Hockeyers verliezen verrassend van Pakistan op CT

De Nederlandse mannen zijn donderdag een plek in de halve finale van de Champions Trophy misgelopen. Pakistan, dat in de groepsfase al zijn duels had verloren, troefde het defensief kwetsbare Oranje met 4-2 af. Nederland kan nu nog maximaal vijfde worden op het toernooi in India.

In het drukkend warme Kalinga Stadium was het snel prijs voor Oranje. Jeroen Hertzberger wist na vijf minuten wel raad met de allereerste schotkans van de wedstrijd. De Rotterdammer klopte doelman Imran Butt en opende de score. Na een goede start zakte het tempo bij Oranje, dat Pakistan na zestien minuten op gelijke hoogte zag komen. Muhammad Tousiq was alerter dan de Nederlandse defensie en zorgde voor de 1-1.

In het rommelige tweede kwart, waarin veel kaarten werden uitgedeeld, deelde Pakistan vlak voor de lange pauze een harde dreun uit aan Nederland. De eerste strafcorner van de Aziaten vloog langs Jaap Stockmann in het midden van het doel: 2-1. Oranje leek zich te beseffen dat er werk aan de winkel was. Met Robert van der Horst als aanjager, speelde Nederland een stuk geconcentreerder. Dat leidde door een mooie aanval, waarvan Constantijn Jonker het eindstation was. Zijn tip-in leverde de vurig gewenste gelijkmaker op.

Op het moment dat Sander Baart met een gele kaart op de bank zat, sloeg Pakistan toe: Muhammad Irfan sleepte de 3-2 in het doel. Diezelfde Irfan deelde zeven minuten voor tijd de genadeklap uit door de 4-2 te maken. Oranje maakt geen kans meer op de hoofdprijs en speelt zaterdag in de verliezerspoule.