Volop steun voor Blatter

In de strijd om de voorzitterszetel bij de wereldvoetbalbond FIFA hebben de 209 aangesloten bonden ieder een stem. Sepp Blatter, die gaat voor zijn vijfde termijn, lijkt op voorhand een meerderheid achter zich te hebben. De leden van de Oceanische en Aziatische voetbalbond spraken zich eerder al publiekelijk uit voor een herverkiezing van de Zwitser.

Wanneer de vertegenwoordigers van die landen zich op 29 mei daaraan houden, levert dat Blatter respectievelijk elf en 46 stemmen op. Bestuurders uit Afrika lieten dinsdag nogmaals doorschemeren dat ook dat continent zich unaniem achter Blatter schaart. Dat zou hem nog eens 54 stemmen en daarmee een meerderheid opleveren.

Het is voor het eerst sinds dertien jaar dat Blatter niet de enige kandidaat is bij de verkiezing. Behalve KNVB-voorzitter Michael van Praag, die maandag zijn kandidatuur bevestigde, zouden de Fransen Jérôme Champagne en David Ginola en de Jordanese prins Ali bin Al-Hussein zich als concurrenten opwerpen. Zij moeten de steun hebben van vijf landelijke bonden. Donderdag is de sluitingstermijn, waarna de FIFA naar verwachting op 7 of 8 februari bekendgemaakt wie tot de verkiezing zijn toegelaten.

Blatter lijkt al veel landen achter zich te hebben (PRO SHOTS/Action Images)
Blatter lijkt al veel landen achter zich te hebben (PRO SHOTS/Action Images)