FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 februari 2015

Suge Knight ontkent moord

Suge Knight mag dan vastzitten voor moord, volgens de platenbaas zelf heeft hij niks expres gedaan. Suge werd vrijdag gearresteerd omdat hij de avond daarvoor twee vrienden zou hebben aangereden. Een van hen is daardoor omgekomen. Bronnen vertellen entertainmentwebsite TMZ dat Suge heeft gezegd dat het verhaal niet klopt.

Knight zegt dat hij door twee à vier mannen werd geslagen terwijl zij hem vasthielden in zijn wagen. Hij zegt dat hij bang was nadat hij afgelopen zomer zes keer was beschoten. Suge zegt dat hij zo uit zijn doen was dat hij plankgas gaf en niet doorhad dat hij iemand raakte.

Eerder meldde de website op basis van ooggetuigen dat het incident op een filmset gebeurde, waarschijnlijk van een film of documentaire, waar ook Dr. Dre, Ice Cube en The Game aanwezig waren. Toen Suge arriveerde, ontstond er een ruzie met twee medewerkers van de set. De platenbaas stapte daarop in zijn auto en reed naar achteren. Daarbij raakte hij de man. Het zou gaan om een vriend van hem, Terry Carter. Ook acteur Cle Bone Sloane zou zijn geraakt, maar zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Suge en zijn passagier reden direct na het ongeval weg. De oprichter van Death Row Records meldde zich vrijdag zelf op een politiebureau in Los Angeles. Zijn borgsom bedraagt twee miljoen dollar.

Verkoold lichaam in wrak Norman Atlantic

Ruim vijf weken na de ramp met de veerboot Norman Atlantic is aan boord van het wrak een verkoold lichaam gevonden. Dat lag in de cabine van een vrachtwagen. Het lijk is voor onderzoek overgebracht naar de Zuid-Italiaanse stad Bari. Daarmee zijn nu tien slachtoffers geborgen.

Er worden nog tien tot vijftien mensen vermist na de brand. Onduidelijk is nog altijd hoeveel mensen zich precies aan boord bevonden. 477 mensen werden levend van het schip en uit zee gehaald, onder hen ook verstekelingen. Van elf passagiers en twee reddingswerkers staat vast dat ze zijn omgekomen.

De Norman Atlantic vloog eind december tijdens de overtocht tussen Griekenland en Italië in brand. Het wrak is daarna naar de haven van Brindisi gesleept.

Málaga dankzij fraaie kopgoal langs Valencia

Valencia heeft maandag verzuimd de vierde plek in de Spaanse Primera División te pakken. De subtopper was niet opgewassen tegen nummer zeven Málaga, dat voor eigen publiek met 1-0 won. Nordin Amrabat viel na een uur in bij de thuisploeg.

Het enige doelpunt was van grote schoonheid. Samuel Castillejo kopte na 24 minuten de bal achterwaarts met een grote boog in het doel. Valencia slaagde er niet meer in die achterstand goed te maken. Dat kwam mede omdat rechtsback Joao Cancelo een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg.

Jong Twente moeiteloos langs RKC

Jong FC Twente heeft maandag de vijfde zege van het seizoen geboekt. De beloften waren in de slecht gevulde Grolsch Veste (137 toeschouwers) met 4-1 te sterk voor nummer laatst RKC Waalwijk.

Tim Hölscher zette Twente voor rust op 1-0, maar Jari Oosterwijk deed op de door neerslag slechte grasmat het meest van zich spreken. De jonge spits schoot in de tweede helft driemaal raak en maakte zo een zuivere hattrick. Zijn eerste was uit een strafschop, toegekend na een overtreding van Gianluca Maria. Die moest er met zijn tweede gele kaart vanaf.

Ook Twente beëindigde het duel met tien man. Vlak voor tijd besloot Joachim Andersen bij een 4-0-stand de doorgebroken Ismail Yildirim te vloeren. Malcolm Esajas schoot de daaropvolgende strafschop vervolgens binnen.

Chelsea presenteert Cuadrado, Wolfsburg heeft Schürrle binnen

Chelsea heeft maandag zoals verwacht Juan Cuadrado gepresenteerd als opvolger van André Schürrle. De Duitser was amper de deur uit (naar Wolfsburg) toen de Londense club de transfer van de Colombiaan bekendmaakte. De 26-jarige aanvaller ondertekende een contract voor vierenhalf jaar. Fiorentina krijgt naar verluidt een transferbedrag van 33 miljoen euro.

Cuadrdado speelde in Italië eerder bij Udinese en Lecce voor hij in 2012 naar Fiorentina vertrok. Het eerste seizoen speelde hij nog op huurbasis in Florence, in 2013 kochten de Florentijnen hem.


Crystal Palace heeft maandag Wilfried Zaha na een huurperiode definitief teruggehaald. De vleugelaanvaller, met zowel een Engels als Ivoriaans paspoort, heeft bij zijn oude club een contract voor vijfenhalf jaar ondertekend. "Blij nu voor goed terug te zijn", twitterde hij.

Manchester United, waar de rechtsbuiten niet in de plannen van trainer Louis van Gaal voorkwam, krijgt zo'n 4 miljoen euro voor Zaha. De club liet maandag ook Marnick Vermijl gaan. De 23-jarige Belgische verdediger, vorig seizoen uitgeleend aan NEC, verkast naar Sheffield Wednesday. Hoeveel the Owls voor hem betalen is niet bekendgemaakt.


VfL Wolfsburg heeft André Schürrle binnen. De Bundesligaclub kwam maandag eindelijk met Chelsea tot overeenstemming over de transfer van de Duitse international. De aanvaller maakte deel uit van de Mannschaft die in Brazilië wereldkampioen werd. Volgens Duitse media betaalt Wolfsburg 32 miljoen euro voor Schürrle.

De terugkeer van 24-jarige Schürrle naar zijn vaderland zet in Londen de deur open voor Juan Cuadrado. De verwachting is dat Chelsea de komst van de Colombiaan van Fiorentina nu ook snel bekendmaakt.


Borussia Mönchengladbach heeft het contract met Granit Xhaka maandag met vier jaar verlengd. De Zwitserse international ligt nu tot medio 2019 vast bij de Bundesligaclub, met een optie voor nog een extra seizoen. "Granit heeft zich in de tweeënhalf jaar dat hij bij ons is geweldig ontwikkeld. Hij is een heel belangrijke speler geworden in ons team", lichtte technisch directeur Max Eberl toe.

Xhaka, die als negentienjarig talent overkwam van FC Basel, vertelde dat hij zich thuis voelt bij Gladbach en nauwelijks bedenktijd nodig had om zijn handtekening te zetten onder een nieuwe, langdurige verbintenis.

Bobbi Kristina vecht voor haar leven

Bobbi Kristina vecht voor haar leven. De dochter van wijlen Whitney Houston en R&B-zanger Bobby Brown ligt aan de beademing. Haar familie heeft maandag een nieuwe verklaring naar buiten gebracht.

"Bobbi Kristina vecht voor haar leven en is omringd door haar naaste familie. Zoals haar vader al heeft verklaard, vragen we om onze privacy te respecteren gedurende deze moeilijke periode", aldus de familie. "Dank voor de gebeden en de goede wensen. We stellen jullie aanhoudende steun zeer op prijs."

Volgens bronnen van People is er een wonder nodig voor het herstel van Bobbi, die zaterdag bewusteloos en liggend in de badkuip bij hun thuis werd gevonden door haar echtgenoot Nick Gordon en een vriend.

Volgens New York Daily News heeft de politie inmiddels de identiteit van de man bekendgemaakt van deze vriend. Het is Nick Lomas, een voormalige vlam van Bobbi. De politie wil niet zeggen wat deze 24-jarige Nick Lomas deed in het huis van Brown, maar het is bekend dat Lomas en Gordon bevriend zijn.

"Het enige wat we nu kunnen doen is bidden", zegt een vriend van de familie aan Daily News. "Hopelijk horen we de komende 24 tot 48 uur beter nieuws. Ze is een vechter. Zolang ze ademt, is er hoop. De tijd zal het leren."

Bedrijf chipt werknemers

Een Zweeds bedrijf heeft het ei van Columbus (of Leif Eriksson) bedacht: zij bieden hun werknemers de mogelijkheid om zich -net als Minoes en Tijgertje- te laten chippen.

Alle 700 werknemers binnen een hi-tech kantoorpand krijgen deze mogelijkheid aangeboden. Behalve vrij toegang door het kattenluik de ingang, is het met de chip mogelijk om in de toekomst een broodje bal af te rekenen in de bedrijfskantine of om toegang tot (andere) computers te krijgen.

Vanzelfsprekend worden de chips ook gebruikt om contactgegevens te bewaren en kan het ding communiceren met smartphones.

Het Zweedse Biohacking Groep implanteert de chips onderhuids in de hand. Naar verluidt zijn de chips ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Met het prille experiment hoopt het bedrijf dat er meer nagedacht gaat worden over de voordelen die het chippen van mensen met zich meebrengt.

Eerste betoging Pegida in Wenen

Een eerste betoging van de anti-islamitische beweging Pegida in Oostenrijk heeft maandag volgens de politie in Wenen ongeveer driehonderd deelnemers getrokken. Zeker twee van hen maakten de Hitlergroet.

Het was de bedoeling dat de demonstranten een 'wandeling' door het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad zouden maken, maar ongeveer tweehonderd tegendemonstranten verhinderden dat de stoet zich in beweging kon zetten. De twee groepen stonden op slechts tien meter van elkaar, met een politiemacht tussen hen in.

Tegelijkertijd waren elders in de binnenstad ongeveer vijfduizend anti-Pegida-betogers op de been.

Swinkels van Lierse naar Roda JC

Arjan Swinkels kan definitief op zoek naar een nieuwe werkgever. Vorige week werd al bekendgemaakt, dat de voormalig speler van Willem II niet meer tot de A-selectie behoorde. Nu heeft Lierse SK de overeenkomst tussen de club en de speler per direct ontbonden.

Nu Swinkels een clubloze speler is, is hij niet afhankelijk van het sluiten van de transfermarkt. Hierdoor kan hij op zijn gemak op zoek naar een nieuwe werkgever.

De supporters van Lierse SK snappen de keuze van het bestuur in elk geval niet. Afgelopen weekend maakten zij hun onvrede kenbaar middels een spandoek. Op dit doek stond de tekst: Je suis Swinkels.

Overigens is Swinkels niet de enige speler, die het veld moet ruimen. Ook Hernan Losada, tot voor kort vice-aanvoerder bij Lierse SK, mag zijn koffers pakken en is per direct clubloos.

Update 22.20 uur
Swinkels is niet lang clubloos geweest. De 30-jarige verdediger heeft een contract voor anderhalf seizoen getekend bij Roda JC dat op haar beurt middenvelder Wiljan Pluim heeft laten vertrekken.

9-jarige geschorst wegens magie

In een door Eru-vergeten gat in Texas, Amerika, heeft een lagere school een kleine Hobbit van 9 jaar oud geschorst. Het jochie had namelijk een leeftijdsgenootje bedreigd met… een ring. "Hiermee kan ik jou laten verdwijnen", zou de Gollem in spe geroepen hebben.

Voor het incident had de verdachte, samen met zijn familie een queeste naar de bioscoop ondernomen om het laatste deel van The Hobbit te zien. Zoals wel vaker het geval is op die leeftijd raakte het kind overenthousiast en besloot de film maar eens dunnetjes na te spelen op het schoolplein. De directeur van de school zag hier de humor niet van in en gaf het ventje een ban om de ring.

Volgens de vader van de misdadiger had de directeur gezegd dat bedreigingen op school ontoelaatbaar zijn, of ze nu van magische aard zijn of niet.

De school zelf was niet bereid om de toegestroomde pers te woord te staan. De vader vindt het nogal rigoureus dat zijn zoon meteen geschorst is na en er niet een simpel briefje naar de ouders gestuurd is.

Het is overigens niet de eerste keer dat de doerak in problemen is gekomen; eerder in het jaar moest hij al nablijven omdat hij met een opmerking refereerde aan de huidskleur van een medestudent. Ook haalde hij de woede van de schoolleiding op zijn hals toen hij een kinderboek over zwangerschap naar school had meegenomen.

Zaal zingt Willeke toe tijdens gala

Een bijna vol Carré heeft zangeres Willeke Alberti maandag spontaan toegezongen bij aanvang van het gala ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag. Een paar fans zetten na het eerste nummer Lang zal ze leven in, waarna de hele zaal meteen mee ging. Alberti nam de aubade bescheiden en blozend in ontvangst.

Alberti viert op 2 en 3 februari met twee unieke concerten haar eigen zeventigste verjaardag, haar zestigjarig jubileum als artiest en de dertigste sterfdag van haar vader en inspirator, Willy Alberti. "Het worden grootse avonden", vertelde de zangeres vooraf. "Het wordt een heel persoonlijke muzikale reis waarop ik met veel vrienden het leven wil vieren en herinneringen ophaal aan mijn lange carrière. Daarin is uiteraard een heel grote rol weggelegd voor mijn vader. Zonder hem was ik vermoedelijk nooit in dit vak beland."

Er zijn ook optredens van speciale gasten als André van Duin, Jenny Arean en Paul de Leeuw. Voor dinsdag zijn er nog kaarten over.

Acht huizen ontruimd wegens koolmonoxidevergiftiging

In de Rotterdamse Gerdesiastraat zijn acht huizen ontruimd vanwege een koolmonoxidevergiftiging. Een persoon moest naar het ziekenhuis, acht mensen werden ter plekke medisch onderzocht. De bewoners kunnen maandag niet meer terug naar huis, voor hen is opvang geregeld. Dat heeft de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond maandag gemeld op de website Rijnmondveilig.nl.

In alle portiekwoningen is koolmonoxide gemeten. Daarom zijn alle kachels in het portiek afgesloten.

Weer gladheid en drukke spits op komst

In de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend wordt op meerdere plaatsen opnieuw gladheid verwacht door het bevriezen van natte weggedeelten. In de nacht kan in de kustprovincies nog een enkele bui voorkomen. Ook in de ochtendspits kan nog een enkele bui vallen.

Daarnaast moet rekening worden gehouden met mist, een extra handicap in de dinsdagochtendspits, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID) maandagavond. Er moet dus rekening worden gehouden met een drukke spits.

Launchtrailer Game of Thrones episode 2 'The Lost Lords'

De tweede episode van Telltale's Game of Thrones komt morgen uit en ze hebben een launchtrailer online gegooid. De game zal voor PlayStation 3, PlayStation 4 en pc morgen uitkomen, voor Xbox 360 en Xbox One vier februari en voor iOs en Android op vijf februari.

De trailer toont personages die mogelijk een grote rol in de game gaan spelen vanaf nu, zoals Tyrion en Jaime Lannister. De tweede episode heeft de naam The Lost Lords gekregen. Net als de tv-serie springt de game ook tussen twee partijen en laat ons zien wat er speelt vanuit meerdere perspectieven en verschillende characters.

Russische krant kanshebber vredesprijs

Klokkenluider Edward Snowden, paus Franciscus en een priester die Afrikaanse vluchtelingen helpt, maken kans op de vredesprijs. De Russische krant Novaya Gazeta, die kritisch is over president Vladimir Poetin, is ook genomineerd.

Samen met duizend andere mensen mochten alle parlementariërs een nominatie indienen voor de vredesprijs. Het Noorse Nobelinstituut dat over de vredesprijs gaat, maakt geen namen bekend. De lijst met kanshebbers werd samengesteld door Noorse deskundigen.

Als Novaya Gazeta de Nobelprijs voor de Vrede wint, zou dat een statement zijn voor de persvrijheid. Na de aanslag in Parijs op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is het onderwerp in de actualiteit verschenen.

De kans dat het satirische blad de vredesprijs bemachtigt is klein, omdat de cartoons van het tijdschrift gevoelig liggen in de islamitische wereld. Dit zegt Kristian Berg Harpviken, hoofd van het Vredesonderzoeksinstituut in Oslo.

Andere namen die door de Noorse deskundigen genoemd worden, zijn Mussie Zerai en Nihon Hidankyo. Zerai heeft in Italië duizenden vluchtelingen geholpen om de oversteek vanuit Afrika te maken. Hidankyo heeft zich ingezet voor de slachtoffers van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. 

De leukste sporttweets van week 5

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

De eerste helft tussen Vitesse en Ajax was weinig spectaculair:

De kleine Djokovic genoot van de overwinning van zijn vader:

In navolging van Thijs Zonneveld willen wij ook graag de campagne steunen om onze redacteur Pino112 voorzitter van de FIFA te maken:

Blauw bloed op het ijs tijdens de winterse variant van de Jeugd Olympische Spelen:

Robert Gesink werd verrast met een leuk cadeau van zijn fans:

Drones doen ook al hun intrede bij het zwemmen:

Fabian Cancellara bond de schaatsen onder en dat zorgde voor enige hilariteit bij Sven Kramer en Bauke Mollema:

Ook tijdens de wittebroodsweken komt er weleens een dopingcontroleur op bezoek:

Ook wielrenners houden van tennis:

Bij het WK veldrijden hadden ze prachtige spandoeken:

De nieuwe wereldkampioen veldrijden blijkt ook maar een mens:

En tenslotte, helaas:

100.000 bezoekers voor film Michiel de Ruyter

De epische zeeheldenfilm Michiel de Ruyter is de grens van honderdduizend bezoekers gepasseerd. Dit meldt filmdistributeur A-film op Twitter. De film draait sinds donderdag in de bioscopen.

Maandag kregen ook de hoofdrolspelers van de komedie Homies een Gouden Film, de prijs die het Nederlands Film Festival toekent zodra een Nederlandse film honderdduizend bezoekers naar de bioscopen weet te trekken.

De productie over het leven van zeeheld Michiel de Ruyter werd geregisseerd door Roel Reiné, die ook al zestien Amerikaanse films op zijn naam heeft staan. Met een budget van acht miljoen euro staat Michiel de Ruyter op de vierde plaats van duurste Nederlandse films ooit. De hoofdrollen worden vertolkt door Frank Lammers, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber en Sanne Langelaar.

De FOK!filmrecensie is hier te lezen!

Necid keert weer terug bij PEC Zwolle

Tomas Necid speelt ook in de tweede seizoenshelft voor PEC Zwolle. De Tsjechische aanvaller speelde voor de winterstop ook al voor de Zwollenaren en was toen goed voor acht doelpunten in veertien duels.

Necid maakte het nieuws eerder vanavond zelf via Twitter bekend. Dit moet een grote opluchtig voor PEC Zwolle zijn. De ploeg van trainer Ron Jans deed vandaag nog een ultieme poging om Necid terug te halen.

De aanvaller heeft op dit moment een aflopend contract bij CSKA Moskou. Het is niet ondenkbaar dat hij ook na dit seizoen in het shirt van PEC Zwolle te zien blijft. De Zwolse formatie heeft het nieuws overigens nog niet officieel bevestigd.

Update 20.25 uur

Inmiddels heeft PEC Zwolle de terugkeer van Tomas Necid ook bekendgemaakt.

