Van Praag: "Sepp, maak jezelf onsterfelijk en stap op."

Op de plek waar hij vroeger met Ajax grote Europese successen vierde, legt Michael van Praag woensdag uit hoe hij de strijd met Sepp Blatter om het voorzitterschap van de FIFA denkt te kunnen winnen. De 67-jarige voorman van de KNVB geeft in het Olympisch Stadion van Amsterdam een toelichting op zijn verrassende keuze om zich kandidaat te stellen voor de komende verkiezing bij de mondiale federatie. Van Praag maakte maandag bekend dat hij de strijd wil aangaan met Blatter, die hij vorig jaar openlijk bekritiseerde.

De geboren Amsterdammer is vooralsnog de enige kandidaat-voorzitter naast Blatter die de noodzakelijke steun van minimaal vijf nationale bonden heeft. Jérôme Champagne, David Ginola en Ali bin Al-Hussein willen op 29 mei ook meedoen aan de verkiezing, maar zij moeten nog aantonen dat ze voldoende steun hebben.

Op papier staat Van Praag voor een kansloze missie. De overkoepelende bonden van Azië, Oceanië en Afrika hebben al openlijk hun steun toegezegd aan Blatter. Als alle landen zich daaraan houden, is de 78-jarige Zwitser verzekerd van een meerderheid onder de 209 FIFA-landen. Van Praag zal moeten hopen op nieuwe onthullingen in de corruptie-affaire waarin de FIFA en Blatter al een tijdje zitten. Alleen dan lijkt de voorzittersverkiezing nog een open strijd te kunnen worden.

Update 16.00 uur

Tijdens het bekendmaken van zijn plannen heeft Van Praag direct duidelijk gemaakt dat hij het FIFA-presidentschap slechts voor één termijn van vier jaar in handen wenst te hebben. "In die vier jaar wil ik de FIFA 'normaliseren', iets waarin ik door mijn ervaring vertrouwen heb dat het moet lukken, waarna een nieuwe generatie het over moet nemen." Volgens de Nederlander staat de FIFA met de rug naar de toekomst gekeerd en is alle geloofwaardigheid verdwenen. "Blatter is de personificatie van dit slechte imago en is absoluut niet meer in staat om de FIFA nog langer op een goede manier te leiden." Ook sprak hij direct tegen de zittend president: "Sepp, je zou jezelf onsterfelijk maken door over je eigen schaduw te stappen en je biezen te pakken. Ik beloof dat je als adviseur aan de FIFA verbonden mag blijven, zodat je nog steeds iets achter kunt laten als de Sepp Blatter Foundation."

Volgens Van Praag zou het WK voetbal uitgebreid moeten worden, wat vooral in het voordeel moet werken van niet-Europese landen. Uiteraard sprak de Amsterdammer ook over de financiële kant van het plan. "Er moet veel meer geld puur in het voetbal gestoken worden. Een perfect voorbeeld is de film die de FIFA vorig jaar over zichzelf maakte, waar liefst 20 miljoen euro aan besteed werd. Dat geld zou bedoeld moeten zijn voor de voetbalbonden." Twee zeer belangrijke punten bovenaan Van Praags agenda zijn de strijd tegen matchfixing en het transparanter maken van de FIFA. "Zo vind ik bijvoorbeeld dat de uitgaven volledig openbaar moeten worden, in tegenstelling tot de zeer gesloten manier waarop daar nu mee om wordt gegaan." De campagne van Van Praag zal door de KNVB gefinancierd worden en staat volledig los van de UEFA.

Doordat Blatter uit veel landen al steun krijgt lijkt de strijd tegen de Zwitser op voorbaat kansloos. Daar is Van Praag het echter niet mee eens. "Vorige week nog zagen we in de FA Cup dat kleine clubs van grote clubs kunnen winnen. Zo zie ik deze situatie ook, verrassingen zijn altijd mogelijk en ik ga mijn absolute best doen om dat te bewerkstelligen. Ik vind dat iemand echt de verantwoordelijkheid moet nemen om voor verandering binnen FIFA te gaan. In de komende maanden kan ik onmogelijk alle 209 leden bezoeken, maar ik ga mijn uiterste best doen om met de sleutelspelers te spreken en hen ervan te overtuigen dat mijn plan het beste is voor FIFA en het voetbal in het algemeen", aldus Van Praag, die zegt dat zijn plan om zich kandidaat te stellen rond de Kerst vorm begon te krijgen.

Doordat Blatter in de plannen van Van Praag voorkomt, iets waar de Zwitser nog niet al te positief tegenover lijkt te staan, bestaat de mogelijkheid dat er een zweem van corruptie rond de FIFA blijft hangen. Ook dat ontkent de Nederlander echter. "Hij zou adviseur worden, wat geen officiële functie is. Het feit is dat hij 16 jaar op deze positie heeft gezeten en dat hij in die tijd een enorm netwerk opgebouwd. Daar zitten veel korte lijntjes bij naar belangrijke personen en die zou ik goed kunnen gebruiken. Als adviseur zou Blatter echter zeker geen beslissende invloed hebben op het beleid van de FIFA."

Om kandidaat te kunnen worden moet een persoon minstens vijf andere landen achter zich weten. In het geval van Van Praag is dat al geregeld, want naast Nederland steunen ook België, Zweden, Roemenië, Schotland en de Faeröer hem zijn kandidatuur.