Videoboodschappen gijzelaars Sydney

Van alle plaatsen waar je moslimfanaten zou verwachten is een chocolaterie toch wel één van de laatste. Een dertiental mensen die op maandagochtend een bonbonzaak in Sydney bezochten zullen daar vanaf vandaag vast anders over denken. De mensen worden daar nu al enige tijd vastgehouden door een tweetal bewapende mafkezen. Voor de ramen van het Lindt Chocolat Cafe zijn mensen te zien die een IS islamitische jihadistische vlag omhoog moeten houden.

De gijzeling in de chocoladeshop is was live te volgen via de stream van de tv-zender Channel 7, die zo'n 30 meter van de gijzellocatie is gevestigd. Ook is een gedeelte van dat gebouw geëvacueerd en mag er niet meer worden gevlogen boven de chocoladebar. In het winkelcentrum Martin Place in Sydney waar de gijzeling plaatsvindt zijn ook diverse overheidsinstanties te vinden. Al het trein- en autoverkeer rondom de locatie is door de politie platgegooid. Er is nog geen bevestiging gegeven dat het hier om een terroristische aanslag zou gaan.

Update 01.43 uur
Volgens lokale media is ook het gebouw van de Sydney Opera House door de politie ontruimd. Wat hiervoor de exacte reden is, is nog niet bekend. In het gebouw schijnt een verdacht pakket te zijn aangetroffen. Er is inmiddels uit veiligheidsoverwegingen geen livestream meer vanaf de locatie.

Update 02.15 uur
Lokale media melden dat eerder op de dag in West-Sydney een man door de politie is opgepakt in verband met het voorbereiden van een terroristische aanslag in Australië. De 25-jarige man was in beeld gekomen toen onderzoek werd gedaan naar mensen die van plan waren om naar Syrië af te reizen en om financiële ondersteuning van de islamitische strijd tegen te kunnen houden. Volgens de Australische Minister-President Tony Abbott vechten minstens 70 Australische jihadi's mee in de oorlog van de Islamitische Staat en krijgen daarbij steun van zijn 100 Australische thuisblijvers IS-fanboys.

Update 03.04 uur
Volgens een CEO van Lindt zouden er zich zo'n 50 mensen in het omsingelde cafe bevinden. In de omgeving van Martins Place zou ook een gewapende man door de politie zijn aangehouden. Volgens lokale bron staat deze arrestatie los van de gijzelingszaak. Op beelden van de zaak is een man van middelbare leeftijd te zien, die een bandana draagt met daarop islamitische teksten. Wat er precies te lezen valt is nog onduidelijk, wij kunnen er in elk geval geen chocola van maken.
Inmiddels is ook bekend geworden dat het nabijgelegen Amerikaanse consulaat is ontruimd.

Update 03.32 uur
De vlag voor het raam van het Lindt Chocolat Cafe is de vlag van de haatbaarden van Jabah Al-Nusra, aldus een expert op het gebied van islamitisch terrorisme op de Australische televisie.

Update 08:46 uur
Inmiddels zijn al zeker vijf gijzelaars ontsnapt of vrijgelaten. Gezien de duur van gijzeling lijken zowel de politie als de gijzelnemers niet bepaald haast te maken met een oplossing voor de situatie. Mensen in de buurt wordt geadviseerd binnen te blijven, maar actie blijft vooralsnog uit. 

Update 10:06 uur
Sky News UK meldt inmiddels dat de gijzelnemer aan de politie heeft laten weten dat hij in het café en in het zakendistrict in totaal 4 bommen heeft geplaatst welke hij op afstand kan bedienen.

Update 14:30 uur
Op Liveleak zijn zojuist 3 video's verschenen. Het lijkt erop alsof de gijzelnemer zijn gijzelaars heeft gedwongen een videoboodschap in te spreken. Autoriteiten willen of kunnen nog niet bevestigen dat dit inderdaad beelden zijn van deze situatie. Hieronder zijn de video's te bekijken.

(bron: Liveleak)

 

(bron: Liveleak)

(bron: Liveleak)