Kroatië scheldt schulden kwijt

De Kroatische regering heeft besloten dat ze de schuld van de allerarmste burgers wil kwijtschelden. Het plan, dat 'nieuwe start' heet, moet de economie na zes jaar recessie weer stimuleren. Dit geldt helaas niet voor alle inwoners die schulden hebben; er moet namelijk wel worden voldaan aan enkele voorwaarden.

Burgers komen alleen in aanmerking als hun totale schuld lager is dan 4511 euro en ze geen spaargeld of onroerend goed op hun naam hebben staan. Ook mag hun inkomen niet hoger zijn dan 112 euro per maand.

Premier Zoran Milanović heeft enkele organisaties, waaronder de belastingdienst, zover gekregen om de schulden kwijt te schelden. Katarina Ott, de directeur van het Institute of Public Finance in Zagreb, is een van de mensen die niet blij is met de beslissing: "De normale burger betaalt al veel belasting, en dat wordt alleen maar meer door dit besluit." In totaal lopen de banken en andere organisaties zo'n 265 miljoen euro mis.

Het idee wordt door de meerderheid van de inwoners van Kroatie toegejuicht. "Deze inwoners krijgen een nieuwe start aangeboden waardoor ze voortaan schuldenvrij door het leven kunnen gaan", zegt vicepremier Milanka Opačić.

Het is nog maar de vraag of het idee ook echt resultaat zal opleveren, maar voor nu hebben ze er in ieder geval voor gezorgd dat een groep inwoners heel wat fijner naar bed kan gaan. Het gaat hier om ongeveer 60.000 gevallen.

Chroomverf vrijgekomen bij onderhoud Apache

Bij onderhoud aan een Nederlandse Apache-helikopter in Mali is onlangs chroomhoudende grondverf vrijgekomen. Daarbij is personeel mogelijk indirect in aanraking gekomen met chroomdeeltjes. Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft dat de Tweede Kamer maandag gemeld. Volgens de arbodienst zijn de risico's van het incident beperkt, aldus Hennis.

Bij Defensie werd decennialang gewerkt met kankerverwekkende chroomverf. In 2001 werden de voorzorgsmaatregelen aangescherpt, maar dat maakt volgens Hennis niet dat er sindsdien nooit meer iets is misgegaan. Het incident in Mali is daar een voorbeeld van. Bij het helikopterdetachement zijn de regels verder aangescherpt. Onderhoud wordt nu gepleegd op een afgescheiden locatie.

Hennis meldt in haar Kamerbrief ook dat ongeveer 1400 mensen zich gemeld hebben omdat ze bij Defensie met chroomhoudende verf hebben gewerkt. Ongeveer 400 van hen hebben medische klachten, die uiteenlopen van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot kanker.

Wiebes bereid tot beetje openheid taksdeals

De Tweede Kamer kan in sommige gevallen vertrouwelijk inzage krijgen in de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met grote multinationals. Maar van een systematische toezending van de taksdeals, ook wel rulings genoemd, kan geen sprake zijn. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Een deel van de Kamer wil al langer meer weten over de bij oppositiepartijen omstreden rulings. Die zouden er toe leiden dat grote internationale bedrijven miljarden aan winsten door Nederland sluizen, maar er bijna geen belasting over betalen. Volgens de Algemene Rekenkamer loopt Nederland met zijn beleid niet uit de pas met andere landen in Europa. Voor het kabinet is het belangrijk dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland.

Koeman haalt Djuricic naar Southampton

Ronald Koeman heeft zijn gewenste middenvelder binnen. De Serviër Filip Djuricic speelt de rest van het seizoen voor Southampton. Djuricic is dit seizoen door Benfica aan FSV Mainz uitgeleend, maar wordt volgens de Duitse club nu doorverhuurd aan Southampton.

De voormalig speler van sc Heerenveen kwam in de Bundesliga weinig tot spelen. Koeman had ook ingezet op een transfer van Feyenoorder Tonny Vilhena, maar beide clubs kwamen op de laatste transferdag niet tot aan akkoord.

Southampton kon een nieuwe middenvelder goed gebruiken, na het vertrek van Jack Cork naar Swansea City.

SOE stoot zich af van Sony en krijgt nieuwe naam

Na bijna twintig jaar gaat SOE zich afscheiden van Sony. Sony heeft namelijk SOE verkocht aan de investeringsmaatschappij Columbus Nova. Het zou natuurlijk gek zijn om dan nog Sony Online Entertainment te heten, verandert SOE zijn naam naar Daybreak Game Company. En met een beetje mazzel komen games zoals EverCrack EverQuest en H1Z1 naar de Xbox One.

In de vandaag verschenen persbericht geven zij aan dat ze zich vooral willen richten op multi-platform online gaming. Daarbij tweette de baas van het nieuwe Daybrak Game Company dat hij dolgraag Xbox One games wil gaan maken, dus de kans dat Xbox One-gamers geld uit hun zakken worden gestolen door H1Z1 lijkt erg groot. 

Weinig vertrouwen in uitspraak Alphen

Nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn in 2011, hebben er weinig vertrouwen in dat de rechter woensdag uitspraak doet in hun voordeel. Dat zegt hun belangenbehartiger Orlando Kadir. De slachtoffers houden de politie verantwoordelijk voor het onterecht verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der V.

De rechtbank in Den Haag bepaalt woensdag of de politie verkeerd heeft gehandeld. Maar veel van de nabestaanden en slachtoffers die in december nog bij een met emoties overladen zitting waren, zijn woensdag niet aanwezig. Ze gaan er bij voorbaat van uit dat een hoger beroep nodig is, een gang naar de Hoge Raad en misschien zelfs een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

"We voelen ons weggezet", aldus Kadir, die een kennis was van de door Tristan doodgeschoten Margriet ter Haar. Kadir, drijvende kracht achter de rechtszaak en zelf jurist, zegt dat de nabestaanden en slachtoffers al sinds het begin structureel worden tegengewerkt door de overheid.

"Er zijn zelfs documenten moedwillig vernietigd", aldus Kadir, die wijst op de verdwijning van onder meer een pdf-bestand over de verlening van de vuurwapenvergunning aan Tristan. Ook in de rechter hebben zijn cliënten naar zijn zeggen niet veel vertrouwen.

Volgens hem willen de nabestaanden en slachtoffers in de eerste plaats excuses. Een belangrijk punt is dat de politie volgens hen had moeten weten dat Tristan zware psychische problemen had. Agenten assisteerden in 2006 bij een gedwongen opname van Tristan. Dat werd ook geregistreerd. Maar in 2008 werd hem een vuurwapenvergunning verleend. Daarin woog de politie Tristans psychiatrische problemen niet mee.

Het verweer dat de politie niet kon voorzien dat Tristan met zijn legale wapens een bloedbad zou aanrichten, zette in december kwaad bloed bij de slachtoffers in de rechtszaal. "Het is een wapenvergunning, die kun je toch niet zomaar weggeven?", vroeg een van hen zich vertwijfeld af. Een ander, Bert-Jan van Heijningen, riep op: "Alsjeblieft, wees eerlijk en doe de mensen recht."

'Koenders moet uitleg eisen over Geerdink'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) moet zich inzetten voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink, die in Turkije vervolgd wordt en vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen. Oppositiepartijen als CDA, SP en D66 pleiten voor actie van Koenders.

"De minister moet ophouden zijn kop in het zand te steken in dit dossier. Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen", zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Voor hem toont de vervolging van Geerdink aan dat het 'heel slecht gesteld is met de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten in Turkije.

Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt.

Koenders' ministerie laat weten dat de Nederlandse ambassade in Ankara in contact staat met Geerdink en de zaak volgt.

Hozier omzeilt vragen over seksuele voorkeur

De Ierse zanger Hozier zegt dat het publiek vermoedt dat hij gay is vanwege zijn anti-katholieke liedje Take Me to Church en de bijbehorende anti-homofobe videoclip. Reuters informeerde naar de seksuele geaardheid van de singer-songwriter.

In Nederland staat Hozier al wekenlang hoog in de hitparades en ook zijn album staat hoog genoteerd. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk staat het liedje op de tweede plaats. Bovendien maakt de Ier zondag kans op een Grammy in de categorie beste liedje van het jaar.

In de videoclip zijn twee kussende mannen te zien voordat ze worden aangevallen. In Londen beantwoordde Hozier vragen over zijn eigen seksuele geaardheid. "Ja, mensen veronderstellen door het liedje dat ik homo ben, dat vind ik prima, maar daar gaat het helemaal niet om", antwoordde de zanger aan persbureau Reuters. "Ondanks de seksuele voorkeur van geliefden, blijft het een relatie die om liefde draait. Dus mensen mogen denken en veronderstellen wat ze willen."

Hozier krijgt lovende recensies in de Britse pers. De 24-jarige Andrew Hozier-Byrne maakt ook kans op een Brit Award. "Ik ben nog steeds een beetje onder de indruk van wat me allemaal overkomt dit jaar en de kansen die ik heb gehad. Nu weer met de muziekprijzen, ik ben daar erg blij mee."

Hozier staat op zaterdag 27 juni op Rock Werchter en twee weekenden later op North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam.

Ook Wanty en Topsport Vlaanderen in Gold Race

De Belgische wielerploegen Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise staan op 19 april aan de start van de Amstel Gold Race. Beide teams hebben, net als eerder Team Roompot, een wildcard gekregen van koersdirecteur Leo van Vliet.

Het deelnemersveld van de enige Nederlandse wielerklassieker, die wordt verreden in de Limburgse heuvels, komt daarmee op twintig ploegen. De zeventien equipes uit de WorldTour zijn automatisch verzekerd van startrecht. Van Vliet maakt later nog bekend welke ploegen de laatste wildcards krijgen.

KNVB wil spugende Jansen zes duels schorsen

Anco Jansen moet rekening houden met een forse schorsing. De aanvaller van Roda JC moet als het aan de aanklager betaald voetbal van de KNVB ligt zes duels aan de kant blijven, vanwege het spugen naar scheidsrechter Jeroen Sanders. Jansen werd vanwege dat vergrijp zondag in het uitduel met MVV halverwege de eerste helft uit het veld gestuurd.

Zowel de club als de speler heeft aangegeven niet akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel. Jansen moet daarom voor de tuchtcommissie verschijnen.

De rode kaart die Jansen een flinke schorsing lijkt op te leveren (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
De rode kaart die Jansen een flinke schorsing lijkt op te leveren (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

Bomaanslag na campagneoptreden president Nigeria

In de stad Gombe in het noordoosten van Nigeria is maandag autobom ontploft, luttele ogenblikken nadat president Goodluck Jonathan er een verkiezingstoespraak had gehouden. De auto stond op een vrijwel verlaten parkeerplaats anderhalve kilometer verderop. Het enige slachtoffer was een vrouw die in de auto zat, zei de politie.

Zondag was Gombe ook al opgeschrikt door zelfmoordbomaanslagen. Er vielen verscheidene gewonden, maar alleen de drie daders kwamen om.

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar de meeste zelfmoordaanslagen in Nigeria worden toegeschreven aan de groep Boko Haram. De islamitische extremisten zijn tegen democratie en hebben gezworen de verkiezingen van 14 februari te verstoren. De Nigerianen kunnen dan een president, deelstaatgouverneurs en parlementsleden kiezen.

Meer informatie Minecon 2015

Mojang heeft meer informatie gegeven over Minecon 2015. Het evenement voor fans van Minecraft zal vindt dit jaar plaats in Londen. In de zomervakantie kan jij naar de Engelse hoofdstad afreizen om je favoriete Minecrafters of Youtubers te zien, Minecon is namelijk 4 en 5 juli. Kaarten zullen deze maand worden verkocht, de precieze datum voor de verkoop is niet bekend, wel is bekend is dat er twee partijen kaarten zullen worden verkocht zodat iedereen kans maakt om kaarten te kopen. In totaal kunnen 10.000 mensen naar het Minecraft-festival.

Minecon
Minecon

Awkward Claptrap-reclame is awkward

Claptrap, je haat hem of je haat hem (niet). Maar nu is het de kans om in real life andere mensen te irriteren met je persoonlijke Claptrap die je met je telefoon kan besturen. Daar hangt wel een pittig prijskaartje aan vast, want hij kost namelijk 400 dollar.

Uiteraard krijg je Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-sequel erbij. Wil je alvast zien hoe irritant Claptrap is? Bekijk dan snel de onderstaande reclame. 

'Furious 7' springt hoog in nieuwe Superbowl spot

Tijdens de Superbowl van afgelopen nacht is een nieuwe promo vertoond van Furious 7, alweer het zevende deel in deze franchise die steeds maar gekker en gekker lijkt te worden.

Ook in deze trailer zien we weer een sterk staaltje rijkunsten van Vin Diesel waaruit blijkt dat niks te gek is in deze films. De geloofwaardigheid is inmiddels ver te zoeken maar boy oh boy wat ziet het er leuk uit!

Furious 7 draait vanaf 2 april in de Nederlandse bioscopen.

WK-titels volgende uitdaging voor Vonn

Voor de derde keer vinden de wereldkampioenschappen skiën op haar thuispistes nabij Vail plaats. Voor de tweede keer is Lindsey Vonn erbij. Ditmaal niet als een van de junioren die helpen bij het prepareren van de pistes, maar als favoriete, dinsdag al op de super-G. De inmiddels dertigjarige glamourgirl skiede zich deze winter na lang blessureleed al in de recordboeken.

Vonn moest met de komst van het WK naar haar land nog wel eens terugdenken aan de tijd dat ze als veertienjarige de pistes mocht testen. "Ik vond het helemaal niet leuk, omdat ik telkens om 04.00 uur moest opstaan. Dan ben ik toch liever deelneemster", vertelde de tweevoudig wereldkampioene van Val dIsère 2009.

Ze had de wereldbeker over alle disciplines al gewonnen, maar in het Franse skioord beleefde Vonn haar doorbraak naar het grote publiek. De kans op een derde gouden plak miste ze, omdat ze zich op een merkwaardige manier blesseerde: bij het openen van een fles champagne liep Vonn een fikse snee in haar duim op, die haar deelname aan de reuzenslalom kostte.

Een jaar later werd ze in Vancouver de eerste Amerikaanse die olympisch goud op de afdaling won. Commercieel was ze inmiddels ook een goudmijn, terwijl de gossipbladen haar nadrukkelijk volgden. In 2011 werd bekend dat ze ging scheiden van oud-skiër Thomas Vonn. Sinds 2013 is Vonn, die wegens problemen met haar vader haar meisjesnaam Kildow niet meer aannam, de vriendin van golfer Tiger Woods.

Vonn begon het lopende skiseizoen na een periode van 22 maanden zonder zege. Een gevolg van een ernstige knieblessure die ze opliep bij de WK van 2013. In de jacht op tijdig herstel voor de Spelen van Sochi blesseerde Vonn de knie opnieuw. Met hart en ziel werkte ze aan haar comeback. "Dat de WK hier in Vail zouden zijn, gaf me extra motivatie." Stoppen was nooit een optie. "Maar ik wist natuurlijk niet of ik ooit nog volledig zou herstellen. Er was zo veel kapot in mijn meniscus dat ik me wel eens afvroeg of ik ooit nog een wedstrijd zou winnen. Mijn eerste zege dit seizoen voelde als een olympische overwinning."

Inmiddels is duidelijk: Vonn is terug. Tien keer stond ze deze winter aan de start, vijf keer won ze. Inmiddels is ze de recordhoudster in de wereldbeker met 64 zeges. In januari passeerde Vonn de Oostenrijkse legende Annemarie Moser-Pröll (62 zeges). In Vail wachten vanaf dinsdag de volgende uitdagingen.

Man met kettingzaag opgepakt bij Europees Parlement

Een 32-jarige Slowaakse man die zich verdacht gedroeg, is bij het Europees Parlement in Brussel opgepakt. Hij had een kettingzaag en een vuurwapen in zijn auto liggen. Dit meldt het Brusselse Parket. De Slowaak in legeruniform verklaarde dat hij de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wilde ontmoeten.

Vier gebouwen van het EU-parlement en het bezoekerscentrum van het Parlementarium werden uit voorzorg ontruimd door de politie. Het voertuig van de man stond geparkeerd in de buurt van het Europees Parlement. De politie vermoedde explosieven te vinden in de auto van de man. Na onderzoek van de politie en de ontmijningsdienst Dovo bleek dit echter vals alarm.

De politie vond echter wel een kettingzaag en een vuurwapen in zijn auto. Het vermoeden van de politie kwam voort uit een verklaring van een dronken man die eerder die dag werd gearresteerd. Hij verklaarde dat hij een voertuig met wapens en explosieven had achtergelaten in de buurt van het Europees Parlement.

Het komt in België, met name Brussel, steeds vaker voor dat gebouwen worden ontruimd en wegen worden afgesloten vanwege een bommelding, verdacht voertuig of een verdacht pakketje. Achteraf bleek het telkens om vals alarm te gaan. Het aantal meldingen is volgens de politie veel hoger dan normaal. In totaal gaat het om 35 incidenten. 

'Coen en Sander stappen over naar 538'

De BNN-deejays Coen Swijnenberg en Sander Lantinga stappen dit najaar over naar het commerciële Radio 538. Dat meldt De Telegraaf maandagmiddag op zijn website.

De Coen en Sander Show is nu nog elke werkdag te horen op NPO 3FM. Het programma, dat sinds 2006 wordt uitgezonden, is een van de boegbeelden van de zender en omroep BNN.

Volgens De Telegraaf zou het duo de plek van Ruud de Wild gaan innemen. Het is nog niet duidelijk wat De Wild gaat doen als zijn contract in september afloopt. Ook is niet bekend hoeveel geld er met de transfer van de dj's is gemoeid.

BNN, 3FM en 538 wilden maandagmiddag allemaal niet reageren op het bericht, maar in het 3FM-topic op het FOK!forum is de discussie al begonnen. 

Coop haalt direct kipsalade uit de schappen

Supermarkt Coop heeft per direct alle bakjes 'Coop Pittige Kip salade' uit de schappen gehaald omdat er door een productiefout een andere kipsalade in zit. De ingrediënten kloppen daardoor niet, in de pittige salade zitten namelijk pinda's verwerkt terwijl dat niet op de ingrediëntenlijst staat. Voor mensen met een pinda-allergie kan het dodelijk zijn als ze toch pinda's eten.

Coop kreeg maandagmiddag een melding van de leverancier over de productiefout. Daarop zijn de winkels direct opgeroepen om de bakjes uit de winkels te halen. Ook is er in de schappen een waarschuwing geplaatst. Een woordvoerder van de supermarkt laat weten dat er voor zover bekend geen problemen zijn geweest. Coop is in gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 'voor verdere afstemming', aldus de woordvoerder.

NAVO-flitsmacht met Nederlanders naar Polen

De nieuwe NAVO-flitsmacht, waaraan Nederland meedoet, gaat eind mei-begin juni oefenen. De militairen moeten naar Polen. Het is de eerste test om te kijken hoe snel de troepenmacht kan oprukken. In april is een paraatheidsoefening waarbij nog geen militairen worden verplaatst.

