neerstortte. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp gaan dan praten, maar ook muziek maken en dansen. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen. De herdenking in het NBC Congrescentrum duurt van 14.00 tot 15.45 uur en is besloten.

De Stichting Vliegramp MH17 heeft de herdenking georganiseerd. Nabestaanden hebben het programma zelf samengesteld. Behalve nabestaanden uit Nederland komen er ook enkelen uit andere landen. Verder is premier Mark Rutte te gast.

Ook in het rampgebied wordt vrijdag herdacht. In Grabovo en omgeving begint het programma om 08.00 uur lokale tijd. Eerst wordt er een kerkdienst gehouden, gevolgd door een korte processie naar de rampplek.

Op Schiphol kunnen mensen vrijdag stilstaan bij de ramp, buiten voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook de bloemenzee lag.

Herdenking jaar na de ramp met vlucht MH17
Herdenking jaar na de ramp met vlucht MH17 (Foto: ANP)