Parlement Hong Kong verwerpt omstreden kieswet

De volksvertegenwoordiging van Hong Kong heeft donderdag door de Chinese regering in Beijing gesteunde voorstellen voor een nieuwe kieswet verworpen. Na twee dagen van soms verhitte debatten liep de uiteindelijke stemming uit op een anticlimax, omdat de meeste pro-establishmentparlementariërs de vergaderzaal kort daarvoor verlieten.

Slechts acht leden stemden voor de voorstellen en 28 tegen. Om aangenomen te worden hadden de voorstellen de steun van ten minste 47 van de zeventig parlementsleden nodig. Parlementslid Jeffrey Lam sprak van een 'hiaat in de communicatie'; ze wachtten op de terugkeer van een collega die onwel was geworden. De parlementsleden vertrokken echter nadat hun verzoek om een schorsing van vijftien minuten was afgewezen.

"Als je naar hun schertsvertoning kijkt, kan je alleen maar medelijden met Hong Kong hebben dat wij aan zulke mensen zijn overgeleverd", zei pro-democratieparlementslid Emily Lau.

De regering van Hong Kong had aanvankelijk voorgesteld de hoogste leider van het gebied in 2017 rechtstreeks te laten kiezen en niet meer door een panel samengesteld uit lokale elites. Beijing ging daarmee akkoord, op voorwaarde dat de kandidaten eerst door die panels werden gescreend. Nu de voorstellen zijn afgewezen is de kans op een jarenlange politieke impasse groot. China en ook de regering van Hong Kong lieten weten dat bij afwijzing van de voorstellen alles bij het oude zou blijven.

China heeft teleurgesteld op de uitslag van de stemming gereageerd. Het resultaat was niet wat Beijing wilde zien, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken. Maar aangezien Hong Kong een onderdeel is van China, is het een binnenlandse aangelegenheid waar andere landen zich niet mee moeten bemoeien, voegde hij eraan toe.

De voormalige Britse kroonkolonie heeft in China de status van een bijzondere bestuurlijke regio, met een eigen juridisch en financieel systeem en burgerlijke vrijheden die inwoners van de rest van China niet hebben. De stad heeft zijn roerigste jaar achter de rug sinds Hong Kong in 1997 weer onder gezag van Beijing kwam. Tienduizenden mensen gingen in het afgelopen najaar de straat op om tegen de voorgestelde screening van kandidaten te protesteren.