Dat is maandag van hooggeplaatste diplomaten in Brussel vernomen. Behalve Nederland zijn Duitsland en Noorwegen bij de flitsmacht betrokken. Aan de oefening richting Polen doen naar verwachting 500 tot 800 manschappen mee, onder wie enkele honderden Nederlanders.

De NAVO besloot vorig jaar tot de oprichting van een flitsmacht zodat de militaire alliantie binnen enkele dagen een NAVO-bondgenoot te hulp kan schieten. Nederland, Noorwegen en Duitsland besloten een voorlopige macht op te zetten om ervaring op te doen. In noodgevallen moet deze interim-macht echter meteen inzetbaar zijn.

Ruim 30.000 asielverzoeken in 2014

Vorig jaar vroegen 30.020 mensen asiel aan in Nederland. Dat is 75 procent meer dan in 2013. Het gaat om het totaal van eerste asielaanvragen, mensen die het een tweede keer proberen en om gezinsleden van vooral Syriërs die hier al een verblijfsvergunning hadden gekregen.

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, die maandag door staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Teeven hield er vorig jaar mei nog rekening mee dat het aantal asielaanvragen zou kunnen stijgen naar 65.000. Hij baseerde dat op een hausse aan asielverzoeken uit Eritrea in de weken ervoor.

Uiteindelijk is het dus op minder dan de helft geëindigd, maar wel 75 procent meer dan in 2013, toen er 17.190 asielaanvragen waren.

Anderson van RKC naar Hearts, Juventus haalt Matri terug, Köln huurt Deyverson

Middenvelder Kenny Anderson verruilt RKC Waalwijk per direct voor de Schotse club Heart of Midlothian. Dat maakte de club uit de Jupiler League maandag bekend. Hoe hoog het transferbedrag is, hield RKC in het midden. De club liet wel weten dat de opbrengst 'in deze zware tijden meer dan welkom is'. Het contract van de in Waalwijk opgeleide Anderson liep nog tot komende zomer.

Hearts is momenteel koploper in het Championship, het tweede niveau in Schotland. Bij de club uit Edinburgh treft Anderson onder anderen Género Zeefuik, de aanvaller van FC Groningen die sinds januari op huurbasis uitkomt voor Hearts.


Alessandro Matri keert terug bij Juventus. De Italiaanse kampioen heeft de 30-jarige spits maandag voor de rest van dit seizoen gehuurd van Genoa, waarvoor hij in zestien competitiewedstrijden zeven keer scoorde. Matri speelde eerder al tussen 2011 en 2013 in Turijn en vierde toen met de Oude Dame twee landstitels.

De zesvoudig international speelde daarna voor AC Milan, Fiorentina en Genoa, maar keert nu als huurling terug bij de ploeg van trainer Massimiliano Allegri. Juventus gaat fier aan kop in de Serie A, met zeven punten voorsprong op AS Roma. Tegenover de komst van Matri staat het vertrek van aanvaller Sebastian Giovinco naar de Canadese club FC Toronto.


Bundesligaclub 1.FC Köln heeft zich vlak voor het sluiten van de transfermarkt nog weten te versterken met Deyverson. De 23-jarige Braziliaanse aanvaller wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Belenenses uit Lissabon, waar hij nog een contract heeft tot medio 2017.

Deyverson speelde dit seizoen in de Portugese competitie zestien wedstrijden en scoorde daarin acht keer. Eerder speelde hij voor het tweede team van Benfica. De Portugese grootmacht had hem in Brazilië opgepikt.

Duits OM onderzoekt mogelijke SS-bewaker (93)

Het Duitse openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar een 93-jarige vrouw die ervan verdacht wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog te hebben gediend als SS-bewaker. Ze zou betrokken zijn geweest bij een dodenmars, waarbij ongeveer veertienhonderd vrouwen om het leven kwamen.

Volgens een woordvoerder van het OM is het onderzoek vorige week ingesteld nadat een burger een aanklacht had ingediend tegen Hilde Michnia. Ze zou in de nazivernietigingskampen Bergen-Belsen en Gross-Rosen hebben gewerkt. Toen Gross-Rosen tegen het einde van de oorlog werd ontruimd, heeft ze volgens de aanklacht de gevangenen gedwongen naar het concentratiekamp Guben te lopen.

Michnia ontkent dat ze betrokken is geweest bij wreedheden en beweert dat ze slechts heeft gewerkt in de keuken.

Verkeersinfarct in Noord-Holland

Rond Haarlem, Beverwijk en Velsen is maandag tijdens de avondspits een 'flink verkeersinfarct' ontstaan, meldt de ANWB. Dat komt doordat de A9 geheel dicht is sinds er een vrachtwagen kantelde en er een lading oud ijzer op het wegdek terecht kwam. Het fileleed is volgens de ANWB ook goed te merken op de A5 en de Amsterdamse ring, de A10.

De A9 is bij Velserbroek sinds maandag 12.00 uur in beide richtingen afgesloten door de gestrande vrachtwagen. De vrachtwagen ging door de middenberm, waardoor het ijzer over beide weghelften verspreid ligt.

Door de stremming van de A9 is het op de binnenwegen al de hele middag bijzonder druk, zei de ANWB.

Vos laat resterende veldritten schieten

Marianne Vos rijdt dit seizoen geen veldritten meer. De Brabantse van Rabobank-Liv bouwt vanwege haar hamstringblessure een rustperiode in, zodat ze volledig fit aan het wegseizoen kan beginnen. Vos zou deze winter nog meedoen aan crosses in Maldegem, Lille en Hoogstraten.

Vos werd zaterdag in Tabor onttroond als wereldkampioene veldrijden. De niet geheel fitte renster moest zich in Tsjechië tevreden stellen met de derde stek. Wanneer de voormalig wereldkampioene haar entree op de weg maakt, wordt later bepaald.

V&D in onderhandeling over huurcontracten

V&D is opnieuw onderhandelingen begonnen over de huur van zijn winkels. De in financiële problemen verkerende warenhuisketen hoopt zo de huurlasten permanent te kunnen verlagen. Een woordvoerster zei maandag dat V&D bezig is met het 'heronderhandelen' van alle huurcontracten.

V&D moet dinsdag voor de rechter verschijnen vanwege de huurvrije periode van vier maanden die het bedrijf onlangs aan zijn vastgoedeigenaren oplegde. IEF Capital, eigenaar van meerdere winkelgebouwen van V&D, heeft het concern voor de rechter gedaagd om ontruiming van de winkels te vorderen. Maar er lijkt nog een voorbehoud te zijn. Bij IEF blijft 'de lijn open voor een nieuw voorstel van V&D', liet het bedrijf afgelopen weekend weten. Maandag weigerde de onderneming commentaar te geven.

Doden bij luchtaanval Syrische leger

Bij een luchtaanval van het Syrische leger op een dorp in het zuiden van Syrië zijn maandag zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Tientallen raakten gewond. Dat hebben activisten gezegd.

De luchtaanvallen werden uitgevoerd op Jassem, in de provincie Daraa. Het dorp is in handen van de rebellen en bijna dagelijks wordt er gevochten. De rebellen hebben in het gebied een offensief ingezet en veroverden vorige maand een grote legerbasis.

Volgens activist Ahmad al-Masalmeh kwamen er veertien mensen om het leven, onder wie vier kinderen en twee vrouwen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde twaalf doden en 25 gewonden.

Onderdelen Nieuwe Kerk in Delft 'te koop'

Voor 10.000 euro de symbolische eigenaar worden van het grafmonument van Hugo de Groot. Dat is mogelijk nu de protestantse gemeente van Delft heeft besloten onderdelen van de Nieuwe Kerk 'te koop' te zetten om zo de restauratie van de kerk te kunnen bekostigen.

Het gaat om een symbolische verkoop. "De kopers worden niet daadwerkelijk eigenaar", zegt Maarten van Woerden, bestuurslid van de Stichting Fondswerving Restauratie Nieuwe Kerk Delft. Geïnteresseerden kunnen onderdelen van de kerk adopteren, zoals vloertegels, ramen, orgelpijpen, pilaren en monumenten.

Mensen die iets kopen krijgen een certificaat. En van de gulste gevers komt mogelijk een plaquette in de kerk te hangen. Een orgelpijp kost 15 euro en een pilaar in het zogeheten transept, ofwel dwarsschip in de kerk, kost 1500 euro. De totale waarde van de te verkopen onderdelen wordt geschat op 150.000 euro. De restauratie van de kerk kost 11 miljoen euro. Daarvan moet de kerk zelf 3 miljoen euro ophoesten.

Standard stelt derde trainer van seizoen aan

De Belgische voetbalclub Standard Luik heeft maandag al de derde trainer van het seizoen aangesteld. De Belg José Riga is de opvolger van Ivan Vukomanovic, die in oktober de ontslagen Guy Luzon verving.

Vukomanovic werd destijds voor de rest van het seizoen aangesteld. De Serviër deed het naar behoren, maar moet desondanks plaatsmaken. Een aanbod om als assistent van de ervaren Riga aan de slag te gaan, sloeg hij af.

De 57-jarige Riga was in het seizoen 2011-2012 ook al coach op Sclessin. Sinds zijn vertrek bij het Engelse Blackpool zat hij zonder club.

Brady evenaart idool Montana in Super Bowl

Als jongetje zat Tom Brady vaak op de tribune bij San Francisco 49ers om zijn idool Joe Montana aan het werk te zien. De beroemde Amerikaanse quarterback leidde de American football-ploeg uit San Francisco in de jaren tachtig vier keer naar winst van de Super Bowl en werd bovendien drie keer gekozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de prestigieuze finale. "Dat wil ik ook", dacht de jonge Brady, die in zijn dromen zelf het spel verdeelde zoals Montana. Die droom werd zondag werkelijkheid in Glendale (Arizona), waar Brady de New England Patriots in een thriller tegen Seattle Seahawks naar de Super Bowl leidde (28-24).

De 37-jarige quarterback van de Patriots zette een record neer met 37 passes, in totaal goed voor 328 yards en vier touchdowns. Twee daarvan vielen in het vierde kwart, waarin de Patriots een achterstand van tien punten goedmaakten. Met nog twintig seconden op de klok voorkwam Malcolm Butler vlakbij de lijn een score van titelverdediger Seattle Seahawks en stelde daarmee de eerste Super Bowl voor de Pats in tien jaar veilig.

"We hebben opnieuw karakter getoond, zoals het hele jaar al", jubelde Brady, die zijn vierde Super Bowl won en voor de derde keer werd gekozen tot MVP van de eindstrijd in de NFL. Eerder viel die eer hem ten deel in 2002 en 2004. De clubicoon van de Patriots kwam daarmee op gelijke hoogte met zijn jeugdidool Montana. Samen met Terry Bradshaw zijn zij de enige quarterbacks die vier Super Bowls hebben gewonnen.

Brady met de beslissende pass vannacht tijdens de Superbowl (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Brady met de beslissende pass vannacht tijdens de Super Bowl (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Het riep meteen de vraag op of Brady nu kan worden gezien als de beste aller tijden. "Ach, ik heb daar niet over nagedacht. Ik hou me niet bezig met zulke discussies", zei de Amerikaan, terwijl hij werd geknuffeld door zijn vrouw, het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen. "Ik denk niet in termen als de beste ooit. Er zijn zoveel geweldige spelers en zoveel goede teams. Je hebt ook zat fantastische spelers die deze prijs niet hebben gewonnen, daarom moeten wij nu gewoon van dit moment genieten. Binnen onze groep hebben we nooit aan elkaar getwijfeld. Dat is noodzakelijk om de Super Bowl te kunnen winnen."

Naast Brady schreef ook coach Bill Belichick van de Patriots historie. Met zijn vierde Super Bowl kwam de 62-jarige Amerikaan op gelijke hoogte met Chuck Noll, de enige coach in de NFL met evenveel titels.

Tweede testdag Jerez (02/02/2015)

Sebastian Vettel heeft ook op de tweede dag van de wintertest in Jerez de snelste tijd gereden. De Duitser reed 1:20.984 en was daarmee 1,7 seconden sneller dan op de eerste dag. Op ruim achttiende van een seconde eindige Felipe Nasr als tweede. Mercedes liet wederom zien dat het met de betrouwbaarheid wel goed zit ondanks een klein probleem aan het eind van dag. Lewis Hamilton reed 91 ronden maar moest met nog iets meer dan een uur te gaan zijn wagen in de pitbox parkeren met een waterlek.

Max Verstappen heeft een productieve dag achter de rug. De Toro Rosso-coureur reed 73 ronden over het circuit van Jerez en reed daarmee de vijfde tijd van de dag 1:24.167. Een uur voor het einde van de dag begon het nog hard te regenen in Jerez. Enkele rijders gingen nog op de intermediates naar buiten waaronder Verstappen en Vettel.


Uitslag dag 2:
 

Pos Rijder Team Tijd Verschil Ronden  
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:20.984 - 88  
2 Luiz Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1:21.867 0.883 89  
3 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1:22.319 1.335 61  
4 Lewis Hamilton Mercedes 1:22.490 1.506 91  
5 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1:24.167 3.183 73  
6 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1:25.802 4.818 41  
7 Jenson Button McLaren/Honda 1:54.655 33.671 6  
8 Daniil Kvyat Red Bull/Renault Geen Tijd - 18  

Excelsior haalt aanvaller, Veerman naar Heerenveen en PEC huurt Babalj

Excelsior heeft zich op de slotdag van de transferperiode versterkt met Cedric Badjeck. De twintigjarige aanvaller uit Kameroen komt over van FC Utrecht, waarbij hij de afgelopen jaren ondanks een aantal optredens in het eerste niet wist door te breken. Badjeck verbond zich maandag voor 2,5 jaar aan de Rotterdamse eredivisionist.

"Een jonge en talentvolle spits waar wij in de toekomst veel van verwachten", zei algemeen directeur Ferry de Haan van Excelsior. "Hij heeft veel doelpunten gemaakt voor de beloften van FC Utrecht en een aantal keren mogen ruiken aan de eredivisie. Wij willen hem de kans geven bij Excelsior zijn talent verder te ontwikkelen."


Sc Heerenveen heeft zich maandag versterkt met aanvaller Henk Veerman. De 23-jarige spits komt per direct over van FC Volendam. Voor die club maakte hij dit seizoen zestien doelpunten in de eerste divisie. Ook de jonge verdediger Robert van Koesveld vertrekt naar de Friese club. De linksback komt over van Ajax, waar hij in het tweede elftal speelde. Beide spelers hebben een contract tot medio 2017 getekend.

Thomas Dalgaard vertrekt juist bij de Friezen. De Deen keert voor een half jaar terug naar zijn vaderland. Odense BK huurt de spits voor de rest van het seizoen. Dalgaard was vorig seizoen nog topscorer in de Deense competitie, maar verloor in Heerenveen de concurrentiestrijd van Mark Uth.


Trainer Ron Jans heeft bij PEC Zwolle zijn gewenste extra spits binnen. De bekerwinnaar huurt Eli Babalj voor de rest van het seizoen van AZ. De Australische aanvaller kwam sinds zijn komst naar Alkmaar in 2013 nauwelijks aan spelen toe. Babalj wacht zelfs nog altijd op zijn debuut in de eredivisie. PEC heeft een optie bedongen om de spits na dit seizoen definitief in te lijven.

De lange Australiër, geboren in Bosnië-Herzegovina, neemt in de selectie van PEC Zwolle de plaats over van Tomas Necid. De Tsjechische huurling van CSKA Moskou maakte voor de winterstop acht doelpunten, maar moest daarna terug naar Rusland.

Babalj trainde de afgelopen dagen mee met de ploeg uit Zwolle en verdiende op basis daarvan een kans in de tweede seizoenshelft. De selectie van Jans werd eerder al versterkt met Aleksandar Bjelica en Sheraldo Becker.

DFB wil Huntelaar zes duels schorsen

De tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond (DFB) wil Klaas-Jan Huntelaar voor zes wedstrijden schorsen wegens diens rode kaart in de wedstrijd tegen Hannover 96 (1-0). De Nederlandse aanvalsleider van Schalke 04 werd uit het veld gestuurd na een smerige overtreding op Manuel Schmiedebach in de slotfase.

De club uit Gelsenkirchen erkende de juistheid van de beslissing van de scheidsrechter, maar vond de strafmaat buiten proportie. Schalke maakte maandag bekend die lange uitsluiting van de trefzekere spits niet te kunnen accepteren en zal daartegen beroep aantekenen.

Tien arrestaties bij grote drugsactie

Bij een internationale drugsactie zijn tien personen aangehouden. De politie en douane van België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk hielden vanaf donderdag een grootschalige controle-actie in de strijd tegen de handel in drugs en drugstoerisme. Bijna zeventig van de 1159 gecontroleerde mensen bleek in het bezit van drugs, zo maakten de Belgische autoriteiten maandag bekend.

De samenwerkende diensten voerden controles uit op de as Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen-Parijs en op de as Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. Niet alleen waren er controles op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in (internationale) treinen.

Ruim 540 voertuigen werden gecontroleerd. De autoriteiten namen onder meer ruim 1 kilo hasj en 1 kilo marihuana in beslag. Volgens de Belgische politie heeft de actie onmiddellijke resultaten geboekt en informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst.

Obama overweegt wapenleveranties aan Oekraïne

De Amerikaanse president Barack Obama houdt het beleid om geen wapens aan Oekraïne te leveren opnieuw tegen het licht. Tot nog toe leveren de Verenigde Staten alleen 'niet-dodelijke' middelen, zoals gasmaskers en radartechnologie om inkomend vuur te detecteren, maar vanwege de recente escalatie van de strijd met pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne worden de mogelijkheden om dodelijke wapens te leveren opnieuw bekeken. Dat heeft een hooggeplaatste regeringsfunctionaris maandag gezegd. Hij bedong anonimiteit omdat hij niet bevoegd is interne beraadslagingen van de regering in het openbaar te bespreken.

Obama wil echter geen oorlog op afstand tegen Rusland beginnen, zei de zegsman. Ook twijfelt hij aan het vermogen van de Oekraïense strijdkrachten om geavanceerde wapens effectief in te zetten. Daarbij meent hij dat de Oekraïners met geen mogelijkheid van zoveel wapens kunnen worden voorzien dat zij opgewassen zijn tegen de militaire macht van Rusland; Washington stelt dat Rusland de separatisten bevoorraadt.

Voordat Obama iets over opvoeren van de hulp besluit, wil hij overleggen met Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel, die volgende week naar Washington komt, liet maandag in Hongarije weten dat zij tegen wapenleveranties is. Het conflict kan volgens haar niet op militaire wijze worden opgelost. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry reist donderdag naar Kiev om met Oekraïense leiders te praten.

Woordvoerster Bernadette Meehan van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zei dat het Witte Huis het beleid ten aanzien van Oekraïne 'constant' evalueert. "Hoewel onze focus gericht blijft op het nastreven van een oplossing via diplomatieke middelen, houden wij ook altijd andere opties tegen het licht die ruimte helpen creëren voor een politieke oplossing van de crisis", zei zij.

