Geseling Saudische blogger weer uitgesteld

De geplande geseling van de Saudische blogger Raif Badawi is voor de derde opeenvolgende week uitgesteld. Naar de reden voor het uitstel is het nog gissen, zei mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag. De voorgenomen lijfstraf ontketende wereldwijd een storm van verontwaardiging.

De afgelopen twee weken werd de wekelijkse portie stokslagen ook al opgeschort, omdat Badawi's verwondingen na de eerste reeks van vijftig onvoldoende genezen waren. Die eerste serie van de in totaal duizend stokslagen werd op 9 januari in het openbaar toegediend voor een moskee in de stad Jeddah.

De 31-jarige Badawi heeft op een weblog dat hij was begonnen kritiek geleverd op de machtige Saudische geestelijkheid. De vader van drie kinderen is veroordeeld tot tien jaar cel en duizend stokslagen. Ook legde de rechter Badawi een boete van omgerekend 224 duizend euro op.

De stokslagen worden in wekelijkse series van vijftig toegediend, twintig weken lang. Badawi's vrouw, die naar Canada is gevlucht, zei donderdag dat haar man een nieuwe geseling niet meer kan verdragen.