Succestrainer De Boer in sportieve crisis

Met de wind in de rug navigeerde Frank de Boer het vlaggenschip van Ajax vier keer op rij naar de landstitel. De succestrainer is na drie teleurstellende optredens van zijn ploeg na de winterstop echter nu in slecht weer beland. De Boer moet plotseling op zoek naar een reddingsboei voor een bijna verloren seizoen.

Van een sportieve crisis bij Ajax kan je nu wel spreken, erkende De Boer na de terechte nederlaag van zijn ploeg zondag tegen Vitesse (1-0). "Laten we nu maar even niet meer praten over de landstitel", zo doelde hij op de achterstand van liefst negen punten op koploper PSV. "We moeten eerst ons eigen spelletje gaan spelen. Daarna zien we wel verder."

Na een ogenschijnlijk goed verlopen trainingskamp in Qatar is Ajax goed voetballen verleerd. De regerend kampioen won geflatteerd van FC Groningen (2-0), kreeg met een punt veel te veel tegen Feyenoord (0-0) en werd door Vitesse over de slechte grasmat van het Gelredome gejaagd. "We moeten weer gaan domineren, dan komt de rest vanzelf", zei De Boer.

Ajax presteert in punten niet veel minder dan in voorgaande seizoenen, maar heeft nu wel te maken met een PSV dat ook slechte duels wint. Daarnaast heeft de jonge selectie van de titelverdediger te weinig ervaren spelers, die de vele talenten bij een beetje tegenslag het beslissende duwtje in de rug kunnen geven. Als een dragende speler als Davy Klaassen, 21 jaar oud pas, geblesseerd is tegen Feyenoord, dan moet de 18-jarige Riechedly Bazoer starten. Tegen Vitesse verving de 18-jarige Jaïro Riedewald Thulani Serero, misschien wel de beste speler van Ajax dit seizoen.

Ajax kiest voor de jeugd, zo bleek afgelopen weekeinde maar weer toen de club het 19-jarige talent Daley Sinkgraven bij sc Heerenveen weghaalde. Diep in zijn hart had De Boer ook graag de portemonnee getrokken voor een ervaren speler die de vele jonge talenten de juiste weg wijst en voor tegenslagen behoedt. Maar oud-spelers als Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Rafael van der Vaart voelen nog niets voor een terugkeer naar Amsterdam. Naar een speler als Christian Poulsen is het kennelijk moeilijk zoeken.

Daarom confronteert De Boer zijn spelers in de aanloop naar het duel donderdag met AZ maar weer met beelden van de mislukte ontmoeting met Vitesse. "We gaan kijken wat er fout ging en moeten daarvan leren", zei hij. "We kunnen echt wel goed voetballen, maar het wordt hoog tijd dat we dat weer laten zien."