AC Milan blijft winkelen

AC Milan winkelt er lustig op los tijdens de laatste uren van de transferperiode. De Italiaanse club versterkte zich maandag met de verdedigers Luca Antonelli en Gabriel Paletta. De bekritiseerde trainer Filippo Inzaghi kreeg eerder al de beschikking over Alessio Cerci, Salvatore Bocchetti, Suso en Mattia Destro. Met al die aankopen hoopt Milan in de tweede seizoenshelft op een opmars in de Serie A.

De Rossoneri staan na de winst zondag op hekkensluiter Parma (3-1) achtste in de Serie A, nog wel ver verwijderd van de plaatsen die recht geven op een ticket voor de Champions League. Italiaans international Antonelli, die eerder in de jeugd voor Milan speelde, komt over van Genoa en verbond zich voor drieënhalf jaar aan zijn oude liefde. Paletta, ook international van de Azzurri, maakt de overstap van Parma.

Murray sluit aan bij 'grote drie'

Tennisser Andy Murray heeft zich dankzij zijn finaleplaats op de Australian Open opgewerkt naar de vierde plaats van de wereldranglijst. De 27-jarige Schot, die zondag in de eindstrijd moest buigen voor Novak Djokovic, is op de nieuwste ranking van maandag twee plekken gestegen.

Murray staat daardoor voor het eerst in ruim een jaar weer achter de grote drie: Djokovic, Roger Federer en Rafael Nadal. Mede vanwege blessures was hij afgelopen jaar zelfs even buiten de top tien gevallen.

De Nederlandse troeven Robin Haase en Igor Sijsling werden op de Australian Open al vroeg uitgeschakeld en zakten daardoor weg op de wereldranglijst. Haase ging naar de 85e plek, Sijsling moest liefst zestien posities inleveren en sluit nu de top honderd af.

Mondjesmaat weer treinen rondom Utrecht CS

Sinds het begin van maandagmiddag rijdt er weer een beperkt aantal treinen van en naar Utrecht CS. Het duurt echter zeker tot het eind van maandagmiddag voordat de treinen weer volgens het boekje rijden. Maandagmorgen rond 08.30 uur ontstond er een grote storing aan de bediening van seinen en wissels. Sinds dat moment reden er geen treinen van en naar Utrecht.

Het opstarten zorgt volgens de NS voor een logistieke puzzel. Het is een hele klus om materieel en personeel weer op de juiste plek te krijgen, zegt ProRail.

Vanuit Utrecht CS reden er maandagmorgen onder meer geen treinen richting Gouda, Leiden, Utrecht Overvecht, Arnhem, Den Bosch en Tiel. Vanaf 12.30 reden er weer enkele treinen, onder andere naar Nijmegen, Amsterdam, Schiphol en Den Haag. De NS zet bussen in tussen stations. Die zijn vaak wel overvol.

Update 16.55 uur:
Van en naar Utrecht rijden de rest van de dag minder treinen dan normaal. Dat meldt de NS maandagmiddag. Maandagochtend konden door een storing de seinen en wissels rondom Utrecht niet worden bediend. Het treinverkeer rondom Utrecht wordt nu gefaseerd opgestart, laat de NS even na 16.00 uur weten.

Tussen Utrecht en Hilversum, Woerden en Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn rijden bussen in plaats van treinen. Reizigers tussen Den Haag en Den Bosch of Arnhem worden geadviseerd via Breda te reizen en tussen Zwolle of Amersfoort en Den Haag of Rotterdam via Schiphol. Tussen Breda en Amersfoort of Zwolle kan het beste via Rotterdam en Schiphol of via Arnhem worden gereisd.

De NS laat verder weten dat de schermen op stations en reisplanners nog onbetrouwbaar kunnen zijn, vooral voor tijdstippen later op de dag. "We werken er hard aan om deze zo goed mogelijk bij te werken."

Stoffelijke resten geborgen bij rampplek MH17

Een team van defensie- en politiepersoneel heeft maandag op de rampplek van de MH17 een kleine hoeveelheid stoffelijke resten geborgen. Dat gebeurde in samenwerking met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) en lokale hulpdiensten bij het dorp Grabovo in Oekraïne.

Ook haalden ze persoonlijke bezittingen en enkele wrakstukken op die bewoners de afgelopen periode vonden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat laten weten.

Het team onderhoudt goede contacten met de burgemeester van Grabovo. Teamleden hebben met hem gesproken over de situatie. In de regio van de rampplek van vlucht MH17 is het onrustig. Als de veiligheidssituatie en de weersomstandigheden het toelaten, bezoekt het team dinsdag andere dorpen in de omgeving van de crashsite, ook onder leiding van de OVSE en lokale hulpdiensten.

Naar verwachting zullen de stoffelijke resten zaterdag aankomen op Vliegbasis Eindhoven. Hierbij wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij eerdere terugkomsten.

PSV met Willems en Wijnaldum naar Breda

Koploper PSV gaat dinsdag met Jetro Willems en Georginio Wijnaldum in de selectie op bezoek bij NAC Breda. De linksback ontbrak zaterdag tegen Willem II (2-1) vanwege de naweeën van een griepje. Wijnaldum liep in die wedstrijd een blessure aan zijn linkerbeen op en haalde daardoor het einde niet. Trainer Phillip Cocu liet maandag weten dat beide basisspelers beschikbaar zijn voor de confrontatie met NAC.

De koploper van de eredivisie boekte zelf tegen Willem II een zwaarbevochten zege en zag een dag later naaste concurrent Ajax verliezen van Vitesse (1-0). Daardoor heeft PSV met nog veertien wedstrijden te gaan een riante voorsprong van negen punten aan kop van de ranglijst. Cocu kan in Breda niet beschikken over de geblesseerde Jorrit Hendrix, Stijn Schaars en Florian Jozefzoon.

Blessure houdt Cilic uit Rotterdam

De Kroatische tennisser Marin Cilic zal volgende week niet deelnemen aan het ABN Amro-tennistoernooi van Rotterdam. De winnaar van de US Open van 2014 ondervindt nog te veel last van een slepende armblessure, liet hij maandag in diverse Kroatische media weten. De organisatie in Rotterdam had nog geen afzegging ontvangen.

Cilic miste al de Australian Open. "Ik ben er al een paar weken uit en heb mijn deelname aan de toernooien van Zagreb, Rotterdam en Delray Beach moeten schrappen", meldde Cilic die ook twijfelt over zijn aanwezigheid bij het immer beladen Davis Cupduel met Servië. "Meteen weer best-of-five partijen spelen zal moeilijk zijn", speculeerde de nummer acht van de wereld al.

FC Utrecht schorst Kali alsnog

FC Utrecht heeft Anouar Kali alsnog een schorsing opgelegd voor het slaan van ploeggenoot Kristoffer Peterson. De middenvelder bezorgde de Zweedse aanvaller vorige week donderdag op de training een gebroken kaak. Kali kreeg alleen een geldboete van de clubleiding en stond zondag gewoon in de basis tegen PEC Zwolle. Na alle kritiek die daarop volgde, heeft FC Utrecht toch besloten de middenvelder voor twee weken te schorsen.

"Het heeft het hele weekend aan mij geknaagd", bekende algemeen directeur Wilco van Schaik. "Moreel gezien is mijn beslissing onjuist geweest. Ik kan mezelf niet recht in de spiegel meer aankijken." Kali zou door een schorsing vanwege vijf gele kaarten woensdag sowieso al de wedstrijd tegen Willem II missen. Hij ontbreekt daarna ook tegen PSV en FC Dordrecht in de selectie van trainer Rob Alflen.

Duitsland levert geen wapens aan Oekraïne

Duitsland levert geen wapens aan Oekraïne, maar pleit juist voor onderhandelingen en een diplomatieke oplossing voor het conflict in het oosten van het land. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd. "Ik ben er van overtuigd dat dit conflict niet op militaire wijze kan worden opgelost", zei ze na een bespreking met de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Merkel geeft de voorkeur aan economische sancties opgelegd door de Europese Unie en onderhandelingen om 'het conflict op te lossen of in ieder geval te verkleinen'.

Hongarije is volgens Orbán ook een voorstander van een vreedzame oplossing en levert geen wapens aan Oekraïne. Hij wees er echter ook op dat Hongarije in verregaande mate afhankelijk is van Russische energie die via Oekraïne geleverd wordt. Ook de tweehonderdduizend etnische Hongaren die in het westen van Oekraïne wonen spelen een rol in het Hongaarse beleid.

De strijd in het oosten van Oekraïne tussen pro-Russische separatisten en de regeringstroepen heeft inmiddels al aan meer dan 5100 mensen het leven gekost. Nog eens negenhonderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt. Ondanks een staakt-het-vuren dat in september van kracht werd en na een relatief rustige periode in december is het geweld inmiddels weer opgelaaid.

Mansveld eist uitleg van ProRail en NS

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil zo snel mogelijk van ProRail en NS uitleg over de storingen en incidenten op het spoor de afgelopen weken. Ze heeft de directies van de twee bedrijven daarover maandag benaderd.

In een reactie tegenover het ANP stelt Mansveld: "Reizigers hebben de afgelopen weken veel hinder ervaren van grote storingen en incidenten op en rond het spoor. Ik heb de president-directeuren van ProRail en NS laten weten dat zij alles op alles moeten zetten om de oorzaken hiervan boven tafel te krijgen en structureel te verhelpen. Hier wil ik zo snel mogelijk door beide organisaties over worden geïnformeerd. Reizigers moeten immers kunnen rekenen op een betrouwbare en voorspelbare treinreis."

FOK!toen: Bloedige rellen in Santa Fe

In de nacht van zaterdag 2 februari 1980 liep een viertal bewakers rond 02.00 uur 's nachts door de hal van de staatsgevangenis van Santa Fe in New Mexico. Het leek een rustige nacht te worden en over een paar uur zou de ochtendploeg komen om de dienst van de nachtploeg over te nemen. Zover kwam het echter niet. Vanuit het niets dook opeens een man op die gekleed was in het uniform van een bewaker, met in zijn handen een zaklantaarn en een zelfgemaakt mes. De mannen deden nog een poging om het mes van de man af te pakken maar werden door andere gevangenen overmeesterd, geblinddoekt, geslagen en met messen gestoken. Het was het begin van één van de bloedigste opstanden ooit in een Amerikaanse gevangenis, waarbij meer dan 30 doden en honderden gewonden vielen. In FOK!toen een terugblik op de gewelddadige gebeurtenissen die vandaag precies 35 jaar geleden plaatsvonden.

Uit de Observer-reporter van 5 februari 1980
Uit de Observer-reporter van 5 februari 1980

Eerdere opstanden
De staatsgevangenis van Santa Fe werd in 1885 geopend en was de plaats waar lange tijd de zwaarste criminelen van de Verenigde Staten werden opgesloten. In de zwaar bewaakte inrichting werden bakstenen gemaakt en vanaf 1903 werden de gevangenen ook ingezet om de eerste snelwegen in Amerika aan te leggen. In juli 1922 kwamen de gevangenen van de gevangenis in Santa Fe in opstand, vanwege de overbevolking, het slechte vreten en het gebruik van buitensporig geweld door de bewakers. Toen de gevangenen dan ook weigerden om naar hun cellen te gaan openden de bewakers vanaf de wachttorens het vuur op de samengestroomde menigte. Hierbij werd één gevangene gedood en een vijftal anderen liepen verwondingen op.

Uit de Ellensburg Daily Record van 15 juni 1953
Uit de Ellensburg Daily Record van 15 juni 1953

De tweede opstand van Santa Fe vond plaats op 15 juni 1953. De gevangenen lieten weer hun ongenoegen blijken over het gewelddadige gedrag van de bewakers en zetten ditmaal hun woorden kracht bij door een dertiental bewaarders te gijzelen. In het daaropvolgende rumoer wisten een aantal bewakers te ontsnappen, die vervolgens twee gevangenen doodschoten en nog een aantal wisten uit te schakelen. Deze tweede rel leidde tot de beëindiging van de oorspronkelijke faciliteit als gevangenis en de bouw in 1956 van wat men 'The Main Unit' zou gaan noemen.

De oorzaken van de opstand van 1980
In 1980 had men in Santa Fe nog steeds last van overbevolking. In de gevangenis, die was gebouwd voor 900 gevangenen, zaten in de nacht van 2 februari 1980 zo'n 1136 mannen opgesloten. Ook was er veel onvrede over het besluit om geen educatieve en recreatieve programma's aan de gevangenen aan te bieden. Nadat men in 1975 was gestopt met het aanbieden van opleidingen werden gevangenen voor langere tijd in hun cel opgesloten. Dit zorgde op de lange duur voor de nodige onrust en geweld tussen gevangenen.

Een andere oorzaak voor veel spanningen in de gevangenispopulatie was de zogenaamde 'snitch game' die door de bewakers werd gespeeld. Gevangenen die zich niet wisten te gedragen werden door bewakers als informanten behandeld en waren vanaf dat moment de pispaal voor alle andere gevangenen. Er ontstonden grote spanningen in de gevangenis en het wantrouwen tegen zowel bewakers als mede-gevangenen groeide snel. Bruce King, Gouverneur van New Mexico, lag er niet wakker van en ook gevangenisdirecteur Felix Rodriguez en de hoofdbewakers Robert Montoya en Manuel Koroneos legden alle waarschuwingen voor een aanstaande opstand naast zich neer. Een besluit met bloedige gevolgen.

Uit de Eugene Register-Guard van 4 februari 1980 1
Uit de Eugene Register-Guard van 4 februari 1980

De vergeten sleutelbos
In de vroege uurtjes van zaterdag 2 februari 1980 waren twee gevangenen door een bewaker betrapt terwijl ze eigengemaakte alcohol aan het drinken waren. Binnen enkele minuten waren 4 van de 15 aanwezige bewakers in gijzeling genomen. De opstand had op dat moment nog in de kiem kunnen worden gesmoord, ware het niet dat een vluchtende bewaker een bos sleutels was vergeten mee te nemen. Niet lang daarna was slaapzaal 2-E onder controle van de gevangenen en werden met de achtergelaten sleutelbos nog meer gevangenen uit hun cellen vrijgelaten. Nadat toen ook nog een controlekamer van de gevangenis door de criminelen werd overgenomen hadden de mannen opeens de beschikking over nog meer sleutels, controle over alle deuren en konden de mannen ook in de wapenkamer van de penitentiare inrichting komen.

Een plattegrond van de gevangenis (Observer-reporter 5 februari 1980)
Een plattegrond van de gevangenis (Observer-reporter 5 februari 1980)

Terwijl de Nationale Garde de gevangenis van buiten hermetisch afsloot trok een woeste meute door de bajes. De administratie van de gevangenis werd geplunderd en samen met oude matrassen in de hens gestoken. Bij het ochtendgloren was de staatsgevangenis veranderd in een soort van oorlogsgebied waar bendes met elkaar een dodelijke strijd vochten en waar een groep extreem gevaarlijke criminelen bijeenkwamen om met de verraders en informanten in cellenblok 4 oftewel The Main Unit af te rekenen. Cellenblok 4 was evenwel ook het gedeelte van de gevangenis waar psychisch gestoorde criminelen en zedenplegers van de andere gevangenen werden afgezonderd.

Uit de Sarasota Herald-Tribune van 5 februari 1980
Uit de Sarasota Herald-Tribune van 5 februari 1980

Een barbaarse slachtpartij
Toen de woedende meute bij cellenblok 4 aankwamen ontdekten ze dat er geen sleutels waren voor het gebouw. Vanwege een verbouwing in de gevangenis lagen er wel lasapparaten en deze werden in de daaropvolgende vijf uren gebruikt om de tralies van cellenblok 4 door te branden. De afgezonderde gevangenen smeekten de staatspolitie om hun te komen redden maar kregen geen reactie op hun smeekbedes. Ondanks de aanwezigheid van een achteruitgang werden de gevangenen niet bevrijd, omdat de politie geen actie wou ondernemen zolang er nog bewakers in gijzeling werden gehouden.

Via zendapparatuur in de gevangenis kreeg de Nationale Garde van treiterende gevangenen te horen wat de mannen van plan waren met de bewoners van cellenblok 4. Ondanks de onheilspellende berichten werd er echter geen actie ondernomen. Tegen het ochtendgloren waren de criminelen er eindelijk ingeslaagd om cellenblok 4 binnen te komen en werden de afzonderlijk opgesloten mannen uit hun cellen gehaald. Sommigen werden op gruwelijke wijze gemarteld, bij andere mannen werden ledematen afgehakt terwijl andere gevangenen werden onthoofd of levend verbrand.

Uit The Spokesman-Review van 3 februari 1980
Uit The Spokesman-Review van 3 februari 1980

In het programma Timewatch van de BBC zou een ooggetuige verhalen over de gruwelijkheden die hij in cellenblok 4 zag gebeuren. Zo werd het gezicht van een gevangene net zolang met een lasapparaat bewerkt tot zijn hoofd ontplofte. Ook vertelde hij over zijn celgenoot Mario Urioste, die een straf uitzat voor winkeldiefstal. De man was in cellenblok 4 opgesloten nadat hij eerder al eens was verkracht door een aantal mede-gevangenen. Urioste werd met een doorgesneden keel opgehangen, terwijl zijn afgesneden geslachtsdelen in zijn mond waren gepropt. Andere mannen waren doodgeslagen met stalen pijpen en waren bewerkt met gereedschap dat in de gevangenis werd aangetroffen. Een gevangene was bijna geheel onthoofd nadat hij met een stuk touw om zijn nek van een veranda werd gegooid. Het lichaam werd daarna weggesleept en in stukken gehaakt met bijlen.

Uit de Eugene Register-Guard van 4 februari 1980
Uit de Eugene Register-Guard van 4 februari 1980

Het einde van de opstand
Na 24 uren van bloedige en vurige rellen kon men eindelijk beginnen met onderhandelingen. Dat het zo lang duurde kwam ook omdat zowel de gevangenen als de staat geen woordvoerder beschikbaar hadden. Uiteindelijk kwamen de gevangenen over de brug met een lijst met daarin een elftal eisen, ten bate van de gevangenis en haar bewoners. Zo wilden de gevangenen dat er wat werd gedaan aan de overbevolking in de gevangenis, de terugkeer van educatie voor gevangenen en een betere behandeling in de bajes. Ook wou men in gesprek gaan met onafhankelijke wetsdienaren en de pers.

De gegijzelde bewakers zouden worden vrijgelaten nadat er een gesprek met journalisten was toegestaan. Een aantal van de gegijzelde bewakers was tijdens de opstand beschermd door gevangenen maar anderen waren het slachtoffer geworden van verkrachtingen, waren afgetuigd of op andere wijze gemolesteerd. Een zevental bewakers was er dan ook slecht aan toe. Een journalist zag hoe een man vastgebonden zat op een stoel terwijl een andere bewaker naakt en bloedend op een stretcher lag. Al snel bleek dat de onderhandelingen op niks uit zouden gaan lopen.

