Geweld in Zuid-Sudan ondanks vredesdeal

Rebellen in Zuid-Sudan hebben dinsdag overheidstroepen aangevallen in twee verschillende staten. Dat meldt minister van Defensie Kuol Manyang. Een week geleden werd er nog een vredesovereenkomst gesloten.

De stad Bentiu, de hoofdstad van de deelstaat Unity, werd twee uur lang onder vuur genomen. In de deelstaat Upper Nile werd het stadje Nasir met mortiergranaten bestookt. Regeringstroepen zetten de tegenaanval in, waarna de rebellen op de vlucht sloegen, aldus Manyang.

De rebellen worden aangevoerd door Riek Machar, de voormalige vicepresident van president Salva Kiir. Het conflict tekent zich hoofdzakelijk langs etnische lijnen af. De meest aanhangers van Machar horen net als hun leider bij de Nuer-stam. Kiir heeft de meeste leden van zijn stam, de Dinka, achter zich.

"Als Riek Machar echt vrede wil dan kan hij zijn troepen niet onder controle houden", zei Manyang. "Dit is de realiteit en in dit geval zullen we niet met onze armen over elkaar blijven afwachten. Als ze aanvallen zullen we ze achtervolgen naar waar ze vandaan kwamen."

De kemphanen zetten vorige week maandag hun handtekening onder een vredesakkoord. Ze spraken onder meer af dat er op 9 juli een regering van nationale eenheid aantreedt, maar met het nieuwe geweld is het nog maar de vraag of daar iets van terechtkomt. De ondertekening van het akkoord werd ontvangen met de nodige scepsis. Er werden namelijk al drie keer eerder akkoorden gesloten, die uiteindelijk niet lang stand hielden.