Straf bevestigd, zweepslagen voor blogger

Je recht op vrije meningsuiting benutten? Kritische uitlatingen doen? In het streng-islamitische Saoedi-Arabië vinden ze dat niet zo leuk. Blogger Raif Badawi werd eerder al veoordeeld tot 10 jaar cel, duizend zweepslagen en een forse boete. Nu heeft het hoogste gerechtshof die straf nog eens bevestigd.

De 31-jarige Raif Badawi werd in mei vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van zo'n 240.000 euro. Op zijn blog en via tweets had hij zich kritisch uitgelaten over vrijheid van meningsuiting. Ook zou hij de islam hebben beledigd op een online discussieplatform dat hij had opgericht.

De zaak leidde internationaal tot veel protest. Amnesty International is een actie voor hem begonnen. Zweden riep zijn ambassadeur terug uit het Arabische land en de Verenigde Staten vroegen Saoedi-Arabië de eerdere uitspraak te herzien. Het was allemaal aan dovemansoren gericht. Het Hooggerechtshof in Saoedi-Arabië heeft de straf voor de liberale blogger bevestigd. Daartegen is geen hoger beroep meer mogelijk.