Gevangenen in Santa Fe in 1980
Gevangenen in Santa Fe in 1980

Een groep van zo'n 80 gevangenen wou inmiddels niks meer te maken hebben met de bloederige opstand en zocht dekking op het basketbalveld, waar ook de manschappen van de Nationale Garde waren aangekomen. In de ochtenduurtjes van zondag 3 februari kwam ook een grote groep Afro-Amerikaanse gevangenen zich bij het sportveld melden om zo afstand te nemen van de relschoppers in het nog nasmeulende gebouw.

Tegen het middaguur trokken zwaarbewapende eenheden van de Nationale Garde de restanten van de totaal verwoeste gevangenis in. Volgens officiele cijfers waren er bij de opstand in totaal 33 gevangenen om het leven gekomen. Sommigen stierven aan een overdosis drugs, maar de meesten werden op zeer gruwelijke wijze afgeslacht. Hiervan vielen 22 doden in het extra bewaakte cellenblok 4. Van de 33 doden waren 24 van Latijns-Amerikaanse afkomst, zeven waren blank, één was zwart en één was van Indiaanse afkomst. Meer dan 200 gevangenen moesten worden behandeld voor de meest uiteenlopende verwondingen.

Slechts een handjevol gevangenen zouden worden berecht voor hun misdaden tijdens de opstand. De zwaarste straf die werd geeist was negen jaar gevangenisstraf, maar dat was geen probleem voor een persoon die toch al levenslang moest zitten. Het zou toch nog zeven jaar duren voor het duidelijk niet werkende gevangenissysteem zou worden aangepakt.

Uit de Michigan Daily van 6 februari 1980
Uit de Michigan Daily van 6 februari 1980


Exodus - The Last Act Of Defiance
De Amerikaanse thrash metalband Exodus zou in 1988 hun derde elpee Fabulous Disaster uitbrengen. Op dat album komen we ook het nummer 'The Last Act Of Defiance' tegen, dat was gebaseerd op de bloedige opstand in 1980 in de gevangenis van Santa Fe. Ook werd er over de opstand in 2001 een documentaire gemaakt, getiteld Behind Bars: Riot in New Mexico, waarin meer inzicht werd gegeven op de situatie waarin de rellen konden ontstaan.

Exodus - The Last Act Of Defiance

The second of February, 1980
Began three days of misery
A scene of retaliation
Epitomizing violence, horror, and vindication

Thieves, murderers, and rapists
Inundated their prison like homicidal sadists
Guards and convicts alike would pay the price
To them the electric chair
Would look like paradise!

Only degradation, torture, and cremation would suffice!
A sea of agony rolled in
Like the coming of the tide
The more fortunate escaped the insanity
Through suicide

The screams of the dying
Would haunt the living to the grave
Survivors of the riot
Relive the nightmare every day!

The Last Act of Defiance!
The Last Act of Defiance!

With a never ending appetite
Barbituates set them off like dynamite
Eradicating informants
Acetylene torches dealt the punishment

Melted from skin to bone
The fire silenced their screams to moans
Smoke filled the air from bodies set aflame
Begging for mercy, but their words
Were spoken in vain!

They weren't allowed to perish until they cherished all the pain!
A sea of agony rolled in
Like the coming of the tide
The more fortunate escaped the insanity
Through suicide

The screams of the dying
Would haunt the living to the grave
Survivors of the riot
Relive the nightmare every day!

The Last Act of Defiance!
The Last Act of Defiance!

Guards they had taken hostage
Were to blame for pushing them over the edge
Their brutality would be their demise
Like sharks in a frenzy they lashed out at their prize

When the madness had ended
The gore was too intense to be comprehended
No one explained the real reason why
For cruelty of a few
So many should die

They knew of the flaws, but stll insist the cause
Was justified!
A sea of agony rolled in
Like the coming of the tide
The more fortunate escaped the insanity
Through suicide

The screams of the dying
Would haunt the living to the grave
Survivors of the riot
Relive the nightmare every day!

The Last Act of Defiance!
The Last Act of Defiance!

Zevende versterking voor NAC Breda

NAC Breda heeft op de slotdag van de transferperiode opnieuw toegeslagen. De tegen degradatie vechtende club versterkte zich maandag met Felitciano Zschusschen, die voor een half jaar wordt gehuurd van FC Twente. De 23-jarige aanvaller is al de zevende versterking deze winter voor trainer Robert Maaskant.

Zschusschen komt uit Breda en speelde in de jeugd voor NAC. Enkele jaren geleden stapte hij over naar FC Twente, maar daar bleef een doorbraak uit. Zschusschen speelde vooral bij Jong FC Twente, waarvoor hij vorig seizoen tien keer scoorde en dit jaar in de Jupiler League zeven keer.

NAC trok eerder al Dirk Marcellis, Menno Koch, Guyon Fernandez, Ruben Ligeon, Hakim Borahsasar en Divine Naah aan.

Strafvermindering Berlusconi

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft zes weken in mindering gekregen op zijn werkstraf. De rechter beloonde de voor belastingfraude veroordeelde mediamagnaat maandag voor diens goede gedrag. Berlusconi hoeft nog maar vijf keer naar een verzorgingshuis om daar alzheimerpatiënten te helpen.

De directeur van het Milanese Sacra Famiglia-verzorgingshuis voor ouderen en zieken heeft een lovend verslag over Berlusconi uitgebracht, zei Berlusconi's advocate Valentina Bolis. Datzelfde zou gelden voor de maatschappelijk werker die maandelijks met de 78-jarige miljardair om de tafel zat.

De rechtbank in Milaan bracht Berlusconi's werkstraf met 45 dagen terug. De straf, die door een algemene amnestie al van vier tot één jaar was verminderd, loopt op 8 maart officieel ten einde.

Ook politiek bleek de rechtse ex-premier niet voorgoed uitgeschakeld. Hij verloor door de veroordeling weliswaar zijn senaatszetel, maar oefent als leider van zijn partij Forza Italia nog altijd grote invloed uit.

Tunesische voetballers wacht zware straf

De Tunesische spelers die zaterdag de scheidsrechter belaagden na de uitschakeling door Equatoriaal-Guinea in de kwartfinales van de Afrika Cup wacht een zware straf. De tuchtcommissie van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) zei maandag sancties te zullen treffen na bestudering van de beelden.

Woeste Tunesische internationals vlogen na het laatste fluitsignaal op Seechurn Rajindraprasad af en achtervolgden de arbiter uit Mauritius, die het gastland een dubieuze strafschop had gegeven, tot in de catacomben. Ze probeerden hem te slaan en schoppen. De oproerpolitie voorkwam dat het lukte.

CAF kijkt ook naar het spuugincident met Sipoto in de hoofdrol. De verdediger van Guinea stuurde al vroeg in het heetgebakerde duel een rochel naar de Tunesiër Wahbi Khazri. De tv-camera's registreerden dat. De dader mist mogelijk de halve eindstrijd.

Tom Cruise wordt vadsig

Als Tom Cruise klaar is met de opnames van Mission Impossible, moet hij flink op dieet maar niet om af te vallen. Volgens NY Post moet de acteur voor zijn volgende filmklus flink wat kilo's aankomen.

Cruise gaat waarschijnlijk een rol spelen in de film Mena. Daarin kruipt hij in de huid van een wat dikkige piloot die in de jaren tachtig drugs en wapens smokkelde. De piloot woog in werkelijkheid zo'n 136 kilo en volgens de New Yorkse krant is Tom van plan om daarbij in de buurt te komen.

Doug Liman is de regisseur van Mena. Volgens de krant reist Liman binnenkort af naar Londen om Cruise te ontmoeten. Tom zit in Londen vanwege de opnames van Mission Impossible, dat waarschijnlijk in juli uitkomt.

Bravely Second trailer toont meer van nieuwe vijand

Vorig jaar kwam Square-Enix met Bravely Default, een traditionale Japanse RPG die goed in de smaak viel. Een tweede deel kon ook niet uitblijven. Deze verschijnt hopelijk dit jaar nog. Voor Bravely Second is een nieuwe trailer vrijgegeven waarin we de nieuwe vijand te zien krijgen.

Let op: de trailer is volledig in het Japans. Voor de meeste van ons is het dus vooral genieten geblazen van de beelden.

Doden in Schinveld niet door koolmonoxide

De man en vrouw die zondagavond dood werden gevonden in hun huis in Schinveld (Limburg), zijn niet overleden door koolmonoxidevergiftiging. Wat de doodsoorzaak wel is, is nog niet bekend. De politie gaat niet uit van een misdrijf en hoopt dat de uitkomst van verder onderzoek dinsdag meer duidelijkheid biedt, aldus een woordvoerder.

De hulpdiensten werden zondagavond gealarmeerd. De brandweer sprak over een vreemde lucht in het huis. Koolmonoxidevergiftiging werd als mogelijke oorzaak genoemd.

Amerikaanse Club Nintendo gevuld met games

Enige tijd geleden werd door Nintendo aangekondigd dat de huidige opzet van Club Nintendo dit jaar verdwijnt. Deze aankondiging ging gepaard met de belofte veel nieuwe items toe te voegen aan de online catalogus. Vandaag heeft Nintendo of Amerika woord gehouden.

In de Amerikaanse versie van Club Nintendo, een initiatief waarmee gamers die producten van Nintendo online registreren gratis games en goodies kunnen bemachtigen, zijn veel nieuwe items toegevoegd. Dit zijn bijvoorbeeld posters of kaartspellen. Daarnaast zijn er heel veel games toegevoegd, zowel games uit de virtual console en nieuwere games. Denk hierbij aan Super Mario 3D Land, The Wonderful 101 en Nes Remix.

Voorlopig is een soortgelijk initiatief voor ons in Europa nog niet geïntroduceerd. Tot nu toe hebben wij het moeten doen met een klein aantal goodies. We kunnen alleen maar hopen dat Nintendo of Europe een soortgelijk aanbod zal vrijgeven.

the wonderful 101

Katy Perry laat Super Bowl-tattoo zetten

Katy Perry heeft er sinds zondag een tatoeage bij, zo laat de wereldberoemde zangeres via Instagram weten. Na haar optreden in de pauze van de Super Bowl XLIX liet Katy de tekst 'XLIX' aan de binnenkant van haar vinger zetten.

"Ik vond het wel toepasselijk om vanavond wat bloed te laten vloeien... XLIX", schrijft Perry bij een foto waarop te zien is dat de tatoeage bij haar wordt gezet. Later deelt de zangeres ook nog een plaatje van haar tattoo.

Katy zette zondagavond een spetterende show neer in het stadion in Glendale. Op een soort megatijger kwam Perry het stadion binnenrijden terwijl ze Roar zong. Katy bracht ook haar nummers Teenage Dream, I Kissed A Girl en Firework ten gehore. Voor haar show had de artiest Missy Elliott en Lenny Kravitz uitgenodigd; zij stonden met haar op het podium.

Tijdens haar optreden verkleedde Katy zich vier keer. Tijdschrift Elle heeft haar pakjes onder de loep genomen en de ontwerper Jeremy Scott geïnterviewd. "In oktober belde Katy mij, ze zei dat ze mij dringend moest spreken", aldus Scott.

"Een week later kwamen we bij elkaar. Ze vertelde me dat ze mocht optreden tijdens de Super Bowl. 'Het is nog niet bekendgemaakt, het is heel erg belangrijk voor mij en het moet een geweldig moment worden. Ik wil dat het ook speciaal wordt voor jou', zei ze", aldus Scott die vertelt dat ze vervolgens samen vier outfits bedachten.

15 jaar cel voor moord na ruzie over hennep

Een 30-jarige man uit Wessem is maandag veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het doodschieten van een 31-jarige man in Weert vanwege ruzie over een hennepkwekerij. De straf is hoger dan de twaalf jaar gevangenisstraf die de officier van justitie had geëist.

Kevin R. schoot het slachtoffer op de parkeerplaats van een winkelcentrum in Weert twee keer in de rug en een keer in de borst. Verder werden het gezicht en de hals van het slachtoffer bewerkt met een aardappelschilmes.

De verdachte werd opgespoord aan de hand van camerabeelden uit het winkelcentrum. Op het bebloede mes dat werd teruggevonden werd zijn DNA aangetroffen.

Museum wijdt expositie aan jubilerend Rowwen Hèze

Het Limburgs Museum wijdt binnenkort een tentoonstelling aan de populaire dialectband Rowwen Hèze. De groep van zanger Jack Poels viert dit jaar zijn dertigste verjaardag.

Dit jubileum is aanleiding voor het museum om aandacht te besteden aan de geschiedenis en betekenis van de groep, zo maakte het museum maandag bekend. Rowwen Hèze, afkomstig uit het plaatsje America, kreeg als eerste band met een eigen Limburgs geluid en repertoire landelijke bekendheid.

De familietentoonstelling Rowwen Hèze 30 Joar laat de ontwikkeling zien die de groep heeft doorgemaakt van vooral een feestband - geroemd om zijn snelle, op Tex-Mex geïnspireerde muziek - naar een muziekgroep die ook rustige, persoonlijk getinte ballades maakt. De collectie bevat veel zeldzaam beeldmateriaal van de groep, waaronder unieke videoclips en concertregistraties.

De expositie opent op vrijdag 22 mei aanstaande en zal te zien zijn tot en met zondag 3 januari 2016.

Europese Hof doet zaak pedovereniging niet

Het Europese Hof voor de rechten van de Mens heeft de klacht van pedofielenvereniging Martijn niet in behandeling genomen. Dit heeft het hof maandag bevestigd aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). De vereniging wilde dat het verbod van de organisatie in Nederland ongedaan zou worden gemaakt.

De Hoge Raad verbood Martijn vorig jaar. De hoogste Nederlandse rechter vindt dat het een uitzondering moet zijn om een club te verbieden, maar dat het in het geval van Martijn noodzakelijk was. Martijn bagatelliseert en verheerlijkt seksueel contact tussen volwassenen en kinderen. Dat is in strijd met de openbare orde, oordeelde de Hoge Raad.

"Wij zien in deze beslissing een geval van ontwijken van het geven van een rechtsoordeel over een maatschappelijk heikele rechtsvraag. Een gebrek aan moed dus", concluderen de advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets die de klacht namens Martijn indienden.

Tientallen telefoons gestolen bij concert

Tijdens een concert van de Amerikaanse heavy metalband Slipknot in de Heineken Music Hall in Amsterdam zijn zondag tientallen telefoons gestolen. Beveiligers snapten een 37-jarige man met 33 mobiele telefoons in zijn tas. Hij is overgedragen aan de politie. In totaal werden 83 toestellen als vermist opgegeven.

De politie roept gedupeerden op aangifte te doen, aangezien tot nu toe slechts een enkeling dat heeft gedaan. Wie tijdens het concert de resterende telefoons heeft gevonden, wordt gevraagd deze bij het politiebureau af te geven. De politie houdt er rekening mee dat de man de diefstallen niet alleen heeft gepleegd.

Ex-Pegida-leider richt nieuwe organisatie op

Een voormalige leider van de Duitse beweging Pegida heeft een nieuwe organisatie opgericht waarmee ze campagne wil gaan voeren voor meer referenda in de politiek. Dat heeft Kathrin Oertel maandag bekendgemaakt.

Oertel zei maandag dat ze met enkele anderen Direct Democracy for Europe heeft opgericht en dat de beweging een conservatieve koers gaat voeren. Ze positioneert de beweging aan de rechterkant van de centrumrechtse partij van bondskanselier Angela Merkel.

Volgens Oertel, die vorige week samen met enkele andere leiders Pegida de rug toekeerde, zei dat de nieuwe groep niet wil gaan concurreren met Pegida en op andere dagen actie gaat voeren.

Pegida heeft het moeilijk sinds mede-oprichter Lutz Bachmann twee weken geleden opstapte. Hij vertrok omdat er foto's van hem met een Hitlersnor waren opgedoken en hij zich kwetsend had uitgelaten over vluchtelingen.

Waarborgfonds mag beslag leggen op monstertruck

Het Waarborgfonds Motorverkeer mag beslag leggen op de monstertruck waarmee vorig jaar in Haaksbergen een dodelijk ongeluk gebeurde. Dat heeft de rechtbank in Almelo besloten naar aanleiding van een verzoek van het fonds.

Het beslag is pas aan de orde als het Openbaar Ministerie de truck vrijgeeft. Dit zal gebeuren nadat het technisch onderzoek is afgerond of, en dat is waarschijnlijker, nadat de strafzaak tegen chauffeur D. heeft plaatsgevonden.

Het fonds en de chauffeur zijn wel een compromis overeengekomen. Als de truck wordt vrijgegeven en het fonds er beslag op legt, mag de chauffeur wel weer gebruikmaken van de truck en ermee optreden. Het fonds neemt het voertuig dan namelijk niet zelf in bewaring.

Bij het ongeluk in Haaksbergen vielen drie doden en 28 gewonden.

Winst ExxonMobil ruim een vijfde omlaag

De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft in het vierde kwartaal van 2014 ruim een vijfde minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat is vooral te wijten aan de scherpe daling van de olieprijs en een lagere productie, maar ook aan hogere onderhoudskosten. Een verbetering bij de chemietak bood onvoldoende compensatie.

ExxonMobil onthulde maandag een winst van 6,6 miljard dollar (5,8 miljard euro), ruim 21 procent minder dan de 8,4 miljard dollar die in het laatste kwartaal van 2013 werd geboekt. De omzet bedroeg 87,3 miljard dollar, tegen bijna 111 miljard dollar een jaar eerder.

's Werelds grootste olieconcern gemeten naar beurswaarde werd bovenop de sterke daling van de olieprijs geraakt door sancties tegen zijn Russische partner Rosneft. De Russische wingebieden waarvoor ExxonMobil licenties heeft, zijn bijna net zo groot als die van het bedrijf in de VS.

Weer doodstraffen in massaproces Egypte

Een Egyptische rechter heeft maandag 183 mensen ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij het geweld dat uitbrak na de afzetting van president Mohammed Morsi in 2013.

Alle verdachten werden tegelijk berecht en veroordeeld. De massaprocessen zijn Egypte op veel internationale kritiek komen te staan. Veel eerder opgelegde doodstraffen werden in hoger beroep teruggedraaid. In een van de zaken werd zelfs een rechter uit zijn ambt gezet.

De veroordeelden werden in 2013 aangehouden na een gewapende aanval op een politiebureau in Kirdasah. Vijftien agenten werden gedood, onder wie de politiechef, en sommige lichamen werden verminkt teruggevonden. De aanval op de politie was weer een reactie op een grote politieactie diezelfde dag in twee protestkampen van Morsi's aanhangers. De politie schoot met scherp op betogers. Honderden mensen lieten het leven.

Het vonnis werd geveld door rechter Mohammed Nagi Shehata, die bekend is komen te staan als iemand die geen genade toont aan critici van de regering. Hij was onder andere de rechter die drie journalisten van Al-Jazeera vorig jaar tot zeven tot tien jaar cel veroordeelde.

Herdersopleiding zit al vol

De opleiding voor schaapherder die in augustus begint, zit al vol. Er zijn al te veel aanmeldingen voor de twintig opleidingsplaatsen. Mbo-school Helicon in Velp verwacht de komende weken nog veel inschrijfformulieren terug van mensen die informatie aanvroegen, zei coördinator Tjeerd Willink van de opleiding maandag.

