Obama ernstig bezorgd om Netanyahu's tactiek bij verkiezingen Israël

De Amerikaanse president Barack Obama maakt zich grote zorgen over de strategie waarvan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zich heeft bediend in de aanloop naar de verkiezingen, die zijn Likudpartij onverwacht won. Volgens het Witte Huis zaait Netanyahu verdeeldheid met zijn tactiek.

Netanyahu zei vlak voor de stembusgang dat hij een tweestatenoplossing voor de Palestijnen niet langer accepteren. Hoewel de premier vermeende risico's omtrent Islamitische Staat-terreur als reden gaf, lijkt het een oproep aan religieus rechts te zijn geweest om strategisch op Likud te stemmen. Obama vreest voor verdere negatieve gevolgen voor het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg, dat al enige tijd stil ligt.

Maar het Witte Huis heeft ook felle kritiek op Netanyahu's waarschuwing dat Arabisch-Israëlische kiesgerechtigden 'in enorme aantallen' naar de kieslokalen kwamen, meldt NBC. "Dat ondermijnt de democratische waarden en idealen die altijd zo belangrijk zijn geweest voor de band de VS en Israël", aldus woordvoerder Josh Earnest. Een op op de vijf Israëliërs is Arabisch.

De relatie tussen Obama en Netanyahu was al behoorlijk bekoeld nadat laatstgenoemde een speech in het Congres te Washington gaf op uitnodiging van Republikeinse senatoren. Tegen alle diplomatieke protocollen in sprak Netanyahu vooraf niet met het Witte Huis. Tekenend is dat Obama Netanyahu nog niet heeft gefeliciteerd. Maar de Amerikaanse president zal hem een dezer dagen bellen, aldus Earnest.