Ruime overwinning in Israël voor partij Netanyahu

De Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu heeft de parlementsverkiezingen van dinsdag gewonnen. Het leek er lange tijd op dat de stembusgang zou uitlopen op een nek-aan-nekrace tussen Likud en de centrumlinkse Zionistische Unie, maar uiteindelijk won Netanyahu's partij met een ruime marge.

Likud komt, na het tellen van vrijwel alle stemmen, uit op dertig van de 120 zetels in de Knesset. De Zionistische Unie blijft steken op 24 zetels. Een verbond van vier Arabische fracties in de Knesset werd derde met veertien zetels.

Netanyahu riep dinsdagavond al de overwinning uit en zal nu een coalitie willen vormen met andere rechtse en religieuze partijen in de Knesset. "Tegen de verwachtingen in hebben we een grootse overwinning geboekt voor Likud", zei Netanyahu. "Ik ben trots op het Israëlische volk, dat op het moment van de waarheid het belangrijke wist te onderscheiden van randzaken."

Isaac Herzog, de leider van de Zionistische Unie die de afgelopen weken mocht dromen van een overwinning, heeft Netanyahu gefeliciteerd met de overwinning. Herzog heeft laten weten de voorkeur te geven aan een plek in de oppositie in plaats van samenwerking met Netanyahu. "Ik denk dat Israël vooral een ander geluid nodig heeft, een stem die een alternatief biedt en de waarheid vertelt", aldus Herzog.

De herverkiezing van Netanyahu is waarschijnlijk slecht nieuws voor het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. De premier maakte in de laatste dagen van de campagne een flinke ruk naar rechts en sloot de creatie van een Palestijnse staat uit. In het verleden sprak Netanyahu zich juist meermaals uit voor een tweestatenoplossing. Ook waarschuwde de premier dinsdag in een videoboodschap dat er veel Arabieren naar de stembus gingen. "De rechtse heerschappij loopt gevaar. Arabische kiezers gaan massaal naar de stembus. Linkse organisaties brengen hen met bussen", zei hij in een videoverklaring op zijn Facebookpagina.

Netanyahu wil verder meer bouwen in Oost-Jeruzalem, het deel van de stad dat de Palestijnen zien als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De Palestijnen hebben eerder al gezinspeeld op een gang naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Daar willen ze Israël aanklagen wegens oorlogsmisdaden in verband met de oorlogen in Gaza. Met de herverkiezing van Netanyahu, en diens nieuwe verzet tegen een Palestijnse staat, is zo'n gang naar het ICC alleen maar waarschijnlijker geworden.

Op het internationale toneel is het de vraag of Netanyahu met zijn recente beslissingen zijn schepen achter zich heeft verbrand, zeker waar het de Verenigde Staten betreft. De Israëlische premier sprak eerder deze maand het Amerikaanse Congres toe. Hij was uitgenodigd door de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Netanyahu noch Boehner had het Witte Huis ingelicht voordat ze het bezoek bekendmaakten. In de speech waarschuwde Netanyahu voor een deal met Iran over het atoomprogramma van dat land. De regering van president Barack Obama probeert momenteel samen met de andere leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland juist een akkoord met Iran te bereiken.