Helicon begint de gecertificeerde opleiding op verzoek van het Praktijknetwerk Gescheperde Kuddes, een koepelorganisatie van herders. Volgens Willink is de belangstelling onder mannen en vrouwen ongeveer gelijk. Opvallend is volgens hem het grote aantal inschrijvingen van oudere mensen. "Mensen die hun droom willen waarmaken, die toe zijn aan een carrièreswitch of die vervroegd gestopt zijn met werken. Er is zelfs een aanmelding van een ex-onderwijzer van 62 jaar."

De school voert met alle inschrijvers een intakegesprek en wijst vervolgens plaatsen toe. Dat betekent dat een grote groep die het herderschap ambieert, het volgend jaar opnieuw moet proberen. Een gediplomeerde herder kan ook aan de slag als terreinbeheerder bij een natuurorganisatie.

Werkgever betaalt niet dubbel bij ontslag

Werkgevers die na 1 juli van dit jaar iemand de laan uitsturen, moeten de ontslagen werknemer een transitievergoeding meegeven. Maar als ze op dat moment ook nog gebonden zijn aan een sociaal plan of cao-afspraken over ontslagvergoeding hoeven ze niet twee keer te betalen. Op initiatief van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) komt er een overgangsregeling. Die loopt tot 1 juli 2016. In deze periode gaan afspraken die in een sociaal plan of cao zijn gemaakt voor op de transitievergoeding.

Op 1 juli gaat een nieuwe regeling voor ontslagrecht in. De procedure om iemand te ontslaan wordt dan eenvoudiger en daardoor sneller. Bedrijven worden wel verplicht de ontslagen medewerker een transitievergoeding van maximaal 75.000 euro uit te keren.

Dekkingsgraad pensioenfondsen fors achteruit

De Nederlandse pensioenfondsen hebben hun financiële positie afgelopen maand flink zien verslechteren. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde in januari van 108 naar 103 procent. Daarmee bevindt deze zich onder de grens die vereist is om een dekkingstekort te voorkomen, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De sterke daling komt voornamelijk door een nieuwe rekenmethodiek die vanaf 1 januari geldt. De pensioenfondsen mogen bij het berekenen van hun financiële situatie niet meer uitgaan van een driemaandsmiddeling van de rente.

De terugval betekent niet automatisch dat er fondsen moeten gaan korten. Volgens de nieuwe regels moet daarvoor voortaan worden gekeken naar de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden. Deze staat per eind januari op 109 procent.

Just Cause 3-screenshots verschenen

Op internet zijn her en der screenshots verschenen van de nieuwe Just Cause-game. Op onder andere NeoGAF en Gamespot verschenen screenshots, zij het in slechte kwaliteit, die afkomstig zouden zijn uit een Duits gametijdschrift.

Ondanks dat compressie de afbeeldingen geen goed heeft gedaan, ziet het er als vanouds kleurrijk en spectaculair uit. Just Cause 3 komt in juni 2015 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Force India in de financiële problemen'

Het lijkt erop dat het Formule 1-team Force India grote financiële problemen heeft. Het team wilde de eerste wintertest in Jerez gebruiken om met de 2014-auto te rijden, maar is in Spanje helemaal afwezig. Volgens de geruchten is het geld bij het team uit Silverstone op.

Journalist Ralf Bach, van Sport Bild en TMZ, heeft op zijn eigen site f1-insider.com gesteld dat Force India geen monocoque voor de nieuwe VJM08 heeft. De rekening aan leverancier EOM zou niet betaald zijn. Ook zouden onder meer motorleverancier Mercedes en bandenfabrikant Pirelli nog op geld wachten. Het totaalbedrag komt uit op ongeveer vijftig miljoen euro. Volgens Bach is het halen van de seizoensopener in Australië voor Force India een schier onmogelijke taak geworden.

Bovendien kampen de eigenaren van Force India zelf met grote juridische en financiële problemen. Mede-eigenaar Subrata Roy van Sahara India vanwege fraude. Zo snel als hij naam gemaakt heeft, zo snel lijkt zijn conglomeraat van bedrijven ten onder te gaan. Ook Vijay Mallya, een andere mede-eigenaar, heeft veel problemen. Zijn luchtvaartmaatschappij Kingfisher is met veel onbetaalde rekeningen failliet gegaan. Diverse schuldeisers zitten nu achter Mallya aan die dit jaar in India voor de rechter moet verschijnen.

Slet genaaid, beurs weg!

De politie van Wenen heeft een 25-jarige vrouw en haar 37-jarige handlangster opgepakt. Het tweetal beloofde geile mannetjes seks. Zodra zij hun broek op de enkels hadden, gingen de vrouwen er met hun portemonnee vandoor.

Het van origine Slowaakse duo verdiende eerst de kost als hoer. Omdat zij met het neuken telkens een schamele 25 euro verdienden, besloten zij op een gemakkelijkere manier hun brood te verdienen. Zo besloten zij in 2012 rijke kerels te beroven tijdens de seks.

Zo werden enkele heren beroofd in een obscure goktent. Terwijl zij op de gokkast bezig waren, boden de dames hun een drankje aan. Vervolgens werden zij uitgenodigd om de vrouwen op de plee uit te wonen. Maar zodra de broek in de wc op de enkels ging, beroofden de sluwe feeksen hen van hun portemonnee.

Een slachtoffer vertelde op deze manier 1.000 euro te zijn kwijtgeraakt. "Toen ik me realiseerde wat er aan de hand was, was zowel mijn beurs als de dame verdwenen", aldus het slachtoffer. Andere mannen zouden in hun huis zijn beroofd van hun kostbare spullen nadat de vrouwen hen hadden verdoofd met GHB.

Gelukkig heeft de Oostenrijkse politie hen eindelijk te pakken. De vrouwen konden worden gepakt nadat dna van hen was aangetroffen op sigarettenpeuken. In een geval had een van de sloeries haar schoen op de plaats delict achtergelaten.

Opstelten moet zeggen wat politie niet doet

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet ook eens durven te zeggen wat de politie niet kan of zal doen. Er zijn op dit moment honderden doelen geformuleerd die prioriteit voor de politie zouden moeten zijn, terwijl de organisatie tegelijkertijd wordt gereorganiseerd en ingekrompen. De politie loopt tegen de grenzen van haar mogelijkheden aan.

Dat hebben politiechef Stoffel Heijsman en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls maandag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers van de politie-eenheid Oost-Nederland. Deze politie-eenheid omvat Gelderland en Overijssel en is daarmee de omvangrijkste eenheid van Nederland.

Oost-Nederland legt binnen enkele weken voorstellen om rust in de organisatie te brengen bij de minister op tafel. Ook de andere politie-eenheden gaan dat doen volgens Bruls.

Rover eist ingrijpen bij ProRail

Rover eist dat de raad van commissarissen ingrijpt bij spoorbeheerder ProRail na de tweede grote systeemstoring binnen enkele weken. De reizigersvereniging vindt het onaanvaardbaar dat een technische storing zo'n extreme impact kan hebben.

Rover-voorzitter Arriën Kruyt: "Dit is geen incident meer, het is een structureel probleem. Het is nu hoog tijd in te grijpen bij de ICT-afdeling van ProRail. Doormodderen is geen optie."

Kemphanen Zuid-Sudan sluiten zoveelste vrede

De strijdende partijen in Zuid-Sudan hebben maandagochtend na vier dagen van intensieve onderhandelingen het zoveelste vredesakkoord gesloten. De vorige drie hielden niet lang stand.

De IGAD, het samenwerkingsverband van landen in de Hoorn van Afrika dat toezicht hield op de vredesonderhandelingen, zal streng optreden tegen een ieder die de jongste overeenkomst breekt, zei bemiddelaar Seyoum Mesfin. De IGAD geeft de overtreder aan bij de Afrikaanse Unie en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarschuwde hij. Die beide organen hebben allebei zware sancties aangekondigd voor wie het vredesproces in Zuid-Sudan ondermijnt.

Op 9 juli treedt er in Juba een overgangsregering van nationale eenheid aan, lieten bemiddelaars weten. April, mei en juni zijn uitgetrokken voor een aanloopperiode.

Over enkele andere heikele kwesties, zoals de verdeling van de macht, hebben de regering en de rebellen nog geen overeenstemming bereikt. Voor 5 maart sluiten ze een alomvattend en definitief akkoord, hebben de beide kampen afgesproken.

De opstandelingen lieten meteen weten dat het welslagen van het nieuwe vredesplan afhangt van het optreden van de regering in Juba. "Als de regering het akkoord eerbiedigt, zal het geweld zeker afnemen", zei woordvoerder Lul Koang. "Maar als ze op dezelfde voet doorgaan, dan zal dat het geweld zeker niet doen beëindigen."

Het Enough-project reageerde sceptisch op het nieuwe vergelijk. "Door het ontbreken van het beloofde regime van reisverboden en bevriezing van banktegoeden zien de strijdende partijen geen reden hun gedrag aan te passen", zei Justine Fleischner van de hulporganisatie. Ze hekelde de bemiddelaars, omdat economische belangen en zakelijke banden ervoor zouden zorgen dat het niet van sancties komt. "Ondertussen betaalt de bevolking van Zuid-Sudan de prijs van de oorlog."

Het aanhoudende geweld in Zuid-Sudan gaat terug op een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en zijn tweede man Riek Machar. Hun rivaliteit is uitgemond in een strijd tussen hun beide stammen, respectievelijk de Dinka en de Nuer. Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven. Tienduizenden van hen hebben hun toevlucht gezocht tot enkele VN-kampen in het land.

Anthony leidt Knicks langs LA Lakers

Carmelo Anthony heeft New York Knicks zondag aan een overwinning geholpen in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. In het eigen Madison Square Garden waren de Knicks met 94-80 te sterk voor Los Angeles Lakers, de gevallen topclub die het de rest van het seizoen moet stellen zonder de zwaargeblesseerde vedette Kobe Bryant. Anthony nam de thuisploeg met 31 punten bij de hand.

New York Knicks was dramatisch aan het seizoen begonnen, met een recordreeks van zestien nederlagen op rij. In de laatste tien duels hebben de basketballers uit New York echter vijf overwinningen gevierd, waardoor ze weer voorzichtig omhoog kunnen kijken op de ranglijst.

Miami Heat won voor eigen publiek met 83-75 van Boston Celtics. Hassan Whiteside was met twintig punten het meest productief.

Nieuwe Arabische zender meteen weer uit de lucht

De nieuwe, in Bahrein gevestigde televisiezender Alarab van de schatrijke Saudische prins Alwaleed bin Talal is enkele uren na de start al weer uit de lucht. De nieuwszender verraste zondag, op de openingsdag, met een interview met een kopstuk van de sjiitische oppositie in Bahrein.

Alarab liet zelf maandag op Twitter weten dat de uitzending is gestaakt om 'technische en beheersredenen'. De zender hoopt spoedig de uitzending te hervatten.

De directeur media-aangelegenheden van de Autoriteit Informatiezaken van Bahrein noemde soortgelijke oorzaken voor de 'tijdelijke uitval'. De autoriteiten en Alarab zelf werken samen om de kwestie snel op te lossen, zei directeur Yusuf Mohammed. Ook hij verwacht dat de zender snel weer in de lucht is.

Het regeringsgezinde dagblad Akhbar al-Khaleej schreef maandag op de voorpagina dat de uitzending van Alarab was gestaakt wegens het overtreden van de regels in de Golfregio. De krant vermeldde zijn bronnen niet.

Het nieuwe station had zondag Khalil al-Marzooq, een prominente tegenstander van de soennitische regering van het oliestaatje, te gast. Bahrein sloeg de eigen variant van de Arabische Lente, waarin Al-Marzooq een aandeel had, met hulp van het soennitische buurland Saudi-Arabië met harde hand neer en hield de voormalige parlementsvoorzitter bijna een jaar gevangen. De autoriteiten in Bahrein wilden niet reageren op de problemen bij Alarab.

Alarab zou de eerste grote Arabische nieuwszender zijn in Bahrein. De reuzen van het drukbezette Arabische medialandschap zijn allemaal in andere Golfstaatjes gevestigd. Al-Jazeera zit in Qatar, Al-Arabiya en Sky News Arabia houden in de Verenigde Arabische Emiraten kantoor.

De algemeen directeur van Alarab liet in december weten dat zijn station 'alle standpunten zal verslaan'. Alarab zal voor Bahrein gevoelige onderwerpen niet schuwen, zei Jamal Khashoggi destijds.

Politie onderzoekt dood man (70) in Monster

De politie onderzoekt de dood van een zeventigjarige inwoner van de Zuid-Hollandse plaats Monster die vorige week dood werd gevonden in zijn woning aan de Rijnweg. Dat maakte de politie maandag bekend.

Volgens een woordvoerder is de man onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. De politie sluit een misdrijf niet uit en vraagt getuigen zich te melden.

Agenten kregen donderdagmiddag een tip dat in een woning een man was overleden. De man werd gevonden door zijn vrouw. Eerder die middag was hij nog gezien in zijn woning.

A9 dicht vanwege oud ijzer op de weg

De A9 bij Velserbroek is maandagmiddag sinds 12.00 uur in beide richtingen afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen die geladen was met oud ijzer. De vrachtwagen ging door de middenberm, waardoor het ijzer over beide rijrichtingen verspreid ligt.

Bij het ongeluk waren geen andere auto's betrokken. De chauffeur verkeert volgens een politiewoordvoerster in goede gezondheid.

Het is nog onduidelijk hoe lang de stremming gaat duren. Rijkswaterstaat is bezig met het opruimen van het schroot.

Trailer Heroes Reborn: eerste beelden Zachary Levi

Vorige maand werd al bekend dat Zachary Levi (Chuck) mee zal spelen in Heroes Reborn, de opvolger van de originele tv-serie Heroes die wereldwijd zeer populair was. De originele serie werd na vier seizoenen wegens tegenvallende kijkcijfers afgekapt. Het is nu jaren later en Tim Kring (tevens de bedenker van de originele serie) vond het blijkbaar tijd om de serie een reboot te geven. Gisteren bracht NBC, tijdens de Super Bowl, voor het eerst beelden naar buiten waar Zachary Levis personage ook in voorkomt.

De serie, die dertien afleveringen zal hebben, zal draaien rondom nieuwe personages. Zoals je in onderstaande trailer kunt zien, zal de acteur die in de originele hitsersie Noah Bennett speelde wel terugkeren.

Het combineren van gratis eten en romantiek is nog nooit lekkerder geweest

Valentijnsdag is al jaren bekend bij iedereen, maar McDonald's heeft wel een heel bijzonder idee bedacht om Valentijn speciaal te maken dit jaar. Twee weken lang mogen mensen gratis eten bij de McDonalds, zolang ze aan één voorwaarde voldoen: Er moet of live of per telefoon een teken van affectie worden gegeven aan hun partner. Dit maakte McDonald's bekend met een reclamespotje tijdens de Super Bowl.

Helaas krijgt niet iedereen de kans om met een grandioos gebaar van liefde hun eten te betalen. Maar 1 miljoen klanten krijgen de unieke kans en daar komen ze natuurlijk pas achter bij het afrekenen. Elk restaurant dat deelneemt aan de actie, mag 100 mensen blij maken met 'gratis' eten.

Het is helaas nog wel onduidelijk of de Nederlandse vestigingen ook meedoen aan de actie, die toch wel opmerkelijk te noemen is. Eet smakelijk zou ik dan maar zeggen? Er kan kans worden gemaakt op een gratis maaltijd tot de dag van de liefde: 14 februari.

Stel betrapt bij seks in gebouw Rabobank

De carrière van twee medewerkers van een kantoor in de Rabobank in het Nieuw-Zeelandse Christchurch verkeert momenteel in zwaar weer. Het stel is namelijk op heterdaad betrapt toen zij elkaar vrijdagavond op kantoor alle hoeken van het pand lieten zien.

De man en zijn langharige vriendin dachten die avond ongestoord hun gang te kunnen gaan. Helaas waren zij vergeten dat de kroeg tegenover het kantorencomplex geopend was. De kroeggangers gaven hun ogen dan ook goed de kost bij het verpletterende schouwspel.

Zo zagen de cafégangers hoe de naakte vrouw wijdbeens op een bureau ging liggen, waarna haar minnaar de geile blondine aan zijn spermaspeer reeg. Het personeel van Carlton Bar and Eatery besloot de verrichtingen van het stel te filmen en de beelden op internet te zetten. Een goede zet, want de foto's werden honderden keren gedeeld.

De Rabobank, die eigenaar is van het gebouw, zegt zich nu in het kruis getast te voelen om de foto's. Hun logo is namelijk overal te zien. Volgens de bank gaat het hier echter om een ander bedrijf, Marsh Ltd, dat een kantoor heeft in het gebouw.

Marsh Ltd neemt de zaak hoog op en zegt de daders inmiddels te hebben geïdentificeerd. Zij zullen op zijn minst een fikse uitbrander verwachten. Hebben ze geen goed verhaal, dan hangt hen ontslag boven het hoofd.

50PLUS doet weer in alle provincies mee

50PLUS doet in alle provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Partijoprichter Jan Nagel heeft dat maandag laten weten. "Alles is rond", aldus Nagel.

Het uit 50PLUS gestapte Kamerlid Norbert Klein hoopt met zijn Vrijzinnige Partij in drie provincies mee te doen. Later op de dag wordt duidelijk of dat is gelukt, aldus een woordvoerster.

De Groep Bontes/Van Klaveren doet op 18 maart niet mee. Louis Bontes, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zegt maandagochtend dat deze verkiezingen nog echt te vroeg komen voor zijn partij.

"We zijn net begonnen", aldus Bontes die vorig jaar met Joram van Klaveren uit de Tweede Kamerfractie van de PVV stapte. Sinds die tijd bouwen ze samen aan de partij Voor Nederland (VNL). De partij hoopt over vier jaar wel mee te kunnen doen.

Repatriëringsteam op rampplek MH17

Leden van de Nederlandse repatriëringsmissie zijn maandag aangekomen bij de rampplek van MH17. Ze zijn daar om een kleine hoeveelheid stoffelijke resten van slachtoffers op te halen, meldde het ministerie van Defensie maandag.

De overblijfselen zijn gevonden en opgeslagen door lokale hulpdiensten en bewoners in de buurt waar de Boeing van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 terechtkwam. Bij deze ramp in Oost-Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen - allen Nederlander - zijn nog niet geïdentificeerd.

Liberia deelt experimentele ebolavaccins uit

Liberia verstrekt maandag de eerste proefvaccins tegen ebola aan vrijwilligers. Met onder meer zang en dans probeerden de autoriteiten de bevolking van een dichtbevolkte wijk van de hoofdstad Monrovia maandagochtend warm te maken voor het nog experimentele middel.

Een muziekgroep trachtte de toegestroomde belangstellenden te informeren over en te overtuigen van het nut van het vaccin. Veel Liberianen staan gereserveerd tegenover inenting tegen ebola. De wildste samenzweringstheorieën doen over het middel de ronde.

