Netanyahu wil Obama niet schofferen met Congresrede

De aangekondigde toespraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor het Amerikaanse Congres is niet bedoeld om president Barack Obama te schofferen. Dat heeft Netanyahu maandag gezegd, even na zijn aankomst in Washington. Maar de Israëlische premier matigt zijn toon in zijn campagne tegen een atoomakkoord met Iran niet.

"Ik heb de morele plicht me teweer te stellen tegen deze gevaren nu er nog tijd is om ze af te wenden", zei Netanyahu in een redevoering voor de pro-Israëlische lobbygroep AIPAC. Hij suggereerde dat Obama de diepte van de zorgen van Israël over het Iraanse atoomprogramma niet heeft gepeild. "De leiders van de Verenigde Staten maken zich zorgen om de veiligheid van hun land", zei de Israëlische premier in een voorproefje van zijn rede voor het Congres. "De leiders van Israël maken zich zorgen om het voortbestaan van hun land."

Terwijl Netanyahu nog eens waarschuwde voor het Iraanse gevaar schoof de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry in Genève aan tafel met Iraanse onderhandelaars. Iran en zes grote mogendheden hopen voor de deadline van eind maart een kaderovereenkomst te sluiten voor een definitief atoomakkoord.

Netanyahu spreekt dinsdag het Congres toe. Daarover was veel te doen, omdat hij buiten medeweten van Obama door de Republikeinen is uitgenodigd. De relatie tussen Obama en Netanyahu is al jaren haast spreekwoordelijk slecht.

Behalve de Israëlische premier komen ook twee geestverwanten van Obama op de jaarlijkse conferentie van AIPAC aan het woord. VN-ambassadeur Samantha Power en nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice verdedigden de inspanningen die de VS leveren om een atoomdeal met Iran te bereiken. "Mocht de diplomatie falen, dan zijn we ons bewust van wat een Iran met atoomwapens betekent", verzekerde Power. "We zullen dat nooit laten gebeuren." Rice spreekt later op de dag en keert zich naar verwachting nog wat uitdrukkelijker tegen Netanyahu.