De Liberiaanse vicepresident Joseph Nyumah Boakai hield het ebolavaccin maandag ten doop in aanwezigheid van afgevaardigden van de Amerikaanse ambassade en de Wereldgezondheidsorganisatie. Hij noemde het middel 'erg belangrijk voor Liberia en voor de hele wereld'. Hij sprak zijn landgenoten moed in 'want het gaat werken'.

De Verenigde Staten en Liberia werken samen bij de proef met het vaccin. Dat bevat een kleine hoeveelheid van het dodelijke virus en wekt een afweerreactie op in een ingeënt persoon.

In de drie landen die het zwaarst getroffen zijn door de ebola-uitbraak, Guinee, Sierra Leone en Liberia, lijkt de epidemie te luwen. Volgens de WHO zijn afgelopen week voor het eerst sinds juni minder dan honderd nieuwe besmettingen gemeld.

Sinds het virus in maart opdook zijn meer dan achtduizend mensen eraan bezweken.

Opnieuw doden bij strijd in Oost-Oekraïne

Gevechten in het oosten van Oekraïne hebben zondag aan zeker vijf Oekraïense militairen het leven gekost. Nog eens 29 soldaten raakten gewond, liet het ministerie van defensie maandag weten.

De gevechten concentreerden zich rond Debaltseve, een stadje dat nog in handen is van het leger maar inmiddels bijna geheel is omsingeld door de pro-Russische separatisten in het gebied. De autoriteiten in Donetsk, waar de separatisten de dienst uitmaken, zeiden dat het leger de stad het hele weekeinde heeft bestookt met zwaar wapentuig. Daarbij zouden vijftien burgers zijn omgekomen.

Griekse industrie lijdt onder onzekerheid

De activiteit in de Griekse industrie is vorige maand gekrompen in het sterkste tempo sinds het najaar van 2013. Dat meldde onderzoeksbureau Markit maandag.

Door de grote onzekerheid rond de verkiezingen van eind januari toonden de orders voor Griekse fabrieken de sterkste krimp sinds oktober 2013. Mede daardoor viel de productie voor het eerst in drie maanden terug. De vraag naar de producten van de Griekse industrie nam zowel in eigen land als het buitenland af.

De inkoopmanagersindex voor de Griekse industrie, waarmee de activiteit in de sector wordt gemeten, zakte in januari van 49,4 naar 48,3. Een stand lager dan vijftig wijst op krimp.

Seinstoring Utrecht verholpen

De sein- en wisselstoring rondom Utrecht CS is verholpen. Maar het kan nog wel enige tijd duren voordat het treinverkeer weer volgens het boekje rijdt. Volgens de NS is het systeem voor bediening van seinen en wissels nog niet stabiel. De grote storing begon om 08.30 uur. Daardoor reden er geen treinen van en naar Utrecht.

Het opstarten zorgde volgens de NS voor een logistieke puzzel. Belangrijke intercitytrajecten krijgen daarbij voorrang. Vanuit Utrecht CS reden er maandagmorgen onder meer geen treinen richting Gouda, Leiden, Utrecht Overvecht, Arnhem, Den Bosch en Tiel.

In sommige plaatsen heeft de NS bussen ingezet, maar die zijn soms heel vol.

It's Groundhog Day!

Het is vandaag 2 februari en dus is het... Groundhog day!

Volgens de oude folklore in de Verenigde Staten en Canada zou de bosmarmot ontwaken uit zijn lange winterslaap, uit zijn hol komen en kijken of hij zijn eigen schaduw ziet. Ziet hij zijn eigen schaduw dan duurt de winter nog zeker zes weken. Zo niet dan is de winter voorbij.

De grootste viering van Groundhog Day vindt jaarlijks plaats in Punxutawney. Hier komen jaarlijks zo'n 40.000 mensen op af.

Tip voor vanavond; kom lekker in de stemming en kijk Groundhog Day!

Champagne uit strijd om voorzitterschap FIFA

Jérôme Champagne heeft zich moeten terugtrekken uit de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. De 56-jarige Fransman maakte maandag bekend dat hij de benodigde vijf steunbetuigingen van nationale bonden niet heeft kunnen binnenhalen.

Champagne was vorig jaar de eerste die zich aandiende als uitdager van de zittende preses Sepp Blatter, maar hij kreeg slechts drie landen achter zich. Eerder trok landgenoot David Ginola zich al terug vanwege gebrek aan steun.

Michael van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein hebben wel genoeg landen achter zich gekregen om de strijd aan te gaan met de 78-jarige Zwitser, die voor zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter gaat. Op 29 mei kiezen de 209 landen die zijn aangesloten bij de mondiale voetbalfederatie een voorzitter voor de komende vier jaar.

ADO moet overleven voor het kan bouwen

Iedereen die ADO Den Haag een warm hart toedraagt, hoopt dat de overname door het Chinese marketingbureau United Vansen de hele club verder helpt. De nieuwe eigenaar Hui Wang wil met de Haagse ploeg Europa in. Het is nu nog afwachten of zijn uitspraken realistisch zijn of een staaltje Haagse bluf.

Eén ding heeft Wang wel alvast voor elkaar. De spraakmakende overname heeft veel interesse en nieuwsgierigheid gewekt. Ook aanvaller Mike van Duinen, die al weken hardop roept graag weg te willen, is benieuwd wat er in Den Haag gaat veranderen. "Al wil ik nog steeds een stapje hogerop", gaf hij zondag na de nederlaag tegen Feyenoord (2-1) toe. "Maar dat doe ik het liefst met ADO."

Ook de Feyenoorders Lex Immers en Jens Toornstra, oud-spelers van ADO, hebben de maanden durende soap gevolgd. Immers is zelfs nog altijd supporter van de club. "Ik denk zeker dat ADO het goed gaat doen. Ik heb begrepen dat hij er een aantal Haagse mensen bij wil betrekken, dus dat ziet er mooi uit." Die Haagse mensen zijn naar verluidt trainer Dick Advocaat, makelaar Rob Jansen, advocaat Harro Knijff en journalist Kees Jansma. Zij zouden onlangs met Wang en algemeen directeur Maarten Fontein hebben gepraat over de toekomst van ADO.

Qua transfers moet er maandag, de laatste dag dat er in spelers gehandeld mag worden, niet te veel van ADO worden verwacht. Volgens de club is het de bedoeling dat er nog één speler bijkomt. De kans is groot dat Evander Sno komt. De middenvelder, die vanwege hartproblemen met een inwendige defibrillator speelt, moet nog wel medisch gekeurd worden. Daarmee komt het aantal nieuwe spelers op twee, want eerder trok ADO al de Portugees Wilson Eduardo aan.

Volgens Toornstra is het verstandig dat ADO het nog even rustig aan doet. "Ze moeten eerst zorgen dat ze dit seizoen overleven in de eredivisie, daarna kan je gaan bouwen", aldus de middenvelder, die zijn profdebuut maakte bij ADO. "Ik denk dat ze een goed signaal afgeven door te willen werken met Haagse mensen. Dat biedt hoop voor de toekomst. Ze zeggen wel eens dat ADO een slapende reus is, hè."

Of die reus ook daadwerkelijk gewekt wordt, moet de komende jaren blijken. De ambities - Wang wil met ADO binnen vijf jaar kampioen worden - zijn stevig. Immers zegt op termijn wel open te staan voor een terugkeer. "Als speler heb je alleen niet veel invloed op waar je terecht komt. Ik ben over vijf jaar ook al bijna 34. Maar natuurlijk lijkt het me wel wat om over vijf jaar met ADO kampioen te worden. Het is toch mijn cluppie."

Succestrainer De Boer in sportieve crisis

Met de wind in de rug navigeerde Frank de Boer het vlaggenschip van Ajax vier keer op rij naar de landstitel. De succestrainer is na drie teleurstellende optredens van zijn ploeg na de winterstop echter nu in slecht weer beland. De Boer moet plotseling op zoek naar een reddingsboei voor een bijna verloren seizoen.

Van een sportieve crisis bij Ajax kan je nu wel spreken, erkende De Boer na de terechte nederlaag van zijn ploeg zondag tegen Vitesse (1-0). "Laten we nu maar even niet meer praten over de landstitel", zo doelde hij op de achterstand van liefst negen punten op koploper PSV. "We moeten eerst ons eigen spelletje gaan spelen. Daarna zien we wel verder."

Na een ogenschijnlijk goed verlopen trainingskamp in Qatar is Ajax goed voetballen verleerd. De regerend kampioen won geflatteerd van FC Groningen (2-0), kreeg met een punt veel te veel tegen Feyenoord (0-0) en werd door Vitesse over de slechte grasmat van het Gelredome gejaagd. "We moeten weer gaan domineren, dan komt de rest vanzelf", zei De Boer.

Ajax presteert in punten niet veel minder dan in voorgaande seizoenen, maar heeft nu wel te maken met een PSV dat ook slechte duels wint. Daarnaast heeft de jonge selectie van de titelverdediger te weinig ervaren spelers, die de vele talenten bij een beetje tegenslag het beslissende duwtje in de rug kunnen geven. Als een dragende speler als Davy Klaassen, 21 jaar oud pas, geblesseerd is tegen Feyenoord, dan moet de 18-jarige Riechedly Bazoer starten. Tegen Vitesse verving de 18-jarige Jaïro Riedewald Thulani Serero, misschien wel de beste speler van Ajax dit seizoen.

Ajax kiest voor de jeugd, zo bleek afgelopen weekeinde maar weer toen de club het 19-jarige talent Daley Sinkgraven bij sc Heerenveen weghaalde. Diep in zijn hart had De Boer ook graag de portemonnee getrokken voor een ervaren speler die de vele jonge talenten de juiste weg wijst en voor tegenslagen behoedt. Maar oud-spelers als Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Rafael van der Vaart voelen nog niets voor een terugkeer naar Amsterdam. Naar een speler als Christian Poulsen is het kennelijk moeilijk zoeken.

Daarom confronteert De Boer zijn spelers in de aanloop naar het duel donderdag met AZ maar weer met beelden van de mislukte ontmoeting met Vitesse. "We gaan kijken wat er fout ging en moeten daarvan leren", zei hij. "We kunnen echt wel goed voetballen, maar het wordt hoog tijd dat we dat weer laten zien."

93-jarige vervolgd voor oorlogsmisdaden

Een 93-jarige man moet in april voor de rechter verschijnen, omdat hij in 1944 als vrijwilliger bij de Waffen-SS mee zou hebben geholpen aan de moord op zeker 300.000 mensen in het concentratiekamp Auschwitz. Het proces tegen hem begint op 21 april voor de rechtbank in Lüneburg in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen.

Het Openbaar Ministerie verwijt de man dat hij in 1944 bagage van Joden en andere naar Auschwitz gedeporteerden heeft weggehaald. De man moet volgens justitie hebben geweten dat de gevangenen na hun aankomst in de gaskamers zouden worden vermoord. Daarmee heeft hij meegeholpen aan het systematisch uitroeien van bevolkingsgroepen.

De man werkte van mei tot en met juli 1944 in Birkenau, het vernietigingskamp binnen Auschwitz. Hij was daar actief op het perron waar van 16 mei tot en met 11 juli 1944 137 transporten met ongeveer 425.000 Joden uit Hongarije aankwamen. Voor het proces tegen de zeer hoogbejaarde man zijn meer dan twintig dagen gepland.

Kopieën Magna Carta met elkaar herenigd

De vier overgebleven oorspronkelijke kopieën van de achthonderd jaar oude Magna Carta liggen voor het eerst bij elkaar. Zij zijn volgens Britse media drie dagen te bezichtigen in de British Library in Londen. Meer dan 40.000 mensen lootten mee om de kopieën van het wereldberoemde document te bekijken, maar voor slechts 1215 van hen, iets meer dan 3 procent, is er plaats.

De Magna Carta (Latijn voor grote oorkonde) geldt als een van de eerste stappen op weg naar de invoering van de parlementaire democratie. De Engelse koning Jan zonder Land ondertekende onder druk van leenmannen het handvest op 15 juni 1215 in een weiland bij Runnymede, nabij Windsor. In het document wordt de macht van de koning ingeperkt en worden grotere politieke vrijheden gegarandeerd. Zo mag de koning niet meer eigenmachtig inkomsten of roerende goederen belasten. Ook kan hij niet meer zelf vacatures binnen de kerk invullen.

Kopieën Magna Carta met elkaar herenigd
Kopieën Magna Carta met elkaar herenigd (Foto: ANP)

Chinezen geëxecuteerd om moord uit bekeringsijver

Een vader en dochter zijn in China terechtgesteld voor de moord op een vrouw die weigerde zich aan te sluiten bij hun verboden sekte. De groep sloeg de beoogde bekeerling op een avond in mei dood in een McDonalds-filiaal in de oostelijke provincie Shandong.

Zhang Fan en haar vader Zhang Lidong waren in oktober ter dood veroordeeld. Drie andere sekteleden werden gevangenisstraffen tussen de zeven jaar en levenslang opgelegd.

De volgelingen van de 'Almachtige Geest' hadden het slachtoffer bestempeld tot 'boze geest' en 'demon'. De vrouw weigerde de sekteleden haar telefoonnummer te geven.

De anti-communistische groep gelooft dat Jezus op aarde is teruggekeerd als een Chinese vrouw.

Acht weginspecteurs nu opsporingsambtenaar

Acht weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn sinds maandag ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Ze kunnen proces-verbaal opmaken voor twee overtredingen: het negeren van kruisen boven de weg en het ten onrechte parkeren op de vluchtstrook. Het gaat om een proef in de regio Rotterdam. Doel is de doorstroming en veiligheid op snelwegen te verbeteren.

Het experiment vindt plaats op de ruit van Rotterdam (A4, A13, A15, A16, A20 en A38). Belangrijkste taak van de weginspecteurs blijft het beveiligen van de weg na een incident, zoals een ongeval. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis plaatsen. Zo kunnen hulpverleners en bergers veilig hun werk doen. Ook de politie is de laatste tijd alert op weggebruikers die de rode kruisen negeren.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is blij met de boa-proef. "Met deze pilot geven we een impuls aan de veiligheid van hulpdiensten, wegwerkers en weginspecteurs en aan de veiligheid van de weggebruiker."

Taliban overrompelen politiepost Zuid-Afghanistan

Talibanstrijders hebben zondagavond een politiepost in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar overvallen. Ze hebben vijf politieagenten gedood.

Er zijn aanwijzingen dat een of meer van de aanvallers van de politiepost in Maiwand een politieuniform droeg, liet de provinciale politie weten. Er is een onderzoek ingesteld.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De radicaalislamitische beweging heeft de afgelopen maanden het aantal aanvallen op Afghaanse soldaten en veiligheidsdiensten opgevoerd.

Cruijff steunt Van Praag in FIFA-verkiezing

Johan Cruijff steunt Michael van Praag in diens poging om voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA te worden. Dat meldde de beroemde oud-voetballer maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. "Ik ken hem inmiddels vijftig jaar en nog altijd zijn we goede vrienden. Hij is iemand van wie je op aan kan", zo laat Cruijff optekenen. "Dus voor hem sta ik altijd klaar."

Van Praag, de voorzitter van de KNVB, stelde zich vorige week tot ieders verrassing kandidaat om Sepp Blatter op te volgen bij de FIFA.

Volgens Cruijff heeft de Zwitser het goed gedaan als topman van de mondiale federatie, maar is Blatter tevens verantwoordelijk voor het 'superslechte' imago van de FIFA. "Mocht Van Praag om mijn steun vragen, dan krijgt hij die. Voor al dat reizen en trekken moet hij mij niet hebben, maar als ik moet ondersteunen zoals ik tijdens het bidproces voor het WK 2018 heb gedaan, dan is dat geen enkel probleem", aldus Cruijff, die er tevens voor pleit dat Luis Figo gaat optrekken met Van Praag.

Bony loodst Ivoorkust naar halve finale

Wilfried Bony heeft Ivoorkust zondag naar de halve eindstrijd van de Afrika Cup geloodst. De voormalige spits van Vitesse, via Swansea bij Manchester City beland, scoorde in het nieuwe stadion van Malabo tegen Algerije tweemaal: 3-1. ADO-verdediger Wilfried Kanon speelde de hele wedstrijd.

Bony had na een klein half uur op aangeven van Max-Alain Gradel voor het eerst succes. Na de gelijkmaker van Hilal El Arabi Soudani vlak na rust maakte de snelle en robuuste aanvaller halverwege de tweede helft zijn tweede van de avond. Ditmaal deed zijn nieuwe clubgenoot Yaya Touré het voorbereidende werk. In blessuretijd liet Gervinho de eindstand oplichten.

De Ivorianen staan woensdag tegenover de Democratische Republiek Congo. De andere halve finale gaat tussen gastland Equatoriaal Guinea en Ghana.

AC Milan langs hekkensluiter Parma

AC Milan heeft zondag zijn zevende competitiezege geboekt. De ploeg van trainer Filippo Inzaghi won in eigen stadion met 3-1 van hekkensluiter Parma. De drie punten brachten Milan op de achtste plaats in de Serie A.

De dit seizoen matig presterende topclub liet de aanwinsten Mattia Destro en Salvatore Bocchetti meteen in de basis starten. De ploeg miste wel de geschorste verdediger Mexes. Marco van Ginkel speelde de tweede helft in plaats van Michael Essien.

De Franse aanvaller Jérémy Menez was de gevierde man bij Milan met twee doelpunten, waarvan de eerste uit een strafschop. Cristian Zaccardo maakte de derde. Antonio Nocerini scoorde voor Parma, dat stijf onderaan blijft.

Treinverkeer rond Utrecht stil door storing

Het treinverkeer rond Utrecht is maandagochtend even voor 08.30 uur stil komen te liggen. Dat komt door een storing aan de bediening van seinen en wissels. De NS adviseert Utrecht voorlopig te mijden.

Aangezien Utrecht het hart van het hele Nederlandse spoornetwerk is, ondervinden reizigers in het hele land problemen hiermee.

Tom Brady viert overwinning met Gisele

Gisele Bündchen is apetrots op haar man Tom Brady, die zondagavond met zijn team New England Patriots de Super Bowl won. "We zijn zo trots op je lieve papa", schreef Gisele na afloop van de American Football-finale op social media.

"Gefeliciteerd", schreef het topmodel bij een foto waarop te zien is dat ze haar echtgenoot een zoen geeft. Bündchen was samen met haar twee zoontjes naar het stadion in Glendale gekomen. "Zet hem op papa!", schreef ze al eerder bij een foto van de twee jongetjes in het stadion.

Gisele en de andere 72 duizend toeschouwers in het stadion zagen Idina Menzel voor de wedstrijd het Amerikaanse volkslied zingen. John Legend zong voor de wedstrijd ook een nummer en in de pauze van de wedstrijd gaf Katy Perry een optreden, samen met Missy Elliott en Lenny Kravitz. Katy zong verschillende nummers, zoals Roar, Firework, I Kissed A Girl en Teenage Dream.

Miljoen kijkers voor Robert ten Brink

Naar de eerste aflevering van de nieuwe spelshow van Robert ten Brink, The Big Picture, hebben zondagavond bijna 1,1 miljoen mensen gekeken. Zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Ten Brink, die eerder Weekend Miljonairs presenteerde, liet vorige week in een interview weten heel blij te zijn om weer met een quiz op de buis te zijn. Met 1,1 miljoen kijkers staat het RTL4-programma op de tiende plek in de lijst van best bekeken programma's van de zondag.

Boer Zoekt Vrouw wist zondagavond weer de meeste kijkers te trekken, namelijk ruim vier miljoen. Op de tweede plek in de lijst staan Studio Sport Eredivisie (bijna 3,3 miljoen) en het Journaal van 20.00 uur (ruim 3,1 miljoen).

Prostitutieproces tegen Strauss-Kahn van start

In Frankrijk begint maandag het proces tegen Dominique Strauss-Kahn, de voormalige directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Kahn, die ooit gold als favoriet voor het Franse presidentschap, wordt vervolgd wegens betrokkenheid bij een Frans prostitutienetwerk. Volgens de openbaar aanklagers was Strauss-Kahn een van de pooiers. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij voor maximaal tien jaar achter de tralies verdwijnen.

Strauss-Kahns carrière ging in vlammen op nadat een kamermeisje in een hotel in New York hem in 2011 van aanranding had beschuldigd. Tot een proces kwam het uiteindelijk niet en Strauss-Kahn trof een schikking met het kamermeisje, maar de Franse Socialistische Partij schoof hem aan de kant als potentiële kandidaat voor de verkiezingen van 2012.

Kort na het incident in New York werd Strauss-Kahns naam voor het eerst genoemd in de zogeheten Carlton-affaire, zoals het onderzoek naar het prostitutienetwerk wordt genoemd. Strauss-Kahn zou samen met meer dan tien Franse en Belgische zakenlieden en agenten, die tevens medeverdachten zijn in de zaak, een prostitutienetwerk hebben gerund dat opereerde vanuit hotels.

Strauss-Kahn werd in 2012 al ruim dertig uur ondervraagd door de Franse politie. Hij heeft erkend te hebben deelgenomen aan orgies, maar zegt nooit te hebben geweten dat de vrouwen prostituees waren. Dit wordt in twijfel getrokken door sommige van de vrouwen die de autoriteiten hebben ondervraagd. Zij zeggen tussen 2009 en 2011 seks te hebben gehad met Strauss-Kahn in een luxe hotel en een restaurant in Parijs en ook in Washington.

"Ik was geschokt. Ik wilde er bij niet betrokken raken", zei de vrouw over een van de seksfeestjes. Ze omschreef hoe ze in 2009 aankwam in een hotel in Parijs en Strauss-Kahn zag die door zeven of acht vrouwen 'onder handen werd genomen'. Het idee dat Strauss-Kahn niet wist dat de vrouwen prostituees waren is wat de vrouw betreft uitgesloten. "Hij wil dat we denken dat hij naïef was, of hij denkt dat wij debiel zijn", aldus de vrouw.

De verwachting is dat het proces zo'n drie weken gaat duren. Strauss-Kahn zal waarschijnlijk pas na 10 februari een getuigenis afleggen.

Victoria Koblenko begint T-shirtlijn

Victoria Koblenko lanceert maandag een duurzame T-shirtlijn. Op de website van modemerk ISOME zijn drie verschillende T-shirts van de actrice te koop.

De 34-jarige Koblenko werkte samen met ISOME-oprichter Petra Beil en kunstenaar Joey Holthaus. In een filmpje op de website van het modemerk laat Koblenko weten heel erg trots te zijn. Duurzaam kan volgens haar 'supercool' zijn.

Volgens de actrice zijn de kledingstukken uniek door de beperkte oplage. Van ieder kledingstuk zijn slechts vijfhonderd stuks te koop.

Man vermoord door Power Ranger met zwaard

Power Rangers Samurai-acteur Ricardo Medina Jr. is opgepakt nadat hij zijn huisgenoot met een zwaard om het leven bracht. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ.

Medina Jr. kreeg ruzie met zijn huisgenoot Joshua Sutter en zou hem met een zwaard gestoken hebben. De acteur belde vervolgens zelf de politie die hem arresteerde op verdenking van moord. Sutter werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij dood werd verklaard.

De Hollywoodcarrière van de 37-jarige acteur bestaat vooral uit optredens in verschillende series van de Power Rangers. In 2002 debuteerde hij in Power Rangers Wild Force, later kreeg hij een rol in Power Rangers Samurai.

Minder hennepkwekerijen tappen meer stroom af

De bijna 4700 hennepkwekerijen die vorig jaar zijn opgerold, hebben voor 147 miljoen kilowattuur stroom afgetapt. Dat is meer dan in 2013, toen nog voor 140 miljoen kWu werd gestolen. Dat maakte Netbeheer Nederland maandag bekend.

Wel is het aantal opgerolde kwekerijen vorig jaar afgenomen, maar die gebruiken meer stroom dan in 2013. Netbeheer concludeert hieruit dat de productie van de gemiddelde hennepkwekerij is toegenomen en de wiethandel verder groeit.

Jaarlijks tappen illegale wietkwekers naar schatting bijna een miljard kWh af. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in Den Haag in één jaar verbruiken. Netbeheer pleit daarop voor de invoering van een fraudevergoeding en legitimatieplicht bij het aangaan van een contract om energiediefstal tegen te gaan. Wietkwekerijen zijn bovendien een groot risico voor de veiligheid.

'Groei in alle marktsectoren zet door'

Voor het tweede jaar op rij zullen alle marktsectoren dit jaar groei laten zien. De gemiddelde groei is echter gematigd, zegt ING in een maandag verschenen rapport.

De verwachte ontwikkeling van de industriële productie blijft met een groei van een procent wel achter bij de rest van de economie. Het zijn vooral de machine- en transportmiddelenindustrie die het in deze sector goed doen.

De volumes in de detailhandel groeien door een stijgende koopkracht, al staan de prijzen onder druk. Toch blijft de consument nog voorzichtig waardoor de groei beperkt blijft, verwacht ING.

Door de aantrekkende binnenlandse vraag zit het transport over de weg duidelijk in de lift. Door de gedaalde brandstofprijs kunnen de marges, zeker in de luchtvaart, op korte termijn enigszins verbeteren. Logistieke dienstverleners profiteren vooral van een toenemend aantal onlinebestellingen. Alleen de zorgsector krimpt dit jaar door een steeds grotere focus op kostenbeheersing, aldus de economen van ING.

Het aantrekken van de huizenverkopen is in de zakelijke dienstverlening goed voor notarissen, architecten en ingenieursbureaus. Ook uitzendbureaus, dierenartsen en de groep designers, fotografen en vertalers zagen hun omzet groeien. "Voor 2015 verwachten we een verdere volumegroei in de zakelijke dienstverlening door aantrekkende bedrijfsinvesteringen en meer bedrijvigheid."

Verder voorziet de bank een duidelijk verder herstel van de nieuwbouw van woningen. "Voor de gehele bouwproductie verwachten wij een groei van 2,5 procent in 2015."

Ochtendspits extra zwaar door ongelukken

Verkeer moet maandag in de ochtendspits rekening houden met vertragingen op de A1 en de A27. Een ongeluk met een vrachtwagen bij knooppunt Eemnes zorgt er voor problemen. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst gemeld.

Er gebeurden zondagnacht verschillende ongelukken, die mogelijk zijn veroorzaakt door de gladheid. Op de A1 bij Eemnes schaarde een truck op de rijbaan richting Amersfoort. Vanwege het ongeval is de parallelbaan op knooppunt Eemnes afgesloten. Verkeer naar Soest moet doorrijden naar Eembrugge en daar keren. Ook weggebruikers vanaf de A27 vanuit Almere hebben er last van. Naar verwachting is de weg om 07.30 uur weer open.

De VID waarschuwt dat de gladheid nog niet voorbij is. Het oosten en zuiden van het land houdt kans op sneeuwbuien en bovendien trekt maandagochtend een nieuw front met winterse neerslag vanuit het westen over het land. In combinatie met temperaturen die rond het vriespunt liggen, levert dat gladheid op, aldus de VID.

Resident Evil HD-Remake

Ik was een jaar of 12 toen ik voor het eerst met mijn zuurverdiende centjes (lees: geld afgetroggeld van familie) mijn eerste console kocht. Het was een PlayStation One (want stoer) en daar moest natuurlijk een vet enge game bij. Toentertijd was ik helemaal fan van de Alone in the Dark-serie en ik las in de Power Unlimited dat dit de game was waarbij je in je broek scheet van de spanning. Dus dat was het spel dat ik moest hebben!

FOK! Wat een weer....Enkele winterse buien

Goeiemorgen! Met name in de zuidelijke helft vielen er gisteren nog flink wat buien. In Flevoland kwam dichte mist voor, terwijl het op andere plaatsen bewolkt was. Op wéér andere plekken scheen de zon geregeld. Er was gisteren dus van alles wat. Vandaag vallen er ook in andere delen van het land enkele winterse buien.

Vaak zijn het regen- of hagelbuien, maar zeker dieper in het binnenland kunnen er ook sneeuwbuien tussen zitten. De kans op een sneeuwdek is echter maar zeer klein, want tussen de buien door wordt het ongeveer 4 a 5 graden. Onweer is trouwens ook mogelijk. De wind heeft een voorkeur voor het westen en is meest matig van kracht. Langs de kust is nog net een windkracht 5 mogelijk. In de avond en nacht kan het weer glad worden door opvriezing.

Morgen is er ook nog een enkele bui mogelijk, maar vanaf woensdag blijft het vrijwel overal droog bij steeds lagere temperaturen. Toch lijkt een definitieve doorbraak van de winter er ook nu niet echt in te zitten.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 SaDe
D_tje stond bij de bushalte in Terneuzen. Het was overwegend bewolkt, maar...

 SaD3
...de zon prikte er ook af en toe doorheen.

 

 

 

 

 

 

 

Uitslag Super Bowl XLIX

De american footballers van de New England Patriots hebben voor de vierde keer in de historie de Super Bowl veroverd. De ploeg van quarterback Tom Brady rekende in de eindstrijd van het kampioenschap af met de Seattle Seahawks van quarterback Russell Wilson, de winnaars van vorig jaar. De Patriots, voor de achtste keer aanwezig in de finale, wonnen de Super Bowl eerder al in 2001, 2003 en 2004, ook toen met Brady en coach Bill Belichik. Net als in 2001 en 2003 werd Brady ook dit keer verkozen tot Most Valuable Player.

Het eerste kwart van de wedstrijd werd gedomineerd door de Patriots, maar dat leverde de ploeg van Brady geen score op. Een domme beslissing van de quarterback zorgde er zelfs voor dat Jeremy Lane van de Seahawks een mogelijke touchdownpass kon onderschappen. Voor Lane was dat direct de laatste actie van de wedstrijd, want enkele seconden later werd hij onderuit gehaald en kwam hij op zijn arm terecht die daarbij dubbelsloeg. Een officiële diagnose is er nog niet, maar naar alle waarschijnlijkheid heeft Lane zijn arm gebroken. Ondertussen gooide Seahawks-quarterback Wilson slechts één keer een pass, die echter niet gevangen werd.

Lane komt zeer ongelukkig op zijn arm terecht na een tackle van Julian Edelman (Foto: Getty)

De eerste score van de 49e Super Bowl kwam na een kleine vijf minuten in het tweede kwart. De Seahawks hadden nog altijd geen succesvolle pass op het bord staan, maar een pass van Brady op Brandon LaFell zorgde voor de eerste touchdown van de wedstrijd. Stephen Gostkowski maakte het extra point, waardoor de Patriots op een 0-7 voorsprong kwamen. Het duurde vervolgens tot ruim twee minuten voor rust tot de Seahawks eindelijk iets terug konden doen. Na enig aandringen slaagde Marshawn Beast Mode Lynch er bij zijn twaalfde rush in om de bal de endzone in te duiken. Nadat Steven Hauschka het extra point maakte was de stand weer gelijkgetrokken: 7-7.

Die stand bleef echter niet lang op het bord staan, want een halve minuut voor het einde van het tweede kwart gooide Brady de bal over 22 yards naar Rob Gronkowski in de endzone: Touchdown Patriots en - na het extra punt - een 7-14 voorsprong. Dat leek dan de ruststand te gaan worden, maar daar dachten de Seahawks wederom anders over. Met zes seconden te spelen nam men het risico om voor de touchdown te gaan, in plaats van een field goal, en dat bleek een uitstekende keuze: De pass van Wilson over 11 yards kwam in de endzone terecht bij rookie Chris Matthews - die eerder in de wedstrijd zijn eerste NFL-catch ooit maakte. Hauschka maakte het extra punt waardoor de teams met 14-14 konden rusten.

Matthews scoort namens de Seahawks zijn eerste touchdown in de NFL, waar Logan Ryan van de Patriots niks meer aan kan doen (Foto: Getty)

Na rust - waarin Katy Perry de traditionele halftimeshow voor haar rekening nam - gingen de Seahawks verder waar ze gebleven waren. Het duurde uiteindelijk vier minuten voor Hauschka met een field goal van 27 yards de ploeg uit Seattle voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kon zetten: 17-14. Krap drie minuten later, tijdens de aanval van de Patriots, gooide Brady de bal richting Gronkowski. Die kwam echter nooit aan, want Bobby Wagner sprong ervoor en pakte de interception namens de Seahawks. Het hernieuwde balbezit voor de ploeg van Wilson leverde enkele minuten later alweer de volgende score op. De quarterback gooide de bal naar Doug Baldwin, die volledig vrij in de endzone stond, de bal ving en dus een touchdown scoorde: 24-14, waar in de rest van het derde kwart geen verandering meer in kwam.

In het begin van het vierde en laatste kwart liet Brady dan zien waarom hij al drie keer eerder de Super Bowl won. Na vijf minuten leverde dat de eerste grote scoringskans in lange tijd op voor de Patriots. De pass van Brady naar LaFell werd in de endzone echter weggetikt door Tharold Simon van de Seahawks, die er zelfs bijna een interception van maakte. Een paar pogingen later lukte het dan toch: Brady gooide de bal met een rechte streep naar Danny Amendola, die hem in de endzone pakte en Gostkowski het extra point zag maken: 24-21. De Patriots bleven het vierde kwart domineren en met minder dan drie minuten te spelen resulteerde dat in wat op dat moment de beslissing in de wedstrijd leek te worden. Met een strakke pass van 3 yards bereikte Brady Julian Edelman die de bal in de endzone ving en voor de touchdown zorgde. Gostkowski maakte opnieuw het extra point, waardoor de Patriots eindelijk weer op voorsprong kwamen: 24-28.

Edelman vangt de bal en maakt zo de beslissende touchdown waarmee de eindstand van 24-28 op het bord gezet wordt (Foto: Getty)

De Seahawks gaven zich uiteraard nog niet gewonnen en met ruim twee minuten te spelen begonnen ze hun mogelijk laatste drive met een pass van 31 yards van quarterback Wilson naar Lynch. Voor Beast Mode was het pas zijn eerste reception na 23 rushes. Direct daarna kwam Jermaine Kearse met een fantastische catch op 5 yards van de endzone, waarna Lynch op 1 yard strandde. Wilson leek zich vervolgens onsterfelijk te maken met een pass richting Ricardo Lockette, maar dat was buiten een undrafted rookie van de Patriots gerekend. Malcolm Butler maakte de actie van zijn leven en onderschepte de onverwachte pass - er werd een nieuwe rush van Lynch verwacht - waardoor de wedstrijd met 20 seconden te spelen gedaan was.

De 24-28 zege van de Patriots betekende dat overtime in de Super Bowl-geschiedenis nog altijd nooit voorgekomen is, iets waar halverwege de wedstrijd nog verandering in gebracht leek te kunnen worden. De Patriots evenaarden wel een record: Twee keer eerder kwam een team terug van een achterstand van tien punten en won het alsnog. Brady brak zelf al een record door als eerste quarterback ooit zes keer in de Super Bowl te staan, terwijl hij de derde is die de titel vier keer op zijn naam schrijft.

Nieuwe sneeuwstorm in de VS

Een nieuwe sneeuwstorm zorgt voor problemen in de Verenigde Staten. In Chicago viel tot zondagmiddag (lokale tijd) zo'n 18 centimeter sneeuw. Lokaal kan er bijna een halve meter verse sneeuw vallen terwijl de storm zondag en maandag richting het oosten trekt, aldus Amerikaanse media.

De sneeuwstorm die afgelopen maandag en dinsdag het noordoosten van de VS teisterde, liet al flink wat sneeuw achter en daar valt dus nog een pak bij. In het gebied vanaf Chicago naar steden als New York en Boston zijn al meer dan duizend vluchten geannuleerd op zondag en ook maandag zullen veel vliegtuigen niet vertrekken. Voorts blijven de scholen in onder meer Boston en Detroit maandag gesloten. In de staat Illinois zitten 20.000 mensen zonder stroom door stormschade. Het extreme weer schopt ook de plannen van miljoenen Amerikanen in de war die van plan waren om naar allerlei feestjes rondom de Super Bowl (de razend populaire American footballfinale) te gaan.

De maatregelen die de autoriteiten nemen zijn echter niet zo extreem als op maandag. Toen kwam het openbare leven langs de oostkust van de VS tot stilstand.

Nieuwe sneeuwstorm in de VS
Nieuwe sneeuwstorm in de VS (Foto: ANP)

Nachtmerrie

Half vijf ’s ochtends, ik schrik wakker in een donkere slaapkamer. Hoewel ik niet precies meer weet wat ik droomde, weet ik wel dat het een nachtmerrie was en dat ik achtervolgd werd door kwaadaardige Friezen die bozig dingen in het Fries naar me schreeuwden. Ik open mijn ogen en kijk de kamer rond. De deur lijkt open en op de gang zie ik een schim staan die langzaam dichterbij lijkt te komen.

Vaticaan: kinderporno, witwasserij en drugssmokkel

In het Vaticaan zijn vorig jaar twee mensen betrapt op het bezit van kinderporno. Dit meldt de Britse krant The Guardian zondagavond. Om welke twee mensen het gaat, is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan is Josef Wesolowski een van de verdachten.

Josef Wesolowski, voormalig aartsbisschop van Polen, wacht op dit moment al in het Vaticaan op zijn vervolging voor het misbruiken van tienerjongens in de Dominicaanse Republiek. In 2013 riep het Vaticaan hem terug van zijn post en werd hij uit zijn kerkelijke ambt gezet.

Naast het bezit van kinderporno zijn er meer schokkende ontdekkingen voor het rooms-katholieke geloof. Er werden in totaal drie pakketjes met drugs onderschept die onderweg waren naar het Vaticaan. In een van de pakketjes zat cocaïne. Het is nog niet duidelijk voor wie de pakketjes bedoeld waren. Er wordt ook gesproken over het witwassen van geld. Om wat voor ontdekkingen het hier gaat, is niet duidelijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.